Sam na weselu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-27, 15:52   #1
Linkin_park
Raczkowanie

Sam na weselu

Dla mnie to mega dziwne, mój chłopak dostał zaproszenie na wesele bez osoby towarzyszącej... bo podobno to nie duże wesele. No ja bym na takie nie poszła.... a on idzie. Oczywiście nie zabraniam mu ale dziwi mnie zapraszanie dorosłej osoby bez osoby towarzyszącej, zwłaszcza że ta osoba jest w związku. A wy co o tym myślicie?
Linkin_park jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 15:55   #2
Lilllu
Zadomowienie

Dot.: Sam na weselu

Może Państwo Młodzi nie wiedzą, że jest w związku. Ile macie lat?
Lilllu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 15:56   #3
Psychosis Deviant
Raczkowanie

Moze rodzina nie ma za dużo pieniędzy, robi wesele dla najbliższych. Nie widze w tym nic zdrożnego, że chlopak idzie sam.
Psychosis Deviant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 15:56   #4
Linkin_park
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilllu Pokaż wiadomość
Może Państwo Młodzi nie wiedzą, że jest w związku. Ile macie lat?
Wiedzą... ja mam 21 lat a on 22.. wszyscy młodzi są zapraszani bez osób towarzyszących jedynie narzeczeństwa razem
Stary 2013-09-27, 15:58   #5
LoveMessages
Zakorzenienie

Czasami tak jest. Ja sama miałam wesele tylko na 30 0sób (finanse). Wszystko zależy czy tylko Twój Tż dostał zaproszenie bez osoby czy również inne osoby. Jeżeli tylko on to kiepsko jednak jeżeli tych osób jest więcej to musisz to zrozumieć, że ktoś może mieć ograniczony budżet.
LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 15:58   #6
RubyFaelivrin
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Linkin_park Pokaż wiadomość
Dla mnie to mega dziwne, mój chłopak dostał zaproszenie na wesele bez osoby towarzyszącej... bo podobno to nie duże wesele. No ja bym na takie nie poszła.... a on idzie. Oczywiście nie zabraniam mu ale dziwi mnie zapraszanie dorosłej osoby bez osoby towarzyszącej, zwłaszcza że ta osoba jest w związku. A wy co o tym myślicie?
Gdybym lubiła imprezy tego rodzaju, to pewnie bym poszła. Skoro to małe wesele, to nie dziwi mnie, że liczba gości jest ograniczona i dostaje się zaproszenie bez osoby towarzyszącej. Może to uroczystość tylko dla najbliższej rodziny i przyjaciół państwa młodych?

Cytat:
Wiedzą... ja mam 21 lat a on 22.. wszyscy młodzi są zapraszani bez osób towarzyszących jedynie narzeczeństwa razem
No i masz odpowiedź, więc życz mu dobrej zabawy, a sobie też zorganizuj fajny wieczór.

Edytowane przez RubyFaelivrin
Czas edycji: 2013-09-27 o 16:00 Powód: dopisek
RubyFaelivrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 16:00   #7
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Doczytałam.
Moim zdaniem wszystko okay w takim razie Pewnie wesele jest małe, para młoda starała się ograniczać koszty.
Stary 2013-09-27, 16:00   #8
Lilllu
Zadomowienie

Wiesz, cięzko wskazać konkretny powód. Może Młodzi nie mają pieniędzy żeby zapraszać każdego z osobą towarzyszącą, może uważają, że związki, w których ludzie nie są zaręczeni, nie są jeszcze tak trwałe i poważne... Ciężko stwierdzić. Fakt, trochę dziwna sytuacja..
Lilllu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 16:00   #9
Linkin_park
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez RubyFaelivrin Pokaż wiadomość
Gdybym lubiła imprezy tego rodzaju, to pewnie bym poszła. Skoro to małe wesele, to nie dziwi mnie, że liczba gości jest ograniczona i dostaje się zaproszenie bez osoby towarzyszącej. Może to uroczystość tylko dla najbliższej rodziny i przyjaciół państwa młodych?
Wesele jest na 70 osób
Stary 2013-09-27, 16:03   #10
LoveMessages
Zakorzenienie

A para młoda zna Cię?
Stary 2013-09-27, 16:06   #11
Linkin_park
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
A para młoda zna Cię?
Znają mnie
Stary 2013-09-27, 16:06   #12
RubyFaelivrin
Rozeznanie

Cytat:
Wesele jest na 70 osób
W porównaniu z tymi, gdzie bawi się i 250 osób, to nie jest duże. A jeśli pan młody lub panna młoda, ma 4 rodzeństwa, każde z nich ma małżonka albo pozaręczane kuzynostwo albo ich rodzice są z rodzin wielodzietnych, to wiesz... Uzbiera się.
A on w ogóle co na to, chce iść czy przez wzgląd na Ciebie się zastanawia?

Cofam pytanie, już doczytałam.

Edytowane przez RubyFaelivrin
Czas edycji: 2013-09-27 o 16:07 Powód: dopisek
RubyFaelivrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 16:09   #13
Psychosis Deviant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez RubyFaelivrin Pokaż wiadomość

No i masz odpowiedź, więc życz mu dobrej zabawy, a sobie też zorganizuj fajny wieczór.
Zgadzam się.

Życz mu dobrej zabawy i nie wymyślaj problemów z
Będziesz miała swoje wesele, to sobie zaprosisz kogo będziesz chciała
Stary 2013-09-27, 16:44   #14
blue_dress
Rozeznanie

Rzadko spotykane,ale jednak... Jeśli nie masz żadnych obaw i on chce iść to niech idzie, a Ty w tym czasie spotkaj się z koleżankami.
znów przetańczymy razem całą noc!

odchudzam się! z 63 kg do 55 kg! TRZYMAĆ KCIUKI BO CHOLERA ZNÓW SKOŃCZY SIĘ FIASKIEM!

blue_dress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 17:07   #15
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Psychosis Deviant Pokaż wiadomość
Moze rodzina nie ma za dużo pieniędzy, robi wesele dla najbliższych. Nie widze w tym nic zdrożnego, że chlopak idzie sam.
Tż to dla nich jakaś bliska rodzina czy coś?
Wg mnie zapraszanie bez osób towarzyszących jest mega burackie i nie poszłabym Jak kogoś nie stać to niech zrobi z samą najbliższą rodziną albo skromny obiad, a takie zaproszenia to kompletny brak klasy.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 17:26   #16
grubella
BAN stały

Widocznie parę młodych stać tylko na zorganizowanie przyjęcia na tyle osób.
Nie liczą, że wesele się zwróci w kopertach z prezentami, wolą nie ryzykować zostaniem z długiem po weselu.
Może też sala więcej osób nie pomieści
Zaprosili najbliższych, każde ze swojej strony po ok 30 osób.
Być może ubolewają nad tym, że nie wszystkich zaprosili ale rozsądniej tak i tylko na zaproszenie tylu osób mieli warunki.

Niech chłopak idzie , nie miej pretensji, nie tylko on został zaproszony bez pary.

Albo róbcie szybkie zaręczyny.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 17:35   #17
Alexandra92x
Rozeznanie

Takie sytuacje się zdarzają. Nie wiem czemu jedna z Wizażynek twierdzi, że jak bez osób to burackie. Takie mają ograniczenia finansowe i muszą się ich trzymać. Jeśli np. zaprosiliby Cię z Twoim TŻ to musieli by zaprosić wszystkich mających chłopaków/dziewczyny nawet z krótkim stażem. Plus do tego musieliby potraktować wszystkich w podobnym wieku, bo wyróżniając Twojego chłopaka pokazaliby duży nietakt. Jeśli osób zapraszanych z os. towarzyszącą jest przypuśćmy 10 to jest kolejne 10 osób do zaproszenia. Za każdą z nich trzeba zapłacić ok. 150 zł to 10*150=1500 zł, a to już okrągła sumka przy ograniczonych finansach. Jest to 70 osób, czyli po ok. 35 osób z każdej ze stron - bardzo łatwo jest nazbierać tylu gości wśród najbliższej rodziny.

Niech idzie sam. To nie jest wesele z koleżanką, o którym pisałaś w poprzednim związku. Teraz to już jest przesadna zazdrość. Jestem w Twoim wieku i o ile nie pozwoliłabym mu iść z koleżanką to samego puściłabym, baa jeszcze bym mu krawat zawiązała .

luty 2014 - początkująca włosomaniaczka

Edytowane przez Alexandra92x
Czas edycji: 2013-09-27 o 17:39
Alexandra92x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 17:38   #18
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Alexandra92x Pokaż wiadomość
Takie sytuacje się zdarzają. Nie wiem czemu jedna z Wizażynek twierdzi, że jak bez osób to burackie. Takie mają ograniczenia finansowe i muszą się ich trzymać. Jeśli np, zaprosiliby Cię z Twoim TŻ to musieli by zaprosić wszystkich mających chłopaków/dziewczyny nawet z krótkim stażem. Jeśli osób zapraszanych z os. towarzyszącą jest przypuśćmy 10 to jest kolejne 10 osób do zaproszenia. Za każdą z nich trzeba zapłacić ok. 150 zł to 10*150=1500 zł, a to już okrągła sumka przy ograniczonych finansach.
Nie musisz mi tego tłumaczyć. Moim zdaniem powinni zaprosić mniej osób ale tych najnajnajbliższych ale z osobami towarzyszącymi a nie po jednej osobie z pary. Dla mnie to jest niedopuszczalne i tyle. A jak nie stać to nie robić wesela tylko skromny obiad. Proste.
Stary 2013-09-27, 17:42   #19
Alexandra92x
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Nie musisz mi tego tłumaczyć. Moim zdaniem powinni zaprosić mniej osób ale tych najnajnajbliższych ale z osobami towarzyszącymi a nie po jednej osobie z pary. Dla mnie to jest niedopuszczalne i tyle. A jak nie stać to nie robić wesela tylko skromny obiad. Proste.
Ja bym się dziwnie poczuła gdybym poszła na wesele mojego TŻ kuzynki/siostry, z którą rozmawiałam może 3 razy w życiu, a kuzynką/ siostra cioteczna (różnie ludzie takie pokrewieństwo tak nazywają), z którą znają się od dziecka nie dostałaby zaproszenia.

Stary 2013-09-27, 17:45   #20
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Ja bym się dziwnie poczuła gdybym poszła na wesele mojego TŻ kuzynki/siostry, z którą rozmawiałam może 3 razy w życiu, a kuzynką/ siostra cioteczna (różnie ludzie takie pokrewieństwo tak nazywają), z którą znają się od dziecka nie dostałaby zaproszenia.
Wszystko da się zorganizować tak żeby było dobrze.

Edytowane przez GrumpyCat
Czas edycji: 2013-09-27 o 17:46
Stary 2013-09-27, 17:46   #21
Alexandra92x
Rozeznanie

Cytat:
Boże kochany przecież nie chodzi mi o "więzy krwi" tylko najbliższe młodym osoby
Autorka nie jest najbliższa więc w czym problem.

Wolałabym zaprosić kuzynkę, z którą mam dobry kontakt/przyjaciółkę niż dziewczynę, której praktycznie nie znam. Do tego presja rodziców, bo jeśli finansują imprezę to mogą tam "5 groszy" wsadzić.

Edytowane przez Alexandra92x
Czas edycji: 2013-09-27 o 17:49
Stary 2013-09-27, 17:47   #22
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Autorka nie jest najbliższa więc w czym problem.
Edytowałam w czasie kiedy odpisywałaś bo źle zrozumiałam posta. To co z tego że nie jest najbliższa ale może jest osobą towarzyszącą najbliższej osoby młodych Zresztą gadajcie sobie co chcecie, autorka zapytała co sądzimy o tej sytuacji to odpowiedziałam - jak kogoś nie stać niech nie robi wesela.
Stary 2013-09-27, 17:53   #23
Psychosis Deviant
Raczkowanie

Cytat:
Tż to dla nich jakaś bliska rodzina czy coś?
Wg mnie zapraszanie bez osób towarzyszących jest mega burackie i nie poszłabym Jak kogoś nie stać to niech zrobi z samą najbliższą rodziną albo skromny obiad, a takie zaproszenia to kompletny brak klasy.
Skad wiesz, ze to nie byla najblizsza rodzina?
Podam przyklad. Wesele mojej siostry:
Jej tesc: 8 rodzenstwa, kazde ma po kilka dzieci, czesto te dzieci juz byly w takim wieku, ze mialy dzieci.
Jej tesiowa: 5 rodzenstwa, z czego kazde tez juz mialo dzieci
Moj tata, pozne dziecko: 3 rodzenstwa, kazde ma po pare dzieci, ktore same maja dzieci.
Moja mama: 2 rodzenstwa, ta sama sytuacja co u taty.
NAJBLIZSZA rodzina to bylo ponad 100 osob. A gdzie ciocie, wujkowie? Przyjaciele? Swoja paczka?

