|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Choroba afektywna dwubiegunowa
Założyłam tu konto, bo chcę się wyrzucić z siebie to, co we mnie tkwi. Jak na ironię, jestem psychologiem z wykształcenia, a nie potrafię poradzić sobie z sytuacją dotyczącą mojej własnej siostry.
Ania (podkreślę, że jest już dorosła) cierpi na chorobę afektywną dwubiegunową. Charakteryzuje się ona tym, że występują w niej na przemian epizody manii (wtedy ma świetny nastrój, jest ciągle w euforii, realizuje wszystkie pomysły na jakie wpadnie, bez zastanowienia nad ich konsekwencjami) i epizody depresji (brak chęci do życia, apatia, smutek). Pół roku temu rozwiodła się i przeprowadziła do mnie. Przeprowadzka wymusiła zmianę psychiatry (wcześniej mieszkała w Poznaniu, teraz jest w Warszawie) i niestety była to zmiana na gorsze. Bierze leki (tego pilnuję), zapisałam ją na terapię do zaprzyjaźnionego ośrodka psychologicznego, ale nie jestem w stanie pilnować jej 24/7. Zastanawiam się nad zmianą pracy tak, by więcej czasu spędzać z siostrą, z drugiej strony dopiero co obroniłam doktorat i chciałabym w pełni wykorzystać nowe możliwości. Jestem w kropce. Dziękuję, za przeczytanie tego wpisu (nie nawykłam do for internetowych, ale tu chyba same kobiety, więc wierzę, że mnie zrozumiecie). Pozdrawiam, Monika. |
|
|
|
|
#2 | ||
|
sissy that walk
|
Dot.: Choroba afektywna dwubiegunowa
Cytat:
Są różne "kalibry" tej choroby, ale z opisu wynika, że Twoja siostra jest w stanie sama funkcjonować. Według mnie Twoja zmiana pracy mogłaby wywołać u niej wyrzuty sumienia, wpłynąć na jej brak samodzielności. Jest dorosłą kobietą, bierze leki - według mnie nie ma sensu robić z niej obłożnie chorej osoby. Jeśli dotychczas nie zrobiła nic głupiego/zagrażającego jej życiu, a jedynie występują u niej te charakterystyczne zmiany w samopoczuciu i aktywności, to nie ma sensu bawić się w szpital. Najważniejsze, żeby była pod opieką psychiatry.
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteś psychologiem napiszę więc krótko: z Twojego postu wyłazi nadodpowiedzialność. Co to znaczy i jakie są tego konsekwencje nie będę pisała bo to wiesz.
Być może pomoc terapeutyczna przydałaby się nie tylko Twojej Siostrze ale i Tobie, choroba kogoś bliskiego to kryzys, czasami dobrze poszukać dla siebie wsparcia w takiej sytuacji nawet jeśli (a może zwłaszcza jeśli) zawodowo udziela się podobnego wsparcia innym.
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Polecam do poczytania zbiorczy
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=558087&page=4 |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam się z Wami, że jestem wobec Ani nadopiekuńcza i choćby z tego względu nigdy nie wtrącałam się do jej leczenia. Niestety jeśli chodzi o jej funkcjonowanie, to jest coraz gorzej. W stanie depresji zwykle próbuje sięgnąć po alkohol (którego nie wolno łączyć z lekami), w stanie euforii robi wypady na miasto i wraca do domu po 2-3 dniach. Wiem, że jest dorosła i nie chcę stawiać się w roli strażnika w więzieniu, sama ją niedawno wysłałam na weekend nad morze (miała spokojniejszy okres), ale jednak boję się o nią. Może faktycznie dobrym pomysłem będzie skonsultowanie się ze specjalistą, który spojrzy na to z boku (ja niestety w przypadku osób, na których mi zależy, nie umiem zdobyć się na obiektywność).
|
|
|
|
|
#6 | |
|
sissy that walk
|
To normalne, nie bez przyczyny niemal żaden terapeuta nie zajmuje się swoimi bliskimi. Myślę, że konsultacja może pozwolić podjąć dalsze kroki jeśli będą one potrzebne. No i myślę, czy winą nie są być może źle dobrane leki... Skoro dochodzi do takich sytuacji o jakich piszesz, to jest mocno nie halo.
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
?
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jakie natężenie ma ta choroba. Znam jedną osobę chorą, gdzie faktycznie cały czas musi ktoś przy niej być, bo jest realne ryzyko, że będzie próbować odebrać sobie życie (jest w fazie depresyjnej). Twoja siostra ma fazę manii, gdzie właśnie ludzie robią "szalone" rzeczy- rozwodzą się, sprzedają domy, biorą kredyty, których nie są w stanie spłacić, zakładają firmy, które upadają i wdają się w przypadkowe romanse. Dużo zależy od siły tej choroby, więc najlepiej jak poradzisz się lekarzy, którzy zajmują/zajmowali się Twoją siostrą.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.