![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Najgorsze trendy w historii
Ja wiem, że to jest kolejny dosyć karkołomny pomysł na wątek, ale co poradzić, że miewam przedziwne pomysły, które nijak nie chcą mi wyjść z głowy
![]() Wymyśliłam sobie, że mogłybyśmy tutaj rozmawiać o modowych koszmarkach. Ale nie takich względnie aktualnych, które nosiło się we wczesnych latach dwutysięcznych. Chodzi mi już o wręcz zamierzchłą przeszłość (jakkolwiek by to nie zabrzmiało), czyli na przykład o lata osiemdziesiąte, siedemdziesiąte, a może nawet jeszcze dalej, gdyby komuś się coś jeszcze przypomniało? Ja wiem, że pewnie większość z was albo jest sporo młodsza, albo ten okres pamięta ledwo ledwo. Ale z pewnością macie różne zdjęcia rodzinne, na pewno widujecie też jakieś stare teledyski, seriale i filmy. Czy wobec tego macie jakieś swoje prywatne i może nawet nieco nieoczywiste "top koszmarki", które rzucają wam się w oczy tak mocno, że wręcz nie możecie przeżyć, że kiedyś się w ten sposób ubierało/czesało/malowało? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pani Mizantrop
|
Dot.: Najgorsze trendy w historii
Dla mnie moda przed latami 40-tymi XX wieku i cokolwiek miedzy rokiem 1965 i 2010-2015 to niekonczacy sie koszmar, bardzo ciezko byloby mi wskazac cos, co mi sie podoba (moze poza damskimi stylizacjami inspirowanymi moda meska z lat 20-tych XX wieku). Jesli mialabym wybrac absolutnie najgorsze trendy w historii, to postawilabym na te z drugiej polowy lat 80-tych i poczatku lat 90-tych. Trwala ondulacja na glowie, krzykliwy makijaz, garsonki, prostokatne w ksztalcie marynarki z poduchami na ramionach, wiekszosc kobiet wygladala w tym jak wlasne ciotki, przy polaczeniu tych wszystkich trendow otrzymywalo sie efekt "+20 lat".
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie marynarki z poduszkami na ramionach, a z nowszych - biodrówki z wystającymi stringami. Do tego tribal nad *upą, kolczyk w pępku i Karyna z początku XXI wieku jak się patrzy
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A nie wiem czy kojarzycie taką grzywkę składającą się z cieniutkich pasemek włosów (każde pasemko osobno). Tak na dobre weszło to chyba w drugiej połowie lat 80-tych, ale widywałam to też i na trochę późniejszych zdjęciach. Wyglądało to wprost przepaskudnie i szpeciło nawet najładniejszą kobiecą buzię.
Jeżeli kojarzycie zespół ABBA i jego rudowłosą wokalistkę Fridę, to ona zawsze lubiła dosyć mocno eksperymentować z wyglądem. No i właśnie w latach 80-tych te eksperymenty szły w bardzo dziwnym kierunku. Czerwone włosy, niebieski cień na powiekach i różowe usta to nie jest niestety najpiękniejsze połączenie świata. A modę lat 70-tych bardzo lubię. Szczególnie w wydaniu etno/hippie. Tylko znowu mam problem z włosami. Wydaje mi się, że nawet w momencie, gdy one niby miały być uczesane swobodnie i niby naturalnie, to i tak czasami było w nich tyle lakieru, że tworzyły po prostu jedną, gładką masę i taki jakby hełm, a nie prawdziwie naturalne uczesanie. Mam też problem z fryzurami z lat 60-tych. Szczególnie z ich pierwszej połowy jeszcze przed erą hipisów. Dosłownie sztywne hełmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pani Mizantrop
|
Klimaty etno/hippie/boho to bardzo nie moja bajka
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja też za bardzo się w takim stylu nie ubieram, ale podoba mi się on tak po prostu, wizualnie
