|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szczepienia kotka
Moja kotka urodziła się 6 marca 2010r. Była szczepiona na Panleukopenie (12.04.2010r.) i koci katar (?) (08.06.2010r.). Następna data szczepienia była to 08.08.11r., ale że to kotka niewychodząca, nikt nawet o tym nie pomyślał. Szczegolnie ze mój ostatni kotek nie był szczepiony a dożył 16 lat, a powodem śmierci był rak sutków. Odrobaczona była raz, niedługo po urodzeniu.
W tym momencie mam w planach dopuścić kotkę i wolałabym jednak bardziej zadbać o jej zdrowie. Z tego co czytałam powinnam ją zaszczepić na koci katar, lecz nic nie pisze o odrobaczeniu... Pomożecie mi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczepienia kotka
Cytat:
Czemu chcesz dopuścić kotkę? Szczerze mówiąc, nie zajmowałaś się nią zbyt dobrze, skoro kotka nawet nie została prawidłowo zaszczepiona i odrobaczona (kota powinno się odrobaczać co pół roku). Wiesz, ile pracy trzeba włożyć w wychowanie kociaków? Trzeba je odrobaczać, zaszczepić, zanim się je odda, kotka może wymagać cesarskiego cięcia, to nie jest zabawa ![]() Jeśli zależy ci na zdrowiu kotki, to ją wysterylizuj. Ona nie chce i nie musi być matką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Koty niewychodzące trzeba odrobaczać co pół roku. Robale są wszędzie i nie da się ich uniknąć, koty jedzą różne rzeczy z podłogi, a także surowe mięso. Zresztą ludzie też mają pasożyty, a mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ja się raz na jakiś czas poddaję odrobaczeniu profilaktycznie ![]() Cytat:
Przed kryciem powinnaś zrobić test na FIV i FeLV, groźne choroby przenoszone m.in. przy kryciu i powszechne wśród kotów wolno żyjących. Kociaka zarażonego tymi wirusami nikt od Ciebie nie weźmie. Zrób kotce badania krwi i moczu, by wykluczyć choroby, które mogą pogorszyć jej stan zdrowia w ciąży. Masz już upatrzonego kocura? On też powinien mieć zrobiony test na FeLV, żeby nie zarazić Twojej kotki. Właściciel kocura może wymagać od Ciebie zaszczepienia kotki, tak jak i Ty od niego. Jeśli masz zarejestrowaną hodowlę, to przeczytaj regulamin klubu, są w nim podane wymagania. Grupa krwi kotki i kocura musi być zgodna, to nie tak jak u ludzi. Niezgodność grup powoduje wysoką śmiertelność kociąt. W trakcie ciąży konieczne są badania, a jak wiadomo, nie jest to tanie. Przy porodzie mogą wystąpić komplikacje, musisz być umówiona w terminie z weterynarzem, który w razie problemu będzie w stanie przyjechać. Po porodzie panuje bajzel, koty uczą się kuwetkować dopiero w wieku paru tygodni, a wpadki i popuszczanie mogą im się zdarzać. Kociaki szybko wyskakują z kartonu, powinny mieć odpowiedniej wysokości kojec, do którego trzeba stosować podkłady higieniczne (polecam dla szczeniąt, ale nie są tanie), ponadto dużo rzeczy niszczą, wspinają się po firankach, drapią, szarpią, zanieczyszczają. Przyznam, że mnie ten cały bałagan zniechęca ![]() Jeśli nie prowadzisz hodowli, to pamiętaj, że sprzedaż kociąt jest niezgodna z prawem. Czy masz dla nich już upatrzone domy? Co zrobisz, jeśli kotka urodzi siedmioro i nie będzie nikogo chętnego? Czy będziesz w stanie je odchować, jeśli kotka je odrzuci, wiesz jak je żywić i umiesz masować brzuszki?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nie depcze krokusów
|
Psów i kotów nie, więc mniemam, że autorka planuje się zarejestrować albo już to zrobiła.
http://www.morusek.pl/ustawa-o-ochronie-zwierzat
![]() |
![]() |
#6 |
KOTerator
|
Trzeba było tak od razu, że Autorka ma hodowlę. Autorko porad szukaj u doświadczonych hodowców w dziale hodowców na miau.pl, na pewno ktoś poleci dobrego kociego położnika z twojego województwa itp, już nie mówiąc o szczepieniach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za informacje, dzisiaj jestem umowiona z moją kotką u weta
![]() Można zamknąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Nie depcze krokusów
|
Serio? Nie szczepi się nieodrobaczanego od 3 lat kota!
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Eee, jasne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nie depcze krokusów
|
Jak tam po szczepieniu? Jak zniosła pierwszą od dawna wizytę?
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Była cudowna
![]() ![]() ![]() ![]() Pani Weterynarz zbadała, wszystko jest tak jak powinno być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
KOTerator
|
A jaka to rasa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jeśli dalej planujesz rozmnożyć kotkę, to powinnaś to przeczytać: http://www.koty.ryba.strefa.pl/index.php?m=rozmnazanie
kotki perskie potrzebują pomocy przy porodzie i opiece nad maluszkami, same nie są w stanie sobie z tym poradzić. Wydaje się, że kotki zawsze same rodzą i nie ma problemów, ale w przypadku rasy tak "udoskonalonej" przez człowieka może być dużo komplikacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() A pobrała krew do badania? Pamiętaj o grupach krwi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
KOTerator
|
A w jakiej organizacji się zarejestrowałaś?
Na Twoim miejscu zmieniłabym weta, co to za lekarz, który przez te wszystkie lata domyślam się dawał tabletki na wyciszenie rujek, a nie przypomniał o szczepieniu, partacz jakiś, uciekaj jak najdalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
tak, tak
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Nie depcze krokusów
|
Masz już upatrzonego kocura? Na co zwracasz uwagę przy wyborze?
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Kotek oczywiscie musi byc odpowiednio zaszczepiony, odrobaczony, miec wykonania badanie takie jak pisałyście wyzej
![]() ![]() Tak, kotek jest upatrzony. Dopuszczac, jesli sie zdecyduje - bede dopiero na wiosne. Więc jest jeszcze troszke czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Nie depcze krokusów
|
Poczytaj jeszcze, jakie mają wymagania w Waszych stowarzyszeniach, co jest potrzebne do karty miotu itp.
Karma kocura nie jest istotna, ważny jest charakter, bo to mogą odziedziczyć kocięta.
![]() |
![]() |
#23 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Ja też mam persa, ale wykastrowanego ![]() ![]() A jak chcesz o niej popisać, to wpadnij na koci wątek, zapraszam : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=713711&page=54
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() aktualnie nie mam mozliwosci wstawienia fotki kotki, ale mysle, ze jutro mi się to uda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.