![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pytanie dot. przyjęcia/obiadu po ślubie
Kochane pomóżcie...
zdecydowaliśmy się nie robić tradycyjnego wesela, chcemy zaprosić gości na obiad... ale oboje kompletnie nie mamy pojęcia jak to wygląda, żadne z nas nigdy na takim obiedzie nie było... czy w restauracji podają tylko obiad? czy jest też kolacja? czy są tańce? alkohol? czy jest jakaś godzina do której mogą w lokalu przebywać goście? bardzo Was proszę o informacje wszelakie, kompletnie nie wiem czego się spodziewać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Lena
|
Dot.: Pytanie dot. przyjęcia/obiadu po ślubie
to wszystko zależy od osobistych ustaleń z kierownikiem, czy właściecielem lokalu/ restauracji.
ja dwa lata temu byłam na uroczystym obiedzie u brata, gdy ten sie żenił. w restauracji miał wygospodarowaną część , zamknietą; gdzie normalnie toczyło sie przyjęcie weselne. miał zamówiony obiado- kolację, i jakieś danie gorące podawane późnym wieczorem, i troche ciasta, alkohol. była muzyka i tańce. impreza skończyła sie coś koło 3. było nas plus/ minus 20 osób. było bardzo kameralnie i strasznie uroczo!
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Witam,
Ja również planuję taką niewielką uroczystość. Większość rzeczy o które pytasz zależy od Twojej umowy z właścicielami restauracji (menu, czas wynajęcia sali). Ja planuję obiad, potem tort (wiadomo: ciasto, kawka itd) a potem ciepła kolacja. Wybór alkoholu rówież zależy od Was i Waszych gości. U nas towarzystwo będzie raczej 'średnio pijące' więc stawiamy na szampan i wino. Muzyka zależy od Was - czy chcecie czy nie. Ja skłaniam się do kwartetu smyczkowego który mógłby nam towarzyszyć w USC, w czasie składania życzeń, w czasie pierwszego tańca oraz umilałby czas gościom w czasie naszej sesji w planerze. Pozdrawiam i życzę udanej imprezy ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja również będę miała niewielkie przyjęcie na max. 25 osób
![]() Miałby być obiad, słodkie i kolacja. Jakieś tańce też przewidywane. Generalnie tak samo jak w opisie Mustique.
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wstępny kosztorys nie przekracza 10 tys. Moje wydatki: - 1700- suknia - 1510 - fotograf - 800 -obrączki - 240 -samochód - 60 -bukiecik - 100- zaproszenia i album ślubny - 800 - garnitur i buty - pozostała część to sala + jedzenie + alkohol + owoce + nieprzewidziane wydatki Mam nadzieję że się zmieścimy. Masz już Kasiu datę ślubu? Zaczęłaś przygotowania?
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
nie mamy jeszcze daty, myśle że będzie ona uzalezniona calkowicie od wolnego terminu w lokalu. szukam lokali róznych, niestety mamy glownie gosci z innych miast i szukam tez noclegu....czuje ze cala organizacja troche potrwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja robiłam takie przyjęcie na ok 25 osób, ale w domu.
Myślę, że w knajpie wszystko zależy od lokalu i kierownictwa. Inna sprawa, czy chcecie tańce etc. Niektórzy robią tylko obiad, ciasto, rozmowa przy stole i dość szybko kończą świętowanie, bo np. wylatują w podróż poślubną ![]() Wiele zależy od Was - jak widzicie ten dzień? I od tego jaką macie rodzinę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkich
![]() Cieszę się że trafiłam na ten wątek, gdyż również będę planowała właśnie takie przyjęcie, ale ogóle nie wiem jak to wszystko będzie wyglądało, ani czy lepeij zrobić w domu czy w lokalu, z muzyką czy bez... także za wszystkie sugestie, porady dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
To ja też się dołączę
![]() Myślimy o wynajęciu jakiegoś pensjonatu, gdzie byłaby także sala na tyle osób (co by można było też potańczyć, jeśli będziemy mieli ochotę) oraz ogródek, żeby przy ładnej pogodzie można było świętować na zewnątrz. Interesują nas okolice Katowic. Może któraś z Was ma namiary na jakieś fajne miejsce? Niestety dodatkowo może być u nas problem ze znalezieniem miejsca, gdyż bierzemy ślub cywilny i nie chcemy go brać w jakimś obskurnym USC, więc na terenie gminy, gdzie będzie ślub musi być albo ładnie zrobiony USC, albo możliwość przeprowadzenia ceremonii poza USC. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Niestety nie moje okolice, więc ja nic nie podpowiem.
A możecie powiedzieć w jakich granicach finansowych się mieścicie? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym, chciała max do 7tys. Mój TŻ myśli, że będzie ciężko i on stawia, że wydamy do 10tys.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Według mnie za 10 można zrobić już małe wesele. Też chciałabym się wyrobić gdzieś w 7 ze wszystkim, mam nadzieję że nam się uda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ja też początkowo sądziłam, że zmieścimy się się w 8 tyś... jednak później zorientowałam się że wiele wydatków jest niezależnych od ilości gości czy długości wesela. Podam kilka przykładów:
- sukienka ślubna (biorę cywilny ale to mój ŚLUB i mogę się 'odstrzelić' w suknię ślubną. A co...) - garnitur + buty dla Pana Młodego - obrączki (Już wypatrzyłam że u 'zwykłego' jubilera taniej. Różne firym mają 'kalkulatory obrączkowe' na swoich stronach ale to co tam wychodzi to masakra. U mnie np. kalkulatorek zaśpiewał 1400 zł ![]() - fotograf - zwykle fotograf 'profesjonalista' jest tylko pierwszego dnia + sesja w plenerze. Nie inaczej z 'obiadem weselnym'. Z tym, że sesja tego samego dnia. - muzyka wyjdzie akurat taniej (tylko jeden dzień bez żenujących przyśpiewek pod domem i jeszcze bardziej żenujących zabaw oczepinowych). - samochód (bo mój nie jest do końca reprezentacyjny ![]() - bukiecik - 'Pani Florystce' za jedno gdzie bukiet wystąpi - cena ta sama Mam nadzieję że nic nie pominęłam. Jakby co to piszcie. U nas przygotowania w toku więc mam wszystko na świeżo. Teraz zastanawiam się nad grawerem na obrączki (u Pana Zwykłego Jubilera gratis!!! ![]() Pozdrawiam ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Ooooo nie zauważyłam Koleżanki z Katowic ![]() Witam ![]() ![]() ![]() Ja swój ślub będę miała w Tychach - mały Pałac Ślubów zaraz przy parku. A na dodatek będzie tuż po remoncie (remont chyba w grudniu...) Osobiście też odrzuciłam OD RAZU Pałac Ślubów w samym centrum. W środku podobno ładnie ale ta szaro-buro-brudna twarz ![]() Co do lokali niewiele mogę polecić bo żadnego nie oglądałam ![]() ![]()
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
też taki robimy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Samo przyjęcie na 25 os. max 4 tys. A całość (bez ubrań) ok. 7 tys.
U nas też będzie taka rodzina, a reszta dostanie zaproszenie na sam ślub do Kościoła.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
moja rodzina by się obraziła, że na ślub tak a na wesele nie.. i tu wcale, niestety, nie żartuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoją drogą to chyba Twój dzień i powinni uszanować sposób, w jaki chcesz go spędzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
P.S. A zdarza Wam się czasem oglądać jakieś programy ślubne typu Wedding.tv, albo przeglądać strony internetowe na ten temat? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
lutien niestety zdjęć nigdzie nie mogę znaleźć. Płac Ślubów jezt zaraz przy Urzędzie Miasta. Na Google grafika można trafić tylko na zdjęcia wnętrza. Jakbym jednak coś znalazła to wkleję.
Co do oglądania 'ślubności' - jakoś mnie to nie kręci. Często pokazują śluby robione za ogromne sumy pieniędzy i z determinację godną lepszej sprawy. Poza tym te programy skupiają się na wymiarze materialnym a mnie nie o to w tym wszystkim chodzi. A juz totalna porażką był program Bridezilla (Panna młoda - księżniczka czy potwór na Clubie) Jedynym programem jaki mnie zainteresował był Say Yes To The Dress o sklepie Kleinfeld sprzedającym suknie ślubne (na kanale Discovery travel & living).
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja z chęcią pooglądam programy czy poczytam, żeby poszukać inspiracji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Kurcze, nie chciałabym zeby ten wątek umarł, bo wszędzie można poczytać, porozmawiać o dużych weselach, a o takich kilkunastoosobowych przyjęciach to już rzadziej się spotyka tematy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ale pomysły konkretnie na co?
![]() Z jednej strony bardzo chcę tego skromnego przyjęcia, ale z drugiej strony boję się jak to wszystko się odbędzie, czy nie będzie sztywno i wogóle. Poza tym inaczej wygląda jak idziesz do ołtarza a kościół jest wypełniony ludzmi a inaczej jak jest kilka osób i echo Twoich butów.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A pomysły np. na to, jak zrobić, żeby sztywno przy stole nie było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jednak chcę mieć w swoim kościele, ew. kaplicy nieco mniejszej przy kościele, nieważne gdzie, grunt że z moim TŻ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:35.