|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Polki na Florydzie
witam
![]() zakladam ten wateczek bo tak naprawde mam nadzieje ze znajdzie sie jakas polska duszyczka ktora mieszka na florydzie tak jak ja... jesli ktos mialby pytania typu turystycznego to z checia moge pomoc, wkleic pare zdjatek itd jak temat sie nie rozkreci to pewnie poprosze o jego wykasowanie zeby nie robic balaganu na forum
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Polki na Florydzie
Hej, mam takie pytanko, jak trafiłaś do USA? Jak tak czytam Wasze wypowiedzi o tym kraju to strasznie wam zazdroszcze bo chciałabym tam mieszkać, ale ciężko się tam dostać przez te wizy. Mozęsz wkleić pare zdjęć?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
esolinka...hmmm...jak trafilam...
wyjechalam trzy lata temu na wakacje na work & travel...wraz z moimi znajomymi biuro zalatwilo nam prace w new jersey i tam pracowlismy 3 miesiace potem zdecydowalysmy pojechac na floryde i cos samemu zalatwiac wiec kolejne 3 miesiace bylysmy w miami beach... potem to juz inna historia...poznalam tam swojego meza...zalatwialismy kolejna wize dla mnie na praktyki w firmie jego rodzicow...na szczescie dali mi ta kolejna wize...no i od tamtej pory juz tu jestem... ![]() potem juz byly zareczyny, slub cywilny...koscielny w polsce itp itd powiem ci szczerze ze nikt nie wierzyl ze dostaniemy wize...a juz napewno nie ten drugi raz...a jednak sie udalo! czasem warto sprobowac zdjecia mowisz...hmm...zaladuje tyllko kilka bo nie mam na tym komputerze...ale chodzi ci o cos szczegolnego?floryda jets dosc duza
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
a to ostatnie zdjecie to wyglada jak San Francisco.. jakby Golden Gate byl w oddali?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój Mąż jest w St. Petersburg. Wraca za miesiąc. Jak polecimy razem to będziemy się zastanawiać czy na FL czy gdzieś indziej. Ja Ci nic nie opowiem bo jestem w PL
![]() I zazdroszczę pogody. Tu już okropna zimna jesień... brrr Pozdrawiam |
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
...repro dukcja widoku CaliforniManiwa...St.Petersburg jest jakies 4 godzin od nas...zreszta odwiedzilismy te miasto podczas jednej z randek ...zapraszam serdecznie w cieple klimaty
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam przyjaciolke na florydzie i nasze mamy sa przyjaciolkami i one nas tak namawiaja na przyjazd na floryde ze sama nie wiem
hehe chce i to bardzo ale coz musze jeszcze sie zastanowic...a jak to jest z tymi huraganami?
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() szopcia...hmm no widzisz z huraganami trudno powiedziec...tak sie zlozylo ze przez moje pierwsze lata na florydzie byl najgorszy okres i kazdy bil sie w piers ze tak nie jest co rok... dwa lata pod rzad bylo zle a znowu w tym roku zadnego huraganu ![]() pozatym...tak zle nie jest, do huraganu mozna sie przyszykowac duzo wczesniej bo informuja na biezaco i jesli trzeba to ewakuuja...jak mieszkalismy w miami to ewakuowali nas kilka razy za to w jacksonville nie bo jestesmy jakies 40 min od plazy zalezy gdzie sie mieszka...jesli troszke dlaje od plazy i nie na nizu(mniejsze szanse zalania) to w wiekszosci huraganow nalezy tylko zostac w domu z zapasem jedzenia i sledzic wiadomosci my sie zazwyczaj uzbrajamy w dobre filmy, duzo slodkosci i robimy mala imprezke ![]() chociaz nie powiem te pomysl wydawal mi sie smieszny podczas pierwszego mojego huraganu...strasznie wierzylam wiadomoscia i balam sie jak glupia...juz nie wspomne ze to byl dzien naszego slubu cywilnego |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie, poniewaz wciaz sie slyszy ze firmy posredniczace(wlasnie typu work&travel) coraz czesciej oszukuja ludzi i robia pieniadze na ich nieszczesciu, czy mozesz polecic dobre biuro tego typu? Jak wyglada rynek pracy na Florydzie? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Heh.....ale tam fajnie....a możesz wklejić jeszcze jakieś fotki. Baarrdzzo jetem ciekawa...
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Programy work&travel generalnie organizuja wyjazdy do jakichs camps gdzie ludzie pracuja w restauracjach albo hotelach. Widzialam osttanio na facebook kilka osob ktore na takie wyjazdy pojechaly i widac ze byly zadowolone. Moja kolezanka na jednym z tkaich wyjazdow poznala swojego meza i teraz mieszka na Florydzie.
Ogolnie rynek pracy na FL to przewaznie turystyka ale tak naprawde majac wyksztalcenie z tutejszego uniwersytetu (UCF, UF, USF, FSU etc) to nie ma problemu ze znalezieniem pracy. Najlatwiej teraz prace znalezc z computer science degree (kolega dostal 4 interviews tydzien po zlozeniu podan o prace) engineering degree ale znam tez mase osob ktore niedanwo pokonczyly business degree i maja prace w HR i na stanowiskach business amdinistration w innych firmach. Jest tez zapotrzebowanie na ksiegowych. Generalnie na FL lepiej mieszkac w wiekszym miescie, w miescinach tych nadmorksich jest bardzo trudno znalezc dobrze platna prace. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
A juz sie ucieszylam, ze moze kogos poznam z FL, a tu widze, ze watek z 2006 :-(
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Re: Polki na Florydzie
Ja mieszkam w centralnej czesci florydy. Ile masz lat i skad jestes?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.

...repro dukcja widoku Californi