|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Badanie kału na obecność pasożytów u psa
Witam. Mój pies ma prawdopodobnie tasiemca i podejrzenie lambliozy. Chciałam zapytać jak wygląda badanie kału? Czy wszystkie pasożyty mozna stwierdzić jednym badaniem? Czy do każdego należy wykonać osobne badanie? Wiem, ze trudno stwierdzić lamblioze, ponieważ obecna jest w kale co kilka dni. Czy w cenie tego badania, jest przebadanie kilka próbek? Wiem, ze należy dostarczyć świeżą kupkę (do 45 minut). Czy badanie przeprowadza weterynarz, czy zawozi się je do jakiegoś labolatorium?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Badanie kału na obecność pasożytów u psa
zapytaj o to swojego weterynarza
![]() to wszystko zależy od tego, czy lecznica ma swój sprzęt i przeprowadza badania na miejscu, czy wysyła próbki do labu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja Ci powiem bo ostatnio to robiłam, kupę zbiera się przez 3 dni (do jednego pojemnika), nie całą kupę a... porcję łyżeczkę nie wiem czym będziesz zbierać. Dla mnie to było ciężkie przeżycie bo mam szybki odruch wymiotny. Najlepiej zbierać do takiego pojemnika co jest w aptece na mocz. kupę musisz trzymać w lodówce. Koszt takiej imprezy jest uzależniony od laboratorium ale coś koło 40 zeta średnio.
![]() |
#4 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Ja zebrałam odchody po drodze do weta. Badanie niedużo wyszło , zrobione było na miejscu, tyle, że mój był wolny od pasożytów.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Pracuje w lecznicy. U na badanie kału kosztuje 10 zł i najlepiej przeprowadzić badanie minimum 2 razy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.