|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Płukanki ziołowe do włosów
Witam,
chciałabym zacząć używać ziół jako płukanek do włosów, ale nie wiem nawet jakich i jak... czytałam gdzieś, żeby je najpierw ugotować, w innym źródle, że tylko zalewać wrzątkiem. Podczas każdego mycia powinnam płukać ziołami włosy? Mam je tylko polewać czy trzymać włosy w takiej miksturze? Mam masę pytań... ![]() Wydaje mi się, że odpowiednimi ziołami do moich włosów są skrzyp i rumianek (czy to prawda, że farbuje włosy na żółto?). Jest masa innych ziół ale już na ich temat nie wiem nic. Mam włosy cienkie, delikatne, osłabione, wypadające... może znacie jakieś ziółka, które pomogą moim włosom? Użyłam wyszukiwarki i znalazłam wątek o płukankach przyciemniających albo rozjaśniających, a nie tego oczekuję. Jeśli jednak istnieje wątek o płukankach wszelkiego rodzaju to przepraszam za zaśmiecanie ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Płukanki ziołowe do włosów
Ja np. stosuję płukankę z pokrzywy. Suszone ziele zalewam wrzątkiem (nie gotuję), studzę, odcedzam, ewentualnie rozcieńczam i tym polewam włosy( wypłukane już z piany). Jestem leniwa i nie robię tak podczas każdego mycia włosów, ale podejrzewam, że powinno się płukać regularnie jeśli chce się widzieć rezultat.
Wklejam linka, nawet dwa, mam nadzieję, że mogę ![]() http://zdrowo.info.pl/ziele.html
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja używam gotowych płukanek ziołowych dostępnych w sklepach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Po każdym myciu płukam włosy skrzypem, pokrzywą i rozmarynem
![]() Achh i radzę jeszcze raz przeszukać wizaż ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi, coś już wiem
![]() Może faktycznie w wizażu jest pełno o tym (nie mówię o wątkach o płukankach wpływających na kolor włosów), widocznie jeszcze nie opanowałam tej szalonej jeszcze dla mnie wyszukiwarki, bo pod milionami haseł próbowałam szukać. Poszukam więc dalej. Nie możność znalezienia czegoś nie równa się lenistwu ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja płukałam włosy pokrzywą i włosy mniej się przetłuszczały, ale mi przyciemniła no i masakrycznie wysuszyła. Później zaczęłam mieszać pokrzywę z rumiankiem w proporcji 1:2 i było ok. Jeśli nie zależy Ci na zmianie koloru włosów to z doswiadczenia bardziej polecam Ci wcierki.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
można też dodać trochę gliceryny żeby zioła nie wysuszyły włosów
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Czy można coś więcej o tych wcierkach? ; ))
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Wpisz w wyszukiwarkę i dowiesz się więcej.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja od bardza dawna stosuje plukanke z rumianku gdyz jestem naturalna blondyna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Masz genialne włosy! : ))
Czy płukanka rumiankowa rozjaśnia włosy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Tymianek- na porost:
3 łyżeczki ziela tymianku, pokrzywy i pokrojonych korzeni łopianu wymieszaj z 2 łyżeczkami liśćmi nasturcji i jednej bylicy. Mieszankę zalej 1 litrem wody, doprowadz do wrzenia, potem odstaw na 30 minut i odsedz. I z rozkoszą zanurz w tym włosy Oczywiście do tego troche naparu trzeba dolać ciepłej wody. Rozmaryn-też na porost: po 3 łyżeczki ziela rozmarynu i szałwii wymieszaj z 2 łyżeczkami lipy. Zalej 1 litrem wrzącej wody, przykryj i zostaw na pół godziny. Potem odsedz. Głównie te 2 są na szybszy wzrost włosów Czy ktoś stosował tą płukankę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Tymianek- na porost:
3 łyżeczki ziela tymianku, pokrzywy i pokrojonych korzeni łopianu wymieszaj z 2 łyżeczkami liśćmi nasturcji i jednej bylicy. Mieszankę zalej 1 litrem wody, doprowadz do wrzenia, potem odstaw na 30 minut i odsedz. I z rozkoszą zanurz w tym włosy Oczywiście do tego troche naparu trzeba dolać ciepłej wody. Czy ktoś stosował tą płukankę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Tymianek- na porost:
3 łyżeczki ziela tymianku, pokrzywy i pokrojonych korzeni łopianu wymieszaj z 2 łyżeczkami liśćmi nasturcji i jednej bylicy. Mieszankę zalej 1 litrem wody, doprowadz do wrzenia, potem odstaw na 30 minut i odsedz. I z rozkoszą zanurz w tym włosy Oczywiście do tego troche naparu trzeba dolać ciepłej wody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Ja stosuję zarówno płukanki ziołowe jak i świetną płukankę mleczną. Kiedyś miałam bardzo suche włosy, dlatego co jakiś czas robiłam sobie płukankę cytrynowo-ziołową. Wystarczy w szklance wymieszać napar sporządzony z 2 łyżeczek suszonego kwiatu lipy z sokiem z cytryny. Po takiej płukance włosy są miękkie i dużo łatwiej jest je rozczesać. Z kolei o płukance mlecznej przeczytałam na natoobe.pl. Jest tam jeszcze opisana płukanka wzmacniająca włosy, którą koniecznie muszę wypróbować. A wracając do tej mlecznej, wystarczy mleko wetrzeć we włosy i zostawić na jakieś 15 minut. Po kilku takich zabiegach włosy są gładkie i delikatne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Tutaj znajdziecie opisy ziół,przepisy na płukanki i wiele wiele innych z serii ziołolecznictwo.
www.sisilavender.blogspot.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:51.