basen czy skakanka? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-10, 21:03   #1
avialle
Raczkowanie

GG do avialle

basen czy skakanka?

co bedzue lepsze na zrzucenie zbednych kg przede wszystkim z bioder skakanka czy basen?
avialle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 11:05   #2
daga@ruda
Przyczajenie

Dot.: basen czy skakanka?

Cytat:
Napisane przez avialle
co bedzue lepsze na zrzucenie zbednych kg przede wszystkim z bioder skakanka czy basen?

rób to i to. oba sposoby sa skuteczne. na skakance skacz w domu.np. 3 razy dziennie po 100: rano, po południu i przed spanioem. a jezeli chodzi o basen to chodz 3 razy w tygodniu. skuteczne , mowie ci.ja tak robie
daga@ruda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 11:33   #3
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

co do skakanki to bardziej optymalne byloby chyba skakanie naczczo przez jakies 20- 30 minut, dla wytrwalych dluzej nie licze podskokow skaczac na skakance ale 100 to chyba jakies 2 minuty zajmuje.

a basen jak najbardziej.

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 11:53   #4
daga@ruda
Przyczajenie

te 2 minuty sa bardzo meczace i naprawde duzo daja.wystarczy troche systematyki
daga@ruda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 11:56   #5
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

ja nie napisalam, ze nie sa meczace, wiem jak potrafi wymeczyc skakanka ale wydaje mi sie, ze jedna znacznie dluzsza sesja, przynioslaby bardziej wydajne efekty

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-08-11, 12:32   #6
Nati02
Zakorzenienie

Jedna dłuższa sesja [20-30 minut] daje efekty, ale i również zniechęca na początku przez zakwasy. Mimo wszystko później [przynamniej ze mną tak sie stało] skakanka uzależnia i staje się niemożliwe życie bez tego ćwiczenia

Pozdrawiam

Edytowane przez Nati02
Czas edycji: 2013-06-03 o 13:42
Nati02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 21:20   #7
aniesia
Przyczajenie

GG do aniesia

ja tam cwicze 30 min rano na czczo i 30 min wieczorem na sakance. wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze mi stawy stopy bola strasznie
aniesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 21:32   #8
miiee
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez suzana
ja nie napisalam, ze nie sa meczace, wiem jak potrafi wymeczyc skakanka ale wydaje mi sie, ze jedna znacznie dluzsza sesja, przynioslaby bardziej wydajne efekty
ojj ze skakankąto ostrożnie... ja ćwiczyłam na skakance po 40 - 45 minut non stop skacząc... no i zaczął się ból kolan...teraz mnie często bolą... uwaga na stawy ze skakanką.... basen lepszy
miiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-11, 23:44   #9
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Polecam basen - w ciągu godziny można spalić ok. 500 kcal, ale nie o same kalorie chodzi. Pływanie niesamowicie wyszczupla, jeśli masz zbyt szerokie biodra to będzie dobre i na nie Dodatkowo wzmocnią Ci się układy, m.in. krwionośny i oddechowy plus kręgosłup. Jeśli masz jakieś małe niedoskonałości gdziekolwiek, pływanie je zniweluje. Naprawdę polecam!
grudniowa-szatynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 18:14   #10
Maszeńka
Raczkowanie

Ja również polecam pływanie. Harmonijnie kształtuje sylwetkę. Żeby jednak było skuteczne, trzeba pływać w odpowiednim tempie i dość długo (tu gdzieś na forum były wskazówki). Nie może to być np. "moczenie ciałka " w aguaparku (to, oczywiście, żart)
Maszeńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-12, 18:53   #11
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

miiee idac tym tokiem -bieganie tez obciaza stawy, podobnie cwiczenia silowe ...

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Stary 2005-08-12, 19:56   #12
sambrija
Raczkowanie

generalne basen wplywa na wszystkie miesnie jednoczesnie.wszystkie miesnie pracuja w tym czasie jednoczesnie.basen dobrze wplywa na znikniecie celulitu!ksztaltuje sylwetke wzmacnia konducje i uodparniaja.ja bardzo lubie plyawc.
sambrija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 20:10   #13
hhhggg
Raczkowanie

Ja bym polecala tak jak ktoras z poprzedniczek skakanka codziennie i kilka razy w tyg basen. Ale trzeba pamiecac ze przed dluzszym skakaniem na skakance tez musisz sie rozgrzac. A na zakwasy najlepszy jest wysilek plus jakas masc rozgrzewajaca, ewentualnie na noc aspirynka
hhhggg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-13, 22:18   #14
andzya
Zakorzenienie

bez przesady nie trzeba przeciez pakowac 30 min na skakance,zeby miec rezultaty.jesli jednak chcesz wybrac to ja polecam bardziej skakanke.
Stary 2005-09-14, 20:01   #15
satanna
Raczkowanie

A jesli na poczatku nie wytrzymasz długiego i ciągłego pływania przez godzine to ja proponuje ci (abyś nadal ćwiczyła mieśnie w wodzie a nie stała bezczynnie) jakies cwiczenia z aqua aerobiku. Przy systematycznych "sesjach" dają podone efekty jak cwiczenia "normalne" a nie obciążają stawów.
satanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-15, 14:23   #16
kramada
Raczkowanie

A ja własnie zaczęłam zarówno skakanie na skakance , jak i Aquarobic, ta skakanka to nie za bardzo mi wychodzi, niby proste a jakos nie umiem byc wytrwała, moze ktos mnie zachęci?
Narazie to skacze sobie jakies 2 razy dziennie po 100 ale przyznam mam słaba kondycje...
kramada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-15, 15:11   #17
Anitka_koło
Przyczajenie

Polecam zdecydowanie skakanke codziennie na czczo + ew basen 2 razy w tygodniu jako uzupelnienie Skakac zaczynaj od czasu na jaki pozwola Ci sily... 5... 10 minut i z czasem zwiekszaj to o 5 minut az dojdziesz do 30-45 Skakanka jest swietnym cwiczeniem aerobowym chociaz ma tez swoje minusy... miedzy innymi to ze trudno utrzymac stale tetno a tluszczyk najlepiej spala sie wykonujac trening aerobowy z z 60-80% maxymalnego tetna dla dalej osoby.
Co do stawow... staraj sie nie skakac obunoz, jest to bardziej obciazajace dla stawow To by bylo na tyle. Pa
Anitka_koło jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-15, 16:38   #18
maarzenaa
Raczkowanie

a czy jest roznica miedzy skakaniem na skakance a zwyklymi podskokami? ::P
maarzenaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-15, 17:01   #19
kramada
Raczkowanie

No ja uważam, że jest. Spróbuj sobie poskakac od tak i chyba jednak nie da się tego konsekwentnie wykonywać bez przyżądu. Przede wszystkim w skakance wazną role odgrywaja tez rece(w koncu nimi machamy
Osobiscie wole ze skakanka, choc podskakiwac tez mozna, zawsze to ruch a ruch to zdrowie!!
Moja skakanka kosztowała 1 zł! Jest gumowa i jak tylko nią zle pomacham to mi po stopach niezle daje, normalnie jak za kare
kramada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-15, 18:22   #20
_Brzoskwinka_
Zakorzenienie

Kurcze,dziewczyny...musze sie jakoś zmobilizować i pędem pobiec na basen,a potem do sklepu-po skakankę .
_Brzoskwinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości