Reklamacja farby do wlosow-jakie roszczenia? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-24, 21:57   #1
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Reklamacja farby do wlosow-jakie roszczenia?

Hej, dziewczyny.

Przegladalam cale forum uzywajac wyszukiwarki, ale nie znalazlam problemu podobnego do mojego.

Wczesniej pisalam na forum fryzjerskim jak farba Venita zniszczyla mi moj kolor wlosow.
Kopiuje post stamtad:
od jakiegos czasu rozjasniam wlosy do bardzo jasnego blondu, zalezy mi na tym, zeby uzyskac jak najjasniejszy odcien, bez zoltosci i cieplych tonow.
Ostatnio znalazlam farbe, z ktorej jestem bardzo zadowolona, na moich wlosach wychodzi ona bardzo jasno, chlodno i ladnie.
Ta farba to Garnier Color Sensation 110-diamentowy superjasny blond.

W sobote poszlam do drogerii i nie znalazlam tego Garniera. W oczy rzucila mi sie farba firmy Venita. Farba ma numer 12.8 i nazywa sie diamentowy blond. Na opakowaniu i na wskazniku z tylu wyglada jasniutko, nawet nazwe ma podobna do 'mojego' Garniera, wiec uznalam, ze zaryzykuje i kupie.
Juz w trakcie trzymania mieszanki na wlosach zobaczylam, ze wyglada ona dziwnie ciemno. Po uplywie zaleconego czasu zmylam farbe i... nie dowierzalam temu, co widze w lustrze.
Ta farba przyciemnila mi wlosy! Bardzo mocno. Specjalistka nie jestem, ale na moje oko wlosy sa ciemniejsze od wyjsciowego koloru o jakies 3-4 tony, mam na glowie cos jakby sredni blond, nawet orzech laskowy!
Ja rozumiem, ze mogloby nie chwycic odrostu, albo cos w tym rodzaju, no ale jak farba w odcieniu bardzo jasnego blondu moze tak przyciemnic wlosy?

Po ponad tygodniu kolor wlosow niewiele sie zmienil, nadal zupelnie nie jest taki jak powinien.
Postanowilam wiec zlozyc reklamacje do firmy.
Opisalam moj problem, firma poki co potraktowala sprawe powaznie, odpisali, ze pomimo szczegolowego opisu w mailu musze jeszcze wypelnic ankiete, ktora mi dolaczyli do odpowiedzi.
W ankiecie jest punkt 'Roszczenia reklamującego (tj. wymiana produktu na nowy, zwrot pieniędzy, inne (jakie?)'.

I teraz pytanie: jak sadzicie, co powinnam tam wpisac?
Tak prawde mowiac nie mam pojecia.
Farba kosztowala smieszne pieniadze, tylko 7,50 zl., wiec zwrot gotowki bylby tu chyba bez sensu, chocby ze wzgledu na to, ze nie poprawi to przeciez koloru moich wlosow.
Gdzies w internecie czytalam, ze dziewczyna zazadala od firmy Palette 3500 zl., poniewaz postanowila rozjasniac u fryzjera nadmiernie przyciemnione ich farba wlosy i fryzjer ten rzekomo wyliczyl ze kilka zabiegow + dobre odzywki z salonu na oslabione tymi zabiegami wlosy wlasnie tyle beda kosztowaly Sadze, ze to akurat jest juz gruba przesada, ale nie wiem mimo wszystko czego ja powinnam sobie 'zazyczyc'.

Moze ktos ma jakis pomysl?

(edytuje-aby nie byc goloslowna-dodaje fotki moich wlosow, ktore wczesniej robilam do zamieszczenia na podforum fryzjerskim, widac na nich jaki mialam kolor wczesniej i jaki mam po uzyciu Venity)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (29,2 KB, 308 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (19,7 KB, 215 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (130,0 KB, 158 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG2631.jpg (97,2 KB, 159 załadowań)

Edytowane przez czarna_maciejka
Czas edycji: 2013-09-24 o 22:09
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-24, 22:14   #2
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99
Dot.: Reklamacja farby do wlosow-jakie roszczenia?

Ja bym nie miała roszczeń, bo moim zdaniem kolor Twoich włosów prezentuje się lepiej. Jest ciemniejszy, bardziej naturalny, a nie sztuczny biały tleniony Poproś o zwrot gotówki i kup sobie za to jeszcze jedną taką farbę - na wypadek odrostów

A tak stricte w temacie, to nie wiem, jak Ci pomóc. Nie mogłam się po prostu powstrzymać przed napisaniem, że teraz włosy masz milion razy ładniejsze...
Stary 2013-09-24, 22:19   #3
201604181004
Konto usunięte

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeee przesadzasz. patrzę na to opakowanie i na twoje włosy i na opakowanie i mogło tak wyjść.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-24, 22:24   #4
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Olasia: nie mam Kolor niezbyt pasuje mi do cery, czego nie widac na zdjeciach z cenzurka, ale na zywo-w lustrze-nie podobam sie sobie.
Przez lata nosilam czern, w ciagu ostatniego roku stopniowo schodzilam do 'bieli' i wcale nie podoba mi sie to, ze farba ktora kupuje zmienia mi diametralnie kolor i niweczy wysilki.

Poza tym-nie rozpatrujemy mojego wygladu.
Wiecie, naprawde dlugo myslalam czy warto pisac reklamacje, ale uznalam, ze jednak owszem. Dlatego, ze jesli kupilabym np. koszulke i po praniu zmienilaby kolor na zupelnie inny-to pewnie bym ja zareklamowala.
I wtedy raczej nikt by mi nie napisal 'nie, nie reklamuj jej, wygladalas w niej fatalnie, to dobrze, ze sie zniszczyla'

Drabina: moge zrobic wiecej zdjec
Ja tez bylam w szoku jak zmylam ta farbe, nigdy mi sie nic takiego nie przytrafilo, a ostatnio mocno 'eksperymentowalam' z roznymi farbami. Co najwyzej nie chwytaly tak jak powinny, ale zeby zrobic taka masakre to nie.
Jak sie ktos zna (ja sie nie znam) to chyba mozna ze zdjecia 'wyciagnac' kiedy zostalo zrobione. A na potwierdzenie tego ze wczesniej mialam jasne wlosy mam chocby bloga, na ktorym pod jakas tam wczesniejsza data widnieje fotka, ktora wrzucilam tutaj.

Czas edycji: 2013-09-24 o 22:27
Stary 2013-09-24, 22:26   #5
201604181004
Konto usunięte

Ja naprawdę myślę że przesadzasz i od producenta możesz liczyć co najwyżej na zwrot kosztów farby i darmowe próbki do włosów, do najwyżej odżywkę i szampon, według mnie mogłabyś się wściekać gdyby wyszły niebieskie zielone fioletowe, nie wiem, jakiekolwiek, ale i tak NIC XD nie wskurasz bo jest napisane w ulotce żeby wykonać np próbę uczuleniową albo rozjaśnić jedno pasemko przed kładzeniem na całość. Z resztą nie wyszła ci na głowie żadna anomalia i nie jest to aż tak ciemny kolor jak opisujesz, to po prostu ciepły odcień blondu
Stary 2013-09-24, 22:29   #6
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
Olasia: nie mam Kolor niezbyt pasuje mi do cery, czego nie widac na zdjeciach z cenzurka, ale na zywo-w lustrze-nie podobam sie sobie.
Przez lata nosilam czern, w ciagu ostatniego roku stopniowo schodzilam do 'bieli' i wcale nie podoba mi sie to, ze farba ktora kupuje zmienia mi diametralnie kolor i niweczy wysilki.

Poza tym-nie rozpatrujemy mojego wygladu.
Wiecie, naprawde dlugo myslalam czy warto pisac reklamacje, ale uznalam, ze jednak owszem. Dlatego, ze jesli kupilabym np. koszulke i po praniu zmienilaby kolor na zupelnie inny-to pewnie bym ja zareklamowala.
I wtedy raczej nikt by mi nie napisal 'nie, nie reklamuj jej, wygladalas w niej fatalnie, to dobrze, ze sie zniszczyla'

Drabina: moge zrobic wiecej zdjec
Ja tez bylam w szoku jak zmylam ta farbe, nigdy mi sie nic takiego nie przytrafilo, a ostatnio mocno 'eksperymentowalam' z roznymi farbami. Co najwyzej nie chwytaly tak jak powinny, ale zeby zrobic taka masakre to nie.
Jak sie ktos zna (ja sie nie znam) to chyba mozna ze zdjecia 'wyciagnac' kiedy zostalo zrobione. A na potwierdzenie tego ze wczesniej mialam jasne wlosy mam chocby bloga, na ktorym pod jakas tam wczesniejsza data widnieje fotka, ktora wrzucilam tutaj.
Może to kwestia przyzwyczajenia? Mnie sie wydaje, że do brwi włosy pasują Naprawdę kolor jest bardzo ładny. Rozumiem, że jesteś zła, bo długo walczyłaś, żeby wyjść z czerni, ale moim zdaniem białe włosy to totalny niewypał, a coś ciemniejszego, cieplejszego jest o wiele fajniejsze. Ale i tak poczekaj kilka dni, bo nie wiesz, jak farba zachowa się, jak będziesz myła włosy. Wcześniej je rozjaśniałaś? Na rozjaśnianych włosach farba gorzej się trzyma. Pomyj sobie przeciwłupiezowym, to - o ile to nie jest wina aparatu i flesza - taki ciepły, rudawy pobłysk na pewno zejdzie
Stary 2013-09-24, 22:37   #7
201604181004
Konto usunięte

Ale popatrz - mialas biale przetrwawione wlosy, kolor cieply blond imo mial prawo tak chwycic - fryzjerka nie jestem po prostu od lat farbuje sie w domu na blond
Stary 2013-09-24, 22:41   #8
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ja naprawdę myślę że przesadzasz i od producenta możesz liczyć co najwyżej na zwrot kosztów farby i darmowe próbki do włosów, do najwyżej odżywkę i szampon, według mnie mogłabyś się wściekać gdyby wyszły niebieskie zielone fioletowe, nie wiem, jakiekolwiek, ale i tak NIC XD nie wskurasz bo jest napisane w ulotce żeby wykonać np próbę uczuleniową albo rozjaśnić jedno pasemko przed kładzeniem na całość. Z resztą nie wyszła ci na głowie żadna anomalia i nie jest to aż tak ciemny kolor jak opisujesz, to po prostu ciepły odcień blondu
Ej, ej, no moim zdaniem jesli kupuje prawie biala farbe, a wychodzi mi jakis przynajmniej miodowy blond i ciemniej to jest to jednak jakiegos rodzaju anomalia
A gdybym kupila czerwona i wyszloby bordo? Albo czekoladowa a wyszlaby czern?
Jasne, ryzyko samodzielnej koloryzacji w domu, ale producent umieszczajac na opakowaniu modelke z takim a nie innym kolorem wlosow, oraz umieszczajac z tylu 'probnik' jak kolor wyjdzie na twoim odcieniu zawiera ze mna jakis tam rodzaj umowy, ktora w tym momencie chyba nie do konca zostala dopelniona.

Szczerze mowiac-bylabym zadowolona z tych kosmetykow w ramach 'zadoscuczynienia' Ale jak to napisac w tym punkcie w ankiecie?

Edit: patrz na zdjecie, ktore wrzucam na dole, teoretycznie moj 'wyjsciowy' kolor sie zgadza, a efekt nijak ma sie do tego na opakowaniu.

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Może to kwestia przyzwyczajenia? Mnie sie wydaje, że do brwi włosy pasują Naprawdę kolor jest bardzo ładny. Rozumiem, że jesteś zła, bo długo walczyłaś, żeby wyjść z czerni, ale moim zdaniem białe włosy to totalny niewypał, a coś ciemniejszego, cieplejszego jest o wiele fajniejsze. Ale i tak poczekaj kilka dni, bo nie wiesz, jak farba zachowa się, jak będziesz myła włosy. Wcześniej je rozjaśniałaś? Na rozjaśnianych włosach farba gorzej się trzyma. Pomyj sobie przeciwłupiezowym, to - o ile to nie jest wina aparatu i flesza - taki ciepły, rudawy pobłysk na pewno zejdzie
Sama nie wiem, inne osoby ktore mnie widzialy tez mowia, ze w chlodnym odcieniu bylo mi lepiej. Schodzac z tej czerni mialam dosc dlugo rude i rudawe wlosy i stanowczo nie czuje sie w nich dobrze, cera wyglada przy nich okropnie, no i ja jakos tak...
Wlosy malowalam 1,5 tygodnia temu i od tego czasu myje je prawie codziennie. Odcien sie nieco zmienil, zbladl, ale i tak-jak na zlosc-trzyma sie bardzo porzadnie

Aha, no i pisalam juz na fryzjerskim: ja z tymi wlosami sobie moze jakos poradze, ochlodze maskami i plukankami, czy inna farba. Ale kurcze, tak jak przyklad wyzej z ta koszulka. Jesli mam prawo zareklamowac ciuch, ktory po upraniu zmieni kolor/rozciagnie sie/podrze sie, to czemu nie farbe, ktora mimo prawidlowego uzycia nie dala oczekiwanego efektu?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG2622.jpg (101,4 KB, 117 załadowań)

Czas edycji: 2013-09-24 o 22:46
Stary 2013-09-24, 22:44   #9
201604181004
Konto usunięte

Mysle ze ujelabym to w zwrocie pieniedzy ewentualnie jesli masz mozliwosc napisac im wiadomosc to dolacz zdjecia i napisz ze oczekujesz przeprosin
Stary 2013-09-24, 22:48   #10
Ruby Invicta
Zadomowienie

Cytat:
Ej, ej, no moim zdaniem jesli kupuje prawie biala farbe, a wychodzi mi jakis miodowy blond to jest to jednak jakiegos rodzaju anomalia
A gdybym kupila czerwona i wyszloby bordo? Albo czekoladowa a wyszlaby czern?
Jasne, ryzyko samodzielnej koloryzacji w domu, ale producent umieszczajac na opakowaniu modelke z takim a nie innym kolorem wlosow, oraz umieszczajac z tylu 'probnik' jak kolor wyjdzie na twoim odcieniu zawiera ze mna jakis tam rodzaj umowy, ktora w tym momencie chyba nie do konca zostala dopelniona.
No ale chyba na farbach drogeryjnych jest nawet informacja, że kolor na próbniku jest poglądowy i końcowy efekt zależy od włosów Zresztą czerwone farby często wychodzą różowawe, a ciemnobrązowe - prawie czarne, po prostu tak jak piszesz - takie ryzyko domowej koloryzacji farbami drogeryjnymi.

Ostatni notek: Pięć kątów i jeden róg
Ruby Invicta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-24, 23:48   #11
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Czarna Maciejko, moim zdaniem nie powinnaś się sugerować opakowaniem. Te modelki są przerobione komputerowo, nigdy na włosach nie miały tej farby. Jak już patrzeć, to na paletę.

Prawda jest taka, że nakładanie trwałej farby na wcześniej już farbowane włosy to ryzyko nieprzewidzianego efektu. Producent zaleca używanie takiej farby na naturalne, niefarbowane włosy i te efekty po też tyczą się włosów wcześniej niefarbowanych. Widzę, że na opakowaniu wspomniał, że farbowane też się liczą, ale to straszna głupota.

Jak idziesz do fryzjera i on podejmuje się farbowania wcześniej farbowanych włosów, to odpowiedzialność za wpadkę rzeczywiście spada na Ciebie. Jak robisz drogeryjną w domu to niestety, może wyjść różnie.

W sumie możesz się cieszyć, że chwyciło tak, a nie na zielono

Ja bym się nie upominała o zwrot kasy, ale rób jak uważasz.

Możesz spróbować domowej metody: szamponu przeciwłupieżowego albo kompresu z maski. Nakładasz maskę typu Alterra albo Kallos Latte na godzinkę, dwie pod czepek i ręcznik, możesz podgrzać lekko suszarką. Zwykle kolor trochę puszcza.

---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:54 ----------

Edit: znalazłam sobie ulotkę, nie wiem czy jest wspólna dla wszystkich odcieni

UWAGA
W przypadku włosów mocno rozjaśnionych , zniszczonych i siwych, rezultat zafarbowania może odbiegać od zadeklarowanego

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2013-09-24 o 22:56
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 00:22   #12
coffee
and cigarettes

Nigdy nie przyszłoby mi do głowy liczenie na odszkodowanie (3500? Łał, ciekawe czy jej dali.), bo mi kolor na farbowanych włosach nie wyszedł, jak na opakowaniu.

W teorii 12 powinna wyjść wręcz na biało, 8 po kropce znaczy, że odcień powinien być szarawy. Ale to dotyczy włosów naturalnych. Farbowanie farby to jednak loteria.
Ale próbuj. Ja bym wpisała ze 100-200 złotych, dopisałabym, że muszę iść do fryzjera "naprawić" włosy, albo że ponowne rozjaśnienie w domu zniszczy włosy, więc musisz nową maskę i odżywkę kupić.

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ----------

Nie pisz w uzasadnieniu o zdjęciu czy oczekiwanym efekcie, jaki z tyłu opakowania zamieszczony, pisz o numerze. 12 oznacza super blondy, włosy niewystępujące naturalnie, białe wręcz. To, co wyszło Tobie jest blondem, ale całkiem "normalnym". Farby 11,12 i wyżej powinny wychodzić "nienaturalnie" jasno.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 01:07   #13
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Nigdy nie przyszłoby mi do głowy liczenie na odszkodowanie (3500? Łał, ciekawe czy jej dali.), bo mi kolor na farbowanych włosach nie wyszedł, jak na opakowaniu.

W teorii 12 powinna wyjść wręcz na biało, 8 po kropce znaczy, że odcień powinien być szarawy. Ale to dotyczy włosów naturalnych. Farbowanie farby to jednak loteria.
Ale próbuj. Ja bym wpisała ze 100-200 złotych, dopisałabym, że muszę iść do fryzjera "naprawić" włosy, albo że ponowne rozjaśnienie w domu zniszczy włosy, więc musisz nową maskę i odżywkę kupić.

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ----------

Nie pisz w uzasadnieniu o zdjęciu czy oczekiwanym efekcie, jaki z tyłu opakowania zamieszczony, pisz o numerze. 12 oznacza super blondy, włosy niewystępujące naturalnie, białe wręcz. To, co wyszło Tobie jest blondem, ale całkiem "normalnym". Farby 11,12 i wyżej powinny wychodzić "nienaturalnie" jasno.
O, i o to mi wlasnie chodzi

Dziewczyny, dzieki za wszystkie wypowiedzi, ale Coffee najlepiej okreslila to, co mialam na mysli.
Farbuje wlosy na rozne odcienie blondu od jakiegos czasu, serio nie spodziewam sie, ze kolor mi wyjdzie jak z pudelka, nawet nie jak z wzornika, jeszcze troche rozsadku mi zostalo
Troche sie orientowalam w tych numerach farb i uwazalam to samo co kolezanka wyzej, ze 12 powinien wyjsc naprawde bardzo jasno i bez wzgledu na to czego uzywalam wczesniej nie powinien mi raczej przyciemnic wlosow do sredniego blondu.

Dzieki za porady, jesli ktos jest ciekaw to moge napisac co dalej, wlasnie odsylam ankiete. Jakos glupio mi pisac o kwotach i pieniadzach, wolalabym juz dostac od nich jakies kosmetyki, chocby szampon, skoro teraz bez przerwy te wlosy myje zeby kolor sie wyplukiwal
Napisalam ze 'nie chciałabym więcej używać tej farby, więc nie interesuje mnie wymiana produktu na nowy. Zwrot pieniędzy za nią nie ‘naprawi’ też koloru moich włosów. Być może dobrym rozwiązaniem byłoby zadośćuczynienie w postaci jakiegoś kosmetycznego gratisu, upominku od firmy Venita, zważywszy na to, iż będę musiała trochę popracować nad włosami, ażeby doprowadzić je do koloru, jaki chciałam uzyskać.'.

Czas edycji: 2013-09-25 o 01:09
Stary 2013-09-25, 06:19   #14
visionAM
Zakorzenienie

Wg mnie bardzo dobrze, że złożyłaś reklamację. Farba oznaczona liczbą 12 to farba z dodatkiem rozjaśniacza - coś z nią musi być nie tak skoro na Twoich włosach wyszła ciemniejsza. Ja bym w ramach zadośćuczynienia zażądała zwrotu kosztów poniesionych u fryzjera przy powrocie do dawnego koloru włosów, czyli zapewne minimalnie 100zł. Wg mnie ewidentnie coś z farbą jest nie w porządku, bo nawet na Twoich rozjaśnianych bardzo jasnych włosach farba z takimi oznaczeniami powinna co najwyżej w ogóle nie zmienić koloru, a nie wyjść ciemniej.

I tu też jednocześnie woła o pomstę do nieba korzystanie z farb za 7,50zł wg mnie lepiej zainwestować w farbę profesjonalną, w necie można znaleźć mnóstwo opinii na ten temat i wybrać jakąś, w której są ładne blondy itp. itd.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 06:43   #15
201803290936
Konto usunięte

Jeżeli już, to jedynie zwrot kosztów fryzjera i zakupu farby. Farba nie zniszczyła Ci włosów, nie wywołała jakiejś straszliwej reakcji alergicznej, ale kolor nie wyszedł. Wyższe roszczenia byłyby moim zdaniem nieuzasadnione.

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ----------

Cytat:
(...)
Jakos glupio mi pisac o kwotach i pieniadzach, wolalabym juz dostac od nich jakies kosmetyki, chocby szampon, skoro teraz bez przerwy te wlosy myje zeby kolor sie wyplukiwal
(...)
Już uruchomiłaś procedurę, więc nagle jakieś wycofywanie się, że "Ci głupio" nie ma sensu. Bądź konkretna w tym, czego oczekujesz, inaczej pomyślą, że jesteś niepoważna.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 06:54   #16
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość

Takie oznaczenia tyczą się farb profesjonalnych, a nie drogeryjnych. Producent farb drogeryjnych może sobie numerować farby jak chce i często te numerki nijak mają się do oznaczeń profesjonalnych np. słynna Londa Color Naturals 12/9 . Z resztą na opakowaniu nie ma informacji, że to farba superrozjaśniająca. Takie też zwykle mają proporcje 1:2 (farba:utleniacz)

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Wg mnie bardzo dobrze, że złożyłaś reklamację. Farba oznaczona liczbą 12 to farba z dodatkiem rozjaśniacza - coś z nią musi być nie tak skoro na Twoich włosach wyszła ciemniejsza. Ja bym w ramach zadośćuczynienia zażądała zwrotu kosztów poniesionych u fryzjera przy powrocie do dawnego koloru włosów, czyli zapewne minimalnie 100zł. Wg mnie ewidentnie coś z farbą jest nie w porządku, bo nawet na Twoich rozjaśnianych bardzo jasnych włosach farba z takimi oznaczeniami powinna co najwyżej w ogóle nie zmienić koloru, a nie wyjść ciemniej.

I tu też jednocześnie woła o pomstę do nieba korzystanie z farb za 7,50zł wg mnie lepiej zainwestować w farbę profesjonalną, w necie można znaleźć mnóstwo opinii na ten temat i wybrać jakąś, w której są ładne blondy itp. itd.
Nie wiem dlaczego ciągle ludzie powtarzają te bzdurę... Farby rozjaśniające nie mają w składzie rozjaśniacza Przynajmniej ja takich nie spotkałam, a sporo profesjonalnych superblondów używałam Stworzono je właśnie po to, aby ciemne blondynki i jasne szatynki nie musiały używać rozjaśniacza do uzyskania jasnych, czystych blondów. Są po prostu bardziej aktywne i dłużej działają niż farby ze zwykłych serii.

Zerknij sobie kiedyś na skład w drogerii czy hurtowni fryzjerskiej

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2013-09-25 o 06:59
Stary 2013-09-25, 07:09   #17
visionAM
Zakorzenienie

Kiedyś farbowałam włosy na blond i tak mi się utarło, że te powyżej 10 są już rozjaśniające, co dla mnie znaczyło - mają rozjaśniacz Możliwe, że jest inaczej, nie wiem, bo na szczęście od dłuższego czasu znowu jestem brunetką
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 07:21   #18
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Kiedyś farbowałam włosy na blond i tak mi się utarło, że te powyżej 10 są już rozjaśniające, co dla mnie znaczyło - mają rozjaśniacz Możliwe, że jest inaczej, nie wiem, bo na szczęście od dłuższego czasu znowu jestem brunetką
Zdecydowanie nie mają, bo analizowałam składy Jak usłyszysz, że ktoś twierdzi inaczej, to go popraw

Też generalnie polecam profesjonalne farby, kolor wychodzi ładniejszy i często są tańsze niż drogeryjne, ale są też dobre i tanie farby np. okryta złą sławą Palette Intensive Color (blondy, bo takie znam). Mają poprawione składy, bardzo dobre, bez pochodnych amoniaku i niejedna profeska może się schować. Wychodzą też porządnie i nie niszczą włosów jak te "cuda" typu trwałe farby bez amoniaku.

Temat rzeka, ale raczej do dyskusji na forum fryzjerskim
Stary 2013-09-25, 07:24   #19
201604181004
Konto usunięte

Moze napisz z jakiego jestes miasta i powiedz ze interesuje ci zerot kosztow za wizyte w salonie. Uwazam jak Doris ze jak juz zaczelas to trzeba skonczyc

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Ja od roku farbuje sie palette c10 z zadna inna farba sie nie dogaduje ew. Z londa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-25, 07:39   #20
dezire
Zakorzenienie

Patrząc na załącznik porównujący na opakowaniu produktu przed i po - u mnie na monitorze wychodzi dokładnie 'z popielatego odcienia' do 'ciepłego odcienia' - dokładnie to co uzyskałaś ...

