![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Reklamacja farby do wlosow-jakie roszczenia?
Hej, dziewczyny.
Przegladalam cale forum uzywajac wyszukiwarki, ale nie znalazlam problemu podobnego do mojego. Wczesniej pisalam na forum fryzjerskim jak farba Venita zniszczyla mi moj kolor wlosow. Kopiuje post stamtad: od jakiegos czasu rozjasniam wlosy do bardzo jasnego blondu, zalezy mi na tym, zeby uzyskac jak najjasniejszy odcien, bez zoltosci i cieplych tonow. Ostatnio znalazlam farbe, z ktorej jestem bardzo zadowolona, na moich wlosach wychodzi ona bardzo jasno, chlodno i ladnie. Ta farba to Garnier Color Sensation 110-diamentowy superjasny blond. W sobote poszlam do drogerii i nie znalazlam tego Garniera. W oczy rzucila mi sie farba firmy Venita. Farba ma numer 12.8 i nazywa sie diamentowy blond. Na opakowaniu i na wskazniku z tylu wyglada jasniutko, nawet nazwe ma podobna do 'mojego' Garniera, wiec uznalam, ze zaryzykuje i kupie. Juz w trakcie trzymania mieszanki na wlosach zobaczylam, ze wyglada ona dziwnie ciemno. Po uplywie zaleconego czasu zmylam farbe i... nie dowierzalam temu, co widze w lustrze. Ta farba przyciemnila mi wlosy! Bardzo mocno. Specjalistka nie jestem, ale na moje oko wlosy sa ciemniejsze od wyjsciowego koloru o jakies 3-4 tony, mam na glowie cos jakby sredni blond, nawet orzech laskowy! Ja rozumiem, ze mogloby nie chwycic odrostu, albo cos w tym rodzaju, no ale jak farba w odcieniu bardzo jasnego blondu moze tak przyciemnic wlosy? Po ponad tygodniu kolor wlosow niewiele sie zmienil, nadal zupelnie nie jest taki jak powinien. Postanowilam wiec zlozyc reklamacje do firmy. Opisalam moj problem, firma poki co potraktowala sprawe powaznie, odpisali, ze pomimo szczegolowego opisu w mailu musze jeszcze wypelnic ankiete, ktora mi dolaczyli do odpowiedzi. W ankiecie jest punkt 'Roszczenia reklamującego (tj. wymiana produktu na nowy, zwrot pieniędzy, inne (jakie?)'. I teraz pytanie: jak sadzicie, co powinnam tam wpisac? Tak prawde mowiac nie mam pojecia. Farba kosztowala smieszne pieniadze, tylko 7,50 zl., wiec zwrot gotowki bylby tu chyba bez sensu, chocby ze wzgledu na to, ze nie poprawi to przeciez koloru moich wlosow. Gdzies w internecie czytalam, ze dziewczyna zazadala od firmy Palette 3500 zl., poniewaz postanowila rozjasniac u fryzjera nadmiernie przyciemnione ich farba wlosy i fryzjer ten rzekomo wyliczyl ze kilka zabiegow + dobre odzywki z salonu na oslabione tymi zabiegami wlosy wlasnie tyle beda kosztowaly ![]() Moze ktos ma jakis pomysl? ![]() (edytuje-aby nie byc goloslowna-dodaje fotki moich wlosow, ktore wczesniej robilam do zamieszczenia na podforum fryzjerskim, widac na nich jaki mialam kolor wczesniej i jaki mam po uzyciu Venity) Edytowane przez czarna_maciejka Czas edycji: 2013-09-24 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Reklamacja farby do wlosow-jakie roszczenia?
Ja bym nie miała roszczeń, bo moim zdaniem kolor Twoich włosów prezentuje się lepiej. Jest ciemniejszy, bardziej naturalny, a nie sztuczny biały tleniony
![]() ![]() A tak stricte w temacie, to nie wiem, jak Ci pomóc. Nie mogłam się po prostu powstrzymać przed napisaniem, że teraz włosy masz milion razy ładniejsze...
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeee przesadzasz. patrzę na to opakowanie i na twoje włosy i na opakowanie i mogło tak wyjść.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Olasia: nie mam
![]() Przez lata nosilam czern, w ciagu ostatniego roku stopniowo schodzilam do 'bieli' i wcale nie podoba mi sie to, ze farba ktora kupuje zmienia mi diametralnie kolor i niweczy wysilki. Poza tym-nie rozpatrujemy mojego wygladu. Wiecie, naprawde dlugo myslalam czy warto pisac reklamacje, ale uznalam, ze jednak owszem. Dlatego, ze jesli kupilabym np. koszulke i po praniu zmienilaby kolor na zupelnie inny-to pewnie bym ja zareklamowala. I wtedy raczej nikt by mi nie napisal 'nie, nie reklamuj jej, wygladalas w niej fatalnie, to dobrze, ze sie zniszczyla' ![]() Drabina: moge zrobic wiecej zdjec ![]() Ja tez bylam w szoku jak zmylam ta farbe, nigdy mi sie nic takiego nie przytrafilo, a ostatnio mocno 'eksperymentowalam' z roznymi farbami. Co najwyzej nie chwytaly tak jak powinny, ale zeby zrobic taka masakre to nie. Jak sie ktos zna (ja sie nie znam) to chyba mozna ze zdjecia 'wyciagnac' kiedy zostalo zrobione. A na potwierdzenie tego ze wczesniej mialam jasne wlosy mam chocby bloga, na ktorym pod jakas tam wczesniejsza data widnieje fotka, ktora wrzucilam tutaj. Edytowane przez czarna_maciejka Czas edycji: 2013-09-24 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja naprawdę myślę że przesadzasz i od producenta możesz liczyć co najwyżej na zwrot kosztów farby i darmowe próbki do włosów, do najwyżej odżywkę i szampon, według mnie mogłabyś się wściekać gdyby wyszły niebieskie zielone fioletowe, nie wiem, jakiekolwiek, ale i tak NIC XD nie wskurasz bo jest napisane w ulotce żeby wykonać np próbę uczuleniową albo rozjaśnić jedno pasemko przed kładzeniem na całość. Z resztą nie wyszła ci na głowie żadna anomalia i nie jest to aż tak ciemny kolor jak opisujesz, to po prostu ciepły odcień blondu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Ale popatrz - mialas biale przetrwawione wlosy, kolor cieply blond imo mial prawo tak chwycic - fryzjerka nie jestem po prostu od lat farbuje sie w domu na blond
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A gdybym kupila czerwona i wyszloby bordo? Albo czekoladowa a wyszlaby czern? Jasne, ryzyko samodzielnej koloryzacji w domu, ale producent umieszczajac na opakowaniu modelke z takim a nie innym kolorem wlosow, oraz umieszczajac z tylu 'probnik' jak kolor wyjdzie na twoim odcieniu zawiera ze mna jakis tam rodzaj umowy, ktora w tym momencie chyba nie do konca zostala dopelniona. Szczerze mowiac-bylabym zadowolona z tych kosmetykow w ramach 'zadoscuczynienia' ![]() Edit: patrz na zdjecie, ktore wrzucam na dole, teoretycznie moj 'wyjsciowy' kolor sie zgadza, a efekt nijak ma sie do tego na opakowaniu. Cytat:
Wlosy malowalam 1,5 tygodnia temu i od tego czasu myje je prawie codziennie. Odcien sie nieco zmienil, zbladl, ale i tak-jak na zlosc-trzyma sie bardzo porzadnie ![]() Aha, no i pisalam juz na fryzjerskim: ja z tymi wlosami sobie moze jakos poradze, ochlodze maskami i plukankami, czy inna farba. Ale kurcze, tak jak przyklad wyzej z ta koszulka. Jesli mam prawo zareklamowac ciuch, ktory po upraniu zmieni kolor/rozciagnie sie/podrze sie, to czemu nie farbe, ktora mimo prawidlowego uzycia nie dala oczekiwanego efektu? Edytowane przez czarna_maciejka Czas edycji: 2013-09-24 o 22:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Mysle ze ujelabym to w zwrocie pieniedzy ewentualnie jesli masz mozliwosc napisac im wiadomosc to dolacz zdjecia i napisz ze oczekujesz przeprosin
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Czarna Maciejko, moim zdaniem nie powinnaś się sugerować opakowaniem. Te modelki są przerobione komputerowo, nigdy na włosach nie miały tej farby. Jak już patrzeć, to na paletę.
Prawda jest taka, że nakładanie trwałej farby na wcześniej już farbowane włosy to ryzyko nieprzewidzianego efektu. Producent zaleca używanie takiej farby na naturalne, niefarbowane włosy i te efekty po też tyczą się włosów wcześniej niefarbowanych. Widzę, że na opakowaniu wspomniał, że farbowane też się liczą, ale to straszna głupota. Jak idziesz do fryzjera i on podejmuje się farbowania wcześniej farbowanych włosów, to odpowiedzialność za wpadkę rzeczywiście spada na Ciebie. Jak robisz drogeryjną w domu to niestety, może wyjść różnie. W sumie możesz się cieszyć, że chwyciło tak, a nie na zielono ![]() Ja bym się nie upominała o zwrot kasy, ale rób jak uważasz. Możesz spróbować domowej metody: szamponu przeciwłupieżowego albo kompresu z maski. Nakładasz maskę typu Alterra albo Kallos Latte na godzinkę, dwie pod czepek i ręcznik, możesz podgrzać lekko suszarką. Zwykle kolor trochę puszcza. ---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ---------- Edit: znalazłam sobie ulotkę, nie wiem czy jest wspólna dla wszystkich odcieni UWAGA W przypadku włosów mocno rozjaśnionych , zniszczonych i siwych, rezultat zafarbowania może odbiegać od zadeklarowanego Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2013-09-24 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
and cigarettes
|
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy liczenie na odszkodowanie (3500? Łał, ciekawe czy jej dali.), bo mi kolor na farbowanych włosach nie wyszedł, jak na opakowaniu.
![]() W teorii 12 powinna wyjść wręcz na biało, 8 po kropce znaczy, że odcień powinien być szarawy. Ale to dotyczy włosów naturalnych. Farbowanie farby to jednak loteria. Ale próbuj. Ja bym wpisała ze 100-200 złotych, dopisałabym, że muszę iść do fryzjera "naprawić" włosy, albo że ponowne rozjaśnienie w domu zniszczy włosy, więc musisz nową maskę i odżywkę kupić. ---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ---------- Nie pisz w uzasadnieniu o zdjęciu czy oczekiwanym efekcie, jaki z tyłu opakowania zamieszczony, pisz o numerze. 12 oznacza super blondy, włosy niewystępujące naturalnie, białe wręcz. To, co wyszło Tobie jest blondem, ale całkiem "normalnym". Farby 11,12 i wyżej powinny wychodzić "nienaturalnie" jasno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, dzieki za wszystkie wypowiedzi, ale Coffee najlepiej okreslila to, co mialam na mysli. Farbuje wlosy na rozne odcienie blondu od jakiegos czasu, serio nie spodziewam sie, ze kolor mi wyjdzie jak z pudelka, nawet nie jak z wzornika, jeszcze troche rozsadku mi zostalo ![]() Troche sie orientowalam w tych numerach farb i uwazalam to samo co kolezanka wyzej, ze 12 powinien wyjsc naprawde bardzo jasno i bez wzgledu na to czego uzywalam wczesniej nie powinien mi raczej przyciemnic wlosow do sredniego blondu. Dzieki za porady, jesli ktos jest ciekaw to moge napisac co dalej, wlasnie odsylam ankiete. Jakos glupio mi pisac o kwotach i pieniadzach, wolalabym juz dostac od nich jakies kosmetyki, chocby szampon, skoro teraz bez przerwy te wlosy myje zeby kolor sie wyplukiwal ![]() Napisalam ze 'nie chciałabym więcej używać tej farby, więc nie interesuje mnie wymiana produktu na nowy. Zwrot pieniędzy za nią nie ‘naprawi’ też koloru moich włosów. Być może dobrym rozwiązaniem byłoby zadośćuczynienie w postaci jakiegoś kosmetycznego gratisu, upominku od firmy Venita, zważywszy na to, iż będę musiała trochę popracować nad włosami, ażeby doprowadzić je do koloru, jaki chciałam uzyskać.'. Edytowane przez czarna_maciejka Czas edycji: 2013-09-25 o 01:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie bardzo dobrze, że złożyłaś reklamację. Farba oznaczona liczbą 12 to farba z dodatkiem rozjaśniacza - coś z nią musi być nie tak skoro na Twoich włosach wyszła ciemniejsza. Ja bym w ramach zadośćuczynienia zażądała zwrotu kosztów poniesionych u fryzjera przy powrocie do dawnego koloru włosów, czyli zapewne minimalnie 100zł. Wg mnie ewidentnie coś z farbą jest nie w porządku, bo nawet na Twoich rozjaśnianych bardzo jasnych włosach farba z takimi oznaczeniami powinna co najwyżej w ogóle nie zmienić koloru, a nie wyjść ciemniej.
I tu też jednocześnie woła o pomstę do nieba korzystanie z farb za 7,50zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Jeżeli już, to jedynie zwrot kosztów fryzjera i zakupu farby. Farba nie zniszczyła Ci włosów, nie wywołała jakiejś straszliwej reakcji alergicznej, ale kolor nie wyszedł. Wyższe roszczenia byłyby moim zdaniem nieuzasadnione.
![]() ---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Już uruchomiłaś procedurę, więc nagle jakieś wycofywanie się, że "Ci głupio" nie ma sensu. Bądź konkretna w tym, czego oczekujesz, inaczej pomyślą, że jesteś niepoważna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Zerknij sobie kiedyś na skład w drogerii czy hurtowni fryzjerskiej ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2013-09-25 o 06:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś farbowałam włosy na blond i tak mi się utarło, że te powyżej 10 są już rozjaśniające, co dla mnie znaczyło - mają rozjaśniacz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Też generalnie polecam profesjonalne farby, kolor wychodzi ładniejszy i często są tańsze niż drogeryjne, ale są też dobre i tanie farby np. okryta złą sławą Palette Intensive Color (blondy, bo takie znam). Mają poprawione składy, bardzo dobre, bez pochodnych amoniaku i niejedna profeska może się schować. Wychodzą też porządnie i nie niszczą włosów jak te "cuda" typu trwałe farby bez amoniaku. Temat rzeka, ale raczej do dyskusji na forum fryzjerskim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Moze napisz z jakiego jestes miasta i powiedz ze interesuje ci zerot kosztow za wizyte w salonie. Uwazam jak Doris ze jak juz zaczelas to trzeba skonczyc
---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Ja od roku farbuje sie palette c10 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Patrząc na załącznik porównujący na opakowaniu produktu przed i po - u mnie na monitorze wychodzi dokładnie 'z popielatego odcienia' do 'ciepłego odcienia' - dokładnie to co uzyskałaś ...
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
O losie, farbując włosy samodzielnie w domu trzeba się liczyć z różnym efektem. Szczególnie, kiedy kupuje się farbę za 7.50.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Choć to byłoby dziwne. Bo w takim razie można powiedzieć, że zawsze farbowanie to zabawa w chybił-trafił. Bo numer nic nie znaczy, bo zdjęcie jedynie poglądowe, bo nie dotyczy zniszczonych/farbowanych/rozjaśnionych/po trwałej/itd. Do tego można dopisać, że w czasie okresu nigdy kolor nie wychodzi i już - zawsze jakiś "powód" można znaleźć, tłumaczący, że kolor wyszedł zupełnie inny niż powinien. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Autorko watku ja i tak mysle ze nic nie zostalo przyciemnione o zadne tony tylko zncznie ocieplone. Wydaje mi sie tez ze jak spokojnie poczekasz zmyjesz co masz i nalozysz to co zawsze to wyjdzie ci ladny kolor
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Na tak rozjaśnionych włosach farby wychodzą inaczej. Moim zdaniem firma zareagowała super, bo tak naprawdę patrząc na zdjęcia - nie miała obowiązku.
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
a ja bym walczyla o odszkodowanie, do tamtego odcieniu juz nie wrocisz, a sama pisalas, ze kosztowalo Cię to sporo czasu. Produkt byl niezgodny z opisem i tyle, na jakich wlosach niby mial wyjsc ten odcien ok, skoro na tak jasnych nie zlapal?:/
poza tym nic nie tracisz wnosząc o odszkodowanie np. 500 zł (koszt ponownej koloryzacji u fryzjera), najwyzej nie uwzględnią żądania, nie rozumiem czemu dziewczyny tak znięchęcają..? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
UWAGA W przypadku włosów mocno rozjaśnionych , zniszczonych i siwych, rezultat zafarbowania może odbiegać od zadeklarowanego Pewnie wg producenta takie odcień powinna stosować naturalna, jasna blondynka, a nie osoba z przetlenionymi włosami, które potrafią jak gąbka chwytać dziwne kolory. Też bym chciała, żeby drogeryjne farby wychodziły jak na opakowaniu, nawet na farbowanych włosach, ale niestety taki jest już zakłamany przemysł kosmetyczny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Jestem zaskoczona, dlatego, że całkiem niedawno sama "padłam ofiarą" fantazyjnej ulotki - nieco ponad miesiąc temu. Kupiłam dosyć drogą farbę, Garnier Olia. Dodam tylko, że farb Garniera używam często i zawsze byłam zadowolona. Maluję włosy na czerwono, jednak po długości niezbyt często, nie częściej niż raz na 3 miesiące. Po tych 3 miesiącach mam zazwyczaj na głowie bardzo jasną, rudawą czerwień. Uwielbiam taki kolor na głowie, jak Garnier Olia 6.6. Ta pani, o ile dobrze kojarzę, reklamuje te farby w tv i w reklamach gazetowych - reklamuje piękną, soczystą czerwień. Zachęcona zawołałam domowego fryzjera, malowanie odbyło się wg ulotki - zresztą nie pierwszy raz głowę maluję. Zaniepokoił mnie już kolor podczas mycia, gdyż moje włosy wyglądały na czarne/ciemnobrązowe, ale nie zwróciłam na to uwagi. Gorzej było, jak wytarłam włosy w ręcznik i później wysuszyłam. Zamiast "soczystej czerwieni" uzyskałam coś pomiędzy burgundem a kasztanem, z wyraźną domieszką koloru fioletowego. Szkoda, że nie mam zbyt dobrych zdjęć. Bardzo mi źle w takim kolorze, gdyż jestem bardzo jasna, więc musiałam zrobić kąpiel rozjaśniającą ;/ Oczywiście włosy dużo na tym straciły.
W każdym razie nie piszcie mi tylko, że czerwony pigment ciężko wymyć i zmienić kolor (czerwienie uchodzą podobno za najszybciej wymywalne) - ja przechodziłam z wypłukanej czerwieni do normalnego koloru, a u mnie wyszedł ohydny, ciemny kolor. Teraz już bardzo ostrożnie podchodzę do kolorów i wracam do swojej ulubionej farby ;/ Maciejko, ja bym napisała, że chcesz dostać jakieś kosmetyki do pielęgnacji włosów. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze: tak jak ktos wczesniej pisal, wydaje mi sie, ze farby do kupienia w zwyklych sklepach, nie zawieraja utleniacza, albo zawieraja go w bardzo malej ilosci, w zwiazku z czym kolor, ktory powstaje jest kolorem 'nalozonym' - taki jak czarny, czy inny rudawy i splukuje sie z wlosow. A jesli Twoje tlenione wczesniej wlosy nie sa w najlepszej kondycji, kolor 'wzera sie'.
Ja, co prawda w uk, rowniez probowalam na ciemnych i opornych odrostach zastosowac 'silna, sklepowa farbe' i wyszedl mi zolto-zloty odcien, rowniez na koncach, musialam isc do fryzjera naprawiac. Teraz w sklepie z profesjonalnymi produktami kupuje utleniacz i dzialam w domu (choc i tak za pierwszym razem byl stres i trzeba wiedziec co. sie robi, zeby wlosow mie spalic) Po drugie: dziewczyny, ktore twierdza ze kolor lepszy, bo wyglada naturalniej, pragne uswiadomic, iz nie wszystkie typy urody wygladaja dobrze w cieplych koloroach (cipely, zloty blond, cieply braz etc), nie jest to kwestia bynajmniej brwi, rzes czy opalenizny, po prostu nie wyglada to dobrze. Ja tak mam i w pelni rozumiem autorke, poniewaz po wyzej opisanej wpadce ze sklepowa farba, nie moglam zrobic zadnego makijazu, moja twarz wygladala wiecznie jakby byla opuchnieta i oblozona tona kosemtykow. Po trzecie: jako rekompensate, choc juz wyslalas reklamacje, poszlabym do fryzjera (nie jakiegos najdrozszego styliste, tylko kogos, kto naprawilby szkody) i poprosila o zwrot kosztow tej przyjemnosci z zalaczonym rachunkiem i (najlepiej) ewentualna opinia fruzjera w kwestii stanu wlosow, choc to ostatnie pewnie i tak niewiele by zmienilo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja na miejscu firmy bym cie pogoniła, zdjęcia się poglądowe i jest opis co do włosów rozjaśnianych, że farba może dać różny efekt. Sorry...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:07.