|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
W jakim banku założyć konto jeśli...
Hey. Z racji tego ze w tym roku idę na studia zaocznie, chciałabym już od wakacji podjąć pracę i założyć własne konto bankowe. Nie jestem obeznana za bardzo w tych sprawach, wiec chcialabym aby było to konto hmm'proste w obsłudze' ze tak to nazwę.. dodam jeszcze, aby było wam lepiej odpowiedziec, do czego mi będzie potrzebne :
- abym mogła dokonywać zakupów online -abym mogła swobodnie wypłacać pieniadze z bankomatu -aby wyplata była na to konto przelewana -a przy okazji zeby mozna bylo cos zaoszczedzic Edytowane przez __dsskadssadfaAA Czas edycji: 2015-02-17 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: W jakim banku założyć konto jeśli...
Cytat:
*żebyś mogła mieć przelewy w euro musisz mieć konto walutowe... *aby móc robić zakupy online musisz mieć konto internetowe tzn. z dostępem do netu ale to już każdy bank chyba ma w standardzie... *aby wypłacać kasę z bankomatu musisz poprosić także o założenie karty bankomatowej - przeważnie pierwsza karta nic nie kosztuje *wypłata to bez problemu na każde konto może wpływać wystarczy podać nr konta w firmie * a oszczędności to już od ciebie zależy czy jesteś rozrzutna czy nie... ja mam np konto w PKO i tam mam dodatkowe konto na które wpłacam minimalną kwotę i ona jest na procencie i rośnie mi, nie dużo bo np.10gr od kwoty 20zł ale już coś... konto walutowe moja siostra ma np w WBK i jest zadowolona... najlepiej przejrzyj oferty banków ewentualnie przejdź się do jakiejś placówki i zapytaj o wszystko co ci interesuje....
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Abyś mogła dostawać pieniądze w Euro, najlepsze będzie założenie konta walutowego. W zależności od banku płacisz/lub nie za prowadzenie konta i/lub kartę. Wybierasz wtedy w banku(nie pobierają prowizji) euro przesłane przez tatę. W przypadku wysłania euro przez tatę na „zwykłe” konto, bank przewalutowuje wpłatę według swojego kursu na złotówki. Sama korzystałam z pekao sa i mbank(ten polecam).
Dodatkowo musisz założyć tzw, zwykłe konto. Weź pod uwagę ile będziesz płacić za prowadzenie konta/kartę. Najlepiej przejdź się do banku,porównaj oferty. Dużo jest propozycji dla studentów. W większości banków jest opcja zarządzania kontem przez internet-konto walutowe i zwykłe masz w jednym miejscu. Również każdy oferuje ci kartę do bankomatu. Możesz sprawdzać saldo i historię operacji/robić przelewy/płacić za zakupy. To jest standard.
Wszystko napisane przed "ale", jest nieważne. Edytowane przez monicar Czas edycji: 2013-04-24 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Mbank można założyć funkcję msaver(poczytaj sobie na ich stronie), możesz robić zakupy przez internet , jest darmowe, możesz wypłacać z euronet, cash4you , bzwbk , a za 5 zł miesiecznie z każdego bankomatu. Możesz założyć konto walutowe, ale ten bank nie ma tradycyjnych oddzialow i nie możesz od tak sobie wyplacic euro. Możesz przelać je na konto złotówkowe i jeżeli mówimy tutaj o dużych kwotach to stracisz na spreadzie , bo kantory zazwyczaj oferują lepsze. Jeżeli mówimy tutaj o kwotach 100 czy 200 euro, spread nie będzie dla ciebie odczuwalny i śmiało zakladaj mbank. Przelewy za darmo.
Najlepsze konto walutowe ma db , ma też konto internetowe, bezpłatnie można wypłacać z euronet i bankomatów db , są tradycyjne oddziały więc możesz iść i wyplacic 100 euro . Tam prowadzenie konta też jest za darmo o ile ma się jakąś tam kasą na koncie, nie pamiętam jakie kwoty. Przelewy chyba też za darmo. Oszczędzać możesz w formie lokat, które możesz zakładać przez neta . Poczytaj sobie o tych dwóch bankach,bo więcej nie mam siły pisać, zresztą na forum niedawno był poruszany ten sam temat, więc poszukaj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
w PKO BP masz na pewno konto walutowe, konto dla młodych za darmo do 16roku życia, potem 5zł jeżeli masz wpływy powyżej 1000zł, największa w Polsce baza bankomatów i oddziałów, bankowość elektroniczna czyli ipko z dostepem do www jest naprawdę funkcjonalne i przejrzyste (miałam konto w mbanku i nigdy niczego nie mogłam tam znaleźć..) i oczywiście rachunki oszczędnościowe są również, ale uważaj na lokaty bo są słabe :P No i jak masz smartfona, to mozesz płacić telefonem - fajny gadżet, no i firmy płaca mniejsze prowizje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja tobie powiem gdzie NIE załozyć : w PKO SA, szkoda nerwów, czasu i kosztów, na szczęście juz nie mam nic wspólnego z tym bankiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Zerknij sobie na xxx
Tam masz opisy i ranking najpopularniejszych kont. Ja osobiście polecam Ci 2 konta: mBank (jeśli nie masz dużych dochodów) oraz Citi Handlowy (jeśli wpływa Ci na konto pensja minimum 1500zł). Posiadam konta w obu tych bankach i jestem bardzo zadowolona. Dodatkowo mBank ma bardzo ciekawą ofertę konta oszczędnościowego zintegrowanego z osobistym, na bardzo nowoczesnych zasadach. Daje to sporo oszczędzić "nieświadomie" Pozdrawiam Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-10-26 o 20:12 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
dziekuje badzo wszystkim za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
...
|
Podepnę się pod temat: poszukuje oferty, gdzie nie ma opłaty za korzystanie z karty, istnieje coś takiego? : >
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
mbank
![]() |
![]() |
#13 |
...
|
Jest darmowa, ale nie do końca. Jeśli nie wykonam wyznaczonego minimum płatności to za nią płacę.
Edit: Już znalazłam, ale naszukałam się trochę takiego konta.
in the light of the world with breaks for coffee and snacks Edytowane przez Whim Czas edycji: 2013-05-11 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
...
|
Właśnie Alior Sync znalazłam i muszę się bardziej w to zagłębić, bo oferta wydaje się ciekawa
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Odnowię wątek.. w mojej miejscowości jest jeden bank.. 'bank spoldzielczy' . Kolezanka tam utworzyla konto i mowila ze tak bedzie wygodnie ale sama nie wiem, czy to jest 'oplacalne' czy jeszcze strace na tym banku.. eh kompletnie sie na tym nie znam, nigdy nie mialam stycznosci..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.