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 08:00   #21
mushroomhunter
Zadomowienie

O losie, farbując włosy samodzielnie w domu trzeba się liczyć z różnym efektem. Szczególnie, kiedy kupuje się farbę za 7.50.
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 08:09   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mushroomhunter Pokaż wiadomość
O losie, farbując włosy samodzielnie w domu trzeba się liczyć z różnym efektem. Szczególnie, kiedy kupuje się farbę za 7.50.
Co racja, to racja.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 09:28   #23
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
Takie oznaczenia tyczą się farb profesjonalnych, a nie drogeryjnych. Producent farb drogeryjnych może sobie numerować farby jak chce i często te numerki nijak mają się do oznaczeń profesjonalnych np. słynna Londa Color Naturals 12/9 . Z resztą na opakowaniu nie ma informacji, że to farba superrozjaśniająca. Takie też zwykle mają proporcje 1:2 (farba:utleniacz)
Z blondami co prawda moja "wiedza" to czysta teoria, ale wszlkie ciepłe jasne brązy/kasztany/rudości na moich włosach wychodzą bez czerwonej czy bordowej poświaty odkąd zaczęłam zwracać uwagę na numery farb drogeryjnych, a nie nazwy czy zdjęcia na opakowaniu. Być może z blondami wymyślają, co tam sobie chcą, ale miedzie oznaczają zgodnie z numeracją. Żadna farba nie wyszła mi znacząco inaczej niż wskazuje numer. Może z blondami sprawa ma się inaczej i tam panuje samowolka i oderwanie od przyjętej numeracji.
Choć to byłoby dziwne. Bo w takim razie można powiedzieć, że zawsze farbowanie to zabawa w chybił-trafił. Bo numer nic nie znaczy, bo zdjęcie jedynie poglądowe, bo nie dotyczy zniszczonych/farbowanych/rozjaśnionych/po trwałej/itd. Do tego można dopisać, że w czasie okresu nigdy kolor nie wychodzi i już - zawsze jakiś "powód" można znaleźć, tłumaczący, że kolor wyszedł zupełnie inny niż powinien.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 09:29   #24
201604181004
Konto usunięte

Autorko watku ja i tak mysle ze nic nie zostalo przyciemnione o zadne tony tylko zncznie ocieplone. Wydaje mi sie tez ze jak spokojnie poczekasz zmyjesz co masz i nalozysz to co zawsze to wyjdzie ci ladny kolor
Stary 2013-09-25, 10:33   #25
mpt
Zakorzenienie

Na tak rozjaśnionych włosach farby wychodzą inaczej. Moim zdaniem firma zareagowała super, bo tak naprawdę patrząc na zdjęcia - nie miała obowiązku.
Stary 2013-09-25, 10:55   #26
radioheadka
Zadomowienie

a ja bym walczyla o odszkodowanie, do tamtego odcieniu juz nie wrocisz, a sama pisalas, ze kosztowalo Cię to sporo czasu. Produkt byl niezgodny z opisem i tyle, na jakich wlosach niby mial wyjsc ten odcien ok, skoro na tak jasnych nie zlapal?:/
poza tym nic nie tracisz wnosząc o odszkodowanie np. 500 zł (koszt ponownej koloryzacji u fryzjera), najwyzej nie uwzględnią żądania, nie rozumiem czemu dziewczyny tak znięchęcają..?
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 11:12   #27
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
Produkt byl niezgodny z opisem i tyle, na jakich wlosach niby mial wyjsc ten odcien ok, skoro na tak jasnych nie zlapal?:/
A ostrzeżenie w ulotce?

UWAGA
W przypadku włosów mocno rozjaśnionych , zniszczonych i siwych, rezultat zafarbowania może odbiegać od zadeklarowanego

Pewnie wg producenta takie odcień powinna stosować naturalna, jasna blondynka, a nie osoba z przetlenionymi włosami, które potrafią jak gąbka chwytać dziwne kolory.