![]() Ogólnie, jak wynika z moich poprzednich postów, największy problem mam z fryzurami. No, może jeszcze trochę z makijażami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie najgorsze trendy w historii to chronologicznie: -hobble skirt KLIK -bardzo cienkie brwi, które powracały w modzie kilka razy i zapewne za jakiś czas także wrócą -gorsety, wąska talia także z lat 40-50 -sukienki baby doll, moim zdaniem nie dla zdecydowanej większości doroslych kobiet; oraz ogólnie robienie się na malą dziewcynkę, a pod tym rozumiem kolorowe rajstopy z lat 70 i 80, małe plecaczki-zwierzątka, modę na kocie uszy, opaski jak dla dziewczynek, kotki, pieski i tego typy motywy -tego typu fryzury z lat 70 KLIK, fryzury na czeskiego metala z lat 80 -krótkie spodenki na spodnie KLIK -dżins od stóp do głów -ocieplacze na legginsy do aerobiku KLIK - nie rozumiem, czemu miało to służyć -oraz jak widać na powyższym zdjęciu łączenie mody "niskiej", sportowej z "wysoką" czyli obcasy do legginsów czy dresów (też powraca falami) -wysoko wycięte majtki/body KLIK - w moich oczach ma to w sobie coś obleśnego -męskie fryzury z lat 90 jak u Diany KLIK -stringi wystające ze spodni -buty sportowe na koturnach -farbowanie na skunksa Jest dużo innych trendów, które nazwałabym dyskusyjnymi, ponieważ pasują tylko niektórym, a sięga po nie większość (jak np mocne, kolorowe makijaże, ciemne szminki, tapir). Dlatego ich tu nie wymieniam. Wymienione zaś uważam, że nie pasują nikomu albo wiążą się z dużą niewygodą i są szkodliwe. Do nich mogłabym w sumie jeszcze zaliczyć szpilki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pani Mizantrop
|
Zgadzam sie z prawie wszystkimi trendami wymienionymi przez Chimay (nie przeszkadzaja mi tenisowki do spodnic czy sukienek, ale jakies zwykle, proste, delikatne KLIK, a nie ciezkie sportowe buciory; waska talia tez mi nie przeszkadza, ale natura mnie taka nie obdarzyla, za to obdarzyla mnie miloscia do jedzenia, wiec gorsety odpadaja, bo musze miec miejsce na lunch
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z większością się zgodzę, uważam, że moda lat 90. to istna porażka, dzinsy, takie mocno przecierane, z biały pasami, szerokie, noszone z paskiem (czesto białym) z wielką klamrą + buty z kwadratowym czubkiem u mezczyzn.
śmiejcie się, ale takie buty, jak na zdjęciu, miał moj kolega w liceum ![]() a z tych dzisiejszych trendów, to nie kumam noszenia szortów, w których widac pół tyłka ![]() Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2021-02-28 o 12:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
- nie byłabym tego taka pewna, uważam, że w tym momencie raczej idzie się w stronę względnej naturalności (zazwyczaj) - podobno gorsety jako narzędzie tortur to wymysł dopiero XIX wieku, wiedziałyście ![]() - to jest...mega dziwne - to też, bo można się tylko mocniej spocić - nie wyobrażam sobie jej w innej fryzurze - moja pani z geografii w gimnazjum miała "pieprz i sól", o dziwo nawet całkiem ładnie jej było |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Teraz to dla mnie koszmarek, ale jakieś 10 lat temu sama tak się ubierałam
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#14 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Spódniczka, nawet krótka z rajstopami wygląda dużo lepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Makijaż z lat 20-tych to też totalnie nie moja bajka. Te ciemne usta, które są wyrysowane tak cieniutko, że wyglądają praktycznie jak dwie niteczki. A ich posiadaczki sprawiają wrażenie wiecznie turbo wściekłych na cały świat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Śnięta Mucha
|
Opalenizna na skwarka.
Wiecie, to trochę smutne, że kawałek gołego, kobiecego biodra czy pośladka kojarzy się niektórym kobietom z obrzydliwą prowokacją seksualną ![]() Dziewczyny w takiej wersji też się to Wam nie podobało? Co prawda mało kto mogl sobie pozwolic na tego typu outfit z uwagi na figurę https://i.pinimg.com/564x/4b/8c/74/4...aaa3cfa2a4.jpg
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2021-02-28 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Takie szorty sa dla mnie bardzo ok: ![]() ![]() ![]() Za to dla takich ciezko mi znalezc zastosowanie w codziennej modzie: ![]() ![]() Czarny outfit z szortami bardzo fajny, bardzo podobaja mi sie takie rajstopy ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Pani Mizantrop
|
Mam traume po noszeniu rajstop pod spodnie w dziecinstwie, nigdy w zyciu juz nie zaloze rajstop pod spodnie czy szorty
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Śnięta Mucha
|
Kasztanka padło u paru osób o obleśności, a to taka niebezpiezna retoryka już dla mnie, bo zaraz gdzieś mi z tyłu głowy wchodzi seksualizacja przypadkowych części ciała, które nie są narządami płciowymi i historie o prowokowaniu strojem.
Mnie też się specjalnie nie podoba tyłek na wierzchu poza plażą, ale to chyba kwestia po prostu kulturowa. Nie widziałam tak własciwie nikogo, może jakąś gimnazjalistkę raz w życiu. Chociaż... jest jeden wyjątek z lat 90. https://www.vonpaxxon.pl/images/vonpaxxonpl/483-spodnie-z-dziur%C4%85-na-pupie-hole-on-the-ass-1159.jpg Niestety od takiej wywiewki łapała mnie notorycznie rwa kulszowa, jak kiedys nosilam.
Everyone you meet is fighting a battle inside you know nothing about Be kind. Always Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26) Wyzwanie Filmowe 5 / 100 100 książek w 2023 92 / 55 Edytowane przez Pani_Robot Czas edycji: 2021-02-28 o 14:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Sama nie wiem, też trudno mi powiedzieć w czym mogłoby być lepiej, ale też nie byłam nigdy fanką urody Diany. Cytat:
Cytat:
Uważam, że są takie mody, których "nosicielki" mają na celu maksymalne skupienie uwagi na swojej seksualności. Na przykład to KLIK. Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A te szorty, w których pół tyłka jest na wierzchu zdają się być straszliwie niewygodne. Mam wrażenie, że tylko wszędzie się wbijają i odciskają. Jak stringi. Tylko może troszeczkę bardziej higieniczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Celebrytki zreszta tez sie tak czasami nosza, na zdjeciach aktorka Ariel Winter: ![]() ![]() Ona zreszta chyba wyjatkowo sie lubuje w krociutkich szortach, bo po wpisaniu w Google "Ariel Winter shorts" wyskoczylo mi mnostwo zdjec przeroznych stylizacji. Niektore z planow filmowych, a niektore bardziej "prywatne" i niezwiazane z praca czy rola - z zakupow czy spaceru.
![]() |
![]() |
#25 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Pani Mizantrop
|
Swoja droga to chyba nie jest wygodne? Moze jesli ktos jest przyzwyczajony do ciaglego noszenia stringow i majtek w stylu brazylijskim, to jest mu wygodnie, ale ja sobie nie wyobrazam chodzenia w takich szortach, chyba ciagle bym sobie je poprawiala i probowala wyciagnac spomiedzy posladkow
![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
O o takie właśnie mi chodziło, jak pisałam o tym, że to "niesmaczne". Chodzą, chodzą!
Tutaj nie chodzi o seksualizację, ale o estetykę ![]() ![]() a ile razy za taką panią wsiadałam do pociągu czy autobusu ![]() ![]() Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2021-02-28 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() Powiem Wam, że u mnie w mieście Polski B naprawdę nie widziałam takich szortów. Prędzej spotka się panią w rozmiarze 40+, która nadal wchodzi w biodrówki 36. Wczoraj byłam w Warszawie i tam nawet dresiarze wyglądają inaczej niż u nas ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() włożyłam kij w mrowisko z tymi szortami, żeby już zakonczyc, to kto pamięta ten trend, który całkiem niedawno wrócił? Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2021-02-28 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.