![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Wszystkie studia płatne! Jesteście za?
Co sądzicie o tym pomyśle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Wszystkie studia płatne! Jesteście za?
Płatne studia? Hmm, jak się zastanowić, to nie ma bezpłatnych studiów tak naprawdę: wpisowe, ubezpieczenie, opłaty administracyjne, podręczniki, akademik-stancja-mieszkanie i t.d. i t.p. Wiem, że takie koszty zawsze będą. Ale to jednak są koszty studiowania. A na zaocznych płaci się czesne, za to odpada mieszkanie. Ja studiowałam zaocznie, moja siostra dziennie. Policzyłyśmy swoje koszty. I wiecie jak wyszło? Studiowanie mojej siostry okazało się droższe, ale to chyba można było przewidzieć.
Myślę, że kolejne opłaty są zupełnie niepotrzebne, bo w tej chwili nie każdego stać na renomowaną uczelnię w dalekim mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Gdyby tak było to nie poszłabym na studia dzienne - po prostu nie miałabym szans ze względów finansowych. Jedynym wyjściem byłoby pójść do pracy i studiować zaocznie.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jak jeszcze trzeba będzie płacić za studia, to w tym kraju tylko osoby najbogatsze będą miąły wyższe wykształcenie. Kto będzie miał kase na zapłacenie kilku tysiecy rocznie za studia?? I tak z praca jest potem bardzo ciężko... Poroniony pomysł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Wiadomo, że dzienne będzie droższe. Oczywiście jeśli studiuje się w innym mieście niż mieszka. Tylko zastanawiam się... Zdarza się i tak, że ktoś nie dostał się na państwowe, a chce studiować i idzie na płatne. I można by powiedzieć, że płaci podwójnie, albo jego rodzice jeżeli nie pracuje. Bo z podatków uczą się studenci na państwowych, a rodzice muszą jeszcze płacić za naszą naukę, tylko dlatego, że nie zostaliśmy przyjęci na państwowe. A coraz częściej jest tak, że po wykształceniu młodzi ludzie uciekają za granicę, bez jakiegokolwiek odpracowania swojej nauki. Są też tzw. "wieczni studenci", którzy uczą się po 10 lat, a potem nagle słyszymy, że jakiś tam informatyk zaczął pracę w amerykańskiej firmie. Trochę jest to krzywdzące, bo nie zawsze jest to wina niedoszłego studenta, że nie chciano go na studiach państwowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Wiekszość ludzi zachwyca sie Zachodem. A czy wiedzą, że tam wszystkie studia są płatne? I rodzice już od małego zbierają na to pieniądze. Tylko tam inaczej są też traktowani studenci, tam się zabiega o każdego następnego ucznia, a w Polsce robią łaskę. A jak się nie podoba to proszę na prywatne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie z milką w 100% nic dodac nic ując, pomysł do bani, nie dajacy szans na studiowanie osobą ktorych na studia nie stac a którzy chca się uczyc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Svenja, masz rację. Akurat pisząc Zachód miałam bardziej na myśli Amerykę. Ale myślę, że w Niemczech młodzi ludzie łatwiej mogą znaleźć pracę? I mogą sobie spokojnie opłacić studia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
I jeszcze mam pytanie co do tych studiów w Niemczech. Czy wszystkie są bezpłatne? Bo mi właśnie chodzi o to, że albo wszystkie są płatne, albo wszystkie bezpłatne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Ja sobie osobiście nie wyobrażam takiej sytuacji, żebym musiała jeszcze za studia dzienne na uczelni państwowej czesne płacić... Zastanawiam się jakie korzyści by przyniosły takie studia płatne. Czy w skutek wprowadzenia takiego obowiązku bardziej by dbano o studentów. Wątpie... Zniknęły by jedynie różniece między uczelniami prywatnymi i publicznymi... może dzięki tym pieniądzom studenci mieli by lepsze warunki pracy... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Ja sobie osobiście nie wyobrażam takiej sytuacji, żebym musiała jeszcze za studia dzienne na uczelni państwowej czesne płacić... Zastanawiam się jakie korzyści by przyniosły takie studia płatne. Czy w skutek wprowadzenia takiego obowiązku bardziej by dbano o studentów. Wątpie... Zniknęły by jedynie różniece między uczelniami prywatnymi i publicznymi... może dzięki tym pieniądzom studenci mieli by lepsze warunki do nauki... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Hmm nie mam zdania czy to dobry czy zły pomysł. Może poprawiły by się warunki kształcenia? Mnie jest bez różnicy i tak poszłam na prywatną uczelnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ups...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Ja rozumiem, że jest ograniczona, no ale do 45 miejsc na pierwszym roku? Wydaje mi się to lekką przesadą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
![]()
To ja chyba ślepa jestem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo funkcja usuwania postow zostala "zniesiona" dla zwyklych uzytkownikow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() załóżny, że mówimy o Ameryce... Moze i rodzice od początku życia dziecka zbierają na studia (co chyba ma sens prawda? Nie dostaja nagłego finansowego kopa, tylko powoli zbierają...) to jakie warunki studiowania tam są? Jak się dba o studentów? Jaki maja sprzęt i jak wyglądają ich uczelnie? Znacie ich system stypendiów i ulg dla mniej zamożnych studentów? Kiedy wchodzę na UW i patrzę na tynk sypiący sie ze ścian, to mi się odechciewa tam bywać ![]() Wiec gdyby opłaty za studia miały sie u nas wiązać z polepszeniem warunków, większym szacunkiem dla studentów i stypendiami - to ja jestem za. Bardzo ZA. tak OT - Jeślichodzi o szacunek dla studentów... chyba zawsze i wszędzie będę pod niebiosa wychwalać SGGW w Warszawie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a pozatym limity sa robione wg zapotrzebowania. po co ksztalcic tysiac specjalistow z danej dziedziny, skoro potrzeba dajmy na to 50, to sie nie kalkuluje, placic im za studia a pozniej jeszcze zasilek, bopracy nie znajda. nie obowiazuje to na studiach platnych, np. na zaocznym prawie, ktore co roku konczy we wroclawiu 1000 osob i zasila rzesze bezrobotnych. przeciez to bzdura, a ze jest to kaprysem ludzi zadnych papierka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ciekawe dlaczego... chociaż... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaz, chociaz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Jako matka
![]() ![]() A w Polsce i zbierać na studia dziecka zazwyczaj by bylo co poniektórym, bo przy naszych zarobkach i cenach i kosztach zycia...większość ledwo ciągnie do końca miesiąca..a tu jeszcze odkładać... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja mam jeszcze rodzeństwo. Razem jest nas piątka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.