Grillowanie burgerow - problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2016-01-24, 09:49   #1
Mojwa
zuy mod
 
Avatar Mojwa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 23 352
GG do Mojwa

Grillowanie burgerow - problem


Hej ho
Od niedawna posiadam grilla elektrycznego. TŻ bardzo chce burgery, ale... Coś jest nie tak. Niby proste - kawał mielonej wołowiny wrzucić na blachę, z jednej i drugiej strony i w bułkę.
Tylko problem jest taki ze a) robi się za długo (jak czytam o 2-3 minutach to mi się włos jeży - u mnie byłoby całkiem surowe) b) z mięsa wypływa masa wody. Naprawdę dużo. Mimo że staram się kupować dobrej jakości mięso.
Czytam i wyczytałam, że to wina zbyt niskiej temperatury. To jaka powinna być prawidłowa? Da się coś zrobić czy po prostu mam za słabego grilla?
__________________


L'amore scalda il cuore.




Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 10:36   #2
kaktuska16
Raczkowanie
 
Avatar kaktuska16
 
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 386
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Kupuj mięso w kawałku i sama miel - wtedy masz pewność co do jakości. Nie wiem jak inni ale ja mięso do burgerów doprawiam - zeszkloną cebulką, żótkiem, ziołami, ew. możesz dodać łyżkę manny / bułki tartej (np. jeśli wcześniej mroziłaś mięso, wchłoną one tę wodę).
W grillu elektrycznym czas zależy od mocy no i grubości burgera. Gdy zrobisz kotlety bardziej spłaszczone, powiedzmy 2 cm to 5-8min z każdej strony wystarczy.
kaktuska16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 22:18   #3
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Moze podasz dokladniejsze dane tego grilla.
Alternatywa by byla patelnia grillowa lub kuta ze stali.
Jak duzo wody wycieka z miesa to 100% za niska temperatura smazenia.
Z mojego doswiadczenia jedyny grill elektryczny co smazy dobrze to tzw. grill kontaktowy. Jako przyklad : http://www.ceneo.pl/21341075#mh=w8v8...fwjnV-LTDAhQO0
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 22:29   #4
Mojwa
zuy mod
 
Avatar Mojwa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 23 352
GG do Mojwa
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

http://en.russellhobbs.com/russell-h...-19560-56.html to jest ten.

teraz planuję kupić kontaktowy, ale nie za takie pieniądze. wtedy smażysz od razu z obu stron czy jak?
__________________


L'amore scalda il cuore.




Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 22:56   #5
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Nie wiem kto tobie doradzil tego "grilla" kupic, ale to jest zabawka a nie grill.
Grill kontaktowy piecze na raz z obydwu stron. Wazne jest zeby plyty grzewcze byly zeliwne (w nieprofesjonalnych urzadzeniach sa aluminiowe). Te z odlewu aluminium z powloka np teflonu nie sa takie dobre. Ten przyklad to... profesjonalny grill kontaktowy z gwarancja ze grilluje
kiedys uzywalem (mam go jeszcze ale nie uzywam) Grill kontaktowy PG 4.3 STEBA. Nowa wersja jest 4.4
Podobno tefala tez sa ok
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 22:58   #6
Mojwa
zuy mod
 
Avatar Mojwa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 23 352
GG do Mojwa
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Wiesz, do reszty zastosowań spokojnie wystarcza, kamienna płyta jest bardzo OK tylko właśnie grillowanie burgerów.
Nic, zobaczymy jak będzie po kupnie drugiego grilla dzięki.
__________________


L'amore scalda il cuore.




Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 07:57   #7
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Hej ho
Od niedawna posiadam grilla elektrycznego. TŻ bardzo chce burgery, ale... Coś jest nie tak. Niby proste - kawał mielonej wołowiny wrzucić na blachę, z jednej i drugiej strony i w bułkę.
Tylko problem jest taki ze a) robi się za długo (jak czytam o 2-3 minutach to mi się włos jeży - u mnie byłoby całkiem surowe) b) z mięsa wypływa masa wody. Naprawdę dużo. Mimo że staram się kupować dobrej jakości mięso.
Czytam i wyczytałam, że to wina zbyt niskiej temperatury. To jaka powinna być prawidłowa? Da się coś zrobić czy po prostu mam za słabego grilla?
To jest grill do raclette na party z przyjaciółmi . Na nim nie upieczesz miesa . Mozesz jedynie podgrzać lekko jakaś rybę Np krewetki czy plasterek szynki albo warzywa. A robiłas na nim kiedys raclette? Ja mam takie małe urządzenie ktore dostałam kiedys w prezencie na dwie osoby i my z Tz uwielbiamy w piątki wieczorem. Do tego nic nie trzeba gotować. No moze jedynie ziemniaki.

A burgery mozesz uzsmazyc tez na zwykłej patelni
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-25, 08:01   #8
Mojwa
zuy mod
 
Avatar Mojwa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 23 352
GG do Mojwa
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Raclette robi się na patelniach grzanych od.spodu. Grillowalam rybę i tu nie było problemu.
Na zwykłej patelni? Przecież się przypali, a grillowej nie mam.
__________________


L'amore scalda il cuore.




Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 08:39   #9
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Raclette robi się na patelniach grzanych od.spodu. Grillowalam rybę i tu nie było problemu.
Na zwykłej patelni? Przecież się przypali, a grillowej nie mam.
Przypali sie . No jak postawisz na wielkim ogniu i nie bedziesz doglądać to na pewno. Moj Tz tak sobie zawsze sam robi na zwykłej patelni bo grilla mu sie nie chce wystawiać na jednego burgera... Ja jem zwykle warzywnego.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 08:47   #10
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Na patelni zwyklej to nie wiem czy wyjda (nie posiadam takiej) ale na patelni stalowej kutej wyjda.
Jako przyklad: te zdjeciu sa akurat wielkie bo 45 cm, ja uzywam 24-26 cm
http://www.cookplanet.pl/naczynia-ku...-nr-65545.html
http://www.cookplanet.pl/naczynia-ku...-nr-65245.html
Nie sa piekne ale....smaza, no i wymagaja troche innej obslugi.
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 08:52   #11
Mojwa
zuy mod
 
Avatar Mojwa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 23 352
GG do Mojwa
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Przypali sie . No jak postawisz na wielkim ogniu i nie bedziesz doglądać to na pewno. Moj Tz tak sobie zawsze sam robi na zwykłej patelni bo grilla mu sie nie chce wystawiać na jednego burgera... Ja jem zwykle warzywnego.
Ale bez tłuszczu? to w takim razie potestuje.

Te ceny kutych patelni przerażają
__________________


L'amore scalda il cuore.




Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 09:02   #12
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Grillowanie burgerow - problem

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Ale bez tłuszczu? to w takim razie potestuje.

Te ceny kutych patelni przerażają

Moj Tz kupuje zwykle oczywiscie wołowe mięso z zawartością tłuszczu 5% czyli najbardziej chude i nawet do tego nie uzywa tłuszczu . Ale oczywiscie smaży na bardzo małym ogniu. A na koniec kładzie na wierzchu plasterek sera zeby sie delikatnie zaczal topić. I zawsze sa calkowicie usmażone. A bułki ja dodatkowo wkładam do piekarnika przed podaniem bo dzięki temu sa lekko chrupiące .
Oj chyba zrobie burgery z tym tygodniu...
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-01-25 10:02:47


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.