![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomysł na knajpę
Witam
![]() Moja siostra od jakiegoś czasu zastanawia się nad rozpoczęciem czegoś na własną rękę i tak ostatnio wzięły nas przemyślenia na temat knajp. Z tym że typowych restauracji i pizzerii jest cała masa ale co gdyby pomysł knajpy połączyć z czymś dodatkowym? Np. spotkałam się z restauracyjką w której można zamówić jedzonko a do tego jest szeroki wybór książek, można pić herbatę i czytać coś ciekawego. Lub knajpy gdzie przy każdym stoliku jest miejsce by rozłożyć się z laptopem. Czy spotkałyście się z jakimiś ciekawymi połączeniami? Albo może jakiś ciekawy niespotykany klimat, motyw? Chodzi o to żeby czymś się wyróżniać, czymś przyciągać uwagę. Wiadomo, jedzenie miałoby być podstawą, ale przydałby się jakiś dodatkowy bonus, jakiś as w rękawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pomysł na knajpę
Cytat:
do tego małe miasto?jak wieżdżam do małego miasta to przede wszytskim szukam Mac-a, szybko, tanio, wi-fi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ale innowacje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Moja zupa ![]() Edytowane przez tempting Czas edycji: 2013-08-20 o 17:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Czy przedsięwzięcie okaże się strzałem w dziesiątkę to zależy od bardzo wielu czynników.
Wydaje mi się, że powinnyście zacząć od przemyśleń kto może być waszym klientem. Ważna jest lokalizacja, wielkość lokalu, wielkość miasta, jego położenie od tras komunikacyjnych Jeśli miasto ma uczelnie, szkoły to ci młodzi ludzie być może będą waszymi klientami. Jeśli knajpa będzie się znajdować na szlaku turystycznym to może być przystanią dla turystów. Ja stawiałabym na zrobienie w lokalu kącika zabaw dla dzieci. Ogrodzony bezpiecznym płotkiem aby te najmniejsze się nie rozpełzły pod stolikami. Jakieś ciekawe, bezpieczne zabawki, ekologiczne, drewniane, szmaciane, poduchy- zwierzęta. Takich kącików brakuje. Wiele młodych osób z dziećmi par czy mam chętnie poszłoby do knajpy ale dziecko przy stole długo nie usiedzi. A w kąciku pod okiem mamy siedzącej obok przy stoliku za płotkiem daloby jej spokojnie wypić kawę i pogadać z przyjaciółką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
A ja mimo że wspomniałam o planszówkach to jednak na nie bym stawiała. Bo co prawda tego jest sporo w lokalach, to jednak nie mam ochoty grać w chinczyka. Gdyby lokal zainwestował w dobre gry np carcassone, kolejka, nie wiem jakieś cluedo i inne super nowości to ludzie chętniej by chodzili, graliby i do tego pili piwko. Taka planszówka kosztuje około stówy ale gdyby się rozgłosić, miałoby to spore wzięcie
![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Rozważ planszówki. Przeżywają renesans ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Stół do bilarda też pewnie miałby powodzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A ja myślę że nie, bo się nie opłaca. W klubie z bilardem wynajecie stołu na godzinę to koszt około 10 zł. Biorąc pod uwagę ile taki stół kosztuje i zainteresowanie w lokalach czymś takim (to jeszcze przeszkadza, hałasuje itp) to nie wiem, kiedy by się zwrócił i móglby zawalić cenną przestrzeń oraz zaburzyć estetyczny ład
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
My też wraz z chłopakiem rozkminialiśmy własny biznes i podpowiem Ci jedno - szukaj inspiracji zagranicą. Ja dotąd spotkałam się z kilkoma świetnymi miejscami \i jestem pewna, że w Polsce nigdzie tego nie widziałam (a na pewno nie w Krakowie, gdzie mieszkałam). Pomimo, że w nasz kraj dogania zachód to jednak jeszcze są rzeczy, których u nas brakuje.
Pozdrawiam i powodzenia ![]()
![]() |
#10 |
Copyraptor
|
Grubella, jak często do knajp wychodzą mamy z dziećmi? A jak często reszta świata? No to teraz pomyśl, że większość tej reszty świata nie przyjdzie do knajpy o której wiadomo, że siedzą dzieciaki, wrzeszczą, bawią się, mamusie się nimi zajmują etc.
Znaczy, ja bym nie przyszła, i większość młodych ludzi których znam też nie, bo do knajpy przychodzę się odprężyć i dobrze bawić. A nawet jedno biegające dziecko mi to uniemożliwia i zwyczajnie mnie wkurza. Więc do knajpy gdzie to by się miało potencjał zdarzać nie przyszłabym nigdy w życiu ![]() Stoły bilardowe to raczej w pubach. Tak jak dziewczyny powiedziały, to, co wymieniłaś, to obecnie standard a nie nic wyjątkowego ![]() Mówi się, że większość osób w którymś momencie swojego życia marzy o tym, żeby mieć knajpę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Gry można wydawać pod zastaw
![]() ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Jeśli chodzi o moje ulubione knajpy - najzwyklejsza, stylizowana na piwnicę, strych, z gratami, antykami, starociami - brak piórka w dupie i miła obsługa, fajnie się tam chodzi. Czasem są wieczory poezji śpiewanej. Knajpa z belgijską czekoladą - 150e353249230482348923940 293 rodzajow czekolady, czekolada na 32943240923094923094029 wariacji... ach Knajpa stylizowana na PRL, z wódą za 4 zł i zagrychą. Jest też smalec i ogórki. Cieszy oko wizualnie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Copyraptor
|
I za każdym razem ta kelnerka ma sprawdzać, czy są absolutnie wszystkie piony do carcassone, wszystkie kafelki i że żadna z nich się nie porysowała/pobrudziła?
![]() ![]() Najlepszym przykładem jest Stary Port w Krakowie, w którym są do wypożyczenia szachy, chyba trzy zestawy. I w ani jednym nie ma kompletu pionów - są zrobione ze sreberek, z wosku, z czegośtam. A piony do szachów nie tak łatwo zniszczyć/zgubić w porównaniu z pionkami do carca czy kartami do dixita ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kącik dla dzieci wiele nie kosztuje, w każdym momencie można go uprzątnąć/zlikwidować. Dal mnie to możliwość dodatkowego zarobku knajpy w godzinach gdy reszta świata pracuje albo się uczy. Bo same mamy głównie przed południem wychodzą z dziećmi. W dni zimniejsze,deszczowe gdy na plac zabaw nie można to na pewno takie miejsce nie świeciło by pustką. Nie wiem jak duże jest miasto gdzie ta knajpa ma powstać ale w większym na nowych osiedlach to myślę, że miałoby to rację bytu i zwróciło się. Są lokale składające się z kilku sal. Wtedy dzieci nie przeszkadzałyby dorosłym przychodzącym bez dzieci. Bilard też w osobnej sali. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-08-20 o 17:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Musisz sie zastanowić do jakiej grupy klientow chciałabyś trafić, czy jest na to szansa w tym mieście, czy są już takie obiekty na tym rynku czy nie itd. Nie ma jednej recepty na świetny biznes. I na pewno nikt nie podsunie ci ot tak żadnego super pomysłu
![]()
![]() |
#15 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Dobre jedzenie, w przystępnej cenie, zdrowe, bez sztucznych przypraw,
asortyment dostosowany do potencjalnych klientów. Nie wszędzie sprawdzą się pierogi, nie wszędzie sałatki, nie wszędzie sushi. Wszystko zależy od tego kim będzie klient. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Mniejsze miasto to znaczy jakie? 10 tys 50 tys czy 100tys? Jest to pojęcie względne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
w knajpie musi być wifi- to dla mnie podstawa
![]() lubię jak ładnie pachnie przyprawami albo kawą. no i lubię, kiedy porcje są konkretne, a nie na 1/5 talerzyka. na pewno nie udałabym się do knajpy z kącikiem dla dzieci. jak gdzieś wychodzę i jem na mieście, to chcę mieć spokój. piski i krzyki sprawiają, że wychodzę.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Autorko wątku, ile tys. ludzi mieszka w Twoim mieście tak mniej więcej? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Pomysł na kącik dziecięcy to w przypadku gdy jest wiadome ,że w okolicy jest dużo małych dzieci, że zapotrzebowanie na to być może będzie. Nie upieram się, że to w każdym przypadku dobry pomysł. Na osiedlu gdzie mieszkańcami są przeważnie emeryci coś innego trzeba im wymyślić aby ich przyciągnąć. I aby przyciągnąć ludzi z innych części miasta. Lokalizacja knajpy mocno zdecyduje o kliencie. Może jest w takim położeniu, bez konkurencji w pobliżu , że nie trzeba się specjalnie wysilać a będzie pełna aby tylko dobre jedzenie było. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Copyraptor
|
Asia, dlatego napisałam, że moim zdaniem to pomysł na główny target knajpy, a nie na dodatek. Bo jako dodatek nie zadziała wystarczająco przyciągająco, bo przyciągnąć klientów jest trudno, za to spokojnie wystarczy za odstraszacz, bo wystarczy jedna rzecz która Ci w knajpie nie przypasuje, żeby przestać tam chodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Kilka pomysłów
-knajpa do której można przychodzić ze zwierzętami. W Warszawie chyba otworzono restaurację gdzie można przyjść na obiad z pupilem -lokal wyłącznie dla rodzin z dziećmi -knajpa dla emerytów -lokal w którym zamiast krzeseł i stołów są fotele, kanapy, ławy czy poduszki do siedzenia na podłodze, kominek taki domowy klimat -lokal dla kibica, oglądanie meczy itp. Wystrój; gadżety z różnych klubów -otworzenie jakiegoś lokalu obok szkół gdzie uczniowie mogą się spotkać po szkole, odrobić zadania itp -lokal stylizowany na lokale z dwudziestolecia międzywojennego Wszystko jednak zależy w jak dużym mieście będzie lokal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
W PRL u to się piło ze szklanki tzw. musztardówki./kiedyś musztarda była w szklankach z grubego szkła z plastikowym wieczkiem nie zakręcanym tylko nakładanym/wciskanym na szklankę/
![]() Jak się zjadło musztardę to szklanki się nie wyrzucało tylko służyła dalej jako kieliszek albo na herbatę. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-08-20 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ktoś pytał o liczbę mieszkańców. No więc to będzie jakieś 38 tysięcy i właśnie jakichś fajnych, klimatycznych knajpek brakuje. W mieście znajduje się kilka szkól, wiele młodych ludzi dojeżdża z okolicznych miejscowości tak że młodych jest dość dużo. Zdaję sobie sprawę że własna restauracja to dość spora inwestycja i nie robi się tego tak hop-siup, no ale właśnie jestem na pierwszym etapie, czyli szukaniu pomysłu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Musztardówki miały pojemność chyba 250ml.