Też bym chciała, żeby drogeryjne farby wychodziły jak na opakowaniu, nawet na farbowanych włosach, ale niestety taki jest już zakłamany przemysł kosmetyczny
Stary 2013-09-25, 11:32   #28
201705250955
Konto usunięte

Jestem zaskoczona, dlatego, że całkiem niedawno sama "padłam ofiarą" fantazyjnej ulotki - nieco ponad miesiąc temu. Kupiłam dosyć drogą farbę, Garnier Olia. Dodam tylko, że farb Garniera używam często i zawsze byłam zadowolona. Maluję włosy na czerwono, jednak po długości niezbyt często, nie częściej niż raz na 3 miesiące. Po tych 3 miesiącach mam zazwyczaj na głowie bardzo jasną, rudawą czerwień. Uwielbiam taki kolor na głowie, jak Garnier Olia 6.6. Ta pani, o ile dobrze kojarzę, reklamuje te farby w tv i w reklamach gazetowych - reklamuje piękną, soczystą czerwień. Zachęcona zawołałam domowego fryzjera, malowanie odbyło się wg ulotki - zresztą nie pierwszy raz głowę maluję. Zaniepokoił mnie już kolor podczas mycia, gdyż moje włosy wyglądały na czarne/ciemnobrązowe, ale nie zwróciłam na to uwagi. Gorzej było, jak wytarłam włosy w ręcznik i później wysuszyłam. Zamiast "soczystej czerwieni" uzyskałam coś pomiędzy burgundem a kasztanem, z wyraźną domieszką koloru fioletowego. Szkoda, że nie mam zbyt dobrych zdjęć. Bardzo mi źle w takim kolorze, gdyż jestem bardzo jasna, więc musiałam zrobić kąpiel rozjaśniającą ;/ Oczywiście włosy dużo na tym straciły.
W każdym razie nie piszcie mi tylko, że czerwony pigment ciężko wymyć i zmienić kolor (czerwienie uchodzą podobno za najszybciej wymywalne) - ja przechodziłam z wypłukanej czerwieni do normalnego koloru, a u mnie wyszedł ohydny, ciemny kolor. Teraz już bardzo ostrożnie podchodzę do kolorów i wracam do swojej ulubionej farby ;/

Maciejko, ja bym napisała, że chcesz dostać jakieś kosmetyki do pielęgnacji włosów.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 12:21   #29
bezpaniki
Zadomowienie

Po pierwsze: tak jak ktos wczesniej pisal, wydaje mi sie, ze farby do kupienia w zwyklych sklepach, nie zawieraja utleniacza, albo zawieraja go w bardzo malej ilosci, w zwiazku z czym kolor, ktory powstaje jest kolorem 'nalozonym' - taki jak czarny, czy inny rudawy i splukuje sie z wlosow. A jesli Twoje tlenione wczesniej wlosy nie sa w najlepszej kondycji, kolor 'wzera sie'.
Ja, co prawda w uk, rowniez probowalam na ciemnych i opornych odrostach zastosowac 'silna, sklepowa farbe' i wyszedl mi zolto-zloty odcien, rowniez na koncach, musialam isc do fryzjera naprawiac. Teraz w sklepie z profesjonalnymi produktami kupuje utleniacz i dzialam w domu (choc i tak za pierwszym razem byl stres i trzeba wiedziec co. sie robi, zeby wlosow mie spalic)

Po drugie: dziewczyny, ktore twierdza ze kolor lepszy, bo wyglada naturalniej, pragne uswiadomic, iz nie wszystkie typy urody wygladaja dobrze w cieplych koloroach (cipely, zloty blond, cieply braz etc), nie jest to kwestia bynajmniej brwi, rzes czy opalenizny, po prostu nie wyglada to dobrze. Ja tak mam i w pelni rozumiem autorke, poniewaz po wyzej opisanej wpadce ze sklepowa farba, nie moglam zrobic zadnego makijazu, moja twarz wygladala wiecznie jakby byla opuchnieta i oblozona tona kosemtykow.

Po trzecie: jako rekompensate, choc juz wyslalas reklamacje, poszlabym do fryzjera (nie jakiegos najdrozszego styliste, tylko kogos, kto naprawilby szkody) i poprosila o zwrot kosztow tej przyjemnosci z zalaczonym rachunkiem i (najlepiej) ewentualna opinia fruzjera w kwestii stanu wlosow, choc to ostatnie pewnie i tak niewiele by zmienilo.
bezpaniki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-25, 13:06   #30
paula78
Zakorzenienie

Ja na miejscu firmy bym cie pogoniła, zdjęcia się poglądowe i jest opis co do włosów rozjaśnianych, że farba może dać różny efekt. Sorry...

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości