![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Filmy historyczne - romanse historyczne
Bardzo lubię czytać powieści historyczne, lubię też ich ekranizacje, na czele z dziełami Dumasa i Jane Austen. Jakie znacie filmy opowiadające historie z minionych epok? Podpowiedzcie jakie jeszcze filmy są warte obejrzenia...Jakieś WAsze ulubione?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: filmy historyczne - romanse historyczne
Cytat:
Widziałaś "Między ustami a brzegiem pucharu"? Chociaż książka jest podobno 100 razy lepsza, to film całkiem przyjemniutki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: filmy historyczne - romanse historyczne
Niekoniecznie oparte na faktach i niekoniecznie tylko ekranizacje powieści...
Zdaję sobie sprawę, że "historyczne" to niezbyt dobre określenie, może powinnam napisać : "kostiumowe" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dot.: Filmy historyczne - romanse historyczne
Dopiero niedawno zaczęłam oglądać ekranizacje książek m.in. Jane Austen na TVN Style i przyznam, że przypadły mi do gustu. Podobały mi się 'Perswazje', obecnie oglądam 'Dumę i uprzedzenie' (szkoda, że nie jest to wersja z Keirą Knightley) i chyba wybiorę się do biblioteki po oryginał. Czasem mam ochotę obejrzeć nieco ckliwe filmy i sądząc po tych dwóch, powieści Austen właśnie takie są (być może mylę się). Jakie książki i ekranizacje masz już 'na swoim koncie'?
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Wersja z panną Knightley to chyba najgorsza wersja dumy i uprzedzenia jaką widziałam. Nawet w 1/10 nie umywa się do wersji, znanej obecnie z TVN Style. Ale kto nie czytał książki nie zrozumie dlaczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Lubie filmy ekranizowane na podstawie ksiązek Jane Austin...
Jednak zawsze powracałam do filmu "SISSI"... bardzo mi się podoba ten film... jakoś zawsze do niego wracam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie wspominał tu o Marii Antoninie z K. Dunst w roli głównej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Może "Kochanice króla" albo I część "Elizabeth" z Cate Blanchet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Po obejrzeniu wszystkich odcinków muszę się zgodzić. Nie czytałam książki, ale mimo, że Keira jest całkiem niezłą aktorką, to kompletnie nie pasuje mi do Lizzy. Jennifer Ehle była chyba najlepsza.
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Bardzo lubię filmy kostiumowe/historyczne/w podobnym klimacie, oglądałam sporo, m.in.:
- Duma i uprzedzenie (1995) - mini serial z Colinem Firth (wersja z 2005 już mi się tak bardzo nie podobała..), - Przeminęło z wiatrem, - Tristan i Izolda, - Stara Baśń - Kiedy słońce było bogiem, - Casanova, - Man in the Iron Mask, - Dangerous Liaisons, - Trędowata, - Rozważna i romantyczna, - Wichrowe Wzgórza, - Harem, - Vanity Fair - Becoming Jane, - Painted Veil. I wiele innych, ale nie chce mi się szukać tytułów dla przypomnienia ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Może nie jest aż tak historyczny, ale polecam "Przeminęło z wiatrem'
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
wichrowe wzgorza, nedznicy; tylko tyle na razie przychodzi mi do glowy
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Jestem fanką literatury angielskiej, dlatego też widziałam sporo ekranizacji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
według mnie najlepsze to:
-serial "Targowisko próżności" -film "Duma i uprzedzenie" -film "Kochanice króla" (teraz czytam również książkę http://merlin.pl/Kochanice-krola_Phi.../1,567219.html polecam) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Serial jest jednak z 2006, pomyliłam z innym serialem, który właśnie ściągnęłam. Ciekawa jest jeszcze wersja z 1996 i są to dwie moim zdaniem najlepsze ekranizacje powieści Charlotte Bronte. Warto poszukać także Nicholasa Nickleby, ale to Dickens, mniej romantyczny chociaż ciekawy. Odchodząc od literatury angielskiej, polecam ekranizacje literatury rosyjskiej. Są równie piękne, romantyczne i przejmujące. Chociaż Anna Karenina z Sophie Marceau to jakaś pomyłka. Ale nieśmiertletny Doktor Żywago to stary i dobry wyciskacz łez. Chociaż ja wolę nowszą ekranizacje ze względu na aktora
![]() Targowisko próżności, popieram. Niezłe. Uciekam oglądać Kochanice Króla. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja też kocham takie filmy
![]() Uwielbiam "Vanity Fair" obejrzałam z milion razy ![]()
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
A mi się "Maria Antonina" podobała. Nie bardzo mogę uzasadnić, bo niewiele pamiętam
![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dobre filmy historyczne - > tutaj polecamy sobie filmy/seriale historyczne/kostiumowe
Jak powyzej.Jestem wielka fanka takowych prodkukcji, obejrzalam ich wiele, ale poszukuje innych.
Jezeli znacie godne polecenia , prosze, napiszcie w tym watku. Ja osobiscie polecam : Dynastia Tudorow / The Tudors serial Lost in Austen serial Ksiezna / The Duchess Duchy Goi / Goya's Ghosts Zabic Krola / To Kill a King Nedznicy / Les Miserables Wzgorze Nadzei / Cold Mountain Rozwazna i romantyczna / Sense and sensibiliity Neron / Nero Duma i uprzedzenie / Pride and Prejudice Czarownice z Salem / The Crucible Iliuzjonista / The Illusionist Hrabia MonteChristo / Le Commte de Monte Cristo (zarowno serial z Gerardem Depardieu jak i film) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dobre filmy historyczne - > tutaj polecamy sobie filmy/seriale historyczne/kost
witam. Również jestem fanka tego typu filmów.
Zdecydowanie polecam całą serie adaptacji klasyki literatury wyprodukowaną przez BBC. Narazie przychodzi mi do glowy: Targowisko próżności / Vanity fair dziwne losy jane eyre/ Jane Eyre Dama kameliowa Portret damy / portrait of a lady (ostatnio byl w tv) no i pani bovary/ Madame Bovary ![]()
64/88 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=335375 "Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?" Edytowane przez MadameBovary Czas edycji: 2009-02-26 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dobre filmy historyczne - > tutaj polecamy sobie filmy/seriale historyczne/kost
Dziwię się, że nie znalazła się tutaj produkcja "Kochanice króla"
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Niebezpieczne związki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Polecam film: KOCHANICE KRÓLA
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja polecam serial "Rzym", oczywiście w wersji nieocenzurowanej, bo inaczej nie ma sensu oglądać serialu. Traci się cały klimat.
Poza tym: z serialów: "Dynastię Tudorów", a jeszcze bardziej "Henryka XIII" z Rayem Winstonem w roli tytułowej. z filmów: "Elżbieta. Królowa Dziewica" i "Elżbieta. Złoty wiek" "Vanity Fair. Targowisko prózności" "Wiek niewinności" "Niebezpieczne związki" Prawie zapomniałam o "Dumie i uprzedzeniu", ja preferuję wersję serialową z Fiirthem ![]()
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tez ogladalam ![]() Tez widzialam, tylko juz dawno ![]() Przypominaja mi sie jeszcze : - Wichrowe Wzgorza - Dziewczyna z perla |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Gangi Nowego Jorku
Człowiek w żelaznej masce i klasyczny już Ben Hur ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja, Klaudiusz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
"The Virgin Queen" z Anne-Marie Duff w roli głównej. Mój ulubiony. Świetna muzyka i gra aktorska Duff. Zdecydowanie polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
A widziała któraś "Królową Margot"? Moja pani z historii bardzo polecała, powiedziała, że nie możemy oglądać w szkole ze względu na bardzo mocne sceny erotyczne, ale mówiła, że film jest świetny. Jakoś tka przymierzam się do obejrzenia, ale czasu brak ;D
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
ja też polecam kochanice króla!! podobał mi się też ostatni film o Marii Antoninie. piękne stroje, ogrody i zdjęcia ogólnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
"Elisabeth"
"Elisabth. Złoty wiek" (aczkolwiek film średni) Duma i uprzedzenie (dla mnie liczy się jedynie serialowa wersja z Firthem ![]() Emma "Henryk VIII" z Rayem Winstonem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.