Pytanie dot. przyjęcia/obiadu po ślubie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-14, 09:22   #1
kaśka k
Raczkowanie

Pytanie dot. przyjęcia/obiadu po ślubie

Kochane pomóżcie...

zdecydowaliśmy się nie robić tradycyjnego wesela, chcemy zaprosić gości na obiad... ale oboje kompletnie nie mamy pojęcia jak to wygląda, żadne z nas nigdy na takim obiedzie nie było...

czy w restauracji podają tylko obiad? czy jest też kolacja? czy są tańce? alkohol? czy jest jakaś godzina do której mogą w lokalu przebywać goście?

bardzo Was proszę o informacje wszelakie, kompletnie nie wiem czego się spodziewać

kaśka k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 10:57   #2
Mustique
Lena

Dot.: Pytanie dot. przyjęcia/obiadu po ślubie

to wszystko zależy od osobistych ustaleń z kierownikiem, czy właściecielem lokalu/ restauracji.

ja dwa lata temu byłam na uroczystym obiedzie u brata, gdy ten sie żenił. w restauracji miał wygospodarowaną część , zamknietą; gdzie normalnie toczyło sie przyjęcie weselne. miał zamówiony obiado- kolację, i jakieś danie gorące podawane późnym wieczorem, i troche ciasta, alkohol. była muzyka i tańce. impreza skończyła sie coś koło 3. było nas plus/ minus 20 osób. było bardzo kameralnie i strasznie uroczo!
Stary 2009-11-14, 12:16   #3
Virginnia
Zadomowienie

Witam,

Ja również planuję taką niewielką uroczystość.
Większość rzeczy o które pytasz zależy od Twojej umowy z właścicielami restauracji (menu, czas wynajęcia sali). Ja planuję obiad, potem tort (wiadomo: ciasto, kawka itd) a potem ciepła kolacja. Wybór alkoholu rówież zależy od Was i Waszych gości. U nas towarzystwo będzie raczej 'średnio pijące' więc stawiamy na szampan i wino. Muzyka zależy od Was - czy chcecie czy nie. Ja skłaniam się do kwartetu smyczkowego który mógłby nam towarzyszyć w USC, w czasie składania życzeń, w czasie pierwszego tańca oraz umilałby czas gościom w czasie naszej sesji w planerze.

Pozdrawiam i życzę udanej imprezy
Stary 2009-11-14, 13:03   #4
kaśka k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Virginnia Pokaż wiadomość
Witam,

Ja również planuję taką niewielką uroczystość.
Większość rzeczy o które pytasz zależy od Twojej umowy z właścicielami restauracji (menu, czas wynajęcia sali). Ja planuję obiad, potem tort (wiadomo: ciasto, kawka itd) a potem ciepła kolacja. Wybór alkoholu rówież zależy od Was i Waszych gości. U nas towarzystwo będzie raczej 'średnio pijące' więc stawiamy na szampan i wino. Muzyka zależy od Was - czy chcecie czy nie. Ja skłaniam się do kwartetu smyczkowego który mógłby nam towarzyszyć w USC, w czasie składania życzeń, w czasie pierwszego tańca oraz umilałby czas gościom w czasie naszej sesji w planerze.

Pozdrawiam i życzę udanej imprezy
a jaka ilość osób wchodzi u Was w grę? w jakich kwotach planujecie się zmieścić?

Stary 2009-11-14, 13:05   #5
bambusiek
Zakorzenienie

Ja również będę miała niewielkie przyjęcie na max. 25 osób

Miałby być obiad, słodkie i kolacja. Jakieś tańce też przewidywane.
Generalnie tak samo jak w opisie Mustique.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-14, 15:52   #6
Virginnia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaśka k Pokaż wiadomość
a jaka ilość osób wchodzi u Was w grę? w jakich kwotach planujecie się zmieścić?
Wstepna liczba osób to 23 (razem z nami). Maxymalnie 25 bo takie sa ograniczenia sali.
Wstępny kosztorys nie przekracza 10 tys.
Moje wydatki:
- 1700- suknia
- 1510 - fotograf
- 800 -obrączki
- 240 -samochód
- 60 -bukiecik
- 100- zaproszenia i album ślubny
- 800 - garnitur i buty
- pozostała część to sala + jedzenie + alkohol + owoce + nieprzewidziane wydatki
Mam nadzieję że się zmieścimy.

Masz już Kasiu datę ślubu? Zaczęłaś przygotowania?
Stary 2009-11-15, 12:45   #7
kaśka k
Raczkowanie

nie mamy jeszcze daty, myśle że będzie ona uzalezniona calkowicie od wolnego terminu w lokalu. szukam lokali róznych, niestety mamy glownie gosci z innych miast i szukam tez noclegu....czuje ze cala organizacja troche potrwa (((

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-15, 19:45   #8
she_wolf
Raczkowanie

Ja robiłam takie przyjęcie na ok 25 osób, ale w domu.
Myślę, że w knajpie wszystko zależy od lokalu i kierownictwa.
Inna sprawa, czy chcecie tańce etc.
Niektórzy robią tylko obiad, ciasto, rozmowa przy stole i dość szybko kończą świętowanie, bo np. wylatują w podróż poślubną Innym znów (tak jak nam) impreza się rozwinie aż do tańcowania i późnej nocy.
Wiele zależy od Was - jak widzicie ten dzień?
I od tego jaką macie rodzinę.
she_wolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 08:50   #9
Lils121
Rozeznanie

Witam wszystkich

Cieszę się że trafiłam na ten wątek, gdyż również będę planowała właśnie takie przyjęcie, ale ogóle nie wiem jak to wszystko będzie wyglądało, ani czy lepeij zrobić w domu czy w lokalu, z muzyką czy bez... także za wszystkie sugestie, porady dziękuję
Lils121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 09:53   #10
lutien
Wtajemniczenie

To ja też się dołączę Też chcemy z TŻ małe przyjęcie po ślubie. Tak, jak kaśka k potrzebujemy miejsca od razu z noclegiem, gdyż wszyscy będą przyjezdni (około 25osób).
Myślimy o wynajęciu jakiegoś pensjonatu, gdzie byłaby także sala na tyle osób (co by można było też potańczyć, jeśli będziemy mieli ochotę) oraz ogródek, żeby przy ładnej pogodzie można było świętować na zewnątrz.
Interesują nas okolice Katowic. Może któraś z Was ma namiary na jakieś fajne miejsce?
Niestety dodatkowo może być u nas problem ze znalezieniem miejsca, gdyż bierzemy ślub cywilny i nie chcemy go brać w jakimś obskurnym USC, więc na terenie gminy, gdzie będzie ślub musi być albo ładnie zrobiony USC, albo możliwość przeprowadzenia ceremonii poza USC.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 11:51   #11
Lils121
Rozeznanie

Niestety nie moje okolice, więc ja nic nie podpowiem.

A możecie powiedzieć w jakich granicach finansowych się mieścicie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-16, 12:05   #12
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lils121 Pokaż wiadomość
Niestety nie moje okolice, więc ja nic nie podpowiem.

Ja bym, chciała max do 7tys. Mój TŻ myśli, że będzie ciężko i on stawia, że wydamy do 10tys.
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-16, 12:20   #13
Lils121
Rozeznanie

Według mnie za 10 można zrobić już małe wesele. Też chciałabym się wyrobić gdzieś w 7 ze wszystkim, mam nadzieję że nam się uda
Stary 2009-11-16, 14:16   #14
Virginnia
Zadomowienie

Ja też początkowo sądziłam, że zmieścimy się się w 8 tyś... jednak później zorientowałam się że wiele wydatków jest niezależnych od ilości gości czy długości wesela. Podam kilka przykładów:
- sukienka ślubna (biorę cywilny ale to mój ŚLUB i mogę się 'odstrzelić' w suknię ślubną. A co...)
- garnitur + buty dla Pana Młodego
- obrączki (Już wypatrzyłam że u 'zwykłego' jubilera taniej. Różne firym mają 'kalkulatory obrączkowe' na swoich stronach ale to co tam wychodzi to masakra. U mnie np. kalkulatorek zaśpiewał 1400 zł a Pan Jubiler weźme mniej niz 800 zł.)
- fotograf - zwykle fotograf 'profesjonalista' jest tylko pierwszego dnia + sesja w plenerze. Nie inaczej z 'obiadem weselnym'. Z tym, że sesja tego samego dnia.
- muzyka wyjdzie akurat taniej (tylko jeden dzień bez żenujących przyśpiewek pod domem i jeszcze bardziej żenujących zabaw oczepinowych).
- samochód (bo mój nie jest do końca reprezentacyjny). Innych wiezie do kościoła mnie do USC - cena ta sama.
- bukiecik - 'Pani Florystce' za jedno gdzie bukiet wystąpi - cena ta sama

Mam nadzieję że nic nie pominęłam. Jakby co to piszcie. U nas przygotowania w toku więc mam wszystko na świeżo. Teraz zastanawiam się nad grawerem na obrączki (u Pana Zwykłego Jubilera gratis!!!)

Pozdrawiam

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Ooooo nie zauważyłam Koleżanki z Katowic
Witam

Ja swój ślub będę miała w Tychach - mały Pałac Ślubów zaraz przy parku. A na dodatek będzie tuż po remoncie (remont chyba w grudniu...)
Osobiście też odrzuciłam OD RAZU Pałac Ślubów w samym centrum. W środku podobno ładnie ale ta szaro-buro-brudna twarz.

Co do lokali niewiele mogę polecić bo żadnego nie oglądałam. Miałam swój typ
Stary 2009-11-16, 14:18   #15
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też początkowo sądziłam, że zmieścimy się się w 8 tyś... jednak później zorientowałam się że wiele wydatków jest niezależnych od ilości gości czy długości wesela. Podam kilka przykładów:
- sukienka ślubna (biorę cywilny ale to mój ŚLUB i mogę się 'odstrzelić' w suknię ślubną. A co...)
- garnitur + buty dla Pana Młodego
- obrączki (Już wypatrzyłam że u 'zwykłego' jubilera taniej. Różne firym mają 'kalkulatory obrączkowe' na swoich stronach ale to co tam wychodzi to masakra. U mnie np. kalkulatorek zaśpiewał 1400 zł a Pan Jubiler weźme mniej niz 800 zł.)
- fotograf - zwykle fotograf 'profesjonalista' jest tylko pierwszego dnia + sesja w plenerze. Nie inaczej z 'obiadem weselnym'. Z tym, że sesja tego samego dnia.
- muzyka wyjdzie akurat taniej (tylko jeden dzień bez żenujących przyśpiewek pod domem i jeszcze bardziej żenujących zabaw oczepinowych).
- samochód (bo mój nie jest do końca reprezentacyjny). Innych wiezie do kościoła mnie do USC - cena ta sama.
- bukiecik - 'Pani Florystce' za jedno gdzie bukiet wystąpi - cena ta sama

Mam nadzieję że nic nie pominęłam. Jakby co to piszcie. U nas przygotowania w toku więc mam wszystko na świeżo. Teraz zastanawiam się nad grawerem na obrączki (u Pana Zwykłego Jubilera gratis!!!)

Pozdrawiam
U mnie jest tak, że suknię pewnie uszyję (mam bardzo wybredny gust ), fotografa nie będziemy mieć (bo nie chcemy), muzyka będzie pewnie z magnetofonu, gdyż nie planujemy tańców (raczej nie widzę mojej rodzinki tańczącej ), samochód własny. Tak więc koszta trochę nam się zmniejszają
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-16, 14:22   #16
nestka
Raczkowanie

też taki robimy będzie ok 30 osób, bez tańczenia, z muzyką w tle w restauracji. My płacić będziemy ok 110 zł za osobę ( zupa i 2 dania na ciepło, przystawki, ciasta, napoje, tort) plus alkohol już we własnym zakresie. Ja mam pytanie co robicie z resztą rodziny której nie zapraszacie, wysyłacie jakieś powiadomienia czy nic? Bo u mnie będzie tylko rodzeństwo z rodzinami, rodzice, żyjący dziadkowie, chrześni i świadkowie.

nestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 14:29   #17
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja swój ślub będę miała w Tychach - mały Pałac Ślubów zaraz przy parku. A na dodatek będzie tuż po remoncie (remont chyba w grudniu...)
Osobiście też odrzuciłam OD RAZU Pałac Ślubów w samym centrum. W środku podobno ładnie ale ta szaro-buro-brudna twarz.
Także witam A masz jakieś linki do tego pałacu ślubów (do zdjęć)? Bo poszukuję jakiegoś wyjściowego

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Cytat:
Napisane przez nestka Pokaż wiadomość
też taki robimy będzie ok 30 osób, bez tańczenia, z muzyką w tle w restauracji. My płacić będziemy ok 110 zł za osobę ( zupa i 2 dania na ciepło, przystawki, ciasta, napoje, tort) plus alkohol już we własnym zakresie. Ja mam pytanie co robicie z resztą rodziny której nie zapraszacie, wysyłacie jakieś powiadomienia czy nic? Bo u mnie będzie tylko rodzeństwo z rodzinami, rodzice, żyjący dziadkowie, chrześni i świadkowie.
Wiesz - my chyba wyślemy powiadomienia, bo mamy pewność, że nikt inny nie będzie chciał się pojawić (jak już pisałam mają daleko). Ale jeszcze o tym nie rozmawialiśmy, więc na 100% nie wiem
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-16, 14:41   #18
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Samo przyjęcie na 25 os. max 4 tys. A całość (bez ubrań) ok. 7 tys.

Cytat:
Ja mam pytanie co robicie z resztą rodziny której nie zapraszacie, wysyłacie jakieś powiadomienia czy nic? Bo u mnie będzie tylko rodzeństwo z rodzinami, rodzice, żyjący dziadkowie, chrześni i świadkowie.
U nas też będzie taka rodzina, a reszta dostanie zaproszenie na sam ślub do Kościoła.
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-16, 14:50   #19
nestka
Raczkowanie

moja rodzina by się obraziła, że na ślub tak a na wesele nie.. i tu wcale, niestety, nie żartuję

nestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-16, 14:53   #20
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
moja rodzina by się obraziła, że na ślub tak a na wesele nie.. i tu wcale, niestety, nie żartuję
Wiesz - ja bym wtedy powiedziała, że mogą zrobić mi wesele za własne pieniądze - ja tylko przyjdę i się będę bawić. Ciekawe, czy też by tacy mądrzy byli...
Swoją drogą to chyba Twój dzień i powinni uszanować sposób, w jaki chcesz go spędzić
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-17, 09:32   #21
Lils121
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Wiesz - ja bym wtedy powiedziała, że mogą zrobić mi wesele za własne pieniądze - ja tylko przyjdę i się będę bawić. Ciekawe, czy też by tacy mądrzy byli...
Swoją drogą to chyba Twój dzień i powinni uszanować sposób, w jaki chcesz go spędzić
Święte słowa, swoją drogą u mnie też pewnie będą obrazy że nie zapraszam rodzinki, ale mi to w sumie lotto, grunt żebyśmy się dobrze czuli i było po naszej myśli.

P.S. A zdarza Wam się czasem oglądać jakieś programy ślubne typu Wedding.tv, albo przeglądać strony internetowe na ten temat?
Stary 2009-11-17, 09:56   #22
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
P.S. A zdarza Wam się czasem oglądać jakieś programy ślubne typu Wedding.tv, albo przeglądać strony internetowe na ten temat?
Jeszcze nie, bo nie mam czasu (ale z chęcią bym pooglądała )
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-17, 10:17   #23
Virginnia
Zadomowienie

lutien niestety zdjęć nigdzie nie mogę znaleźć. Płac Ślubów jezt zaraz przy Urzędzie Miasta. Na Google grafika można trafić tylko na zdjęcia wnętrza. Jakbym jednak coś znalazła to wkleję.

Co do oglądania 'ślubności' - jakoś mnie to nie kręci. Często pokazują śluby robione za ogromne sumy pieniędzy i z determinację godną lepszej sprawy. Poza tym te programy skupiają się na wymiarze materialnym a mnie nie o to w tym wszystkim chodzi. A juz totalna porażką był program Bridezilla (Panna młoda - księżniczka czy potwór na Clubie)
Jedynym programem jaki mnie zainteresował był Say Yes To The Dress o sklepie Kleinfeld sprzedającym suknie ślubne (na kanale Discovery travel & living).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 10:34   #24
Lils121
Rozeznanie

Cytat:
Jeszcze nie, bo nie mam czasu (ale z chęcią bym pooglądała )
Ja czasem oglądam, ale rzeczywiście jak patrze ile dziesiątki tysięcy wydają na wesele, ile kosztuje nie tylko pieniędzy ale i nerwów że coś nie wypali, to żal się ich robi
Stary 2009-11-17, 10:55   #25
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja czasem oglądam, ale rzeczywiście jak patrze ile dziesiątki tysięcy wydają na wesele, ile kosztuje nie tylko pieniędzy ale i nerwów że coś nie wypali, to żal się ich robi
Zgodzę się - czasem aż ręce opadają, jak widzi się, że dla niektórych nie jest ważna sama ceremonia, tylko ta materialna oprawa.
Ja z chęcią pooglądam programy czy poczytam, żeby poszukać inspiracji.
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-17, 11:24   #26
Lils121
Rozeznanie

Kurcze, nie chciałabym zeby ten wątek umarł, bo wszędzie można poczytać, porozmawiać o dużych weselach, a o takich kilkunastoosobowych przyjęciach to już rzadziej się spotyka tematy...
Stary 2009-11-17, 11:41   #27
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurcze, nie chciałabym zeby ten wątek umarł, bo wszędzie można poczytać, porozmawiać o dużych weselach, a o takich kilkunastoosobowych przyjęciach to już rzadziej się spotyka tematy...
Pewnie przez mniejszą ilość osób, które organizują taki ślub, wątek ten nie będzie aż tak popularny jak inne, ale co tam Ja jak znajdę jakieś pomysły, to będę pisać
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-17, 11:50   #28
Lils121
Rozeznanie

Ale pomysły konkretnie na co? bo ja coś dzisiaj nie kumata jestem.
Z jednej strony bardzo chcę tego skromnego przyjęcia, ale z drugiej strony boję się jak to wszystko się odbędzie, czy nie będzie sztywno i wogóle.

Poza tym inaczej wygląda jak idziesz do ołtarza a kościół jest wypełniony ludzmi a inaczej jak jest kilka osób i echo Twoich butów..
Stary 2009-11-17, 11:53   #29
lutien
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale pomysły konkretnie na co? bo ja coś dzisiaj nie kumata jestem.
Z jednej strony bardzo chcę tego skromnego przyjęcia, ale z drugiej strony boję się jak to wszystko się odbędzie, czy nie będzie sztywno i wogóle.

Poza tym inaczej wygląda jak idziesz do ołtarza a kościół jest wypełniony ludzmi a inaczej jak jest kilka osób i echo Twoich butów..
Zawsze możesz znaleźć malutki kościółek lub kaplicę, gdzie nie będzie wrażenia pustego kościoła.
A pomysły np. na to, jak zrobić, żeby sztywno przy stole nie było
(Katharine Hadley )

Stary 2009-11-17, 12:01   #30
Lils121
Rozeznanie

Cytat:
Zawsze możesz znaleźć malutki kościółek lub kaplicę, gdzie nie będzie wrażenia pustego kościoła.
A pomysły np. na to, jak zrobić, żeby sztywno przy stole nie było
O no to takich pomysłów ja z chęcią posłucham, przemyślę i wprowadze w życie
Jednak chcę mieć w swoim kościele, ew. kaplicy nieco mniejszej przy kościele, nieważne gdzie, grunt że z moim TŻ
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości