![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jak żyć ze skąpym chłopakiem?
cześć chciałam sie was poradzić w pewnej kwestii. Mianowicie jak wynika z tytułu wątku mój chłopak jest skąpy...ale od razu zaznaczam nie mam na myśli tego, że nie daje mi kwiatów i prezentów, fakt miło byłoby czasem cos od niego dostać ale wychodzę z założenia, że nie na tym polega związek by wydawał kasę na kwiaty które i tak zwiędną, już pogodziłam się z tym, że takich miłych niespodzianek z jego strony nie będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak żyć ze skąpym chłopakiem?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
bo najzwyczajniej w świecie nie mogę się przemoc żeby upominać się o pieniądze, to jest dość specyficzny i delikatny temat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
CO złego jest w powiedzeniu: nie stać mnie, aby nam fundować w całości jedzenie, jak przyjeżdżasz, chciałabym, abyś dorzucał się do zakupów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mój chłopak jest bardzo oszczędny tzn. ja też nie dostaję od niego kwiatów i prezentów bez okazji - no chyba że są moje urodziny, dzień kobiet czy coś w tym stylu albo na przeprosiny. Od początku nie było za wiele sytuacji że on mi stawia np. bilet do kina, od zawsze było tak że on płacił za siebie, ja za siebie. W ogóle to on często woli wypić piwo w domu niż iść do pubu, obejrzeć film na kompie niż iść do kina - bo zawsze twierdzi że tak taniej. Trochę mnie to jego "skąpstwo" denerwuje, ale o ile zachowanie swojego tż-ta jeszcze jestem w stanie zrozumieć i zaakceptować, to dla mnie Twój przegina z tym stołowaniem się na Twój koszt. Według mnie powinien jak najbardziej zaproponować dołożenie się do tych zakupów i zainteresować się kosztami, które ponosisz na wspólne żarcie. Chamsko z jego strony - nie miałabym skrupułów i wprost powiedziała "Kochanie może kosztami wspólnego żarcia będziemy się dzielić pół na pół, w końcu nie jestem milionerką, by ciągle za to sama płacić".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
hmm a moze jesli dojdzie do takiej sytuacji, ze on do Ciebie przyjedzie to po prostu powiedz mu, ze nie pojdziecie na zakupy bo akurat nie masz dzisiaj pieniedzy z jakiegos tam powodu, przygotuj jakies kanapki i juz. I tak za kazdym razem. Bedzie mial na cos ochote to sam wpadnie na pomysl, ze za to zaplaci.. Albo po prostu rob wczesniej zakupy, kupuj mniej i jak zapyta czy masz jakis skladnik to powiedz ze juz nie masz bo sie skonczyl i nie chce Ci sie isc do sklepu i juz.. Ja bym po prostu zaopatrywala lodowke przed jego przyjazdem w jakies podstawowe rzeczy a jesli on cos chce to powiedz ze nie masz na to ochoty albo nie masz kasy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
.
|
jedynym rozwiązaniem jest rozmowa. jak się jest w związku to od tego się zaczyna rozwiązywanie problemów,a nie od zakładania wątku na forum.
![]() |
#11 | |
sissy that walk
|
Dla mnie szczerze mówiąc jest ok, tzn. nie za bardzo wiem o co chodzi - na wyjściach płacicie na zmianę, więc jest ok, natomiast jeśli chodzi o odwiedziny to on do Ciebie przyjeżdża (czyli wydaje kasę na bilet), a Ty gospodarzysz (czyli wydajesz kasę na jedzenie). Nie wiem jakie są te różnice w wydatkach, czy są znaczące (typu bilet 30 zł, a Twój wydatek na jedzenie 100 zł), może różnica jest duża. Jeśli jest, to powinniście o tym pogadać - spokojnie, bez pretensji, po prostu powiedz mu że nie masz kasy na takie ilości jedzenia i że powinniście się składać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-09-14 o 13:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
sissy that walk
|
Co do tego to zgadzam się, każda okazja do tego żeby nauczyć się otwierać buzię jest dobra.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ale on do autorki przyjeżdża. Może drogo mu to wychodzi czy coś... Nie wiem, nie znam się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;42802025]Ale on do autorki przyjeżdża. Może drogo mu to wychodzi czy coś... Nie wiem, nie znam się.[/QUOTE]
- no ale jakby pogadali, wiedziałaby, O CO chodzi? Ja tam jestem fanką rozmów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Fakt,że facet za Ciebie płaci jak gdzies wychodzicie nie świadczy o tym,że lecisz na jego kase ![]() Patrząc na Twoją opinie to ja nie dość że lece na kase to jeszcze jestem bezczelna bo czasem mojemu po prostu mówie "słyszałam,że dzisiaj Ty obiad stawiasz" z ładnym uśmiechem i idziemy gdzies na obiad ![]() ![]() ![]() Łatwiej faceta nauczyc niż oduczyć ![]() Chcesz rade? wyślij go samego na zakupy z listą co ma kupić bo Ty w tym czasie np. musisz posprzatac . A jak zapyta o kase to powiedz ze choc raz on może zapłacić ![]() ![]()
Edytowane przez magd102 Czas edycji: 2013-09-14 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
faktycznie chłopak ponosi koszty dojazdu ale sa to koszty minimalne mieszkamy 15km od siebie, w lato nawet rowerem jeździ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
A może powiedz mu żeby po drodze jak będzie do ciebie jechał niech zrobi zakupy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Następnym razem powiedz, że tym razem on płaci za zakupy na wspólne jedzenie. To nijak nie godzi w twoją dumę. W końcu utrzymują cię rodzice, a w twojej sytuacji utrzymują często także i jego, albo raczej kupują mu jedzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Musisz się przemóc, powiedzieć mu wprost o tym czego oczekujesz i co się musi zmienić. Bo jak "pomruczysz" jakimiś aluzjami, to pewnie nic nie da. Chociaż ja zdania nie zmieniam: myślę, że on doskonale wie o co chodzi, tylko woli udawać że nie. Przecież tak się po prostu nie robi, żeby nawet głupiej szynki, czy sera na któreś z kolei śniadanie nie kupić, jak się u kogoś gości któryś raz. ![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-09-14 o 14:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
A ja Ci powiem z doświadczenia jaki może być ciąg dalszy. Tak przynajmniej było u mnie.
Facet pracujacy i zarabiający znacznie więcej niż ja, bywał u mnie, bo tak było wygodniej. Początkowo nie dokładał do obiadów (czasem jakies piwo jedynie dokupił), jak mnie zabierał do restauracji to patrzył z przerażeniem czy nie zamówię czegoś powyżej 20 zł. Kwiatki czy jakieś niespodzianki? A po co? Ja dosc szybko powiedziałam mu, ze jest sknerą i ma się dokładać. Na język akurat nie choruję. I co dalej?? Kupił coś, ale tylko wtedy, gdy mu wcześniej przypomniałam. Kiedy chciałam, abysmy gdzies razem pojechali, zawsze słyszałam ' nie mam kasy' (taaa, jasne), pojechalismy za miasto na wycieczkę to się zdziwił, że kasy nie dokładam (nic wtedy nie mialam) Ja bym Ci radziła pogadać szczerze, jeśli po tym zauwazysz, że facet zmienił swoje podejscie to znaczyło, ze po prostu był mało domyśny. Jeśli nic się nie zmieni to wiej! Frustracje będą narastały, będziesz miała coraz więcej pretensji i zwyczajnie zacznie Cię denerwować. Przeszłam przez to i naprawdę nie polecam. Facet sknera i maminsynek leci od razu do odstrzału.
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2013-09-14 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
No chyba bym sie poswieciła i na obiadek byłaby zupka chinska , na sniadanie dwie kanapeczki, na kolacje tez. Albo jak ktos doradzał, wysłac go do sklepu po zakupy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
być z kimś, pewnie planować z nim przyszłość, ale bać mu się powiedzieć, że jest niestosowny.. poproś żeby po drodze do ciebie zrobił zakupy, albo próbuj innych takich rzeczy, ale i tak najlepiej powiedzieć wprost- że cię po prostu nie stać/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie trochę przesadzasz. Nigdy bym nie pozwoliła, żeby chłopak przyjeżdżał do mnie ze swoim makaronem czy innymi produktami. On przyjeżdża do mnie, jest moim gościem i to ja chce by czuł się u mnie jak najlepiej. Następnym razem ja jadę do niego i to ja jestem jego gościem. Chyba by się obraził na mnie gdybym wyjęła z torebki udka i ziemniaki.
Jeśli ciągle się spotykacie u Ciebie, to może czas to zmienić. Nie masz do niego daleko, więc możesz do niego pojechać raz w tygodniu i zapewniam Ci, że nigdy nie usłyszysz od niego, że dzisiaj obiadu nie będzie bo nie kupiłaś składników. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Ale czego Ty właściwie oczekujesz od tego forum. Wiadomo, że Ci wszystkie poradzimy, abyś z nim o tym porozmawiała, jak Ci taki układ nie pasuje. Bo jak inaczej chcesz to rozwiązać? Możesz go rzucić, pytanie, czy się na to zdobędziesz. Ja bym się nad tym zastanowiła na Twoim miejscu, bo życie ze skąpcem do łatwych nie należy. Teraz płacisz za wspólne zakupy, ale kiedyś może być tak, że Ty będziesz rozliczana z każdej złotówki, a jaśnie pan będzie bez skrępowania wydawał wspólną kasę na kilka piwek dziennie. Skąpcy tak mają, że oszczędzają, owszem - ale na innych, na sobie już nie. Moja babcia przeszła przez małżeństwo z takim właśnie skąpcem i moja mama mówi, że to najgorszy materiał na męża i ojca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
.
|
Odp: Dot.: jak żyć ze skąpym chłopakiem?
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#29 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() I nie ma tutaj miejsca na "to jest dość specyficzny i delikatny temat" - jak zamierzasz planować z danym człowiekiem jakąkolwiek wspólną przyszłość, od wspólnego wypadu na 2 dni począwszy, na wspólnym mieszkaniu i założeniu rodziny skończywszy? Jak sobie wyobrażasz żyć razem, nie mając obgadanych finansów? A potem się dowiesz zagrożonej ciąży będąc, że w sumie to mu nie pasuje utrzymywanie Cię? ![]() To jest jedna z najważniejszych związkowych kwestii, temat na który TRZEBA rozmawiać. Głośno, wyraźnie i konkretnie.
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zadomowienie
|
jak to nie
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.