|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Całki - help z matmy!
Która z was jest dobra z matmy i umie rozwiązywac całki???
Mam pare zadań z całkami, które rozwiązałam ale nie wiem czy dobrze... ![]() Która chętna do sprawdzenia??? Może któraś z was posiada, jakies skany notatek z matmy i mogłaby mi przesłac, zwłaszcza gdzie jest duzo zadań z całkami, również te z treścią (obrot figury wzgledem prostej, albo obliczanie pola figury powstalej przez krzywe)??? :pomocy:
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Całki - help z matmy!
wiesz nowa reforma chyba nie przewiduje calek w programie
ja wiem ze cos takiego istnieje ale na tym koniec
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
chyba lepiej bedize jak umiesisz swoje pytanie na jakims forum matematycznym, osobiscie polecam matematyka.pl, tam na pewno Ci pomoga, tylko od razu zamiesc swoje zadanka
a jak nie chcesz to zamiesc je tu, sprobujemy Ci pomoc
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieje, ze cos jeszcze pamietam od czerwca...
"Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem" - M.Twain http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
z tego co wiem to jak pisala smarcoola w nowym systemie nauczania nie ma całków...
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem" - M.Twain http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1675216 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Wspólczuję, całki to najgorsze co może być, brrrr!
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki, zaraz zrobie skana i sprobuje je tu umiescic
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Skaner nie dziala
Pije do waszej wyobrazni ![]() Oblicz całkę: x razy pierwiastek trzeciego stopnia, a pod pierwiastkiem (x do kwadratu + 2) tej za cholere obliczyc nie umiem, napewno metoda podstawiania...
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
pomyśle w domku
Dawno to juz było
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
hihi mam
Poszłam na łatwizne ale trza sobie radzić http://www.edox.website.pl/cjno.php?nr=9 zamień sobie tylko 1 na 2 jesli o taką całkę Ci chodzi |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Już kiedys dziewczyny polecały książke "Analiza matematyczna w zadaniach" (tom1) Krysickiego i Włodarskiego. Kup sobie, albo wypożycz. Jest pisana tak prosto, jakbyś miała korepetycje i jest w niej bardzo dużo przykładów.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że dobrze odczytałam przyklad
![]() Od razu uprzedzam, że nie wiem czy jest rozwiązana dobrze, ponieważ robiłam ją a prędce Nawet jeśli się gdzieś walnęlam, mam nadzieję, że chociaż trochę Ci pomogłam
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Edytuje wypowiedz. To:
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
vretko, pisalas gdzies rozwiazanie, bo nie widze
![]() Nusiu, to prawie idealny przyklad tyle ze pierwiastek jest trzeciego stopnia...
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam drobny problem z załącznikiem, ale teraz powinno być wszystkow porządku
![]() Zasada przy całkowaniu niewiadomych podniesionych do potęg wyrażonych w ułamkach jest prosta: do ułamka dodajemy jeden, podnosimy niewiadomą własnie do tej potęgi i dzielimy całość przez owy ułamek ![]() Mam nadzieję, że nie zamotałam
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Vertko prawie dobrze
tylko dzielenie przez 4/3 zamieniło Ci sie na mnożenie razy 4/3. Trzeba tam pomnożyć razy 3/4 i wyjdzie 1/2 * 3/4 = 3/8, a nie 2/3.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie zauważyłam, że się walnęłam
Z rozpędu skróciłam sobie ułamki powinno oczywiście wyjść 3/8 t^4/3 ...chyba
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, jestescie wielkie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() to co, moge wciepnac kolejny przyklad?
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Zapodaj, tylko migusiem, bo właśnie odpoczywam przed wizazem (rozwiązując całki
), a potem musze się wziąsć do pracy.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
to bedzie troche z innej beczki:
1. Oblicz pole ograniczone krzywymi y = e do potegi minus x; y=0, x=0; x=e 2. Oblicz objetosc bryly powstalej z obrotu osi OK y= pierwiastek z arctgx dla 0<x<1. Wzor na objetosc do drugiego to V= Pi razy calka od a,b z funkcji y do kwadratu. Czyli po podstawieniu nalezy policzyc calke oznaczona od 0 do 1 z arctgx.
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Nie gwarantuje, ze na 100% dobrze, ale pole pod funkcją e^(-1) od x=0 do e to całka od 0 do e z e^(-k) dk i t jest równe -e(-k) od 0 do e czyli -e^(-e)+e^(-0)=-e^(-e)+1
Drugie zadanie: pi*całka od 0 do 1 z arctg x dx Znalazłam w tablicach, że całka z arctgx dx to xarctgx-1/2*ln(1+x^2) czyli w tym przypadku wychodzi pi*(arctg1-1/2*ln(1+1)-0*arct0+1/2*ln(1+0)=pi*(1-1/2*ln2+1/2*ln2) Sprawdź najlepiej, czy arctg1=1. Mam nadzieję, że coś nie pomyliłam. |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki eklerko
|
|
#27 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
To będzie całkowity off top, ale nie macie pojęcia jak ja się cieszę, że już nigdy nikt nie każe mi sie matmy uczyć
Czytam to co napisałyście i zupełnie jakby to chińskimi znaczkami albo arabskimi robaczkami napisane było Chociaż, jak się zastanowić, bardzo możliwe, że chiński albo arabski bym szybciej niż całki pojęła, bo ponoć mam zdolności językowe, za to matematyczne właściwie żadne
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
O Matko... Koszmarne te całki, uffffffffffffff, dobrze, ze już NIGDY nie będę musiala się z nimi zadawać (-: Kończylam liceum p o profilu mat - fiz i tam takie cuda były...Calki, macierze itp. pie rdy owerdy... Dlatego poszłam na polonistykę - -dzięki Bogu!!!!!!! ja nic nie kumalam z matmy, to czaaaaaaaaaarna magia!! A fizyka???????? Boże, koszmar!!!!!!! Wspolczuje, serdecznie wspolczuje... Jak czytam ten wątek, to mi sie przypominają czasy, kiedy stalam pod tablicą i "ani be, ani me ani kukuryku" hahahaha! Aż mnie ciarki przeszly, Matko, jak ja się trzeslam ze strachu przed matmą, brrrrrrrrrrrrrrrrrr, wrrrrrrrrrrrrrrrrr,,koszm ar!!!!
DLA NAS NAJWAŻNIEJSZE SĄ PSY Dla jednych ważne są wieloryby, dla innych drzewa, a dla nas Psy. Te duże i te małe. Obronne i bezbronne. Rasowe i kundelki. Dla nas ważne są psie drzwiczki, psie smutki i psie marzenia. |
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
a ja tam lubie matme,mimo iz czasem mi nie najlepiej idzie
szkoda ze na studiach juz mi sie konczy(no na 4 semestrze metody probabilistyczne ) a mialam 4 rodzaje w I semestrze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.

ja wiem ze cos takiego istnieje ale na tym koniec
a jak nie chcesz to zamiesc je tu, sprobujemy Ci pomoc
), a potem musze się wziąsć do pracy.