Dwujęzyczna księgowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-02, 08:11   #1
parasololka
Raczkowanie

Dwujęzyczna księgowa

Witam.
jestem młodą (22 lata) osobą mieszkającą 6 lat za granicą - Dania. oczywistością jest to, że język duński znam niemal tak dobrze jak polski. mam wykształcenie ekonomiczne (handlowe?), wszak była to szkoła w której ekonomię, finanse, księgowość czy matematykę miałam na najwyższym poziomie - jednak nie był to uniwersytet.
chciałabym wrócić do PL ze względów personalnych. stąd moje pytanie:
jakie miałabym szanse na zostanie księgową (dwujęzyczną, z jęz duńskim) w Polsce? czy jest na coś takiego zapotrzebowanie? ile taka osoba (mniej więcej!) by zarabiała? ewt. jaki zawód jeszcze byście mi polecali?
pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Stary 2013-10-02, 08:34   #2
DsC
Zakorzenienie

Dot.: Dwujęzyczna księgowa

Szanse są różne w zależności od rejonu Polski. Jest sporo ogłoszeń w internecie, można znaleźć też z wymaganym jezykiem duńskim, np. w Krakowie, o zarobkach nie wiem nic
Stary 2013-10-02, 16:17   #3
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez parasololka Pokaż wiadomość
Witam.
jestem młodą (22 lata) osobą mieszkającą 6 lat za granicą - Dania. oczywistością jest to, że język duński znam niemal tak dobrze jak polski. mam wykształcenie ekonomiczne (handlowe?), wszak była to szkoła w której ekonomię, finanse, księgowość czy matematykę miałam na najwyższym poziomie - jednak nie był to uniwersytet.
chciałabym wrócić do PL ze względów personalnych. stąd moje pytanie:
jakie miałabym szanse na zostanie księgową (dwujęzyczną, z jęz duńskim) w Polsce? czy jest na coś takiego zapotrzebowanie? ile taka osoba (mniej więcej!) by zarabiała? ewt. jaki zawód jeszcze byście mi polecali?
pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi.
znajac jakikolwiek inny jezyk ZAWSZE znajdziesz dobra prace w polsce.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-02, 20:18   #4
201607280909
Konto usunięte

gdy tylko wspomniałaś o duńskim to od razu pomyślałam o Accenture. oni często poszukują osób ze znajomością angielskiego + jednego bardziej nietypowego języka do działu outsourcingu (właśnie głównie księgowość).
znalazłam taką ulotkę w pdf: http://careers.accenture.com/pl-en/l...ure_ulotka.pdf i duński jest jednym z wymienianych języków. niestety, nie mam pojęcia jak prezentują się zarobki w outsourcingu Accenture.

gdzie jeszcze możesz pracować? możliwości jest mnóstwo. pierwsze co przychodzi mi do głowy to audyt, doradztwo biznesowe, transakcyjne, consulting, controlling itp. (jednak tam raczej nie skorzystasz z duńskiego, chyba, że firma będzie miała duński kapitał). zarobki są bardzo zróżnicowane w zależności od tego w jakim mieście będziesz pracować, w jakiej firmie, w jakim dziale - maksymalna pensja z jaką się spotkałam dla świeżo upieczonego absolwenta finansów to 12tys. zł brutto, ale są też osoby, które zaczynają za minimalną krajową.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-04, 16:28   #5
skara
Zakorzenienie

Myślę, że masz dużą szansę na pracę w centrum outsourcingowym. Ale pieniądze tam są raczej kiepskie, znajomy zaczynał od trochę pond 2 tysięcy złotych na rękę (jakieś 3500 brutto o ile pamiętam).
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-04, 17:25   #6
parasololka
Raczkowanie

http://www.pracuj.pl/praca/young-pro...oferta,3113955 a cos takiego? macie pomysl na to, jaki zarobek na reke z tego moze byc mniej wiecej? to dla mnie kwestia bardzo wazna, bo no kurcze nie po to bylam tyle lat za granica uczac sie jezyka po to by wrocic i zarabiac tyle ile moglabym po maturze...
Stary 2013-10-04, 18:46   #7
201607280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez parasololka Pokaż wiadomość
http://www.pracuj.pl/praca/young-pro...oferta,3113955 a cos takiego? macie pomysl na to, jaki zarobek na reke z tego moze byc mniej wiecej? to dla mnie kwestia bardzo wazna, bo no kurcze nie po to bylam tyle lat za granica uczac sie jezyka po to by wrocic i zarabiac tyle ile moglabym po maturze...
antal to firma zajmująca się rekrutacjami - szukają pracowników dla innych firm. nie da się nic napisać "ile może być z tego na rękę mniej więcej", bo nie ma ani słowa o firmie, dla której szukają pracowników.

na Twoim miejscu chyba wolałabym się rozejrzeć za firmami działającymi w Polsce z duńskim kapitałem np. Arla Foods, Carlsberg czy Nordea (znalazłam w internecie informację, że duńskich firm jest w Polsce kilkaset, więc będzie w czym wybierać) i po prostu aplikowała tam do działów księgowości/finansów/sprawozdawczości/controllingu. znajomość duńskiego może się przydać później w pracy w bezpośrednich kontaktach ze spółkami z grupy i może być Twoją mocną stroną przy rekrutacji.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości