![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Praca na etacie + własna firma - da się?
Witam.
Mam pytanie jak w temacie. Czy ktoś ma takie doświadczenia? Czy da się pogodzić prowadzenie własnej firmy i dodatkowo pracę na etacie? Czy lepiej odpuścić szukanie dodatkowo etatu, bo się nie da wyrobić czasowo/psychicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Praca na etacie + własna firma - da się?
Hm spotykam się z facetem, który ma firmę po ojcu i on pracuje od 8 do19-20. Chociaż kiedy chce się ze mną spotkać to kończy po 17, albo 18. Siedzi po nocach. Także chyba nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zależy jaka to firma
znajomy był dzwiękowcem więc pracował głównie sobota/niedziela także mógł sobie normalnie na etacie pracować wujek ma sklep - no ale ma zatrudnione ekspedientki i wpada tylko na otwarcie i zamknięcie, pracuje poza tym normalnie ale są takie bieznesy gdzie się zwyczajnie nie ma czasu nic innego robić
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem właśnie, że zależy. Nie jest to firma typu sklep, więc to troszkę inaczej wygląda. Właśnie czasu nie ma, ale jak zrobić, żeby się znalazł ![]() Cytat:
![]() Przepraszam, może się mało precyzyjnie wyraziłam - mając na myśli etat, chodziło mi np. o umowę o dzieło czy coś takiego. W firmie o której mówię też niestety panują takie godziny pracy dla właściciela, o jakich mówisz. Chciałam się dowiedzieć, czy ktoś ma może doświadczenie, jak to połączyć, aby było dobrze. Czy skrócić swój czas pracy i wychodzić razem z innymi pracownikami (ale czy nie ucierpi firma, ewentualnie zatrudnić kogoś dodatkowego) i trzepać drugi etat, czy może po prostu późnymi wieczorami robić zlecenia w domu. Edytowane przez Dzikun Czas edycji: 2013-08-17 o 16:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju pracy, jaką będzie wykonywać i na etacie i jako własna działalność + Twoje umiejętności organizacyjne. Niestety jest tak, że własny biznes to praca 24/7 i wiem to z doświadczenia, zwłaszcza jeśli jest to biznes, który prowadzisz w domu, sama, nie masz ludzi do pomocy.
Uważam jednak, że wszystko da się zrobić, zaplanować i jest to opcja dorobienia się, którą można wykonywać przez jakiś czas. Zależy to także od innych czynników, więc musiałabyś sobie sama wykalkulować. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja pracuję na całym etacie 8 godz
oprócz tego swoja działalność i firma rodzinna 2-3 razy w tyg + 2.5 letnie zbuntowane dziecko ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Wszystko się da, ale ludzie, szanujcie swoje zdrowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Chętnie, jak podpowiesz jak z etatu zapewnić egzystencje dla siebie i rodziny to z mężem rzucamy wszystko i zostajemy radośnie na gołych etatach.
A łączenie etatu z własną działalnością lub pracy na zlecenie jak najbardziej się da. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
I po co ta złośliwość? Znam wielu ludzi, którzy robią tak tylko po to, żeby mieć więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;42310691]Dzieciom lepiej nie będzie jak mama czy tata w młodym wieku umrze na zawał. Tak tylko głośno myślę...[/QUOTE]
Nie no myslę jasne że dzieciom to najlepiej jak chodzą w ciuchach z lumpeksu, śpia w starych łóżeczkach i jedzą najtańsze jedzenie z supermarketu, nie chodzą do kina czy na basen a o angielskim moga marzyć a mamusi nie stac na stomatologa czy leki dla dzieci. ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- [1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;42310691]Dzieciom lepiej nie będzie jak mama czy tata w młodym wieku umrze na zawał. Tak tylko głośno myślę...[/QUOTE] Wygodnie jest teoretyzowac jak się dzieci nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- Aż się prosi, żeby napisać, że trzeba się było nie decydować na dzieci, skoro tak strasznie ciężko trzeba pracować, żeby zapewnić im życie na poziomie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Hmm nie chcę się kłócić bo co ja tam wiem. Mój Groszek ma dopiero 2 miesiące i ciągle siedzi w brzuszku. Ale pomimo tego że oboje z TŻ pracujemy (wprawdzie ja na zlecenie, ale nie zarabiam źle) + on ma firmę, to ubieramy się, oraz planujemy ubierać dzieci w ciuchy z lumpeksu, bo trafiają się równie ładne co w sieciówkach, czasem nawet z metkami, a cena jest 10 razy niższa, łóżeczko będziemy mieć od siostry TŻ, bo w ogóle go nie używali - mały śpi z mamą od początku, kupujemy w Biedronce i nie narzekamy na jakość produktów, a podobno Biedra jest najtańsza, zrobiliśmy małą salkę kinową, więc można urządzać seanse w domu, a basen przy zespole szkół koło domu jest bezpłatny - każdy dzieciak z legitką wchodzi za darmo. Angielskiego uczą w szkołach, drugiego języka również. Mam to szczęście że jestem anglistą więc przy ewentualnych problemach pomogę, a niemiecki zna TŻ. Więc wydaje mi się, że też nie trzeba tak generalizować, bo każda rodzina jest inna, ma różne potrzeby, różne priorytety i nawet zarabiając mniej da się żyć na poziomie, a nawet gdy ma się więcej nie oznacza to, że kupuje się wtedyy wszystko z najwyższej półki.
