Zatrzymać wiedzę.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-15, 13:26   #1
Kenusia
Raczkowanie

Zatrzymać wiedzę..

Co robicie aby "zatrzymać" wiedzę, którą już zdobyliście? Czytacie książki, gazety, chodzicie na jakieś kursy?Wiadomo, iż wiedzę, którą zdobyliśmy w szkole z czasem tracimy. Obecnie jestem rok po ukończeniu studiów, ale mam wrażenie, że bardzo wiele wiedzy, którą zdobyłam w liceum po prostu ze mnie uleciała. Co zrobić, aby zatrzymać ten proces? Zapraszam do dyskusji
Kenusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 13:43   #2
Justine1989
Zakorzenienie

Dot.: Zatrzymać wiedzę..

jak masz stare podręczniki/zeszyty to do nich zajrzyj, poczytaj, jak czegoś nie znajdziesz to poszukaj w internecie, gazetach, programach edukacyjnych

po prostu co jakiś czas trzeba odświeżać te wiadomości żeby nie "wyleciały" z głowy
Justine1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 14:13   #3
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kenusia Pokaż wiadomość
Co robicie aby "zatrzymać" wiedzę, którą już zdobyliście? Czytacie książki, gazety, chodzicie na jakieś kursy?Wiadomo, iż wiedzę, którą zdobyliśmy w szkole z czasem tracimy. Obecnie jestem rok po ukończeniu studiów, ale mam wrażenie, że bardzo wiele wiedzy, którą zdobyłam w liceum po prostu ze mnie uleciała. Co zrobić, aby zatrzymać ten proces? Zapraszam do dyskusji
Wszystko przez to ,że szare komórki się starzeją widocznie.
Ja/mam40+/ mam już problem z zapamiętywaniem nowych wiadomości podczas gdy dokładnie pamiętam wierszyki z podstawówki, prawa fizyczne, wzory chemiczne, nawet listę uczniów z dziennika, nazwiska, słówka i zwroty w obcych językach wtedy zapamiętane.
Dziś już tak łatwo to do głowy nie wchodzi jak kiedyś.

Podobnie zauważyłam u osób w bardzo podeszłym wieku, że pamiętają dokładnie z datami to co zdarzyło się w ich młodości a nie pamiętają w południe co jadły na śniadanie a nawet czy w ogóle jadły śniadanie.

Pamięć trzeba ćwiczyć, dużo czytać, wracać do tego co kiedyś się nauczyliśmy o ile będzie nam to do czegoś potrzebne.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 14:49   #4
violet_oleander
Raczkowanie

Jeśli chodzi o mnie, a pracuję w szkole językowej, często zdarza mi się zapomnieć jakiegoś słówka. Jestem rok po studiach filologicznych, a niestety nauka języka to proces nieustający. Teraz mam mniej czasu na przyswajanie słówek i niestety bywa tak, że albo pamiętam jakieś zupełnie nieprzydatne słówka, a zapominam takich bardziej życiowych. I tu zgadzam się z przedmówczyniami, należy ćwiczyć pamięć, przypominać sobie pewne informacje i wracać do nich, ponieważ pamięć jest ulotna.
Żałuję, że nie pamiętam pewnych dosyć ważnych rzeczy ze szkoły, które czasem by mi się przydały. Może ucząc się np. w liceum, nie mamy odpowiedniego podejścia, tzn. nie uświadamiamy sobie, że ta wiedza to skarb, który zaowocuje w przyszłości, który może będziemy umieli wykorzystać w praktyczny sposób, tylko bardziej jesteśmy nastawieni na główny cel jaki przyświeca nauce, czyli zaliczenie najbliższej klasówki, czy zdanie matury. Mam wrażenie, że ciągle panuje system ZZZ (zakuć, zdać, zapomnieć), którym większość się kieruje.
Może, z drugiej strony, jesteśmy świadomi tego, że nam się to nie przyda na rynku pracy (jeśli chodzi o większość kierunków studiów, przedmiotów), więc nie przywiązuje większej wagi do zapamiętywania faktów.
violet_oleander jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 15:16   #5
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Pamięć trzeba ćwiczyć, dużo czytać, wracać do tego co kiedyś się nauczyliśmy o ile będzie nam to do czegoś potrzebne.

no właśnie- to jedyny sposób na zapamiętanie pewnych rzeczy.

Cytat:
Może ucząc się np. w liceum, nie mamy odpowiedniego podejścia, tzn. nie uświadamiamy sobie, że ta wiedza to skarb, który zaowocuje w przyszłości, który może będziemy umieli wykorzystać w praktyczny sposób, tylko bardziej jesteśmy nastawieni na główny cel jaki przyświeca nauce, czyli zaliczenie najbliższej klasówki, czy zdanie matury.
dla mnie dorabiasz trochę niepotrzebnie ideologię... Jak coś nas nie interesuje, to na pewno tego siłą rzeczy nie zapamiętamy.

Jedyną sensowną rzeczą jest powtarzanie w kólko tych samych rzeczy, których nie chcemy zapomnieć... Ale na Boga- po co chcesz pamiętać jak zachodzi proces fotosyntezy skoro zajmujesz się np. fakturowaniem w pracy?

Bezsensu zaśmiecać umysł 'dla zasady'.

Jak wychodzę z założenia, że jak chcę coś wiedzieć to sięgam po odpowiednie pomoce naukowe.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 04:07   #6
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
no właśnie- to jedyny sposób na zapamiętanie pewnych rzeczy.

dla mnie dorabiasz trochę niepotrzebnie ideologię... Jak coś nas nie interesuje, to na pewno tego siłą rzeczy nie zapamiętamy.

Jedyną sensowną rzeczą jest powtarzanie w kólko tych samych rzeczy, których nie chcemy zapomnieć... Ale na Boga- po co chcesz pamiętać jak zachodzi proces fotosyntezy skoro zajmujesz się np. fakturowaniem w pracy?

Bezsensu zaśmiecać umysł 'dla zasady'.

Jak wychodzę z założenia, że jak chcę coś wiedzieć to sięgam po odpowiednie pomoce naukowe.
Akurat się z tym nei zgodzę. Mózg to nie jest przenośny dysk twardy, gdzie masz pojemność np. 1TB i jak masz go "zapchanego" to wolniej pracuje.

Im więcej uczysz się, zapamiętujesz itp. tym lepszą masz pamieć i lepiej zapamiętujesz. Wiersze w szkole nie są po to by je znać na pamięć, ale po to by ćwiczyć zapamiętywanie. Dzięki temu łatwiej jest sie uczyć na dalszych etapach nauki. Oczywiście nie wszystko jest warte nauki na pamięć, ale dobra pamieć ułatwia wiele. Na studiach musiałam nauczyć sie na pamieć cały rocznik statystyczny. Cały. Pomimo, że wiedza ta jest średnio aktualna po tych np. 5 latach mogę przewidzieć jak pewne liczby kształtuja sie dzisiaj. Usprawniało to moją pracę bo ktoś inny musiał spędzic kilka godzin na szukaniu informacji w Internecie, dzwonieniu do Gus itp.

Ja do takich "szkolnych" rzeczy mam świetną pamięć. Ale np. gdzie cos położyłam, gdzie włożyłam już nie. Mam straszne zaniki pamięci, jeżeli chodzi o to, co robiłam 2-3 dni temu. Nie pamiętam kiedy cos robiłam np. czy w sklepie byłam 2 czy 3 dni temu. Podobnie mam z przepisami kulinarnymi - mieszają mi się.

Warto rozwiązywać krzyżówki i arkusze maturalne, a nawet gimnazjalne. Dobre są także quizy np. www.testwiedzy.pl
Warto przeglądać atlas (geograficzny i historyczny)- skarbnica wiedzy.
Języki - tutaj trzeba regularności w nauce. Kontakt z żywym językiem, rozmowy, czytanie, oglądanie filmów, seriali. Jak się zaniedba jezyk obcy to ciężko potem ponownie się za niego zabrać. Dobre są kursy w przypadku programów komputerowych. Ja po 6 latach niekorzystania z Corela i PS czułam sie jak nowicjusz, a po 3 latach nieużywania Excela zrobienie raportu szło mi jak krew z nosa.
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości