Jaki laptop? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Komputery, telefony, tablety

Notka

Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-24, 22:52   #1
InnocensMundi
Raczkowanie

Jaki laptop?

Nie wiedziałam, gdzie umieścić ten wątek. Cóż - poszukuję laptopa. Najlepiej ok. 13-14", niezbyt ciężki. Używać go będę do oglądania filmów, ściągania różnych rzeczy, czasami do jakichś gierek. Zależy mi na długiej żywotności baterii oraz pojemnej pamięci. Hmm, co jeszcze? System operacyjny - myślałam nad najnowszym Windowsem, ale nie jestem pewna. Czy mogłybyście mi doradzić?
InnocensMundi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 23:41   #2
kasiastrunin
BAN stały

Dot.: Jaki laptop?

ja mam Asus transformer pad i jestem mega zadowolona, uzywam na uczelnie glownie, bateria rekordowo długo trzyma.
kasiastrunin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 08:00   #3
Heledore
Zakorzenienie

Również mam asusa - juz drugiego zresztą, bardzo sobie chwalę te sprzęty. Ja wybrałam win7 bo obawiałam się że najnowyszy win8 będzie pełen błędów. Słyszałam również opinie do zaprzyjaźnonego maniaka komputerowego że 8 kiepsko sprawdza sie na komputerach, a super działa tylko na iPadach i innych dotykowych cudach. Ale nie wiem ile w tym prawdy.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 10:03   #4
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez InnocensMundi Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam, gdzie umieścić ten wątek. Cóż - poszukuję laptopa. Najlepiej ok. 13-14", niezbyt ciężki. Używać go będę do oglądania filmów, ściągania różnych rzeczy, czasami do jakichś gierek. Zależy mi na długiej żywotności baterii oraz pojemnej pamięci. Hmm, co jeszcze? System operacyjny - myślałam nad najnowszym Windowsem, ale nie jestem pewna. Czy mogłybyście mi doradzić?
ja tam doradziłabym Maca

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 10:18   #5
Heledore
Zakorzenienie

Autorko, zastanów się przede wszystkim jakie chcesz parametry komputera ile RAMu, pamięci na dysku, jaka karta graficzna, procesor itd. Sama ostatnio kupowałam laptop i wiem że jest przy tym sporo grzebania, zwłaszcza jak wiedza początkowa jest znikoma

No i uważaj na laptopy panoramiczne! Teraz jest bardzo dużo takich, a nie każdy to lubi.

Stary 2012-12-25, 10:26   #6
Nathalynn
Raczkowanie

Miałaś na myśli jakieś bardziej wymagające gierki? Bo jeśli tak, to musiałabyś sporo zainwestować w laptopa. Większość notetbooków sprzedawana jest od razu z win8, więc raczej masz niewielkie pole do popisu, ale w dużej mierze wystarczy przyzwyczaić się do nowego wyglądu paska startowego

http://laptopy.benchmark.pl/129/271/...l#wyszukiwarka - tu stronka, na której oceny wydajności są wiarygodne, może więc znajdziesz coś dla siebie. Pozdrawiam
Nathalynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 10:52   #7
sarajoanna
Raczkowanie

Pierwsza i najważniejsza kwestia - ile jesteś w stanie na niego przeznaczyć funduszy? Druga - na 13-14" źle ogląda się filmy, przynajmniej mi Do jakich gier zamierzasz go używać? Skoro ma być niezbyt ciężki to najlepiej jakiś ultrabook. Co do systemu operacyjnego, to miałam okazję pracować na czterech. Linux nie był mi przyjazny, ale ma sporo innych zalet. Windows 7 HP i Professional - przyjazne mnie, nieprzyjazne dla sprzętu. System ma duże wymagania sprzętowe i dość niską wydajność, nie oszczędza baterii i procesora, niektóre aplikacje potrafią zająć 80%, podczas gdy na linuxie zajmują 20% z wydajności procesora. Jeśli chodzi o Windows 8 to trzeba się do niego przyzwyczaić. Nieprawdą jest że sprawdza się tylko na dotykowych ekranach, równie dobrze radzi sobie na klasycznym laptopie. Jest bardziej łaskawy dla sprzętu niż 7. W kwestii błędów się nie wypowiem, bo po prostu nie wiem. Podsumowując - sprecyzuj bardziej swoje wymagania co do laptopa, wtedy będę mogła coś więcej powiedzieć
sarajoanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-25, 11:33   #8
agniesikk
Zakorzenienie

Ja używam Sony Vaio SVE15, akurat matrycę to mam standardową, ale są takie, jaką Ty chcesz. Jest lżejszy niż przeciętny laptop, bo to niby seria dla kobiet. Jeśli lubisz grać, to chyba warto się skupić na konkretnych parametrach, jaka karta graficzna itp. Mój chłop korzysta z Windy 8 i jest zadowolony.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 11:43   #9
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Również mam asusa - juz drugiego zresztą, bardzo sobie chwalę te sprzęty. Ja wybrałam win7 bo obawiałam się że najnowyszy win8 będzie pełen błędów. Słyszałam również opinie do zaprzyjaźnonego maniaka komputerowego że 8 kiepsko sprawdza sie na komputerach, a super działa tylko na iPadach i innych dotykowych cudach. Ale nie wiem ile w tym prawdy.
Słyszałam taką samą opinię dotyczącą 8, że aż chcę się paluchem po monitorze przejechać

Sama miałam zawsze Lenovo, teraz IdeaPad Z570 - chciałam coś typowo kobiecego do oglądania filmów, gier i internetu. Na sam laptop nie narzekam. Ale trafił mi się jakiś felerny dysk i będzie musiał iść do naprawy

A w Asusach nie psują wam się "przycisk" do otwierania? Może ktoś ktoś domyśli się o co chodzi Mam dwóch znajomych właśnie z Asusem i każdy musi długopisem otwierać laptopa bo im się wyłamała część do tego służąca.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 12:00   #10
Heledore
Zakorzenienie

Wiem o co chodzi. Taki "guziczek" do otwierania laptopa. Też mi się w starym wyłamało. Koszt naprawy od ręki 10zł W moim nowym asusie fabrycznie nie ma guziczka

Stary 2012-12-25, 13:25   #11
WhiteCherry
Zakorzenienie

mam trzy Asusy w domu i dają radę od kilku lat.
moi znajomi również chwalą Asusy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-25, 14:02   #12
aniula47
Zakorzenienie

a może polecicie jakiś laptop do gier? na co zwracać uwagę kupując taki sprzęt? jestem laikiem w tym temacie

----------------------------------
DZIDZIA
aniula47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 15:21   #13
biia
Wtajemniczenie

Pierwsza sprawa to fundusze. Ile jesteś w stanie przeznaczyć.

Z 13 moim zdaniem całkiem sympatyczny jest sony vaio.

Windowsa 8 zdecydowanie nie polecam. Zupełnie inne menu start. Dosyć mocno ukryta opcja wyłączania komputera (i inne typu hibernacja). Uruchamia się jedynie ciut szybciej niż 7. Microsoft robi dobre co drugie windowsy, więc warto poczekać na następnego.

Do gier najważniejsza jest karta graficzna. ale nie kierujmy się tylko pamięcia, trzeba sprawdzić czy to jest pamięć dedykowana czy osobna karta. (może być łączona np. 1 gb takiej i jeden drugiej). Poza tym jakiś dysk większy. ultrabooki mają raczej małe.
ram w tej chwili to 4 gb minimum. Preferowane 8. Jest specjalna seria laptopów do gier komputerowych: dell alienware.

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 17:30   #14
echme
Zakorzenienie

Jak dla mnie windows 8 to bardzo fajny system. Mi kompletnie nie przeszkadza ukryty przycisk wyłączania systemu, bo po prostu zamykam laptopa i po sprawie Mam asusa i nie mam przycisku do otwierania pokrywy.
Mój asus na początku trzymał bardzo długo, mam go rok i trzyma teraz max pół godziny. Zamierzam go sprzedać i kupić sobie 13' MacBooka. Także takiego Ci polecam. Bateria długo trzyma, a iOS jest cudowny
Stary 2012-12-25, 18:10   #15
Heledore
Zakorzenienie

echme, nie lepiej kupić nową baterię lub oddać stara do regeneracji? Sprzedaż używanych komputerów się zwykle nie opłaca. No chyba, ze bardzo napaliłaś się na nowy sprzęt.

Stary 2012-12-25, 18:20   #16
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biia Pokaż wiadomość

Windowsa 8 zdecydowanie nie polecam. Zupełnie inne menu start. Dosyć mocno ukryta opcja wyłączania komputera (i inne typu hibernacja). Uruchamia się jedynie ciut szybciej niż 7. Microsoft robi dobre co drugie windowsy, więc warto poczekać na następnego.

Do gier najważniejsza jest karta graficzna. ale nie kierujmy się tylko pamięcia, trzeba sprawdzić czy to jest pamięć dedykowana czy osobna karta. (może być łączona np. 1 gb takiej i jeden drugiej). Poza tym jakiś dysk większy. ultrabooki mają raczej małe.
ram w tej chwili to 4 gb minimum. Preferowane 8. Jest specjalna seria laptopów do gier komputerowych: dell alienware.
Hehe i to dla Ciebie taki wielki problem, że przycisk wyłączania jest w ukrytym panelu? To nie pożera dużo czasu przecież. Moim zdaniem to fajny system, w sumie i tak "dopadnie" większość z nas. Na Windowsa 7 też tak wszyscy narzekali, że lipa, beznadzieja itp. Windows 8 faktycznie mocno się różni od poprzednich systemów, ale ogólnie jest bardzo fajny. Mojemu TŻ komp włącza się dosłownie w kilka sekund.
Stary 2012-12-25, 18:38   #17
biia
Wtajemniczenie

Mi 7 się włącza w kilka sekund, na wcale nie nowym systemie.

a wyłącznik jest dobrze ukryty. sam panel chowający się to nie wszystko. jak nie ma skrótów lub wyłączników w komputerze to jednak utrudnia.
Nie musi mi się podobać 8.

Jak pojawia się nowy system to wszyscy narzekają, bo zwykle ma sporo błędów. Ale tu problem nie dotyczy błędów. Nie podoba mi się, dla mnie jest nieużyteczny i już.

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 18:41   #18
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Mi 7 się włącza w kilka sekund, na wcale nie nowym systemie.

a wyłącznik jest dobrze ukryty. sam panel chowający się to nie wszystko. jak nie ma skrótów lub wyłączników w komputerze to jednak utrudnia.
Nie musi mi się podobać 8.

Jak pojawia się nowy system to wszyscy narzekają, bo zwykle ma sporo błędów. Ale tu problem nie dotyczy błędów. Nie podoba mi się, dla mnie jest nieużyteczny i już.
No przecież nikt Ci go nie każe kochać, ale to, przycisk wyłączania jest ukryty to chyba kiepski argument. Jest mniej intuicyjny niż Windows 7, ale i bardziej nowoczesny. Kwestia gustu i wymagań.
Stary 2012-12-25, 19:00   #19
sarajoanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniula47 Pokaż wiadomość
a może polecicie jakiś laptop do gier? na co zwracać uwagę kupując taki sprzęt? jestem laikiem w tym temacie
Alienware, jeśli grasz w wymagające gry i cierpisz na nadmiar kasy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-25, 19:06   #20
aniula47
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sarajoanna Pokaż wiadomość
Alienware, jeśli grasz w wymagające gry i cierpisz na nadmiar kasy
To rodzice chcą kupić coś dla brata-13 lat. Jemu chodzi o sprzęt do gier. Ja mówiłam o stacjonarnym komp, ale teraz ciężko dostać, większość to laptopy. Pytają mnie jako bardziej wtajemniczoną w te sprawy o wytypowanie sprzetu

DZIDZIA
Stary 2012-12-25, 19:06   #21
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Cytat:

Siedzę drugi dzień na 8 wcześniej tylko na xp. Wystarczy się przyzwyczaić i ustawić opcję quick starter wtedy jest normalnie menu start i jak w standardowym windowsie wyłańczamy komputer.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 19:21   #22
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
To rodzice chcą kupić coś dla brata-13 lat. Jemu chodzi o sprzęt do gier. Ja mówiłam o stacjonarnym komp, ale teraz ciężko dostać, większość to laptopy. Pytają mnie jako bardziej wtajemniczoną w te sprawy o wytypowanie sprzetu
to się podpytaj brata jakie gry lubi albo w jakie chciałby grać. każdy typ gier ma inne wymagania sprzętowe. ja, zazwyczaj, gram w gry stare przez emulatory, ekonomiczne, symulacje, strategiczne i przygodowe to nie potrzebuję hipermegaekstra wydajnej karty graficznej i mocnego procesora.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 19:28   #23
aniula47
Zakorzenienie

gra przeważnie w sportowe typu fifa, choć ostatnio widziałam takie strzelanki

DZIDZIA
Stary 2012-12-25, 19:37   #24
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608
Konto usunięte

Kurcze do gier to nie wiem czy nie lepiej w stacjonarny zainwestować, przynajmniej mi sie lepiej na stacjonarce gra ale to kwestia gustu i przyzwyczajenia.
13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 22:35   #25
201705250955
Konto usunięte

A nie lepiej kupić standardowy 15,6 cala? Jeśli nie będzie często podróżował, to nie ma sensu kupić 12 czy 13 cali, bo jest o cały 1 kg lżejszy.
A przy szukaniu laptopów radzę brać pod uwagę zawiasy, teraz masowo robią takie dziadostwo, które przy nieprawidłowym użytkowaniu albo jednym energicznym ruchu pozwala na złamanie zawiasu (a te są stosunkowo drogie).
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-26, 07:09   #26
sarajoanna
Raczkowanie

Cytat:
gra przeważnie w sportowe typu fifa, choć ostatnio widziałam takie strzelanki
W takim razie wystarczy mu standardowe 6 lub 8GB RAM, procesor i5 powinien dać radę, no a dysk tak 500-750 GB. Radzę poszukać kogoś kto może taki komputer stacjonarny poskładać, taniej wyjdzie jak szukać w sklepie. Alienware też ma komputer stacjonarny w ofercie, ale jest bardzo drogi i przede wszystkim przeznaczony do bardzo wymagających gier.
Stary 2012-12-26, 08:00   #27
pendraiw
Zakorzenienie

Tylko asus
Stary 2012-12-26, 08:08   #28
aniula47
Zakorzenienie

znalazłam takie komputery stacjonarne

Procesor: Intel Core i3 2120 System operacyjny: Windows 7 Home Premium 64 bit Karta graficzna: nVIDIA GeForce GT630 Pamięć RAM: 8 GB Pojemność dysku: 2000 GB

Procesor: Intel Core i5 3450 System operacyjny: Windows 8 Karta graficzna: nVIDIA GeForce GT630 Pamięć RAM: 6 GB Pojemność dysku: 1000 GB

Procesor: Intel Core i5 3550 System operacyjny: Windows 8 Karta graficzna: nVIDIA GeForce GT 640 Pamięć RAM: 6 GB Pojemność dysku: 1000 GB

który z nich wybrać?

DZIDZIA
Stary 2012-12-26, 08:12   #29
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Ja Ci autorko odradzę asusa z jednego powodu- jest kiepskim laptopem jeśli szukasz czegoś, na czym mogłabyś grać w gry. Dlaczego? Ponieważ ma kiepskie bebechy w porównaniu do ceny.

Najkorzystniejszy stosunek karty graficznej i procesora do ceny mają Toshiby (tyle, że trzeba się czasami naszukać odpowiedniego modelu). Ja kupowałam laptopa pół roku temu i dostałam Tosię z prockiem i5 za cenę, w której normalnie wszystko inne miało najwyżej 13.

Gry chodzą mi wszystkie bez zarzutu. Poprzednio też miałam Tosię. Wytrzymała jakieś 5 lat i doczekała się wymiany jak nie była w stanie pociągnąć Wiedźmina 2
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-26, 10:48   #30
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Wiem o co chodzi. Taki "guziczek" do otwierania laptopa. Też mi się w starym wyłamało. Koszt naprawy od ręki 10zł W moim nowym asusie fabrycznie nie ma guziczka
Czyli to jakiś powszechny problem był W moim nowym Lenovo też już tego "guziczka" nie ma więc może producenci połapali się, że to dość zawodna "technologia.

Co do stacjonarnego komputera to myślę, że to dobry pomysł. Nawet ostatnio rozmawiałam sobie z tatą na ten temat i doszliśmy do wniosku, że technologia tak gna do przodu, że nawet nowy laptop po roku może już nie spełniać wymagań gier. A stacjonarny zawsze można "stuningować"
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Komputery, telefony, tablety

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości