|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze zioła i lawenda
Hej, ostatnio zakupiłam w Leroy Merlin mieszankę ziół, mieszankę ziół na krążku i lawendę. Wszystko chcę hodować w domu, w doniczkach. To moje pierwsze doświadczenie z sianiem czegokolwiek, więc chciałabym zasięgnąć rady.
Po pierwsze: czy mam wysiać od razu całe opakowanie mieszanki i lawendy do doniczki? Po drugie: w opakowaniu ziół na krążki są 3 krążki, rozumiem, że mam zasadzić w ziemi tylko jeden a reszta ma sobie czekać na swoją kolej? Po trzecie: czy o te porze roku mogę wysiać lawendę do doniczki z nadzieją, że jeszcze zakwitnie? Z góry dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pierwsze zioła i lawenda
Lawenda: nasiona zanim się posadzi trzeba wsadzić do słoiczka i do lodówki na zimę, dopiero na wiosnę wysiać. Wstawienie do lodówki nazywa się fachowo stratyfikacją.Niektóre nasiona ( dotyczy właśnie lawendy) muszą się lekko wyziębić, tak jest w naturze. Podlewać na wiosnę letnia wodą i ...może się uda , że wyrośnie.
Ja nie mam dobrego zdania o nasionach na krążku, są droższe od zwykłych nasion w torebce i nie masz gwarancji , że wyrośnie. Nie wszystkie nasiona dobrze kiełkują, zależy to od ich jakości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
DOMator
|
Dot.: Pierwsze zioła i lawenda
Cytat:
![]() Dla odmiany bazylia wyrośnie zawsze i każdemu, z tym, że jesienny siew da raczej słaby efekt, bo roślinom będzie brakowało światła dziennego i słońca. Najlepiej wysiewać zioła na przełomie zimy/wiosny, tak jak wskazują instrukcje na opakowaniu. Wygooglałam o co chodzi z nasionami na krążku i uważam, że to niepotrzebne udziwnienie, przez które za parę nasionek płaci się jak za złoto. Wystarczy zwykłe nasionka wysiać niezbyt gęsto do ziemi i delikatnie przyklepać lub przyprószyć ziemią. Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2013-09-12 o 17:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:01.