Wszystkie studia płatne! Jesteście za? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-12, 13:04   #1
Szczepcio
BAN stały

Exclamation

Wszystkie studia płatne! Jesteście za?

Co sądzicie o tym pomyśle?
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:10   #2
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dot.: Wszystkie studia płatne! Jesteście za?

Płatne studia? Hmm, jak się zastanowić, to nie ma bezpłatnych studiów tak naprawdę: wpisowe, ubezpieczenie, opłaty administracyjne, podręczniki, akademik-stancja-mieszkanie i t.d. i t.p. Wiem, że takie koszty zawsze będą. Ale to jednak są koszty studiowania. A na zaocznych płaci się czesne, za to odpada mieszkanie. Ja studiowałam zaocznie, moja siostra dziennie. Policzyłyśmy swoje koszty. I wiecie jak wyszło? Studiowanie mojej siostry okazało się droższe, ale to chyba można było przewidzieć.
Myślę, że kolejne opłaty są zupełnie niepotrzebne, bo w tej chwili nie każdego stać na renomowaną uczelnię w dalekim mieście.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:11   #3
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Co sądzicie o tym pomyśle?
Dla mnie beznadziejny... nie mozna uzalezniac edukacji, poziomu wyksztalcenia od pieniedzy, czesto zarobkow rodzicow. Kazdy powinien miec prawo do nauki, nie tylko ci ktorych na to stac.
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:14   #4
konfitura
Wtajemniczenie

Gdyby tak było to nie poszłabym na studia dzienne - po prostu nie miałabym szans ze względów finansowych. Jedynym wyjściem byłoby pójść do pracy i studiować zaocznie.

konfitura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:14   #5
aniielica
Zakorzenienie

Jak jeszcze trzeba będzie płacić za studia, to w tym kraju tylko osoby najbogatsze będą miąły wyższe wykształcenie. Kto będzie miał kase na zapłacenie kilku tysiecy rocznie za studia?? I tak z praca jest potem bardzo ciężko... Poroniony pomysł.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:15   #6
Szczepcio
BAN stały

Wiadomo, że dzienne będzie droższe. Oczywiście jeśli studiuje się w innym mieście niż mieszka. Tylko zastanawiam się... Zdarza się i tak, że ktoś nie dostał się na państwowe, a chce studiować i idzie na płatne. I można by powiedzieć, że płaci podwójnie, albo jego rodzice jeżeli nie pracuje. Bo z podatków uczą się studenci na państwowych, a rodzice muszą jeszcze płacić za naszą naukę, tylko dlatego, że nie zostaliśmy przyjęci na państwowe. A coraz częściej jest tak, że po wykształceniu młodzi ludzie uciekają za granicę, bez jakiegokolwiek odpracowania swojej nauki. Są też tzw. "wieczni studenci", którzy uczą się po 10 lat, a potem nagle słyszymy, że jakiś tam informatyk zaczął pracę w amerykańskiej firmie. Trochę jest to krzywdzące, bo nie zawsze jest to wina niedoszłego studenta, że nie chciano go na studiach państwowych.
Stary 2005-09-12, 13:16   #7
Szczepcio
BAN stały

Wiekszość ludzi zachwyca sie Zachodem. A czy wiedzą, że tam wszystkie studia są płatne? I rodzice już od małego zbierają na to pieniądze. Tylko tam inaczej są też traktowani studenci, tam się zabiega o każdego następnego ucznia, a w Polsce robią łaskę. A jak się nie podoba to proszę na prywatne.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-12, 13:22   #8
agulla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka19
Dla mnie beznadziejny... nie mozna uzalezniac edukacji, poziomu wyksztalcenia od pieniedzy, czesto zarobkow rodzicow. Kazdy powinien miec prawo do nauki, nie tylko ci ktorych na to stac.

zgadzam sie z milką w 100% nic dodac nic ując, pomysł do bani, nie dajacy szans na studiowanie osobą ktorych na studia nie stac a którzy chca się uczyc.
agulla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:22   #9
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Wiekszość ludzi zachwyca sie Zachodem. A czy wiedzą, że tam wszystkie studia są płatne? I rodzice już od małego zbierają na to pieniądze. Tylko tam inaczej są też traktowani studenci, tam się zabiega o każdego następnego ucznia, a w Polsce robią łaskę. A jak się nie podoba to proszę na prywatne.
W Niemczech studia sa bezplatne. Na wykladach jest ogromny tlok, ciezko dostac miejsce na cwiczeniach i kursach. Ale to wynika nie z braku oplat, tylko z tego, ze na wiele kierunkow nie ma egzaminow wstepnych czy konkursu swiadectw. Teraz to sie zmienia, a i planowane sa niestety oplaty za studia (500 euro za semestr). Z drugiej strony, oplaty maja sens, jesli student ma szanse pracowac przynajmniej na pol etatu. W Niemczech nie ma studiow zaocznych, a studenci moga pracowac do 20 godzin tygodniowo i jest git. Przy takim rozwiazaniu przelkne nawet te 500 euro na semestr.
Stary 2005-09-12, 13:24   #10
Szczepcio
BAN stały

Svenja, masz rację. Akurat pisząc Zachód miałam bardziej na myśli Amerykę. Ale myślę, że w Niemczech młodzi ludzie łatwiej mogą znaleźć pracę? I mogą sobie spokojnie opłacić studia.
Stary 2005-09-12, 13:25   #11
Szczepcio
BAN stały

I jeszcze mam pytanie co do tych studiów w Niemczech. Czy wszystkie są bezpłatne? Bo mi właśnie chodzi o to, że albo wszystkie są płatne, albo wszystkie bezpłatne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-12, 13:30   #12
Milka19
Zakorzenienie

Wink Dot.: Wszystkie studia płatne! Jesteście za?

