|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Rzucic wszystko i wyjechac?
Od wielu lat mam ciezka sytuacje w domu. Mieszkam z mama, jej facetem i babcia. Wszyscy sa alkoholikami. Stosuja wobec mnie przemoc psychiczna, czasami nawet fizyczna. Mam juz tego dosc, mam dosc strachu, mam dosc placzu, chcialabym w koncu czuc sie bezpiecznie i byc szczesliwa. Przy mojej rodzinie to nie jest mozliwe. Pracuje, ale niestety nie stac mnie na wynajecie samodzielnego mieszkania, zarabiam niewiele. Planowalam tez wynajac pokoj, ale po obliczeniu wszystkich kosztow doszlam do wniosku ze tez nie moge sobie na to pozwolic. W pazdzierniku rozpoczynam studia. Niestety nie zostalam przyjeta do akademika, za pozno zlozylam papiery i nie ma juz wolnych miejsc. Moj tata zlozyl mi propozycje, zebym przyjechala do niego do Szkocji. Jak myslicie, czy warto rzucic wszystko, zrezygnować ze studiów w Polsce i wyjechac? Zaczelabym studia w nastepnym roku w Szkocji, a teraz bym pracowala. Czy to dobry pomysl? Naprawde chce sie uwolnic z tego koszmaru.
Edytowane przez black sunset Czas edycji: 2013-09-16 o 17:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rzucic wszystko i wyjechac?
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jedź i i korzystaj z szansy!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Rzucaj i jedź. Zrobiłabym tak, gdybym dostała taką szansę od losu. Tata Ci krzywdy nie da zrobić. Powodzenia, Kochana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Pewnie że jedź! Całe życie przed Tobą, w Szkocji możesz sobie przez parę lat popracować, porobić kursy, a studia możesz zrobić zawsze, mama mojej koleżanki kończy już chyba 4 albo 5 kierunek studiów, przy czwórce dzieci a ma więcej niż 50 lat. Nawet bym się sekundy nie zastanawiała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Nie trafisz z deszczu pod rynne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jedź. O ile się nie mylę w Szkocji można nadal studiować za darmo.
Nie utrzymasz się na studiach jeśli w domu nie będziesz mieć dobrych warunków do nauki. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Oczywiście,że jedź i pozwól sobie żyć jak normalny człowiek.
Szczęścia! ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
jeśli masz Tate w porzadku i bedziesz sie czuła bezpiecznie-rzucaj to wszystko i wyjezdzaj.Zmienisz srodowisko,a przeciez nikt nie mowi,ze to wyjazd na stałe.Odkujesz sie i zawsze mozesz wrócic.Powodzenia i trzymam za Ciebie kciuki.Buzka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
podejrzewam, że w jej sytuacji gorzej być nie może. w sensie, że tam na pewno nie będzie jej ciężej niż teraz tutaj.
ja na Twoim miejscu bym przyjęła propozycję taty.
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach ![]() Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." Edytowane przez Buzzerka Czas edycji: 2013-09-16 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
dlugo bym sie nawet nie zastanawiala! JEDZ !!
![]() |
![]() |
#13 |
.
|
Odp: Rzucic wszystko i wyjechac?
A praca w polsce + alimenty od obojga rodzicow?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
A co dziewczyna ma do stracenia? Z jej pierwszego postu wynika, że tutaj w Polsce nie ma możliwości usamodzielnienia się. Zostają dwie opcje: albo niczego nie zmieniać i tkwić w patologicznym otoczeniu, albo skorzystać z szansy i spróbować odmienić swoje życie na lepsze. Jasne, że nie ma co zbyt pochopnie podejmować takich decyzji, trzeba zawsze rozważyć plusy i minusy, ale nadmierne asekurowanie się też nie jest dobre. Autorka dostała propozycję od taty, nie jedzie w ciemno ani nie załatwia pracy przez jakąś szemraną agencję - wydaje mi się, że w jej sytuacji to całkiem sensowne rozwiązanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Myślę, że dobry pomysł. Jedź...zarobisz może trochę większe pieniądze niż w Polsce przez ten rok, a potem zdecydujesz czy chcesz studiować tam czy tu. A studia rok mogą poczekać
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja jestem na ostatnim roku studiów, w sumie powinnam je skończyć ale poszłam do pracy i musiałam je na chwile przerwać. Teraz przerywam je na co najmniej rok i wyjeżdżam bo tu perspektyw dla siebie nie widzę. Jeśli masz taką sytuację w domu to tym bardziej bym się na Twoim miejscu nie zastanawiała i w dodatku będziesz miała wsparcie taty. Myślę, że nie masz się nad czym zastanawiać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
sissy that walk
|
Jeśli tata jest w porządku, to koniecznie jedź
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
warto.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dużo jest ofert, w których studentki poszukują drugiej osoby do pokoju, a miejsce w takim pokoju jest dużo tańsze, niż jedynka a tym bardziej samodzielne mieszkanie i podchodzi nawet pod cene miejsca w akademiku. Jeżeli chcesz bardzo zostać i zacząć studia od października, nie jestes w stanie wynająć sobie na teraz nawet takiej dwójki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ojciec sie teraz obudzil? nie gadaliscie wczesniej o planach czy wbrew jego zdaniu zdawalas u siebie? zrob rok w pl potem wez dziekanke i jedz do szkocji, jak teraz zrezygnujesz to stracisz, a jakby co to za rok sie usamodzielnisz i nawet jak z szkocji sie nie uda to wrocisz w kasa na drugi rok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Jedź nie masz nic do stracenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
W takiej sytuacji bym się nawet nie zastanawiała. Tym bardziej że otrzymałaś taka pomoc i możesz z niej korzystać, bez zastanawiania się jak ja sobie tam poradzę bo nikogo nie znam. Powodzenia!
04.07.2013 - jestem kierowcą! ![]() "To chyba żart. Do nieba ktoś Cię wezwał. Fatalny błąd w niebiańskich kartotekach" 17.10.2013 ![]() _________________________ __________ Odchudzam się z Wizażem! luty 2013: 83,7 kg--> 83,2kg--> 82,0kg CEL: 75 kg!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi. Na pewno nie trafie "z deszczu pod rynne", gorzej niz w moim domu byc nie moze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Bardzo dobry pomysł.
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Nawet się nie zastanawiaj, lepsze życie czeka na Ciebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:53.