|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Konto studenckie
Niedługo rozpoczynam studia, mam zamiar założyć konto w banku, ale kompletnie nie wiem, który wybrać. Myślę o Millenium, Alior Sync lub mBank (mam nadzieję, że nikt nie weźmie tego za reklamę). Konto głównie będzie mi służyć do drobnych przelewów w zakupach przez Internet, czasem do zakupów za pomocą karty, a głównie po to, by uczelnia mogła wpłacać na nie stypendium. Dobrze by było, żeby konto było jak najtańsze w utrzymaniu, bez dodatkowych ukrytych opłat. Niestety w ogóle się na tym wszystkim nie znam. Nie wiem, czy jeśli założę konto, to automatycznie będzie to konto oszczędnościowe?
Czytałam, że a Alior Sync zwraca 5% wartości zakupów w Internecie, ale trzeba spełnić jeden z kilku warunków, np. taki, że na nasze konto co miesiąc będzie wpływała kwota od jednej osoby, instytucji (np. właśnie stypendium), ale nie wiem, czy będę mogła spełnić w pełni ten warunek, bo w wakacje nie będę pobierać stypendium. Ogólnie chodzi mi o to, aby użytkownicy, którzy posiadają konta studenckie, podali ich nazwy z krótkim opisem, czy warto, jakie są wady, jakie zalety. Czytam trochę w Internecie, ale zawsze lepiej, żeby wypowiedziały się osoby z zaufanego forum. ![]() Edytowane przez bialy_bez Czas edycji: 2013-08-13 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konto studenckie
Cytat:
moje doświadczenie mówi, że sync jest najkorzystniejszy ![]() ![]() do tej pory mialam eurokonto intro pko sa, ale zamykam. Oplata za przelew 0,5zł, oplata za karte 1,99 chyba ze sie zrobi kilka operacji to wtedy 0,99 i jeszcze chyba jakies 0.99 za prowadzenie czy cos tam. To odradzam.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mam w bzwbk, zakładałam 5 lat temu i do 30 r.ż. mam darmowe
nie płacę za prowadzenie rachunku, mam przy tym konto oszczędnościowe na które wpłacam nadwyżkę, nie płacę za korzystanie z karty (chyba że nie wykonam żadnej transakcji, ale raz na 2 lata jest pobierana opłata 20 zł za nową kartę ![]() tylko podejrzewam, że takich warunków już nie ma, ale możesz sprawdzić ogólnie na stronie banku wszystkiego się dowiesz, posprawdzaj sobie co będzie najlepiej dostosowane do Twoich potrzeb i ściągnij sobie regulamin, aby dokładnie wiedzieć czy są jakieś ukryte opłaty porównanie ofert kilku banków nie będzie trudne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Odp: Konto studenckie
Ja mam konto w banku BZWbk. Do 30 roku życia nie muszę płacić za posiadanie konta. Do tego założyłam sobie konto oszczędnościowe-Jeżeli dobrze pamiętam to oprocentowanie wynosi tylko 1.75%. Jest jeszcze jakąś opłata za to oszczędnościowe
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o konto, to w syncu masz konto osobiste, oszczędnosciowo-rozliczeniowe, a rachunek oszczędnosciowy jest osobno. Stamtąd nie jest juz tak latwo wyplacic kase, zeby nie kusiło
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mam sync i polecam. Wszystko jest za darmo, a dodatkowo 10 przelewów natychmiastowych darmowych w ciągu miesiącu - bajka po prostu
![]() Obawiałam się trochę tego, że sprawy z syncem nie załatwię w banku Alior, tylko wszystko przez infolinię, ale musze przyznac, że infolinia świetnie działa. Zgubiłam gdzieś umowę, nie mogłam się przez to zalogować na stronę banku, zadzwoniłam na infolinię i następnego dnia kurier przyniósł mi już kopię umowy ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Polecam ING - prowadzenie za darmo, wpłatomaty (co jest mega ważne dla studentów), darmowe konto oszczędnościowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
I zapraszam cię jeszcze tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=709523
równiez temat o kontach, świeżutki ![]()
![]() |
#10 | |
...
|
Cytat:
![]() Również polecam Sync. Dodam jeszcze, że wypłata ze wszystkich bankomatów bez dodatkowych kosztów - nawet tych za granicą, bez żadnej prowizji.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam studenckie w mBanku i nie płacę za nic, wszystkie bankomaty bez prowizji, prowadzenie konta darmowe, jest proste i jasne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Hmm, mam Direct, ale zakładałam kilka lat temu, może coś pozmieniali, bo ja nie płacę za konto - nie mam większych obrotów. Bodajże za kartę się płaci jak nie zrobi się zapłaty kartą na 100 albo 200 zł w ciągu miesiąca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Konto Godne Polecenia w WBK - wszystko za darmo i zbierasz punkty payback płacąc karta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Konto studenckie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Też mam w ING. Moi rodzice od zawsze trzymają w nim pieniądze, więc było dla mnie naturalne, że też tam złożę. Nawet sie nie zastanawiałam. Jeżeli nie wykona sie w ciągu miesiąca płatności na kwotę 100 zł, to pobierają 7 zł opłaty, ale raczej każdy z konta korzysta, więc to tylko martwy przepis. Poza tym nie ma żadnych opłat, za przelewy, za wydanie nowej karty (3 razy gubiłam), pełno wpłatomatów.
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam w BS i mi odpowiada, ale z tego co widzę to niektóre tu są lepsze ![]() Nie płacę za prowadzenie konta ani kartę. Przelewy internetowe około 1zł. Minus to mało bankomatów i opłata za wypłacenie z obcego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Przeczytałem Waszą dyskusję i myślę, że mógłbym zebrać informacje i nieco rozjaśnić parę kwestii dot. rachunków bankowych
![]() ING, Alior Sync, mBank, Inteligo, a do niedawna też dbNET i BZ WBK to czołówka kont, które dla studentek nadają się znakomicie. Nie ma czegoś takiego jak idealne konto, dlatego mówienie, że "to jest najlepsze" zawsze będzie subiektywne - każdy inaczej korzysta z konta. Jedni więcej płacą kartą, drudzy gotówką, jedni chodzą do oddziału, a inni robią wszystko samodzielnie przez internet. Ale banki mocno ze sobą konkurują, więc oferta jest naprawdę dobra. Każde z poniższych rachunków będzie w porządku na studenckie potrzeby (zresztą nie tylko na studenckie)! W skrócie: ING - Konto Direct opłata za kartę: 7 zł - żeby nie płacić, co miesiąc trzeba wydać 200 zł kartą; wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce za darmo; do dyspozycji wpłatomaty i kasa banku w oddziale; Alior Sync - konto osobiste opłata za kartę: 0 zł, niezależnie od wydanej kwoty; wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie za darmo; do dyspozycji wpłatomaty Euronet; mBank - eKONTO opłata za kartę: 4 zł - żeby nie płacić, co miesiąc trzeba wydać 100 zł kartą; wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie za darmo przez rok, później 5000 darmowych bankomatów (sieci: BZ WBK, eCard, Cash4You, Euronet); do dyspozycji wpłatomaty Euronet (darmowe) i oddziały MultiBanku (za opłatą) Inteligo opłata za kartę: 4 zł - żeby nie płacić, co miesiąc trzeba wydać 100 zł kartą; do dyspozycji 3800 darmowych bankomatów w Polsce; wpłata pieniędzy w oddziale PKO BP (darmowa) źródło: http://kontostudenta.pl/bank/konto-s...e-ranking.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj otworzyłam sobie konto osobiste w alior sync, bo mbank zaczął mnie wkurzać
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Najbardziej kusi mnie jednak Sync, ale boję się, że z moimi pieniędzmi może się coś stać, a ja potem będę szukać wiatru w polu, bo maja tylko oddział internetowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Do tej pory korzystałem (lub korzystam) z kont w BZ WBK, Aliorze, Aliorze Sync, ING, mBanku i Deutsche Banku i tak naprawdę jakiekolwiek problemy miałem jedynie w BZ WBK (niewłaściwie naliczone opłaty).
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo pieniędzy w bankach, to jest ono takie samo w Aliorze Sync, który nie ma oddziałów tradycyjnych, jak i w PKO BP, który oddziałów ma tysiące. Banki podlegają nadzorowi (Komisji Nadzoru Finansowego), która bardzo ostro kontroluje ich działanie. Do tego jest Bankowy Fundusz Gwarancyjny, z którego zwracane są pieniądze klientom upadłych banków (w razie jakiejś katastrofy). Alior Sync jest częścią Alior Banku, który radzi sobie b.dobrze i ma dobre wyniki finansowe, dlatego nie bałbym się na Twoim miejscu o swoje pieniądze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;42374954]O, dobrze wiedzieć, założyłam w poniedziałek i zaczynałam się zastanawiać czy zgubili mój adres, czy ja źle adres podałam i biedny kurier nie może trafić, niecierpliwa jestem wiem
![]() Karta nie przyjdzie razem z umową - najpierw podpisane przez Ciebie dokumenty muszą trafić do banku, a jak konto zostanie już przez nich formalnie uruchomione, wtedy będzie trzeba poczekać jeszcze chwilę na kartę. Ja zakładałem przez potwierdzenie przelewem z innego banku, więc poszło szybciej, bez kuriera : ) Jeśli kurier by się długo nie zjawiał, dzwoń do Aliora Sync i ich ponaglaj - w ich interesie powinno być to, żebyś czekała jak najkrócej ![]() PS Rewelacyjny blog ze stopki :- D Idę po jakieś ciastka ; ) Edytowane przez 042011 Czas edycji: 2013-08-22 o 19:46 Powód: obejrzany link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Juz dwa razy dzwoniłam na infolinię. Raz zgubiłam umowę z cifem i numerem rachunku, to kurier był nastepnego dnia rano, a drugim razem dzwoniłam o 3 w nocy, bo zapomniałam hasła i bardzo życzliwie mi pomogli ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kuszenie słodyczami to moje hobby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;42405456]Jak dzisiaj nie przyjedzie kurier to ich trochę pogonie, grzecznie oczywiście
![]() Kuszenie słodyczami to moje hobby ![]() I jak, ostatecznie udało się wszystko, czy trzeba było "poganiać" pracowników banku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Faktycznie zabawny zbieg okoliczności : ) Trzeba przyznać, że z tą kartą całkiem sprawnie im poszło. Udanych szaleństw zakupowych w takim razie ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:32.