Rozumiem gdyby inne osoby byly zaproszone z osoba towarzyszaca, a autorka byla pominieta. Ale ludzie, ktorzy PLACA za to wesele przyjeli takie, a nie inne kryteria doboru. Moze ich nie stac? Tak jest krytykowana postawa "zastaw sie, a postaw sie" a jak nie zaprosisz chlopaka kuzynki, to juz buractwo...

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Cytat:
Edytowałam w czasie kiedy odpisywałaś bo źle zrozumiałam posta. To co z tego że nie jest najbliższa ale może jest osobą towarzyszącą najbliższej osoby młodych Zresztą gadajcie sobie co chcecie, autorka zapytała co sądzimy o tej sytuacji to odpowiedziałam - jak kogoś nie stać niech nie robi wesela.
Ale ich stac na wesele. Na takie, a nie inne.
I co w tym zlego? Trzeba zrozumiec sytuacje
Stary 2013-09-27, 17:57   #24
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Skad wiesz, ze to nie byla najblizsza rodzina?
Podam przyklad. Wesele mojej siostry:
Jej tesc: 8 rodzenstwa, kazde ma po kilka dzieci, czesto te dzieci juz byly w takim wieku, ze mialy dzieci.
Jej tesiowa: 5 rodzenstwa, z czego kazde tez juz mialo dzieci
Moj tata, pozne dziecko: 3 rodzenstwa, kazde ma po pare dzieci, ktore same maja dzieci.
Moja mama: 2 rodzenstwa, ta sama sytuacja co u taty.
NAJBLIZSZA rodzina to bylo ponad 100 osob. A gdzie ciocie, wujkowie? Przyjaciele? Swoja paczka?

Rozumiem gdyby inne osoby byly zaproszone z osoba towarzyszaca, a autorka byla pominieta. Ale ludzie, ktorzy PLACA za to wesele przyjeli takie, a nie inne kryteria doboru. Moze ich nie stac? Tak jest krytykowana postawa "zastaw sie, a postaw sie" a jak nie zaprosisz chlopaka kuzynki, to juz buractwo...
Za najbliższe osoby uznaję tych których LUBIĘ, z którymi mam kontakt i których chcę mieć przy sobie w tym dniu I tym sposobem na swoje wesele nie zapraszałam całego kuzynostwa (nawet takiego które znam od małego a potem kontakt się urwał), nie zaprosiłam rodzonego brata mojego taty z żoną i "dziećmi" (w cudzysłowie bo te dzieci po 22 lata mają) bo go nie znoszę, mimo że w tej samej mieścince mieszkają. Chrzestnej też nie zaprosiłam bo jej nie trawię i nie chciałam mieć z nią nic wspólnego Zapraszałam osoby bliskie a nie takie które wypada i tym sposobem nie byłam otoczona fałszem tylko ludźmi których cenię i chciałam mieć obok. Chociaż mogłam zaprosić też resztę bo tu akurat finanse nie były problemem. The end.

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

Cytat:
Ale ich stac na wesele. Na takie, a nie inne.
I co w tym zlego? Trzeba zrozumiec sytuacje
Nie nie trzeba. Zapytano co o tym myślę to odpowiedziałam.
Stary 2013-09-27, 18:08   #25
Psychosis Deviant
Raczkowanie

Cytat:
Za najbliższe osoby uznaję tych których LUBIĘ, z którymi mam kontakt i których chcę mieć przy sobie w tym dniu I tym sposobem na swoje wesele nie zapraszałam całego kuzynostwa (nawet takiego które znam od małego a potem kontakt się urwał), nie zaprosiłam rodzonego brata mojego taty z żoną i "dziećmi" (w cudzysłowie bo te dzieci po 22 lata mają) bo go nie znoszę, mimo że w tej samej mieścince mieszkają. Chrzestnej też nie zaprosiłam bo jej nie trawię i nie chciałam mieć z nią nic wspólnego Zapraszałam osoby bliskie a nie takie które wypada i tym sposobem nie byłam otoczona fałszem tylko ludźmi których cenię i chciałam mieć obok. Chociaż mogłam zaprosić też resztę bo tu akurat finanse nie były problemem. The end.
No ale inni mysla, postepuja inaczej. Rozne sa rodziny. Rodzina mojego szwagra, jest bardzo zzyta. Moja siostra też nie zapraszała kuzyna alkoholika, z ktorym nie ma kontaktu. Kazdy robi takie wesele jaki chce
Akurat moi rodzice i rodzice mojego szwagra mogli sobie pozwolić, na zrobienie 2 dniowego wesela na prawie 200 osob. I ksiadz byl zaproszony i przyjaciele, i inni. Ale nie kazdy tak ma.
Ja bym te kase wolala wydac na cos innego Kazdy robi jak uwaza. Nic nam do tego
Stary 2013-09-27, 18:12   #26
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
No ale inni mysla, postepuja inaczej. Rozne sa rodziny. Rodzina mojego szwagra, jest bardzo zzyta. Moja siostra też nie zapraszała kuzyna alkoholika, z ktorym nie ma kontaktu. Kazdy robi takie wesele jaki chce
Akurat moi rodzice i rodzice mojego szwagra mogli sobie pozwolić, na zrobienie 2 dniowego wesela na prawie 200 osob. I ksiadz byl zaproszony i przyjaciele, i inni. Ale nie kazdy tak ma.
Ja bym te kase wolala wydac na cos innego Kazdy robi jak uwaza. Nic nam do tego
Nie nic nam do tego póki nie dostaniemy zaproszenia jednoosobowego. Bo o tym rozmawiamy. Różni są ludzie - ja sobie nie wyobrażam iść np najbliższą koleżankę zapraszać, która mieszka ze swoim facetem 5 lat ale zaręczeni nie są i tylko ją zapraszać. No pod ziemię bym się zapadła i w oczy jej facetowi nie spojrzała. Bo to też takie głupie klasyfikowanie- ktoś jest ze sobą rok i od miesiąca zaręczony to może zabrać Tż, a ktoś jest 10 lat razem, od 5 razem mieszka ale nie ma zaręczyn to nie ma zaproszenia z kimś. Rozumiecie
Stary 2013-09-27, 18:14   #27
Rossczochranna
Raczkowanie

Nie widzę problemu... Może chcą mieć wesele w gronie najbliższych.

70,5----65----60---55---(?)53(?)
Rossczochranna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 18:26   #28
Psychosis Deviant
Raczkowanie

Cytat:
Nie nic nam do tego póki nie dostaniemy zaproszenia jednoosobowego. Bo o tym rozmawiamy. Różni są ludzie - ja sobie nie wyobrażam iść np najbliższą koleżankę zapraszać, która mieszka ze swoim facetem 5 lat ale zaręczeni nie są i tylko ją zapraszać. No pod ziemię bym się zapadła i w oczy jej facetowi nie spojrzała. Bo to też takie głupie klasyfikowanie- ktoś jest ze sobą rok i od miesiąca zaręczony to może zabrać Tż, a ktoś jest 10 lat razem, od 5 razem mieszka ale nie ma zaręczyn to nie ma zaproszenia z kimś. Rozumiecie
Różne są taktyki postepowania i rozni ludzie
Moj Tz nie byl zaproszony na wesele naszych nablizszych przyjaciol, bo sam powiedzial, ze nie lubi wesel. Ja zostałam zapytana czy przyjdę z jakimś kumplem, czy wolę sama. Mój TŻ poszedł na ślub, złozył życzenia, moją osobą towarzyszącą był kolega, z którym się świetnie na weselach bawię
Kazdy robi tak jak uwaza
Stary 2013-09-27, 18:29   #29
201605161006
Konto usunięte

Zapewne nie stać ich na większe wesele, więc zapraszają tylko najbliższych, do tego mówisz, ze inne osoby tez zostały zaproszone bez pary, nielicząc małzenstw i zaręczonych, takze nie ma sie o co wkurzać.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 21:15   #30
Yenes
Rozeznanie

Ale naskoczyłyście na GrumpyCat

Pytanie było co myślimy o tej sytuacji, wiec odpowiedziała co uznała za słuszne

Osobiście nie poszłabym sama na wesele, bo prawda jest taka że 3/4 osób na weselu się zazwyczaj nie zna a para młoda jest tak zajęta, że wiele się z nimi nie nabawi

Kiedy będę brała ślub każdy dostanie zaproszenie z osobą towarzyszącą, wolałabym już odłożyć wesele w czasie lub zaprosić mniej osób niż zapraszać kogoś samego.

Oczywiście to moje zdane nikomu nie musi się podobać, tak uważam i tyle.
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości