Szczepienia kotka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-05, 13:32   #1
bencowa
Raczkowanie

Szczepienia kotka

Moja kotka urodziła się 6 marca 2010r. Była szczepiona na Panleukopenie (12.04.2010r.) i koci katar (?) (08.06.2010r.). Następna data szczepienia była to 08.08.11r., ale że to kotka niewychodząca, nikt nawet o tym nie pomyślał. Szczegolnie ze mój ostatni kotek nie był szczepiony a dożył 16 lat, a powodem śmierci był rak sutków. Odrobaczona była raz, niedługo po urodzeniu.
W tym momencie mam w planach dopuścić kotkę i wolałabym jednak bardziej zadbać o jej zdrowie. Z tego co czytałam powinnam ją zaszczepić na koci katar, lecz nic nie pisze o odrobaczeniu...

Pomożecie mi?
bencowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 15:04   #2
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Szczepienia kotka

Cytat:
Napisane przez bencowa Pokaż wiadomość
Moja kotka urodziła się 6 marca 2010r. Była szczepiona na Panleukopenie (12.04.2010r.) i koci katar (?) (08.06.2010r.). Następna data szczepienia była to 08.08.11r., ale że to kotka niewychodząca, nikt nawet o tym nie pomyślał. Szczegolnie ze mój ostatni kotek nie był szczepiony a dożył 16 lat, a powodem śmierci był rak sutków. Odrobaczona była raz, niedługo po urodzeniu.
W tym momencie mam w planach dopuścić kotkę i wolałabym jednak bardziej zadbać o jej zdrowie. Z tego co czytałam powinnam ją zaszczepić na koci katar, lecz nic nie pisze o odrobaczeniu...

Pomożecie mi?
jeśli chcesz dopuścić kotkę, to musisz ją odrobaczyć (najlepiej dwukrotnie, bo nie była dawno odrobaczana, nie można szcepić zarobaczonego kota), potem zaszczepić na panleukopenię i koci katar, bo jedno szczepienie nie jest wystarczające. Musisz zrobić kotce testy na FeLV/FIV i zaszczepić ją na FeLV, jeśli test będzie negatywny. To kocia białaczka, śmiertelna choroba przenoszona przez krycie. Musisz też upewnić się, że reproduktor jest zdrowy, ma negatywne testy na FeLV i jest zaszczepiony na choroby zakaźne.

Czemu chcesz dopuścić kotkę? Szczerze mówiąc, nie zajmowałaś się nią zbyt dobrze, skoro kotka nawet nie została prawidłowo zaszczepiona i odrobaczona (kota powinno się odrobaczać co pół roku).

Wiesz, ile pracy trzeba włożyć w wychowanie kociaków? Trzeba je odrobaczać, zaszczepić, zanim się je odda, kotka może wymagać cesarskiego cięcia, to nie jest zabawa

Jeśli zależy ci na zdrowiu kotki, to ją wysterylizuj. Ona nie chce i nie musi być matką.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-05, 16:18   #3
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Była szczepiona na Panleukopenie (12.04.2010r.) i koci katar (?) (08.06.2010r.).
Sprawdź nazwy szczepionek w książeczce zdrowia, będą informować o chorobach, których dotyczyły.
Cytat:
Następna data szczepienia była to 08.08.11r., ale że to kotka niewychodząca, nikt nawet o tym nie pomyślał.
Choroby możesz wnieść do domu na butach, koty niewychodzące również chorują.
Cytat:
Szczegolnie ze mój ostatni kotek nie był szczepiony a dożył 16 lat, a powodem śmierci był rak sutków.
Szczepienie nie przedłuża życia, ale jego brak może je skrócić. Koty żyją dłużej, jak są dobrze żywione i mają odpowiednio dużo ruchu, wiele chorób wynika z predyspozycji genetycznych i ze stresu, a koty wychodzące częściej giną w wypadkach.
Cytat:
Odrobaczona była raz, niedługo po urodzeniu.
Koty niewychodzące trzeba odrobaczać co pół roku. Robale są wszędzie i nie da się ich uniknąć, koty jedzą różne rzeczy z podłogi, a także surowe mięso.

Zresztą ludzie też mają pasożyty, a mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ja się raz na jakiś czas poddaję odrobaczeniu profilaktycznie
Cytat:
Szczepi się na kilka chorób, nie tylko na koci katar. Są wymienione w książeczce zdrowia. Koszt szczepienia to ok. 100 zł. Szczepienie odbywa się po odrobaczeniu. Tabletka na odrobaczenie to jakieś 15 zł.

Przed kryciem powinnaś zrobić test na FIV i FeLV, groźne choroby przenoszone m.in. przy kryciu i powszechne wśród kotów wolno żyjących. Kociaka zarażonego tymi wirusami nikt od Ciebie nie weźmie. Zrób kotce badania krwi i moczu, by wykluczyć choroby, które mogą pogorszyć jej stan zdrowia w ciąży.

Masz już upatrzonego kocura? On też powinien mieć zrobiony test na FeLV, żeby nie zarazić Twojej kotki. Właściciel kocura może wymagać od Ciebie zaszczepienia kotki, tak jak i Ty od niego. Jeśli masz zarejestrowaną hodowlę, to przeczytaj regulamin klubu, są w nim podane wymagania.

Grupa krwi kotki i kocura musi być zgodna, to nie tak jak u ludzi. Niezgodność grup powoduje wysoką śmiertelność kociąt.

W trakcie ciąży konieczne są badania, a jak wiadomo, nie jest to tanie. Przy porodzie mogą wystąpić komplikacje, musisz być umówiona w terminie z weterynarzem, który w razie problemu będzie w stanie przyjechać.

Po porodzie panuje bajzel, koty uczą się kuwetkować dopiero w wieku paru tygodni, a wpadki i popuszczanie mogą im się zdarzać. Kociaki szybko wyskakują z kartonu, powinny mieć odpowiedniej wysokości kojec, do którego trzeba stosować podkłady higieniczne (polecam dla szczeniąt, ale nie są tanie), ponadto dużo rzeczy niszczą, wspinają się po firankach, drapią, szarpią, zanieczyszczają. Przyznam, że mnie ten cały bałagan zniechęca

Jeśli nie prowadzisz hodowli, to pamiętaj, że sprzedaż kociąt jest niezgodna z prawem. Czy masz dla nich już upatrzone domy? Co zrobisz, jeśli kotka urodzi siedmioro i nie będzie nikogo chętnego? Czy będziesz w stanie je odchować, jeśli kotka je odrzuci, wiesz jak je żywić i umiesz masować brzuszki?
Stary 2013-10-05, 17:06   #4
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Sprawdź nazwy szczepionek w książeczce zdrowia, będą informować o chorobach, których dotyczyły.

Choroby możesz wnieść do domu na butach, koty niewychodzące również chorują.

Szczepienie nie przedłuża życia, ale jego brak może je skrócić. Koty żyją dłużej, jak są dobrze żywione i mają odpowiednio dużo ruchu, wiele chorób wynika z predyspozycji genetycznych i ze stresu, a koty wychodzące częściej giną w wypadkach.

Koty niewychodzące trzeba odrobaczać co pół roku. Robale są wszędzie i nie da się ich uniknąć, koty jedzą różne rzeczy z podłogi, a także surowe mięso.

Zresztą ludzie też mają pasożyty, a mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ja się raz na jakiś czas poddaję odrobaczeniu profilaktycznie

Szczepi się na kilka chorób, nie tylko na koci katar. Są wymienione w książeczce zdrowia. Koszt szczepienia to ok. 100 zł. Szczepienie odbywa się po odrobaczeniu. Tabletka na odrobaczenie to jakieś 15 zł.

Przed kryciem powinnaś zrobić test na FIV i FeLV, groźne choroby przenoszone m.in. przy kryciu i powszechne wśród kotów wolno żyjących. Kociaka zarażonego tymi wirusami nikt od Ciebie nie weźmie. Zrób kotce badania krwi i moczu, by wykluczyć choroby, które mogą pogorszyć jej stan zdrowia w ciąży.

Masz już upatrzonego kocura? On też powinien mieć zrobiony test na FeLV, żeby nie zarazić Twojej kotki. Właściciel kocura może wymagać od Ciebie zaszczepienia kotki, tak jak i Ty od niego. Jeśli masz zarejestrowaną hodowlę, to przeczytaj regulamin klubu, są w nim podane wymagania.

Grupa krwi kotki i kocura musi być zgodna, to nie tak jak u ludzi. Niezgodność grup powoduje wysoką śmiertelność kociąt.

W trakcie ciąży konieczne są badania, a jak wiadomo, nie jest to tanie. Przy porodzie mogą wystąpić komplikacje, musisz być umówiona w terminie z weterynarzem, który w razie problemu będzie w stanie przyjechać.

Po porodzie panuje bajzel, koty uczą się kuwetkować dopiero w wieku paru tygodni, a wpadki i popuszczanie mogą im się zdarzać. Kociaki szybko wyskakują z kartonu, powinny mieć odpowiedniej wysokości kojec, do którego trzeba stosować podkłady higieniczne (polecam dla szczeniąt, ale nie są tanie), ponadto dużo rzeczy niszczą, wspinają się po firankach, drapią, szarpią, zanieczyszczają. Przyznam, że mnie ten cały bałagan zniechęca

Jeśli nie prowadzisz hodowli, to pamiętaj, że sprzedaż kociąt jest niezgodna z prawem. Czy masz dla nich już upatrzone domy? Co zrobisz, jeśli kotka urodzi siedmioro i nie będzie nikogo chętnego? Czy będziesz w stanie je odchować, jeśli kotka je odrzuci, wiesz jak je żywić i umiesz masować brzuszki?
A w ogóle legalne w Polsce jest rozmnażanie kotów poza hodowlą ?

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 12:15   #5
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
A w ogóle legalne w Polsce jest rozmnażanie kotów poza hodowlą ?
Psów i kotów nie, więc mniemam, że autorka planuje się zarejestrować albo już to zrobiła.

http://www.morusek.pl/ustawa-o-ochronie-zwierzat
Stary 2013-10-06, 13:30   #6
monika_sonia
KOTerator

Trzeba było tak od razu, że Autorka ma hodowlę. Autorko porad szukaj u doświadczonych hodowców w dziale hodowców na miau.pl, na pewno ktoś poleci dobrego kociego położnika z twojego województwa itp, już nie mówiąc o szczepieniach.

Stary 2013-10-06, 13:30   #7
bencowa
Raczkowanie

Dziękuje za informacje, dzisiaj jestem umowiona z moją kotką u weta Szczepienie dzis, odrobaczenie za jakis czas.

Można zamknąć
Stary 2013-10-06, 13:58   #8
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Szczepienie dzis, odrobaczenie za jakis czas.
Serio? Nie szczepi się nieodrobaczanego od 3 lat kota!
Stary 2013-10-06, 16:13   #9
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje za informacje, dzisiaj jestem umowiona z moją kotką u weta Szczepienie dzis, odrobaczenie za jakis czas.

Można zamknąć
nikt nie zaszczepi kota nieodrobaczanego od 3 lat a nawet jeśli zaszczepi, to kasa wywalona w błoto.
Eee, jasne

Stary 2013-10-06, 18:05   #10
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
W tym momencie mam w planach dopuścić kotkę i wolałabym jednak bardziej zadbać o jej zdrowie.
Smutne jest to, że chcesz zadbać o kotkę bardziej tylko po to, aby urodziła zdrowe kocięta
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-06, 18:23   #11
bencowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Smutne jest to, że chcesz zadbać o kotkę bardziej tylko po to, aby urodziła zdrowe kocięta
Kocham moją kotkę ponad wszystko, mój Tż czasami się śmieje, ze bardziej niz jego, więc jej zdrowie jest dla mnie bardzo wazne.
Stary 2013-10-06, 18:36   #12
Malla
Nie depcze krokusów

Jak tam po szczepieniu? Jak zniosła pierwszą od dawna wizytę?
Stary 2013-10-06, 20:37   #13
bencowa
Raczkowanie

Cytat:
Jak tam po szczepieniu? Jak zniosła pierwszą od dawna wizytę?
Była cudowna Grzeczna, nie drapała, siedziała spokojnie w transporterze Teraz wykonczona poszła spać.. Stres potrafi zmęczyć Zwłaszcza, ze kotka nie wychodzi wogole na dwór, a tu nagle buch - nowe miejsce
Pani Weterynarz zbadała, wszystko jest tak jak powinno być
Stary 2013-10-06, 22:04   #14
monika_sonia
KOTerator

A jaka to rasa?

Stary 2013-10-07, 13:09   #15
bencowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
A jaka to rasa?
Pers

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-07, 14:02   #16
esfira
Zakorzenienie

Jeśli dalej planujesz rozmnożyć kotkę, to powinnaś to przeczytać: http://www.koty.ryba.strefa.pl/index.php?m=rozmnazanie
kotki perskie potrzebują pomocy przy porodzie i opiece nad maluszkami, same nie są w stanie sobie z tym poradzić. Wydaje się, że kotki zawsze same rodzą i nie ma problemów, ale w przypadku rasy tak "udoskonalonej" przez człowieka może być dużo komplikacji

Stary 2013-10-07, 14:11   #17
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Była cudowna Grzeczna, nie drapała, siedziała spokojnie w transporterze Teraz wykonczona poszła spać.. Stres potrafi zmęczyć

Cytat:
Pani Weterynarz zbadała, wszystko jest tak jak powinno być
A pobrała krew do badania? Pamiętaj o grupach krwi.
Stary 2013-10-07, 14:16   #18
monika_sonia
KOTerator

A w jakiej organizacji się zarejestrowałaś?

Na Twoim miejscu zmieniłabym weta, co to za lekarz, który przez te wszystkie lata domyślam się dawał tabletki na wyciszenie rujek, a nie przypomniał o szczepieniu, partacz jakiś, uciekaj jak najdalej.

Stary 2013-10-07, 19:42   #19
bencowa
Raczkowanie

Cytat:

A pobrała krew do badania? Pamiętaj o grupach krwi.
tak, tak

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Jeśli dalej planujesz rozmnożyć kotkę, to powinnaś to przeczytać: http://www.koty.ryba.strefa.pl/index.php?m=rozmnazanie
kotki perskie potrzebują pomocy przy porodzie i opiece nad maluszkami, same nie są w stanie sobie z tym poradzić. Wydaje się, że kotki zawsze same rodzą i nie ma problemów, ale w przypadku rasy tak "udoskonalonej" przez człowieka może być dużo komplikacji
okej, to moja lekturka na wieczór

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-07, 20:53   #20
Malla
Nie depcze krokusów

Masz już upatrzonego kocura? Na co zwracasz uwagę przy wyborze?
Stary 2013-10-08, 13:25   #21
bencowa
Raczkowanie

Cytat:
Masz już upatrzonego kocura? Na co zwracasz uwagę przy wyborze?
Kotek oczywiscie musi byc odpowiednio zaszczepiony, odrobaczony, miec wykonania badanie takie jak pisałyście wyzej Ważne jest równiez to jaką karmę podają właściciele. No i oczywiscie wyglad kotka

Tak, kotek jest upatrzony.

Dopuszczac, jesli sie zdecyduje - bede dopiero na wiosne. Więc jest jeszcze troszke czasu.
Stary 2013-10-08, 20:42   #22
Malla
Nie depcze krokusów

Poczytaj jeszcze, jakie mają wymagania w Waszych stowarzyszeniach, co jest potrzebne do karty miotu itp.
Karma kocura nie jest istotna, ważny jest charakter, bo to mogą odziedziczyć kocięta.
Stary 2013-10-09, 17:28   #23
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Kocham moją kotkę ponad wszystko, mój Tż czasami się śmieje, ze bardziej niz jego, więc jej zdrowie jest dla mnie bardzo wazne.
A, odebrałam to właśnie, jakbyś dbała tylko przed dopuszczeniem

Ja też mam persa, ale wykastrowanego Daj fotkę kotki

A jak chcesz o niej popisać, to wpadnij na koci wątek, zapraszam :

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=713711&page=54
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-09, 19:02   #24
bencowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
A, odebrałam to właśnie, jakbyś dbała tylko przed dopuszczeniem

Ja też mam persa, ale wykastrowanego Daj fotkę kotki

A jak chcesz o niej popisać, to wpadnij na koci wątek, zapraszam :

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=713711&page=54
wpadne tam

aktualnie nie mam mozliwosci wstawienia fotki kotki, ale mysle, ze jutro mi się to uda
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości