|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Sandomierz... warto?
Już od jakiegoś czasu zastanawiam się czy przypadkiem nie zwiedzić Sandomierza, o którym wiele słyszałam, jego historii, zabytkach w okolicy...
Stworzyłam ten wątek by zasięgnąć i waszej opini na temat tego miasta ![]() Może ktoś był, albo co lepsze mieszka w Sandomierzu ![]() Czy faktycznie jest to miejsce warte odwiedzenia? A nawet jeśli już się zdecyduję to gdzie najlepiej się zatrzymać by cena była umiarkowana a miejsce noclegowe sprawdzone przez innych ![]() Swego czasu byłam w Górach Świętokrzyskich... tamtejsza okolica i krajobraz mnie zachwyciły ! Teraz chciałabym nadal pozostając w woj.świętokrzyskim zwiedzić inne ciekawe tu miejsca, głównie chodzący mi po głowie Sandomierz, ale czy warto? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sandomierz... warto?
Sandomierz jest bardzo pięknym miastem i polecam jego zwiedzenie. Wjeżdżającod strony Lublina wita Brama Opatowska, na którą można wejść i podziwiać krajobraz. Na jednej z krawędzi wzgórza, na którym położony jest Sandomierz znajduje się dawne kolegium jezuickie, niedaleko Dom Długosza gdzie miesci sie obecnie muzeum diecezjalne. Możesz obejrzeć Katedre wraz z barokową dzwonnicą.
W samym sentrum na rynku fajne knajpki, Ratusz, urokliwe zakamarki ![]() ![]() Z drugiej strony Zamek Królewski a w środku muzeum. Naprawdę jest co robić, my jezdzimy na jeden dzień i nie znam tam żadnych noclegów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tak się sklada że pochodze z Sandomierza.Miasto jest naprawde urodziwe choć nie duże.Wszystkie zabytki znajduje sie praktycznie w jednym miejscu w okolicy Starego Miasta, więc za dużo się nie nachodzisz.Polecam na początku wejść na Bramę Opatowską z kąd rozciąga się piękny widok na panoramę Sandomierza, Wisłę i Góry Pieprzowe.Warto też przejść trasą podziemną, która jest na Starówce.Można odwiedzic Katedre, Dom Długosza,Zamek Kazimierzowski gdzie jest Muzeum i Ratusz gdzie tez jest muzeum.Koniecznie trzeba przejść się wąwozem Królowej Jadwigi a prosto z wąwozu pójść nad Wisłę na 30 minutowy rejs statkiem po Wiśle (ja tam chodziłam na wagary
![]() ![]()
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wam bardzo dziewczynki za pomoc
![]() ![]() ![]() Jeszcze raz wielkie dzięki i kto wie może się przypadkiem spotkamy ![]() ![]() ![]() ![]() Jakby co pisz do mnie na gg czy maila ślij ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Chetnie bym Cie oprowadzila po Sandomierzu, ale niestety jestem teraz w Anglli i to jest nie mozliwe :/ Zapewniam że spotkasz w Sandomierzu milych ludzi napewno Ci się nie bedzie nudzić, tymbardziej że jedziesz z kumpela to może na jakies lowy się udacie ... polecam wypatrywac chlopakow nad Wisła ...
![]()
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję i licze na to ,że opowiesz mi wrażenia po wycieczce czy Ci się miasto podoba i wogole jak sie Wam udala wyprawa!
Kochany Sandomierz.... tesknie za swojskim klimatem ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Oczywiście zaraz po powrocie dam znac jak było =)) nie wątpie, że wypad się uda, poza tym dzięki za radę odnośnie miejsca, gdzie można "upolowac niezłe kąski" hehe ^^
Miło, że gdybyś była w Sandomierzu z chęcią pomogłabyś, jeśli wszyscy, albo przynajmniej większośc mieszkańców jest tak uprzejma, sympatyczna i pomocna jak Ty to z pewnością pokocham to miasto i będę wracała co rok ![]() Teraz już wiem co i jak, że dobrze wybrałam ![]() Pozdrawiam i do usłyszenia pod koniec następnego tygodnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]()
udanej wycieczki zycze i owocnego polowania
![]() pozdrowionka ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Przy okazji proponuję zwiedzić Ujazd czyli Zamek Krzyżtopór
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
pau-_-lina i jak wrażenia z Sandomierza ??
mam nadzieje że się podobał teraz w Sandomierzu jest nowy Park tez godny uwagi
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Mój Tż mieszka w okolicy Sandomierza i mimo, że już ponad 2 lata jesteśmy razem jeszcze nie pokazał mi zakątków tego urokliwego miasteczka. Zdążyliśmy pospacerować po rynku i pobyć troszkę nad Wisłą
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
no koniecznie musisz go przydusić. Na wiosne niech Ci koniecznie pokaże Pieprzówki
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
o jaki mily watek..
Ja 20 lat mieszkalam w Sandomierzu. A teraz 13 km od. Jakby jakas wizazanka wybierala sie to moge oprowadzic po starowce i okolicach. na pieprzowki to pogoda za kiepska. Ogolnie polecam, ale trzeba wiedziec gdzie pojsc, zeby ten czas wykorzystac jak najlepiej. Pozdrawiam, Betty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Można wiedziećco to są te Pieprzówki?
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Takie gorki
![]() Wsrod moich znajomych krazylo takie powiedzenie ze "Pieprzowki, jak sama nazwa wskazuje, służą do spacerowania" Bardzo przyjemne miejsce. na wiosne polecam zabrac ze soba wygodne buty i osobe ktora zna troche te gorki i mozna sobie polazic. Szkoda ze programy wycieczkowe omijaja to miejsce. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
![]() Góry Pieprzowe popularnie zwane "Pieprzówkami" to rezerwat geologiczno -przyrodniczy, znajdujący się na wschodnim krańcu Gór Świętokrzyskich. Odsłaniają się tu niewyobrażalnie stare skały kambryjskie, liczące setki milionów lat (jedyne takie stanowisko w Europie). byłam tam raz na rowerze pojechalismy od strony Giełdy a wrócilismy przez mokoszyn oj ciężko było wepchac rowerki pod górke ale nie żałuje piękne widoki a najbardziej co mi się spodobało to była to dolinka z ujciem Wisły gdzie naprawde jest przezroczysta woda. Jesli ktoś się wybiera to polecam isc od strony Giełdy wałem ![]()
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
a ja z TŻ byłam w Sandomierzu na weekend majowy '2007... było super, szkoda ze tak krótko.. oprocz zwiedzania fajnych miejsc na starówce załapaliśmy się też na wycieczke po Górach Pieprzowych z przewodnikiem zorganizowana przez kolo PTTK - zupełnie za free, bylo super,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Warto, warto
![]() ![]() ![]() xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-09-03 o 22:58 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
chętnie bym zobaczyła ale tak daleko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Byłam raz w Sandomierzu, jeszcze jak podróżowałam z rodzicami, czyli jakieś 10 lat temu
![]() Ale miasto wspominam mile. Choć pewnie od tamtego czasu wiele się zmieniło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Pewne miejsca się zmieniły, inne na pewno nie. Przecież Sandomierz to miasto tradycji, zmiany mogą być odbierane negatywnie przez turystów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
można spotkać ekipy filmowe. w czasie festiwalu filmowego, innych imprez albo pogodnych długich weekendów, starówka przeżywa znacznie większe oblężenie niż kiedyś. zabytki i inne atrakcje turtystyczne nadal stoją na swoich miejscach ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Byliśmy na długim weekendzie. Zakochałem się w tym mieście. Do tego stopnia, że zastanawiamy się nad zamieszkaniem w tym mieście
![]()
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Ja mieszkam niedaleko i mogę jedynie polecić - przepiękne miasto
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:50.