![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć...
..., ale wstydzimy się zapytać
![]() Jest taki wątek na Plotkowym, może tu również się przyjmie?Rzecz jasna - w temacie dzieci - szeroko pojętym temacie. Czasem nurtuje nas pojedyncze pytanie, nie ma sensu wątku zakładać. Moje pytanie brzmi - co jest potrzebne do chrztu? Ubranko, świeca - i co jeszcze? Chodzi mi o kościół. ktoś pomoże? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć...
Na pewno zaświadczenia od chrzestnych z ich Kościołów. Pisząc ubranko miałaś na myśli białą szatkę - tak? Oczywiście świeca
![]() ![]() A i jeszcze spowiedź- ale to już indywidualna sprawa. Życzę przyjemnej i spokojnej uroczystości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Szatkę - tzn. sukieneczkę czy co tam.
A na czym dziecko? Na rękach? O chrzestnych i zaświadczeniach wiem, nie wiem właśnie tylko czego dziecko potrzebuje ![]() Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20874957]Szatkę - tzn. sukieneczkę czy co tam.
A na czym dziecko? Na rękach? O chrzestnych i zaświadczeniach wiem, nie wiem właśnie tylko czego dziecko potrzebuje ![]() Dzięki ![]() ![]() Ubranko, swoją drogą. Ja kupiłam za 50 zł, nowe piękne, z metką, w sklepie, wystarczy poszukać, nie ma sensu przepłacać na raz. Zaświadczenie chrzestnych że są wierzący i podpis od spowiedzi, dostaną taki świstek w swojej parafii w kancelarii i później muszą iść do spowiedzi i ksiądz im podpisze że się wyspowiadali ![]() Świeca taka, gromnica taka duża ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-07-23 o 14:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Szaja, chodzi o taką szatkę, jaką moja Siostra kładzie na mojej uradowanej córce
![]() Edit: Jeszcze kupiłam taki biały becik, ale nie przydał się, tylko w wózku w nim leżała. Trzymałam ją bez becika ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-01-15 o 21:55 Powód: zdjecie |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Aaa taka szatka
![]() ![]() A po co to? Za ubranko nie chcę przepłacać, zresztą te falbany wszelkie mnie dobijają... |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20876226]Aaa taka szatka
![]() ![]() A po co to? Za ubranko nie chcę przepłacać, zresztą te falbany wszelkie mnie dobijają...[/QUOTE]Wiesz, to się wiąże z tradycją chrześcijańską? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
co do tego "w czym" ma być dziecko (nie licząc ubranka) to zależy w jakim jest wieku. Mój miał jakieś pół roku i był w foteliku samochodowym chociaż później to już na rękach
![]() ![]() co do ubranka to zdaje się zależy od regionu Polski bo u nas jest tak, że świecę i szatkę kupuje chrzestny, a ubranko chrzestna Edytowane przez alkamor Czas edycji: 2010-07-23 o 15:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Moje dzieci do chrztu były ubrane w zwykłe ciuszki. Te co na co dzień. Starałam się tylko żeby byłe w miarę możliwości jaśniutkie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja miałam wózek, jak zasnęła to ją odłożyłam. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To ja mam takie pytanie: czy w toalecie w samolocie jest miejsce do przewinięcia dziecka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Fajny wątek, to ja też spytam - czy jak wyjdę ze szpitala z dzieciaczkiem po urodzeniu to mały/a dostanie ubranko czy muszę je wcześniej przygotować sama?
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20876226] Nie wiedziałam, nigdy jakoś nie byłam na chrzcie
![]() ![]() ![]() Napiszę w skrócie, może komuś się przyda ![]() Akt 1 ![]() - najpierw stoicie z tyłu kościoła z dzieckiem i chrzestnymi, (nie idziecie od razu do pierwszej ławki, tylko stoicie z tyłu, bo zdarzało się, że rodzice z dzieckiem siedzieli w pierwszej ławce a ksiądz poszedł ich witać pod drzwi ![]() ![]() - ksiądz do Was podchodzi, wita Was (tekst powitania i co odpowiadać znajdziecie w każdej książeczce do nabożeństwa ![]() - pyta Was o imię dla dziecka - mówicie imię i o co prosicie kościół święty (odpowiadacie "o chrzest" ![]() ![]() ![]() ![]() - później ksiądz i rodzice i chrzestni robią znak krzyża, organista zaczyna grać jakąś pieśń o duchu świętym i paradujecie za księdzem z dziecięciem na rękach przez cały kościół do pierwszej ławy ![]() Akt 2 ![]() Msza, kazanie i później chrzest ![]() ![]() ![]() Akt 3. Chrzest: - czyli wyrzeczenie się zła, czyli ksiądz pyta czy się wyrzekacie i macie odpowiadać "wyrzekamy się" ![]() - wyznanie wiary czyli ksiądz pyta czy wierzycie i macie odpowiadać "wierzymy" ![]() ![]() ![]() - "chrzest właściwy" (jak jest chrzcielnica to tam idziecie z księdzem, jak nie ma to wciąż stoicie przed ołtarzem) - ksiądz pyta "czy chcecie aby Agata przyjęła chrzest itd." - odpowiadacie - "chcemy" i leje wodę na główkę dziecka i wypowiada formułkę - "ja Ciebie chrzczę" itd. Zazwyczaj po cichu ksiądz mówi jak przechylić dziecko, aby bardziej nachylić czy coś ![]() - później ksiądz namaszcza główkę olejkiem i też wypowiada formułkę ![]() - ksiądz mówi, "stałeś się nowym stworzeniem i przyoblekłeś białą szatę" itd. i chrzestna kładzie na dziecku ów białą szatę ![]() - ksiądz mówi "przyjmijcie światło Chrystusa" i ministrant, lub chrzestny lub sam ksiądz idzie i odpala gromnicę, - ksiądz mówi: "Wy wszyscy, którzy zostaliście ochrzczeni itd. " na koniec mówi "Alleluja, Alleluja!" ![]() ![]() Amen ![]() Jak idziecie później przyjąć komunię to zgaście już gromnice ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20885541]Kurde, nie miałam tego na swoim chrzcie - miałam 3,5 roku to pamiętam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A wogóle mówimy o chrzcie w kościele rzymsko-katolickim? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20885541]
Ostatnio gdzieś czytałam, że jest ![]() [/QUOTE] No to dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Seona, rzymsko-katolicki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20873693]..., ale wstydzimy się zapytać
![]() Jest taki wątek na Plotkowym, może tu również się przyjmie?Rzecz jasna - w temacie dzieci - szeroko pojętym temacie. Czasem nurtuje nas pojedyncze pytanie, nie ma sensu wątku zakładać. Moje pytanie brzmi - co jest potrzebne do chrztu? Ubranko, świeca - i co jeszcze? Chodzi mi o kościół. ktoś pomoże? ![]() Akcesoria to biały becik / rożek / powijak, świeca chrzcielna oraz ta biała "szatka" to taka biała chusteczka ![]() ![]()
#22 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajny wątek
![]() Ja mam pytanie, czy po porodzie rzeczywiście trzeba dbać przesadnie o piersi aby nie było zapalenia? Tzn. chodzi mi o to, że nie można stać w żadnym przeciągu, trzeba chodzić z pieluszką na piersiach, osłaniać od wiatru itp. Pytam bo wydaje mi się, że znajoma wręcz przesadnie dba; w domu otwarte jedno okno, żadnego przewiewu ![]()
#23 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi sie że trzeba dbać o siebie i uważać na jakieś przeciągi czy cos ale nie można popadać w paranoje. Trzeba pamietać żeby regularnie odciągać pokarm, jeśli karmienie dziecka nie wystaczy a jest jego nawał i piersi robią się twarde , bo przez takie zaniedbanie można się właśnie stanu zapanego nabawić co się wiąże z gorączką i niesamowitym bólem . Ja jak miałam nawał pokarmu to mi kazali kapustą okładać bo bolało jak cholera nawet karmienie sprawiało ból .... , ale po paru dniach przeszło .
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2088894 6]Wydaje mi sie że trzeba dbać o siebie i uważać na jakieś przeciągi czy cos ale nie można popadać w paranoje. Trzeba pamietać żeby regularnie odciągać pokarm, jeśli karmienie dziecka nie wystaczy a jest jego nawał i piersi robią się twarde , bo przez takie zaniedbanie można się właśnie stanu zapanego nabawić co się wiąże z gorączką i niesamowitym bólem . Ja jak miałam nawał pokarmu to mi kazali kapustą okładać bo bolało jak cholera nawet karmienie sprawiało ból .... , ale po paru dniach przeszło .[/QUOTE]
czyli zapalenie jest od nawału pokarmu? Wiadomo że trzeba regularnie odciągać pokarm i dbać o opróżnianie piersi ![]() Chodzi o to, że ona histerycznie boi się przeciągów, wiatru i zimna i twierdzi, że tylko od tego można przeziębić piersi i dostać zapalenia. Zgłupiałam już ![]()
#25 |
Konto usunięte
|
Monika - dbać normalnie
![]() ![]() Klarisso, u nas właśnie potrzebna jest karteczka że można być chrzestnym/ną, a becika czy czegoś tam - nie będę miała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
co do tych piersi....koleżanka chyba przesadza.Z tym przewianiem to chodzi raczej na dworzu, żeby dekoltu nie rozgogolić ale nie w domu, a pieluchę to się wkłada raczej jak leci bardzo dużo mleka i wkładki przemakają w 5 min a nie po to żeby w piersi było ciepło.
a co do szpitala to na wyjście trzeba mieć swoje ciuszki dla dziecka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam pytanko. W szpitalu na oddziale poporodowym musiałaś mieć swoje ciuszki dla maleństwa? Jak to wygląda organizacyjnie? Ja rodziłam 2 razy. I za każdym razem, każdego dnia na oddziale poporodowym maluszki dostawały świeże kaftaniki, pieluchy tetrowe, pampersy..... kobiety oczywiście świeże koszule. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też w sumie nie chodziłam w dekoltach ani na ramiączkach. 2 razy dziennie masowałam piersi szczotką z wypustkami do masażu cellulitu i nie miałam żadnych zastojów ani zapalenia. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20889065]Za to sukienkę wczoraj kupiłam, i NIE JEST falbaniasto-błyszcząca ![]() ![]() Moja miała spodnie i tunikę ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-07-24 o 08:57 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
to cudnie musiała wyglądać
![]() ![]() Dzięki dziewczyny za wyjaśnienia odnośnie piersi ![]() ![]()
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2011-01-15 o 21:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.