Ich zaletą było to , że z grubego, mocnego szkła. Uszczerbiła się jak spadła na gumolełon ale nie stłukła. Piwa się w nich nie piło ale wódkę to tak.Herbatę, kompot, mleko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Musicie z siostrą przemyśleć parę rzeczy:
- na jaką lokalizację Was stać - czy atrakcyjną, gdzieś w centrum / w jakimś miejscu, które oblega wiele osób, czy nieco mniej atrakcyjną, poza centrum (i jaki pomysł na ściągnięcie ludzi do niej), a może w ogóle knajpka osiedlowa (co może być równie atrakcyjną lokalizacją, jeżeli to duże centrum i ludzie chętnie wychodzą, chcąc gdzieś coś zjeść, miło spędzić czas)? - na jaką klientelę macie szansę? ludzie są różni: jedni będą chcieli bywać w modnym, wymyślnym miejscu, a inni w swojskiej, przytulnej, rodzinne pizzerii, gdzie można i przyjść z rodziną na obiad, ale i wieczorem obejrzeć mecz z kumplami i wypić parę piw do dobrej pizzy; - czy macie ambicję mieć restaurację pełną gębą, czy raczej bistro, a może bardziej pub, gdzie przy okazji można zjeść kilka przystawek i dań? mierzyć siły i kulinarne ambicje na zamiary; a może po prostu kawiarnia (w przypadku kawiarni jakieś bardziej oryginalne, nietypowe rozwiązania są najmilej widziane); - co Was inspiruje i urzeka? może tym zainspirujecie i urzekniecie innych? bo takie powtarzanie po kimś motywu, którego może same nie czujecie? sztuczność się czuje. czasami miejsce jest jak spod igły, a człowiek nie czuje się w nim dobrze, nie chce tam wracać. Tutaj przykłady fajnych miejscówek (istniejących od lat, a to o czymś świadczy): - http://www.podczapla.pl/ - http://pubmontecarlo.pl/ - https://pl-pl.facebook.com/pages/Kaw...15919295151222 - http://www.jazzclub.pl/ - http://www.lilong.pl/ Te miejsca z jakiegoś powodu utrzymują się, mają stałych klientów, są rezerwacje. To tak na moim podwórku, że tak powiem. Poszukaj w necie recenzji różnych knajp, zobacz za co ludzie chwalą, za co ganią, czyli na co zwracają uwagę. Jako potencjalny klient powiem Ci jedno: stosunek jakości do ceny jest ważny. Nie interesuje mnie Francja-elegancja w wystroju, czy na siłę oryginalne pomysły, jeżeli dostanę dwa ziemniaczki na krzyż i przypalony stek, a każą mi za to zapłacić 3 dychy. Albo (w przypadku kawiarni) czekolada, która jest tak naprawdę jakimś dziwnym pseudi-budyniem bez smaku, a zapłacę za to 10 zł. Do takiego miejsca już nie wrócę i zniechęcę (możliwie, że skutecznie) znajomych. Jak ma być przesadnie wymyślnie, a byle jak, to wolę proste, niedrogie jedzenie. Mieć jedno, dwa flagowe dania, coś po co ludzie wracają, o czym mówią. Są knajpy, które wygrywają ceną, są takie, które wygrywają jakością. Samym pomysłem, atmosferą, jeżeli nie stoi za tym dobra cena, czy jakość, nie wygracie: ludzie przyjdą z ciekawości, ale już nie wrócą, nie polecam lokalu dalej. Więc najpierw skupcie się na podstawach, a potem rozbudowujcie pomysł w jakimś kierunku. I przede wszystkim aktualna, łatwa do znalezienia strona www. Jak Was nie ma w Internecie, to Was nie ma na rynku. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-08-20 o 18:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.