|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
problem z wyborem ćwiczeń
Chciałabym zwiększyć swoją aktywność (no dobra, rozpocząć jakąkolwiek), ale nie wiem co byłoby dla mnie odpowiednie. Wszelkie tańce, podskoki itp odpadają, wolę spokojniejsze ćwiczenia. Warunek jest taki: możliwe do wykonania w domu oraz brak przeciwwskazań przy problemach z kręgosłupem (mam skoliozę). Co bym chciała osiągnąć? Poprawę samopoczucia, wzmocnienie mięśni, ujędrnienie, wyrzeźbienie. Nie chcę schudnąć, chcę przytyć. Możecie coś doradzić? Wielkie dzięki za wszelką pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z wyborem ćwiczeń
ja też mam boczne skrzywienie kręgosłupa, i na taką przypadłość ogólnie powinno sie wykonywac ćwicznia. Oczywiście odpowiednie.
Ja rbie Chodakowska, skalpel, skalpel 2, mel B Nigdy nie zastanawiałam się nad przeciwskazaniami przy krzywym kręgosłupie ![]() Na moje oko, taka wada nie jest przeciwskazaniem, ja całe życie byłam aktywna ruchowo na wf, i ogólnie w zyciu. I nigdy zaden lekarz nic mi nie powiedział żebym nie mogła. A przez długi czas jako dziecko jeżdziłam na rehabilitacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popytam znajomą rehabilitantkę, ale wolę jej się spytać "czy mogę robić to i tamto". Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2013-09-30 o 19:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
Na pewno odradzam Chodakowską.
Popatrz sobie na treningi Zuzki albo Jillian Michaels. Są w miarę krótkie i nadają się do zrobienia w domu. Jest ich sporo, więc znajdziesz wśród nich takie w których nie ma skakania. Popytaj dokładnie czy nie masz przeciwwskazań do konkretnych ćwiczeń |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Może pilates? Dobre na kręgosłup.
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za wszystkie pomysły, będę próbować i zobaczę co mi się spodoba. Rozmawiałam z rehabilitantką, ona nie widzi przeciwwskazań do ćwiczeń. Póki nie boli mnie kręgosłup mogę robić wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Przy skoliozie priorytetem jest wzmacnianie tzw. gorsetu czyli mięśni trzymających kręgosłup: Brzuch , plecy , pośladki - to co kobiety lubią najbardziej
![]() Pilates jak najbardziej tak , ale on opiera się bardziej na rozciągnięciu i "wyluzowaniu" mięśni niż na wzmacnianiu (co też jest potrzebne bo przykurcze destabilizują kręgosłup). Proponuje połączyć go właśnie z ćwiczeniami wzmacniającymi ( np. brzuch i pośladki z mel b , które mają też ćwiczenia wzmacniające plecy) albo skalpel Ewy Chodakowskiej (on jest chyba bez skoków , bo przy złej technice skoku (skakanie na prostych nogach , bez zgięcia kolan ) można sobie na prawdę nieźle rozwalić kręgosłup a co najgorsze stawy). Niektóre kluby fitness mają specjalne zajęcia jak "zdrowy kręgosłup" czy klasyczne ATB ![]() Fajną rzeczą do ćwiczenia mięśni stabilizujących jest balance board. Można na nich wykonywać serię różnych ćwiczeń , ja albo stoję przed telewizorem albo robię przysiady i też widzę efekty ![]() ![]() ![]() I przede wszystkim : najgorsze dla kręgosłupa i w ogóle dla ciała jest brak ruchu. To jest gorsze od nawet nie do końca umiejętnego wykonywania ćwiczeń.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Do ćwiczenia równowagi pomocny jest tzw. dysk sensoryczny... to rodzaj poduszki, na której można siedzieć lub stanąć i w ten sposób ćwiczymy równowagę... ostatnio na temat tego dysku czytałam w wysokich obcasach i ten artykuł zachęcił mnie do ćwiczeń z takim sprzętem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
kromi a gdzie coś takiego można kupić i ile to kosztuje? Bo szukam tego od lat!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:17.