|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
basen czy skakanka?
co bedzue lepsze na zrzucenie zbednych kg przede wszystkim z bioder skakanka czy basen?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: basen czy skakanka?
Cytat:
rób to i to. oba sposoby sa skuteczne. na skakance skacz w domu.np. 3 razy dziennie po 100: rano, po południu i przed spanioem. a jezeli chodzi o basen to chodz 3 razy w tygodniu. skuteczne , mowie ci.ja tak robie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
co do skakanki to bardziej optymalne byloby chyba skakanie naczczo przez jakies 20- 30 minut, dla wytrwalych dluzej
nie licze podskokow skaczac na skakance ale 100 to chyba jakies 2 minuty zajmuje.a basen jak najbardziej.
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
te 2 minuty sa bardzo meczace i naprawde duzo daja.wystarczy troche systematyki
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie napisalam, ze nie sa meczace, wiem jak potrafi wymeczyc skakanka
ale wydaje mi sie, ze jedna znacznie dluzsza sesja, przynioslaby bardziej wydajne efekty
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Jedna dłuższa sesja [20-30 minut] daje efekty, ale i również zniechęca na początku przez zakwasy. Mimo wszystko później [przynamniej ze mną tak sie stało] skakanka uzależnia i staje się niemożliwe życie bez tego ćwiczenia
![]() Pozdrawiam
Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2013-06-03 o 13:42 |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
ja tam cwicze 30 min rano na czczo i 30 min wieczorem na sakance. wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze mi stawy stopy bola strasznie
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam basen - w ciągu godziny można spalić ok. 500 kcal, ale nie o same kalorie chodzi. Pływanie niesamowicie wyszczupla, jeśli masz zbyt szerokie biodra to będzie dobre i na nie
Dodatkowo wzmocnią Ci się układy, m.in. krwionośny i oddechowy plus kręgosłup. Jeśli masz jakieś małe niedoskonałości gdziekolwiek, pływanie je zniweluje. Naprawdę polecam!
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Ja również polecam pływanie. Harmonijnie kształtuje sylwetkę. Żeby jednak było skuteczne, trzeba pływać w odpowiednim tempie i dość długo (tu gdzieś na forum były wskazówki). Nie może to być np. "moczenie ciałka " w aguaparku (to, oczywiście, żart)
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
miiee idac tym tokiem -bieganie tez obciaza stawy, podobnie cwiczenia silowe ...
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
generalne basen wplywa na wszystkie miesnie jednoczesnie.wszystkie miesnie pracuja w tym czasie jednoczesnie.basen dobrze wplywa na znikniecie celulitu!ksztaltuje sylwetke wzmacnia konducje i uodparniaja.ja bardzo lubie plyawc.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym polecala tak jak ktoras z poprzedniczek skakanka codziennie i kilka razy w tyg basen. Ale trzeba pamiecac ze przed dluzszym skakaniem na skakance tez musisz sie rozgrzac. A na zakwasy najlepszy jest wysilek plus jakas masc rozgrzewajaca, ewentualnie na noc aspirynka
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
bez przesady nie trzeba przeciez pakowac 30 min na skakance,zeby miec rezultaty.jesli jednak chcesz wybrac to ja polecam bardziej skakanke.
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
A jesli na poczatku nie wytrzymasz długiego i ciągłego pływania przez godzine to ja proponuje ci (abyś nadal ćwiczyła mieśnie w wodzie a nie stała bezczynnie) jakies cwiczenia z aqua aerobiku. Przy systematycznych "sesjach" dają podone efekty jak cwiczenia "normalne" a nie obciążają stawów.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
A ja własnie zaczęłam zarówno skakanie na skakance , jak i Aquarobic, ta skakanka to nie za bardzo mi wychodzi, niby proste a jakos nie umiem byc wytrwała, moze ktos mnie zachęci?
Narazie to skacze sobie jakies 2 razy dziennie po 100 ale przyznam mam słaba kondycje... |
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
Polecam zdecydowanie skakanke codziennie na czczo + ew basen 2 razy w tygodniu jako uzupelnienie
Skakac zaczynaj od czasu na jaki pozwola Ci sily... 5... 10 minut i z czasem zwiekszaj to o 5 minut az dojdziesz do 30-45 Skakanka jest swietnym cwiczeniem aerobowym chociaz ma tez swoje minusy... miedzy innymi to ze trudno utrzymac stale tetno a tluszczyk najlepiej spala sie wykonujac trening aerobowy z z 60-80% maxymalnego tetna dla dalej osoby.Co do stawow... staraj sie nie skakac obunoz, jest to bardziej obciazajace dla stawow To by bylo na tyle. Pa
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
a czy jest roznica miedzy skakaniem na skakance a zwyklymi podskokami? ::P
![]()
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
No ja uważam, że jest. Spróbuj sobie poskakac od tak i chyba jednak nie da się tego konsekwentnie wykonywać bez przyżądu. Przede wszystkim w skakance wazną role odgrywaja tez rece(w koncu nimi machamy
![]() Osobiscie wole ze skakanka, choc podskakiwac tez mozna, zawsze to ruch a ruch to zdrowie!! Moja skakanka kosztowała 1 zł! Jest gumowa i jak tylko nią zle pomacham to mi po stopach niezle daje, normalnie jak za kare
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze,dziewczyny...musze sie jakoś zmobilizować
i pędem pobiec na basen,a potem do sklepu-po skakankę .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:32.

i pędem pobiec na basen,a potem do sklepu-po skakankę