Konto studenckie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-13, 21:05   #1
bialy_bez
Raczkowanie

Konto studenckie

Niedługo rozpoczynam studia, mam zamiar założyć konto w banku, ale kompletnie nie wiem, który wybrać. Myślę o Millenium, Alior Sync lub mBank (mam nadzieję, że nikt nie weźmie tego za reklamę). Konto głównie będzie mi służyć do drobnych przelewów w zakupach przez Internet, czasem do zakupów za pomocą karty, a głównie po to, by uczelnia mogła wpłacać na nie stypendium. Dobrze by było, żeby konto było jak najtańsze w utrzymaniu, bez dodatkowych ukrytych opłat. Niestety w ogóle się na tym wszystkim nie znam. Nie wiem, czy jeśli założę konto, to automatycznie będzie to konto oszczędnościowe?
Czytałam, że a Alior Sync zwraca 5% wartości zakupów w Internecie, ale trzeba spełnić jeden z kilku warunków, np. taki, że na nasze konto co miesiąc będzie wpływała kwota od jednej osoby, instytucji (np. właśnie stypendium), ale nie wiem, czy będę mogła spełnić w pełni ten warunek, bo w wakacje nie będę pobierać stypendium.

Ogólnie chodzi mi o to, aby użytkownicy, którzy posiadają konta studenckie, podali ich nazwy z krótkim opisem, czy warto, jakie są wady, jakie zalety. Czytam trochę w Internecie, ale zawsze lepiej, żeby wypowiedziały się osoby z zaufanego forum.

Edytowane przez bialy_bez
Czas edycji: 2013-08-13 o 21:17
bialy_bez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 21:25   #2
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Dot.: Konto studenckie

Cytat:
Napisane przez bialy_bez Pokaż wiadomość
Niedługo rozpoczynam studia, mam zamiar założyć konto w banku, ale kompletnie nie wiem, który wybrać. Myślę o Millenium, Alior Sync lub mBank (mam nadzieję, że nikt nie weźmie tego za reklamę). Konto głównie będzie mi służyć do drobnych przelewów w zakupach przez Internet, czasem do zakupów za pomocą karty, a głównie po to, by uczelnia mogła wpłacać na nie stypendium. Dobrze by było, żeby konto było jak najtańsze w utrzymaniu, bez dodatkowych ukrytych opłat. Niestety w ogóle się na tym wszystkim nie znam. Nie wiem, czy jeśli założę konto, to automatycznie będzie to konto oszczędnościowe?
Czytałam, że a Alior Sync zwraca 5% wartości zakupów w Internecie, ale trzeba spełnić jeden z kilku warunków, np. taki, że na nasze konto co miesiąc będzie wpływała kwota od jednej osoby, instytucji (np. właśnie stypendium), ale nie wiem, czy będę mogła spełnić w pełni ten warunek, bo w wakacje nie będę pobierać stypendium.

Ogólnie chodzi mi o to, aby użytkownicy, którzy posiadają konta studenckie, podali ich nazwy z krótkim opisem, czy warto, jakie są wady, jakie zalety. Czytam trochę w Internecie, ale zawsze lepiej, żeby wypowiedziały się osoby z zaufanego forum.

moje doświadczenie mówi, że sync jest najkorzystniejszy zresztą powstal ostatnio podobny wątek i sync pojawia się najcześciej

do tej pory mialam eurokonto intro pko sa, ale zamykam. Oplata za przelew 0,5zł, oplata za karte 1,99 chyba ze sie zrobi kilka operacji to wtedy 0,99 i jeszcze chyba jakies 0.99 za prowadzenie czy cos tam. To odradzam.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 21:26   #3
Justine1989
Zakorzenienie

mam w bzwbk, zakładałam 5 lat temu i do 30 r.ż. mam darmowe
nie płacę za prowadzenie rachunku, mam przy tym konto oszczędnościowe na które wpłacam nadwyżkę, nie płacę za korzystanie z karty (chyba że nie wykonam żadnej transakcji, ale raz na 2 lata jest pobierana opłata 20 zł za nową kartę ), przelewy mam darmowe, więc super

tylko podejrzewam, że takich warunków już nie ma, ale możesz sprawdzić

ogólnie na stronie banku wszystkiego się dowiesz, posprawdzaj sobie co będzie najlepiej dostosowane do Twoich potrzeb i ściągnij sobie regulamin, aby dokładnie wiedzieć czy są jakieś ukryte opłaty

porównanie ofert kilku banków nie będzie trudne
Justine1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 21:26   #4
mala1521
Raczkowanie

GG do mala1521
Odp: Konto studenckie

Ja mam konto w banku BZWbk. Do 30 roku życia nie muszę płacić za posiadanie konta. Do tego założyłam sobie konto oszczędnościowe-Jeżeli dobrze pamiętam to oprocentowanie wynosi tylko 1.75%. Jest jeszcze jakąś opłata za to oszczędnościowe

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mala1521 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 21:27   #5
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Jesli chodzi o konto, to w syncu masz konto osobiste, oszczędnosciowo-rozliczeniowe, a rachunek oszczędnosciowy jest osobno. Stamtąd nie jest juz tak latwo wyplacic kase, zeby nie kusiło
Stary 2013-08-13, 21:38   #6
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Mam sync i polecam. Wszystko jest za darmo, a dodatkowo 10 przelewów natychmiastowych darmowych w ciągu miesiącu - bajka po prostu
Obawiałam się trochę tego, że sprawy z syncem nie załatwię w banku Alior, tylko wszystko przez infolinię, ale musze przyznac, że infolinia świetnie działa. Zgubiłam gdzieś umowę, nie mogłam się przez to zalogować na stronę banku, zadzwoniłam na infolinię i następnego dnia kurier przyniósł mi już kopię umowy
Stary 2013-08-13, 21:58   #7
gagateczkaaa
Wtajemniczenie

Polecam ING - prowadzenie za darmo, wpłatomaty (co jest mega ważne dla studentów), darmowe konto oszczędnościowe.
gagateczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-13, 22:01   #8
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

I zapraszam cię jeszcze tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=709523

równiez temat o kontach, świeżutki
Stary 2013-08-13, 22:03   #9
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gagateczkaaa Pokaż wiadomość
Polecam ING - prowadzenie za darmo, wpłatomaty (co jest mega ważne dla studentów), darmowe konto oszczędnościowe.
Mówisz o ING direct (czy jakoś tak)? Płaci się 7 złotych, jeżeli nie będzie się miało ileś tam złotych miesięcznego obrotu.
Stary 2013-08-13, 22:12   #10
Whim
...

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Mam sync i polecam. Wszystko jest za darmo, a dodatkowo 10 przelewów natychmiastowych darmowych w ciągu miesiącu - bajka po prostu
Obawiałam się trochę tego, że sprawy z syncem nie załatwię w banku Alior, tylko wszystko przez infolinię, ale musze przyznac, że infolinia świetnie działa. Zgubiłam gdzieś umowę, nie mogłam się przez to zalogować na stronę banku, zadzwoniłam na infolinię i następnego dnia kurier przyniósł mi już kopię umowy
Dokładnie .
Również polecam Sync.
Dodam jeszcze, że wypłata ze wszystkich bankomatów bez dodatkowych kosztów - nawet tych za granicą, bez żadnej prowizji.

Whim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 22:29   #11
Karolllka7
Zakorzenienie

Ja mam w Alior Banku i nie narzekam. Jedyna opłata to 5 zł za prowadzenie konta. Przelewy darmowe, wypłata z różnych bankomatów również.
Stary 2013-08-13, 22:34   #12
201703160940
Konto usunięte

Cytat:

Ja mam studenckie w mBanku i nie płacę za nic, wszystkie bankomaty bez prowizji, prowadzenie konta darmowe, jest proste i jasne z tym, że chyba jest rozwiązywane po ukończeniu 26 roku życia.
201703160940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 22:46   #13
gagateczkaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Mówisz o ING direct (czy jakoś tak)? Płaci się 7 złotych, jeżeli nie będzie się miało ileś tam złotych miesięcznego obrotu.
Hmm, mam Direct, ale zakładałam kilka lat temu, może coś pozmieniali, bo ja nie płacę za konto - nie mam większych obrotów. Bodajże za kartę się płaci jak nie zrobi się zapłaty kartą na 100 albo 200 zł w ciągu miesiąca.
Stary 2013-08-13, 23:01   #14
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Konto Godne Polecenia w WBK - wszystko za darmo i zbierasz punkty payback płacąc karta
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 23:41   #15
gagateczkaaa
Wtajemniczenie

Konto studenckie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Konto Godne Polecenia w WBK - wszystko za darmo i zbierasz punkty payback płacąc karta
Ale nie maja wplatomatow i zeby wplacic pieniadze trzeba stac w mega kolejkach, co w przypadku studentow jest dosc istotne moim zdaniem
Stary 2013-08-14, 01:21   #16
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam w ING. Moi rodzice od zawsze trzymają w nim pieniądze, więc było dla mnie naturalne, że też tam złożę. Nawet sie nie zastanawiałam. Jeżeli nie wykona sie w ciągu miesiąca płatności na kwotę 100 zł, to pobierają 7 zł opłaty, ale raczej każdy z konta korzysta, więc to tylko martwy przepis. Poza tym nie ma żadnych opłat, za przelewy, za wydanie nowej karty (3 razy gubiłam), pełno wpłatomatów.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 12:20   #17
Nikaaa152
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nie maja wplatomatow i zeby wplacic pieniadze trzeba stac w mega kolejkach, co w przypadku studentow jest dosc istotne moim zdaniem
Jeszcze się nie spotkałam, żeby ktoś z moich znajomych używał wpłatomatu Sama też nigdy nie potrzebowałam takiej opcji.
Ja mam w BS i mi odpowiada, ale z tego co widzę to niektóre tu są lepsze
Nie płacę za prowadzenie konta ani kartę. Przelewy internetowe około 1zł. Minus to mało bankomatów i opłata za wypłacenie z obcego
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 11:53   #18
042011
Przyczajenie

Przeczytałem Waszą dyskusję i myślę, że mógłbym zebrać informacje i nieco rozjaśnić parę kwestii dot. rachunków bankowych
ING, Alior Sync, mBank, Inteligo, a do niedawna też dbNET i BZ WBK to czołówka kont, które dla studentek nadają się znakomicie. Nie ma czegoś takiego jak idealne konto, dlatego mówienie, że "to jest najlepsze" zawsze będzie subiektywne - każdy inaczej korzysta z konta. Jedni więcej płacą kartą, drudzy gotówką, jedni chodzą do oddziału, a inni robią wszystko samodzielnie przez internet. Ale banki mocno ze sobą konkurują, więc oferta jest naprawdę dobra. Każde z poniższych rachunków będzie w porządku na studenckie potrzeby (zresztą nie tylko na studenckie)! W skrócie:
ING - Konto Direct
opłata za kartę: 7 zł - żeby nie płacić, co miesiąc trzeba wydać 200 zł kartą;
wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce za darmo;
do dyspozycji wpłatomaty i kasa banku w oddziale;
Alior Sync - konto osobiste
opłata za kartę: 0 zł, niezależnie od wydanej kwoty;
wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie za darmo;
do dyspozycji wpłatomaty Euronet;
mBank - eKONTO
opłata za kartę: 4 zł - żeby nie płacić, co miesiąc trzeba wydać 100 zł kartą;
wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie za darmo przez rok, później 5000 darmowych bankomatów (sieci: BZ WBK, eCard, Cash4You, Euronet);
do dyspozycji wpłatomaty Euronet (darmowe) i oddziały MultiBanku (za opłatą)
Inteligo
do dyspozycji 3800 darmowych bankomatów w Polsce;
wpłata pieniędzy w oddziale PKO BP (darmowa)

źródło: http://kontostudenta.pl/bank/konto-s...e-ranking.html
042011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 13:27   #19
201703160940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 042011 Pokaż wiadomość
Przeczytałem Waszą dyskusję i myślę, że mógłbym zebrać informacje i nieco rozjaśnić parę kwestii dot. rachunków bankowych
ING, Alior Sync, mBank, Inteligo, a do niedawna też dbNET i BZ WBK to czołówka kont, które dla studentek nadają się znakomicie. Nie ma czegoś takiego jak idealne konto, dlatego mówienie, że "to jest najlepsze" zawsze będzie subiektywne - każdy inaczej korzysta z konta. Jedni więcej płacą kartą, drudzy gotówką, jedni chodzą do oddziału, a inni robią wszystko samodzielnie przez internet. Ale banki mocno ze sobą konkurują, więc oferta jest naprawdę dobra. Każde z poniższych rachunków będzie w porządku na studenckie potrzeby (zresztą nie tylko na studenckie)! W skrócie:
ING - Konto Direct
opłata za kartę: 7 zł - żeby nie płacić, co miesiąc trzeba wydać 200 zł kartą;
wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce za darmo;
do dyspozycji wpłatomaty i kasa banku w oddziale;
Alior Sync - konto osobiste
opłata za kartę: 0 zł, niezależnie od wydanej kwoty;
wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie za darmo;
do dyspozycji wpłatomaty Euronet;
mBank - eKONTO
wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na świecie za darmo przez rok, później 5000 darmowych bankomatów (sieci: BZ WBK, eCard, Cash4You, Euronet);
do dyspozycji wpłatomaty Euronet (darmowe) i oddziały MultiBanku (za opłatą)

Inteligo
do dyspozycji 3800 darmowych bankomatów w Polsce;
wpłata pieniędzy w oddziale PKO BP (darmowa)

źródło: http://kontostudenta.pl/bank/konto-s...e-ranking.html
Mam studenckie w mBanku i nie płacę za kartę, pomimo upływu roku bankomaty nadal mam darmowe.
201703160940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-20, 17:17   #20
wredek
Zadomowienie

Dzisiaj otworzyłam sobie konto osobiste w alior sync, bo mbank zaczął mnie wkurzać Wiecie może kiedy mogę spodziewać się karty?
Stary 2013-08-20, 17:32   #21
042011
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez princeton_girl Pokaż wiadomość
Mam studenckie w mBanku i nie płacę za kartę, pomimo upływu roku bankomaty nadal mam darmowe.
mBank wprowadził nowy rodzaj eKONTA, czyli eKONTO z darmowymi bankomatami. Wszystko działa tak samo jak w przypadku tradycyjnego eKONTA z tą różnicą, że miesięcznie trzeba wydać 200 zł kartą (wtedy 0 zł za kartę i wszystkie bankomaty za 0 zł), a jeśli się tego nie zrobi, to opłata wynosi 7 zł/miesiąc. Nie masz przypadkiem tego właśnie rodzaju konta? : ) Jeśli nie, to albo zawsze wypłacasz w bankomatach bezprowizyjnych (których swoją drogą jest całkiem sporo), albo... mBank po prostu "myli się" na Twoją korzyść : ) Wiele razy nawet na tym forum pisano o tym, że pobrali komuś nienależną opłatę, którą później zwracali, a w Twoim przypadku może być odwrotnie : ) Wszystko jest wyszczególnione w taryfie opłat i prowizji.

Cytat:
Dzisiaj otworzyłam sobie konto osobiste w alior sync, bo mbank zaczął mnie wkurzać Wiecie może kiedy mogę spodziewać się karty?
Ja kartę do Aliora Sync dostałem w ciągu tygodnia (na pewno nie trwało to dłużej, niż 5 dni roboczych)
Stary 2013-08-21, 11:13   #22
bialy_bez
Raczkowanie

Najbardziej kusi mnie jednak Sync, ale boję się, że z moimi pieniędzmi może się coś stać, a ja potem będę szukać wiatru w polu, bo maja tylko oddział internetowy.
bialy_bez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 17:07   #23
042011
Przyczajenie

Do tej pory korzystałem (lub korzystam) z kont w BZ WBK, Aliorze, Aliorze Sync, ING, mBanku i Deutsche Banku i tak naprawdę jakiekolwiek problemy miałem jedynie w BZ WBK (niewłaściwie naliczone opłaty).

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo pieniędzy w bankach, to jest ono takie samo w Aliorze Sync, który nie ma oddziałów tradycyjnych, jak i w PKO BP, który oddziałów ma tysiące. Banki podlegają nadzorowi (Komisji Nadzoru Finansowego), która bardzo ostro kontroluje ich działanie. Do tego jest Bankowy Fundusz Gwarancyjny, z którego zwracane są pieniądze klientom upadłych banków (w razie jakiejś katastrofy). Alior Sync jest częścią Alior Banku, który radzi sobie b.dobrze i ma dobre wyniki finansowe, dlatego nie bałbym się na Twoim miejscu o swoje pieniądze Ale rozumiem, że chcesz mieć "spokój psychiczny" - w takim razie z banków z oddziałami wybrałbym ING - mają uczciwą, stabilną ofertę, tylko trzeba pamiętać o wydawaniu co miesiąc przynajmniej 200 zł, żeby nic nie płacić za kartę : )
Stary 2013-08-21, 17:24   #24
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Ja kartę do Aliora Sync dostałem w ciągu tygodnia (na pewno nie trwało to dłużej, niż 5 dni roboczych)
O, dobrze wiedzieć, założyłam w poniedziałek i zaczynałam się zastanawiać czy zgubili mój adres, czy ja źle adres podałam i biedny kurier nie może trafić, niecierpliwa jestem wiemMoże do piątku przyjdzie z umową.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-22, 19:44   #25
042011
Przyczajenie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;42374954]O, dobrze wiedzieć, założyłam w poniedziałek i zaczynałam się zastanawiać czy zgubili mój adres, czy ja źle adres podałam i biedny kurier nie może trafić, niecierpliwa jestem wiemMoże do piątku przyjdzie z umową.[/QUOTE]

Karta nie przyjdzie razem z umową - najpierw podpisane przez Ciebie dokumenty muszą trafić do banku, a jak konto zostanie już przez nich formalnie uruchomione, wtedy będzie trzeba poczekać jeszcze chwilę na kartę. Ja zakładałem przez potwierdzenie przelewem z innego banku, więc poszło szybciej, bez kuriera : )
Jeśli kurier by się długo nie zjawiał, dzwoń do Aliora Sync i ich ponaglaj - w ich interesie powinno być to, żebyś czekała jak najkrócej

PS Rewelacyjny blog ze stopki :- D Idę po jakieś ciastka ; )

Edytowane przez 042011
Czas edycji: 2013-08-22 o 19:46 Powód: obejrzany link
Stary 2013-08-23, 00:00   #26
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Najbardziej kusi mnie jednak Sync, ale boję się, że z moimi pieniędzmi może się coś stać, a ja potem będę szukać wiatru w polu, bo maja tylko oddział internetowy.
Infolinia działa na pewno sprawniej niż wiecznie przemęczeni, nadęci pracownicy banków
Juz dwa razy dzwoniłam na infolinię. Raz zgubiłam umowę z cifem i numerem rachunku, to kurier był nastepnego dnia rano, a drugim razem dzwoniłam o 3 w nocy, bo zapomniałam hasła i bardzo życzliwie mi pomogli
Stary 2013-08-23, 04:41   #27
Konto usunięte

Cytat:
Karta nie przyjdzie razem z umową - najpierw podpisane przez Ciebie dokumenty muszą trafić do banku, a jak konto zostanie już przez nich formalnie uruchomione, wtedy będzie trzeba poczekać jeszcze chwilę na kartę. Ja zakładałem przez potwierdzenie przelewem z innego banku, więc poszło szybciej, bez kuriera : )
Jeśli kurier by się długo nie zjawiał, dzwoń do Aliora Sync i ich ponaglaj - w ich interesie powinno być to, żebyś czekała jak najkrócej

PS Rewelacyjny blog ze stopki :- D Idę po jakieś ciastka ; )
Jak dzisiaj nie przyjedzie kurier to ich trochę pogonie, grzecznie oczywiście
Kuszenie słodyczami to moje hobby
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-30, 10:14   #28
042011
Przyczajenie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;42405456]Jak dzisiaj nie przyjedzie kurier to ich trochę pogonie, grzecznie oczywiście
Kuszenie słodyczami to moje hobby[/QUOTE]

I jak, ostatecznie udało się wszystko, czy trzeba było "poganiać" pracowników banku?
Stary 2013-08-30, 13:41   #29
Konto usunięte

Cytat:
I jak, ostatecznie udało się wszystko, czy trzeba było "poganiać" pracowników banku?
Ha, to było dosyć zabawne akurat jak już wybierałam numer na infolinię to zadzwonił kurier, że za pół godziny może przyjść. Umowę podpisałam w piątek, we wtorek dostałam kartę a w środę wiadomość, że konto mam już aktywne. Mogę już szaleć na ebayu
Stary 2013-09-02, 14:46   #30
042011
Przyczajenie

Faktycznie zabawny zbieg okoliczności : ) Trzeba przyznać, że z tą kartą całkiem sprawnie im poszło. Udanych szaleństw zakupowych w takim razie ; )

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości