|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Wejherowo
Wiadomości: 1 429
|
co powinna wiedzieć kelnerka..?
Witajcie.
![]() Mam pewien problem. Staram się o pracę kelnerki na wakacje. Zależy mi na tej pracy, więc chciałabym dowiedzieć się czegoś, by dobrze wypaść w czasie próbnego dnia. Jak ułożyć naczynia ( w przypadku większej ilości dań), czy gości obsługuje się w jakiejs kolejności ( oprócz tego, że kobiety obsługuje się pierwsze) , czy alkohole powinnam rozlewać do naczyń, czy wystarczy pozostawić je gościom w butelkach.? Co oprócz tego powinnam wiedzieć..? Będę bardzo wdzięczna za pomoc .
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 461
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
myślę, że na wszystkie pytania odpowiedząCi koleżanki czy przełozona w pierwszym dniu
Jeśli wiedzą, że nie masz doświadczenia, nie oczekują , że będziesz żonglowała talerzami
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Wejherowo
Wiadomości: 1 429
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
hm.. od tego czy się sprawdze będzie zależało to, czy zostanę przyjęta do pracy..
i nie wiem, czy ktokolwiek mi pomoże bo będę na sali z koleżanką, która też nie ma doświadczenia. Więc chcę się ( choćby teoretycznie ) przygotować ![]() PS.: nie chcę żeby "pierwszy dzień" okazał się jedynym. :P |
|
|
|
|
#4 |
|
na drugie mam Irena
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
chyba chodzi o to żeby nie bać się kontaktu z ludzmi i żeby klient był zadowolony, takie ogólne podejście do ludzi,sympatyczna i lubiana, bo reszty można sie nauczyć
a z tą obsługą gości to zależy od specyfiki lokalu w każdym są inne zwyczaje
__________________
kiedy życie daje ci w twarz uśmiechnij się i z politowaniem powiedz: bijesz się jak ciota |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Malinowa chatka
Wiadomości: 3 878
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
Z której strony podać kartę z której strony sprząta się naczynia z której strony podchodzisz do konsumenta aby odebrać zamówienie .Powinnaś umieć nakryć do stołu wiedzieć jakiej układa się w kolejności sztuczce.Jeżeli będziesz pracowała w restauracji powinnaś umieć dopasować wino do potrawy , hmm co jeszcze ....Powinnaś również znać menu restauracji( chociaż trochę) aby potrafić polecić lub doradzić konsumentowi gdy waha się co zamówić a i pamiętaj o rajstopach i bluzce na zmianę .Mogę jeszcze dodać że krótsze paznokcie i żadnych szaleństwa na nich i włosy związane.Dużo tego jest i właśnie zależny gdzie będziesz pracowała.Ale niezleżnie jaki to lokal pamiętaj o uśmiechu i nie zależnie jak Cię klient traktuje ty musisz być dla niego miła bo ty również reprezentuje lokal .
Edytowane przez Agula 88 Czas edycji: 2009-06-22 o 21:33 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Wejherowo
Wiadomości: 1 429
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
będę pracowała na ślubach, stypach, 18-stkach ..
- tylko na większych imprezach. więc menu nie muszę znać. bardzo dziękuję za pomoc i rady- gdybyście potrafiły powiedzieć mi coś jeszcze byłabym bardzo wdzięczna.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 5 672
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
Znać wszystkie zasady savoir vivru przy stole, tak jak już Agula wymieniła wyżej. Wiedzieć jak złożone sztućce co oznaczają - żebyś komuś z przed nosa nic nie zabrała! Mnie nic bardziej nie denerwuje jak kelner podchodzi i pyta czy może zabrać?! Po to się układa sztućce żeby kelner widział i musi to wiedzieć. Gorzej, jeśli goście nie potrafią się zachować i jak w karczmie łokieć na stół, łeb schylony do łyżki i heja
hehehe
__________________
Nowy wątek perfumeryjny (wymienię perfumy Chopard Happy Spirit Bouquet D'Amour + Venezia Laura Biagiotti): https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1155971 |
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 669
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
byłam 5 lat kelnerka wiec moge ci cos powiedzieć
![]() wszystko zalezy od miejsca w którym bedziesz pracowała ![]() ja napisze ci co jest wymagane: po pierwsze prezencja nienaganny wygląd to podstawa-przynajmniej w restauracji hotelowej w której pracowałam to jedną z wazniejszych rzeczy(spięte włosy,delikatny make-up,schludny i skromny ale za razem elegancki strój-żadnych gołych brzuchów mega dekoldów,mini itp.) po drugie to usmiech nawet jak trafi sie klient nadziany mega pierdziel któremu wszystko nie pasuje i traktuje cie z góry-ty powinnas byc miła i otwarta bo reprezentujesz dany lokal(oczywiscie mówie tu o upierdliwych klientach a nie o ekstremalnych sytuacjach w których ktos cie na przykład obrazi-w tym momencie powinien interweniować twój zwierzchnik lub kierownik sali )zawsze podchodz z prawej strony do klienta,informujesz o specjalnościach zakładu,w razie czego o składzie potraw-w sumie musisz je znac bo czesto albo zawsze pada pytanie-a co to jest to?.. -jesli jest z kobieta to obsługujesz ją pierwszą-jej podajesz pierwszej karte,ona pierwsza dostaje danie (z lewej strony),to samo dotyczy osób starszych-radze w pierwszym dniu wziąc karte menu do domu i przestudiowac albo napisac sobie na kartce potrawy i ich skład-to ułatwia prace i szef sie ucieszy ze sie starasz i jestes zaangazowana ![]() te strony z których podchodzisz są wazne-o tym na dole ![]() najpierw podajesz napoje zawsze z kapslem lub korkiem-przynosisz całą butelke+kieliszek lub kufel-jeśli klient sobie życzy nalewasz z prawej strony na rece powinnas miec przewieszona sciereczke-słuzy ona do podkładania pod szyjke butelki przy nalewaniu wina i innych napojów a takze do wycierania szyjki po wlaniu napoju jesli nie potrafisz nosić naczyń na tacy pocwicz sobie w domu z pełnymi kieliszkami, kuflami-najtrudniej je zdejmować -trzeba wyważyć odpowiednio srodek cięzkosci żeby np po podaniu jednego kufla reszta nie poleciała na ziemie -raz tak miałam![]() zanim posprzątasz ze stolu powinnas sie upewnić ze wszyscy zjedli-zaczynasz od dam -nie zabierasz jednego pustego talerza nawet gdy widzisz na nim skrzyżowane sztućce bo klient moze poczuc sie nieswojo siedzac przy pustym stole podczas gdy inni goscie z jego stolika jeszcze jedząnakrywanie stołu -spodoba ci sie i naucz sie tego lepiej na pamięc bo jak ja przyjmowałam sie do pracy to to było warunkiem przyjecia -zdałam egzamin![]() - rozkładamy obrus - talerz, barowy (płaski) lub ładnie ułożona serwetka - sztućce – widelec ułożony odwrotnie do metody francuskiej - szkło i serwetki - wazony - przyprawy - popielniczka - karta potraw – menu - talerzyki do pieczywa i nóż do masła - sztućce do deseru Nigdy nie mogą być wie łyżki (łyżeczki) obok siebie, max sztućców po lewej stronie 3, po prawej 4 Nakrywanie w obecności klienta (w kolejności) - porcelana - sztućce - szkło - talerzyk do pieczywa i nóż do masła po lewej stronie - talerz barowy 1,5 cm od krawędzi stołu - talerzyk przekąskowy - sztućce w równej odległości od stołu i talerzy - sztućce do deserów nad tależem barowym D - chustka płócienna na talerzu barowym lub na talerzyku do chleba - dodatkowe sztućce dokładamy na życzenie klienta - odległość jednej zastawy od drugiej wynosi 70 – 80 cm - nad nożem kieliszki Zasady serwisowania potraw i napojów 1) Z prawej strony - karta menu - prezentacja win i wódek - napełnianie filiżanki z dzbanka(zalecam szczególną ostroznosć ) - nalewanie soków - podawanie potraw wyporcjowanych - ustawianie talerzy, filiżanek, butelek - zbieranie talerzy, filiżanek, sztućców, sosjerek - uzupełnianie zastawy stołowej - ustawianie sosjerek z łyżką - ustawianie półmisków z daniami zasadniczymi - ustawianie wazy z zupą 2) z lewej strony - serwowanie potraw z półmisków - nalewanie zup z wazy - ustawianie salaterki z surówką - ustawianie talerzyka do pieczywa - zbieranie zastawy stołowej mam nadzieje ze choć troche pomogłam-życze powodzonka a i jeszcze jedno-zadbaj o stopy-nawet najmniejsze i stabilne obcasy odczujesz niemiłosiernie po paru godzinach "spaceru"więc polecam wygodne buty na płaskim,zapasową biała bluzke i duzo cierpliwości-kelnerka czasem traktowana jest jak słuząca,ale nie przejmuj się-przewaznie klientki sa niemiłe(przykro mi to mówić)-mają mnóstwo ALE nawet choćbyś dała z siebie wszystko i sie wywyższają o czym sie przekonasz-pamiętaj ty tam jesteś dla nich a nie one dla ciebie(bo wtedy byłaby samoobsługa)-w końcu to ty im w pewnym sensie usługujesz i współczuje ci styp-moze powinnam mieć jakis dystans do tego bo przeciez wykonuje tylko swoją prace,ale wzruszam sie strasznie i puszczaja mi emocje kiedy kilka osób na sali płacze lub wręcz zawodzi i opowiada mi o straconej osobie(miałam dwie takie sytuacje) -nie lubie styp![]() a na weselach to luzik po 24 już leci jak z płatka bo wszyscy juz ledwo na nogach stoją i może uda ci sie nawet zatańczyc z Panem Młodym lub drużbą bo taka jest tradycja przynajmniej w moim miescie ze goscie weselni po 24-tej proszą do tańca personel i obsługe wesela -nam szef pozwalał nawet drina wypić a chłopaki z sali targali nas kelnerki na parkiet-fajna jest w sumie praca kelnerki
Edytowane przez nnikka Czas edycji: 2009-06-23 o 01:41 |
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 245
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
.