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wyciągam ręki do nikogo ani po pomoc materialną ani inną sami z mężem jesteśmy w stanie zapewnić naszym dzieciom to co uważamy za potrzebne, pracujemy dodatkowo kosztem pasji, wypoczynku, życia towarzyskiego i kulturalnego ale ma to cel i sens. A dzieci przy tym wszystkim nie są zostawiane same sobie z telewizorem, więc twoja wypowiedź jest średnio na miejscu. BTW żeby nie pracować dodatkowo musiałabymbyc na pewnym etapie życia zawodowego który osiągnęłabym koło 40, taaak super czas na zakładanie rodziny. Cytat:
![]() Nie chodzi o zakupy z najwyższej półki ale tej średniej ! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- ubieram syna w ciuchy z sieciówek- wyprzedaże ![]() - łóżko ma swoje- odkładałam na nie po 50zł/miesiąc - do kina chodzimy raz w miesiącu jak warto jak nie to na place zabaw itp..na basen nie chodzi bo jest Atopowcem i źle się to kończy - jedzenie kupuje ale patrzę na jakość nie cenę - angielski i niemiecki go chwilowo nie interesuje ale po sąsiedzku ma angielski a ja niemiecki - stomatolog - od czegoś płacę te składki na nfz to raz a 2 moje dziecko dba o zęby więc nie mamy problemu - szczepionki...no błagam raz do roku 200zł na szczepionkę to dużo? Może ja jestem jakaś tępa ale zawsze(!!!!) co miesiąc odkładam 50-100zł na jakiś ekstra wydatek i jakoś żyję. Dokładam się do utrzymania domu, tankuje paliwo, naprawiam samochód, opłacam OC i nie żebram ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
To, ze pojawiają sie trudności np. finansowe w sytuacji wychowywania dzieci- nie oznacza, ze dzieci nie powinno być. Dorosły człowiek jest w stanie zmierzyć plusy i minusy pracy na etat i dodatkowych zleceń kosztem czasu z dziećmi. dzikun można polaczyc jedno z drugim. Tylko warto wziąć pod uwagę koszta (czasowe, zdrowotne tego przedsięwzięcia)
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
aaaaa i dodam, że wyjazdy to raz w miesiącu- a to muzeum, a to zamek itp
Leki też kupuję- miesięcznie ok 80zł na stałe.
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Vide mój podpis ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Tzn. Sama domu nie utrzymujesz?
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Plany w trakcie realizacji- niestety odłożone w czasie, chcemy się dobrze przygotować pod względem języka zarówno siebie jak i dzieci, pozamykać pewne sprawy w Polsce oraz ukończyć pewien etap zawodowy, za to docelowo ( za granicą) będzie to zmiana na duuuuuzo lepiej. Na chwilę obecną jest ciężko.
O właśnie kredyt który zajmuje prawie jedną pensję, cóz nie każdy dostaje mieszkanie na starcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Praca na etacie + własna firma - da się?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Praca na etacie + własna firma - da się?
Mysle ze sie da bo firma firmie nierowna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Odp: Praca na etacie + własna firma - da się?
A czemu nie zalozyc takiej firmy, ktora bedzie na tyle lukratywna, zeby nie trzeba bylo tyrac na etacie?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Praca na etacie + własna firma - da się?
Cytat:
Fajnie jest byc młodym i widzieć świat w czarno-białych barwach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Praca na etacie + własna firma - da się?
Cytat:
![]() Absolutnie nie zgadzam się z tym, że założenie firmy powiązane jest z megawydatkami, a z obserwacji wiem że zysków można dorobić się od razu. Naprawdę dużo zależy od tego co robimy i w jakiej branży działamy. W naszym przypadku siedzibą firmy jest nasze mieszkanie, nie musimy płacić nikomu za wynajem lokalu. TŻ nie potrzebuje żadnego magazynu - materiały wiezie od razu do klientów u których wykonuje zlecenie. W poprzednich latach dorobił się podstawowych narzędzi, gdy trochę zarobił dokupił lepsze i bardziej zaawansowane. Aż sami zdziwiliśmy się tym ile osób zainteresowało się jego ofertą - teraz realizuje zlecenia otrzymane tylko przez "pocztę pantoflową" - na pozostałe nie ma po prostu czasu. Z kolei branża w której planuję działać ja będzie wymagała ode mnie tylko komputera, sprzętu nagłaśniającego, drukarki, podręczników i wiedzy. Zatem może różnica tkwi w rodzaju firmy - usługowa czy handlowa ![]()
![]() Edytowane przez dzaga1989 Czas edycji: 2013-08-18 o 14:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Firma jest lukratywna, ja nie mówię o "musie" tylko o możliwości - jeśli się chce. Jeśli jest możliwość większych zarobków, bez poświęcania dużo większej ilości czasu. Skoro w swojej firmie się spędza czas, powiedzmy jak mówiłam od rana do wieczornych godzin, to może warto wziąć pod uwagę zmianę trybu pracy, np. brać dodatkowe zlecenia, kosztem kilku godzin mniej w firmie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.