|
Notka |
|
Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
czyszczenie sukni ślubnej
Dziewczyny,
polećcie mi proszę jakieś sprawdzone miejsce w Krakowie, gdzie mogłabym odświeżyć swoja suknie ślubną. Boję się oddawać ją do "sieciówek" bo ma bogato zdobiony gorset i nie chcę, aby została zniszczona (jakoś większe zaufanie mam do takich usług wykonywanych w salonach ślubnych, o ile w ogóle takie istnieją?) Suknia co prawda była czyszczona, tylko od 7 miesięcy wisi w szafie w pokrowcu i chce ją jedynie odświeżyć - nie wyczyścić. A może w ogóle myślicie, żeby nie ruszać i iść w takiej? Sama nie wiem co zrobić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czyszczenie sukni ślubnej
Jeśli nie widać na niej kurzu i nie przejęła "szafowego" zapachu ja bym chyba nie czyściła. Szkoda narażać ją na jakieś zniszczenia.
Co do pralni natomiast - nie wiem jak z takim odświeżaniem, ale ja swoją oddałam do gruntownego czyszczenia w 5'a'sec w Krokusie i byłam zadowolona (z tym, że półtorej roku temu - nie wiem, czy coś się zmieniło czy nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Paula 54, co do kurzu i zapachu nie ma takiego zagrożenia- z uwagi na to chyba bym nie czyściła w ogóle. Jedyne co chciałabym to ją trochę podprostować, bo tiule i podszewki się trochę pogięły i przez to suknia straciła lekko fason. Też myślałam o tym 5'a'sec bo mieszkam w pobliżu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
myślę, że najprościej będzie pójść i podpytać. Mnie Pani wypytała o rodzaje materiałów, aplikacji itp. Podeszła bardzo fajnie do sprawy.
Natomiast możesz spróbować "przeprasować" tiule w domu. Jest na to prosty sposób - spryskiwaczem je zwilżyć a potem powiesić luźno w dół. Ja tak welon prostowałam - wisiał sąsiadce z dołu przed nosem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja wrzuciłam do pralki - zniszczenie żadne
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja czyściłam swoją suknię (cała z koronki) w salonie Maja - ul. Topolowa k.Galerii Krakowskiej. I jestem zadowolona - żadnych uszkodzeń, a sukienka jest ładnie doczyszczona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja swoją prałam w wannie, była koronkowa, więc delikatnie namoczylam w wodzie z dodatkiem płynu i potem rozwiesilam i było ok...
Do pralni bym sie bała oddać mimo ze niby profesjonalnie...ale bałam sie, ze aplikacje sie odczepia a pralnia nie bierze za to odpowiedzialnosci
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja swoją suknię prałam w wannie. Jest koronkowa i ma ręcznie naszywane aplikacje z maleńkich koralików więc bałam się ją włożyć do pralki. Zresztą nie jestem przekonana czy by weszła do bębna. Największe brudy (podeptałam ją od spodu) zaprałam mydłem, a potem całość namoczyłam w wodzie z płynem do prania delikatnych tkanin. Pięknie wszystko zeszło, suknia potem wyglądała jak nowa i dość szybko udało mi się ją sprzedać.
We wrześniu ślub miał mój brat. Bratowa miała zupełnie inną sukienkę. Lekką, znacznie mniej rozłożystą od mojej i pozbawioną koronek. Zaryzykowałyśmy i wrzuciłyśmy ją do pralki. Raczej nie ma znaczenia czy mamy w domu tanie pralki automatyczne czy sprzęt najwyższej klasy. Jeśli mamy do niego zaufanie i odpowiednio dobierzemy program i środki piorące to nie powinno być problemu. Koronek i ręcznych aplikacji bym nie zaryzykowała, ale pozostałe kiecki czemu nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja była koronkowa - ale bez żadnych naszyć i też nic jej sie nie stało Pralki teraz mają programy delikatne np. prania ręcznego - tylko kwestia jest czy się zmieszczą ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.