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Trochę jest to krzywdzące, bo nie zawsze jest to wina niedoszłego studenta, że nie chciano go na studiach państwowych.
Niestety liczba miejsc na uczelniach państwowych ograniczona jest

Ja sobie osobiście nie wyobrażam takiej sytuacji, żebym musiała jeszcze za studia dzienne na uczelni państwowej czesne płacić... Zastanawiam się jakie korzyści by przyniosły takie studia płatne. Czy w skutek wprowadzenia takiego obowiązku bardziej by dbano o studentów. Wątpie... Zniknęły by jedynie różniece między uczelniami prywatnymi i publicznymi... może dzięki tym pieniądzom studenci mieli by lepsze warunki pracy...
Stary 2005-09-12, 13:30   #13
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Trochę jest to krzywdzące, bo nie zawsze jest to wina niedoszłego studenta, że nie chciano go na studiach państwowych.
Niestety liczba miejsc na uczelniach państwowych ograniczona jest

Ja sobie osobiście nie wyobrażam takiej sytuacji, żebym musiała jeszcze za studia dzienne na uczelni państwowej czesne płacić... Zastanawiam się jakie korzyści by przyniosły takie studia płatne. Czy w skutek wprowadzenia takiego obowiązku bardziej by dbano o studentów. Wątpie... Zniknęły by jedynie różniece między uczelniami prywatnymi i publicznymi... może dzięki tym pieniądzom studenci mieli by lepsze warunki do nauki...
Stary 2005-09-12, 13:31   #14
sitc
Rozeznanie

Hmm nie mam zdania czy to dobry czy zły pomysł. Może poprawiły by się warunki kształcenia? Mnie jest bez różnicy i tak poszłam na prywatną uczelnie.
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:32   #15
Milka19
Zakorzenienie

Ups... Przepraszam za powtórkę. Szkoda, że skasować nie mogę...
Stary 2005-09-12, 13:32   #16
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
I jeszcze mam pytanie co do tych studiów w Niemczech. Czy wszystkie są bezpłatne? Bo mi właśnie chodzi o to, że albo wszystkie są płatne, albo wszystkie bezpłatne.
Studia na publicznych uniwerkach sa bezplatne. I rzeczywiscie, studentom latwo znalezc prace i praktycznie wszyscy dorabiaja, studiujac przy tym dziennie. I to nawet na kierunkach typu medycyna, weterynaria, czy prawo, ktore sa znacznie bardziej wymagajace od mojej politologii
Stary 2005-09-12, 13:33   #17
Szczepcio
BAN stały

Ja rozumiem, że jest ograniczona, no ale do 45 miejsc na pierwszym roku? Wydaje mi się to lekką przesadą.
Stary 2005-09-12, 13:34   #18
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Milka19
Ups... Przepraszam za powtórkę. Szkoda, że skasować nie mogę...
Mozesz Kliknij na edytuj u dolu Twojego posta i dalej na usun wiadomosc
Stary 2005-09-12, 13:36   #19
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Ja rozumiem, że jest ograniczona, no ale do 45 miejsc na pierwszym roku? Wydaje mi się to lekką przesadą.
Racja, ale to chyba zalezy od kierunku... moja siostra studiowala grafike na ASP, gdzie bylo 18 miejsc na 1 roku i chyba 20 osob chetnych na jedno miejsce... a wiazalo sie to z ograniczona iloscia pracowni, itd. W kazdym razie na kierunkach czysto teoretycznych nie powinien byc to problem, ale kadra musi byc rowniez odpowiednio przygotowana (przede wszystkim liczebnie).
Stary 2005-09-12, 13:38   #20
Milka19
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: Wszystkie studia płatne! Jesteście za?

To ja chyba ślepa jestem Kiedyś kasowałam już swojego posta, ale teraz nie mogę odnaleść tej funkcji
Stary 2005-09-12, 13:41   #21
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Milka19
To ja chyba ślepa jestem Kiedyś kasowałam już swojego posta, ale teraz nie mogę odnaleść tej funkcji
A nie masz na dole posta, ktorego chcesz usunac, tych trzech niebieskich przyciskow: cytat, odpowiedz i edytuj?
Stary 2005-09-12, 13:41   #22
Szczepcio
BAN stały

Cytat:
Napisane przez svenja
Racja, ale to chyba zalezy od kierunku... moja siostra studiowala grafike na ASP, gdzie bylo 18 miejsc na 1 roku i chyba 20 osob chetnych na jedno miejsce... a wiazalo sie to z ograniczona iloscia pracowni, itd. W kazdym razie na kierunkach czysto teoretycznych nie powinien byc to problem, ale kadra musi byc rowniez odpowiednio przygotowana (przede wszystkim liczebnie).
No to tylko pogratulować siostrze, że się dostała Uważam, że na pierwszym roku powinno być więcej miejsc, szczególnie na tych najbardziej obleganych kierunkach. W tym roku na psychologię było 45 osób na 1 miejsce! I oni przygotowali tylko 45, ewentualnie 50 miejsc. Jeżeli ktoś nie dawałby sobie rady to by wcześniej czy później odpadł. No a tak, dostali się tylko Ci z "górnej półki".
Stary 2005-09-12, 13:41   #23
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka19

bo funkcja usuwania postow zostala "zniesiona" dla zwyklych uzytkownikow
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:45   #24
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez svenja
A nie masz na dole posta, ktorego chcesz usunac, tych trzech niebieskich przyciskow: cytat, odpowiedz i edytuj?
Mam ale jak to cykam (edytuj) to mam tylko do wyboru: zachowaj zmiany i podgląd zmian, żadnego usuwania
Stary 2005-09-12, 13:48   #25
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Nie wszystkie ale to już Svenja napisała
załóżny, że mówimy o Ameryce... Moze i rodzice od początku życia dziecka zbierają na studia (co chyba ma sens prawda? Nie dostaja nagłego finansowego kopa, tylko powoli zbierają...) to jakie warunki studiowania tam są? Jak się dba o studentów? Jaki maja sprzęt i jak wyglądają ich uczelnie? Znacie ich system stypendiów i ulg dla mniej zamożnych studentów?
Kiedy wchodzę na UW i patrzę na tynk sypiący sie ze ścian, to mi się odechciewa tam bywać

Wiec gdyby opłaty za studia miały sie u nas wiązać z polepszeniem warunków, większym szacunkiem dla studentów i stypendiami - to ja jestem za. Bardzo ZA.

tak OT - Jeślichodzi o szacunek dla studentów... chyba zawsze i wszędzie będę pod niebiosa wychwalać SGGW w Warszawie Tam ludzie są bardzo mili i fajni dla studentów. Załuję trochę, że zabrałam stamtad swoje dokumenty. Są dokładnym przewciwieństwem opryskliwych pań z UW
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:50   #26
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
W tym roku na psychologię było 45 osób na 1 miejsce! I oni przygotowali tylko 45, ewentualnie 50 miejsc.
kazda osoba to sa pieniadze, ktore panstwo musi placic uczelni, a ze panstwo pieniedzy nie ma.... powstaja takie a nie inne limity przyjec.

Cytat:
Napisane przez Szczepcio
Jeżeli ktoś nie dawałby sobie rady to by wcześniej czy później odpadł. No a tak, dostali się tylko Ci z "górnej półki".
ale za te osoby "ktore predzej czy pozniej by odpadly" tez ktos zaplacic musi i nie bardzo sie kalkuluje placic za kogos na pierwszym roku, skoro na drugi nie przejdzie.

a pozatym limity sa robione wg zapotrzebowania.
po co ksztalcic tysiac specjalistow z danej dziedziny, skoro potrzeba dajmy na to 50, to sie nie kalkuluje, placic im za studia a pozniej jeszcze zasilek, bopracy nie znajda.

nie obowiazuje to na studiach platnych, np. na zaocznym prawie, ktore co roku konczy we wroclawiu 1000 osob i zasila rzesze bezrobotnych. przeciez to bzdura, a ze jest to kaprysem ludzi zadnych papierka i uczelni to odpowiada, bo dostaje kase, to sie biznessss kreci.
Stary 2005-09-12, 13:51   #27
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez mskladaczek
bo funkcja usuwania postow zostala "zniesiona" dla zwyklych uzytkownikow
O, naprawdę? Nic nie wiedziałam...
Ciekawe dlaczego... chociaż...
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:54   #28
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie
O, naprawdę? Nic nie wiedziałam...
Ciekawe dlaczego... chociaż...
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=70958&page=2

chociaz, chociaz
Stary 2005-09-12, 13:55   #29
Nutka
Nutka nie gryzie!

Jako matka drżę na samą myśl że mogłoby coś takiego nastąpić... bo co to by bylo gdyby mnie nie bylo stać na wykształcenie dziecka

A w Polsce i zbierać na studia dziecka zazwyczaj by bylo co poniektórym, bo przy naszych zarobkach i cenach i kosztach zycia...większość ledwo ciągnie do końca miesiąca..a tu jeszcze odkładać...

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-12, 13:59   #30
Milka19
Zakorzenienie

Ja mam jeszcze rodzeństwo. Razem jest nas piątka Moi rodzice by się wykończyli, gdyby studia państwowe płatne były
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości