|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
gdzie lepiej?
witajcie mam jeszcze pytanko słyszałam z e lepiej brac slub cywilny za granica bo wtedy łatwiej mozesz wdac sie w łaski np niemców.Ale sie zastanawiam nad tym.A co wy o tym myslicie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: gdzie lepiej?
Niektorzy uwazaja podzial slubu: tu cywilny, tam koscielny za nonsens (slyszalam to niestety nie raz
), ale ja mysle, ze to dobry pomysl Sama cywilny bralam w Holandii, a 3 miesiace pozniej koscielny w PL i uwazam to za swietne rozwiazanie
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Potwierdzam, ze lepiej wziasc cywilny w Niemczech a koscielny w PL. Odrazu Cie w Twoim miescie zamelduja przy cywilnym. Wujek mój tak zrobil, a ja wiem, ze on, jak by nie trzeba bylo, wzial by go w PL. No i Twój TZ bedzie mial latwiej, jak sie pobierzecie w Bad Orbie
bo to troche papierów moze byc.Jak chcialam sie pobrac z TZ w Niemczech (chcialam na zamku 2 miasta dalej) to mi powiedzieli, ze ktos z urzedu MOJEGO MIASTA MUSI byc wtedy tez na tym zamku, bo tylko z mojego miasta moze mnie ktos ozenic(?sorry nie wiem jak to sie po polsku mówi ale wiecie o co chodzi ). Wiec jak chcesz mieszkac w Bad Orbie i TZ jest tam zameldowany, to musicie sie tam w urzedzie pobrac (Tak mi przynajmniej caly czas babki ode mnie wkluwaly do glowy ) zeby dalej tam mieszkac, bo potem moga byc problemy.Ja podziekowalam, i odpuszcze sobie slub w Niemczech. (U mnie niestety babka juz nie miala nerwów do mnie )
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
ja bralam w Niemczech... bo prosciej i wygodniej
... w koncu tu mieszkam a teraz nie ma zadnych problemow z papierami i mozna to wyszystko wygodnie zalatwic z tym, ze po slubie cywilnym na terenie Niemiec musisz to potem zglosic w Polsce w USC. w tym watku masz wiecej na ten temat... bo tu tez bywaja roznice w zaleznosci od Landu http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=50220 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.

), ale ja mysle, ze to dobry pomysl
Sama cywilny bralam w Holandii, a 3 miesiace pozniej koscielny w PL i uwazam to za swietne rozwiazanie
). Wiec jak chcesz mieszkac w Bad Orbie i TZ jest tam zameldowany, to musicie sie tam w urzedzie pobrac (Tak mi przynajmniej caly czas babki ode mnie wkluwaly do glowy
) zeby dalej tam mieszkac, bo potem moga byc problemy.