Edytowane przez Lavatia Czas edycji: 2009-06-29 o 00:53 |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 5 672
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
Oczywiście, że tak. To nie jest nic trudnego. A dodam, że kelnerką nigdy nie byłam. I tacy nie umiem utrzymać bez rozlania
__________________
Nowy wątek perfumeryjny (wymienię perfumy Chopard Happy Spirit Bouquet D'Amour + Venezia Laura Biagiotti): https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1155971 |
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 669
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
hej to tylko tak brzmi
ja napisałam na przykładzie czterogwiazdkowego hotelu w którym pracowałam(były stypy,wesela,zaręczyny,ur odziny,bankiety,konferenc je-wszystko przeżyłam to naprawde nic trudnego-pierwsze trzy imprezy najgorsze i najbardziej stresujace potem już robisz wszystko mechanicznie a jak masz zgrany zespół to nawet jest kupa śmiechu i fajnie sie pracuje-dziewczyno nawet nie wiesz co sie na kuchni dziejeEdytowane przez nnikka Czas edycji: 2009-06-23 o 00:53 |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: Wejherowo
Wiadomości: 1 429
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
ogromne dzięki
wiedziałam, że na wizazanki można liczyć. zabieram się do.. nauki
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-06
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 5 660
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
Cytat:
ja tez pracowalam 3 lata w 3 gwiazdkowym hotelu...jedno powiem, nie taki diable straszny jak go maluja
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 11 180
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
da sie, ja się tego nauczyłam jak pracowałam jako kelnerka.
__________________
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
Cytat:
![]() Przeraziło mnie to Szacunek dla Ciebie
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 669
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
Cytat:
do kazdej pracy trzeba miec jakieś kwalifikacje-a kelnerowania bardzo szybko mozna się nauczyc,bo za kazdym razem robisz to samo i w kółko grunt to sie nie zrażać,bo ta praca ma tez swoje przyjemne strony-jedna z przyjemniejszych to niemałe napiwki-jak klienci beda zadowoleni z twojej pracy to z napiwków mozesz nawet uzbierac druga wypłate ![]() napisałam powyzej najwazniejsze rzeczy które powinnas wiedzieć żeby nie dać plamy-reszty nauczysz sie z czasem od współpracowników-wystarczy dobrze obserwować i daj znać jak ci idzie
Edytowane przez nnikka Czas edycji: 2009-06-23 o 21:41 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: śląsk
Wiadomości: 669
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
wyszukałam w sieci dla ciebie jeszcze pare sposobów ukladania serwetek z opisami-przyda ci sie-można zabłysnąć
możesz poćwiczyc na papierowej ale lepiej wychodzi na materiałowej,wykrochmalon ejtutaj podstawowe które powinnaś znać-druga metoda to standard,trzecia stosowana przewaznie na butelce wódki ![]() http://www.abcgospodyni.pl/skladanie_serwetek.html a tutaj reszta http://www.muratordom.pl/kuchnie/zro...,6175_4157.htm http://www.muratordom.pl/kuchnie/zro...,6175_1775.htm Edytowane przez nnikka Czas edycji: 2009-06-23 o 21:44 |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-04
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 364
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
nnikkaJesteś cudowna!! Bardzo mi się przyda wszystko to co napisałaś! Bardzo Bardzo dziękuje. Wielki szacun.
Na prawdę czasami wizaz mnie zadziwia, pozytywnie
|
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 2 512
|
Dot.: co powinna wiedzieć kelnerka..?
Po maturze też chcę się rozejrzeć za pracą i kelnerka jest chyba dobrą pracą dla młodych dziewczyn. Zależy oczywiście jak się trafi, ale przy chęciach i determinacji można osiągnąć wszystko.
![]() Dziękuję nnikka za wiele cennych porad. Ja od siebie mogę dodać, że warto oglądać "Kuchenne rewolucje" z Magdą Gessler na TVN, gdyż można tam dostrzec niewłaściwe zachowania kelnerek, wyciągnąć wnioski i posłuchać rad.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:55.






Jeśli wiedzą, że nie masz doświadczenia, nie oczekują , że będziesz żonglowała talerzami




-nie lubie styp





