|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nie wiem co robić...
Na wstępie przeproszę, jeśli okaże się, że w złym miejscu dodałam wątek, albo, że niepotrzebnie go założyłam.
Długo zastanawiałam się czy pisać tego posta, ale nie mam takiej osoby, z którą mogłabym porozmawiać. Oczywiście będzie chodziło o chłopaka i także o moją mamę. Zacznę od tego, że jesteśmy ze sobą już prawie 5 lat, właściwe to całe studia, które w tym roku skończyliśmy... Mieszkamy w tym samym mieście w którym się uczymy, ja mieszkam z rodzicami, on z mamą. I nie wiem, czy już się nasz związek wypalił i czy jest o co walczyć... Mam już go czasami dosyć, zauważyłam, że dostrzegam w nim rzeczy, których wcześniej nie zauważałam... np. denerwuje mnie, że ma inne poczucie humoru, że nie potrafi się uśmiechnąć, kiedy ja jestem zadowolona... Mam też dosyć jego niezdecydowania, jesteśmy tyle czasu razem, spędzam z nim najlepsze lata mojego życia, a czuję, że się wypalam.. Nie myśli o zaręczynach, jeśli już cokolwiek wyszło na ten temat, to tylko z mojej inicjatywy... Nie myśli o wspólnym zamieszkaniu (jak z nim o tym gadałam, to stwierdza, że wynajmować się nie opłaca, a na mieszkanie nas nie stać), a o ślubie to wcale nie chce myśleć... Ja czuję, że chciałabym zacząć dorosłe życie (tymbardziej, że tak naprawdę jeszcze go nie zaczęłam, bo mieszkam całe życie w jednym mieście z mama, która zawsze coś ugotuje...), zacząć robić coś z nim, a czuję, że jestem z chłopcem... Oliwy do ognia dolewa moja mama, która cały czas dostrzega w nim jakieś wady (że nie chodzimy na imprezy, a jesteśmy młodzi, że on się nie zaręcza, że nigdy się nie uśmiecha, że nie widzi, żeby mnie kochał i zależało mu na mnie, że nie chce się wyprowadzić od mamusi i zamieszkać ze mną, że mama i siostra będą dla niego najważniejsze) i od jakiegoś czasu niemalże codziennie mi robi wykłady... Wykańczam się już trochę psychicznie, mówię mamie, że tak nie jest, ale ona wie swoje ( a może ma rację, tylko ja próbuje jej się sprzeciwić...). Ostatnio się wkurzyłam i odbyłam z tż poważną rozmowę i powiedział, że jeśli mamy zamieszkać razem, to najwcześniej za rok, aż znajdziemy jakąś pracę i trochę się ustatkujemy. Powiedział też coś, co mnie trochę zabolało, że na razie ja nie jestem jego priorytetem, tylko znalezienie pracy ;( Tylko, że on jest moim priorytetem cały czas... Niby mysli poważnie, tylko nie wiem czy wytrzymam z mamą, sama się nie wyprowadzę, bo mnie na razie nie stać. A rok to dla mnie to za długo, żeby czekać, zwłaszcza, że już nie wiem czy jest na kogo... Nic nie wspominał o ślubie, zaręczynach... Już nie wiem co mam na ten temat myśleć... Może po prostu czas to skończyć i zacząć nowe życie, ale boje się, że sobie nie poradzę. Już nie wiem czy go kocham, czy po prostu jestem z nim z przywiązania... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nie wiem co robić...
Po pierwsze to Twój związek, a nie Twojej mamy więc nie rozumiem dlaczego pomysły mamy na Twój związek aż tak przeżywasz i nie rozumiem jak jej pozwalasz na krytykę Twojego partnera...
Po drugie partner nie jest pieskiem, zeby odwzorowywał Twoje zachowania-nie musi sie śmiać tylko dlatego że Ty jesteś rozbawiona, ma prawo do bycia introwertykiem i wyrażania wlasnych uczuc po swojemu. Po trzecie jesteś niedojrzałą księżniczką, która tylko oczekuje-jeśli chcesz rozmów o związku i wiesz czego chcesz to albo wybierasz tego faceta i wspólnie osiągacie kompromis albo pakujesz sie z tego związku no ja bardzo przepraszam jesli uwazasz ze rozmowy o slubie czy zareczynach sa inicjatywa tylko facetow, to...mamy XXI wiek i rownouprawnienie wiec zacznij sama temat a nie oczekuj ze on odgadnie co masz w glowce za aktualne pomysly. A księżniczką jesteś bo nie mając pracy czepiasz się faceta, że inaczej to sobie wyobrażalaś. Przepraszam a ten ślub za czyje pieniądze chcesz wziąść? przecież nie pracujesz...Mieszkasz w na tyle duzym miescie ze sa tam uczelnie wyzsze i tam nie ma pracy???nie wierze. Moja rada halo tu ziemia, skończył się czas brania od rodziców pieniążków, więc albo idziesz do pracy i rozpoczynasz samodzielne życie z wszelkimi konsekwencjami albo zostajesz przy mamie i łykasz jej mądrości jako prawdę pomiędzy kolejnymi łyżkami zupy. Do końca rozwieję Twoje wątpliwości-związku wtedy na pewno nie utrzymasz... a szczegolnie z tym facetem, bo Twoja mama juz nim gardzi skoro czepia sie jego mimiki.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z opisu ten facet nie jawi mi się najlepiej (te słowa o priorytetach mocno niefortunne w stosunku do własnej ukochanej..), jakoś trąci to wszystko przyzwyczajeniem, a nie uczuciem i zaangażowaniem. Nie sądzę aby można powiedzieć, że mama czepia się mimiki. Autorka sama zauważyła, że psuje jej dobry humor swoim chłodem. Ja dziękuję za towarzystwo kogoś takiego, z kim człowiek sam w końcu przestanie się uśmiechać i straci cały entuzjazm. Co do usamodzielnienia, zgadzam się z dziewczynami. Ale niekoniecznie z tym panem ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-10-11 o 00:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ale że mamie czy autorce? W sumie co to ma za znaczenie, lepiej w piątym niż po ewentualnym ślubie do którego jednak dąży.
To lepiej aby udawała, że wszystko jest fajnie? Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-10-11 o 01:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wizażowy Kot Igor
|
Te słowa o priorytetach rzeczywiście nie były zbyt fortunne. Też by mnie coś takiego zabolało.
Ale generalnie facet ma nieco racji: łatwo zamieszkać razem tylko trzeba się jeszcze za coś utrzymać. Oboje się uczycie, więc nie da się żądać od rodziców by finansowali Wasze wspólne życie. Inna rzecz, że można pogodzić studia z pracą ale to oboje musielibyście się starać. A zamieszkanie z nim tylko dlatego, że nie wytrzymujesz z mamą jest błędem bo mozna trafić z deszczu pod rynnę.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
sissy that walk
|
Co do usmiechania się - jeśli było tak zawsze, to trudno mieć pretensje do niego, widocznie taki już jest. Oczywiście może Ci to przeszkadzać autorko, ale to nie wada, tylko cecha która go charakteryzuje i która jest raczej nie do zmiany. Traktuj poważnie to co mówi mama, bo matki czesto-gęsto widzą rzeczy których ich dzieci nie dostrzegają, ale myśl przede wszystkim sama - można zasięgnąć porady, ale nie należy ślepo i bezkrytycznie podchodzić do czyjejkolwiek opinii - w końcu to nie Twoja mama tworzy ten związek i wie tylko tyle, ile zobaczy z boku.
Jeśli zaś chodzi o wspólne zamieszkanie - chłopak niefortunnie się wyraził z tymi priorytetami, ale ma rację. Jak można ślepo dążyć do oswiadczyn albo wspólnego mieszkania kiedy nie ma podstawowego środka do tego, czyli pieniędzy? Kto Was będzie utrzymywał kiedy jako dwoje bezrobotnych będziecie bawić się w dom? On myśli realnie - nie macie na razie kasy na wspólne życie. Jedynie o tym wynajmie bym pogadala (ale tak na przyszłość), bo nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie Was stać na kredyt mieszkaniowy, a wynajęcie czegoś, wyprowadzka od rodziców i wspólna codzienność to wcale nie takie marnowanie pieniędzy. Ale będzie o czym gadać jak oboje będziecie pracować.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-10-11 o 07:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może wyprowadź się póki co z jakąś koleżanką? Poszukaj pokoju w mieszkaniu studencki? Coś, na co będzie Cię stać. Nie pakuj się w mieszkanie z chłopakiem, jeśli nie jesteś go pewna, a jedyną motywacją jest chęć wyprowadzki z domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
kurka mama też człowiek i swoje przezyła może widzi że córka ma wątpliwości od co i nie umie porozmawiać stąd te ciągłe przytyki, może również boi się że córka ułoży sobie życie tak jak nie powinna i obudzi się za 20 w stojacej w miejscu relacji, bo ciągle byly inne priorytety ...
naprawdę nie można miec kilku priorytetów ![]() ja mam taką zasadę może warto odpocząć zebrać mysli i emocje. nie chciałabys np wyjechać do pracy na kilka miesięcy do innego miasta lub państwa zobaczysz jak to jest się usamodzielnić - być dorosłym ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Nie wiem co Ci doradzić, ale mogę przytoczyć Ci syt mojej znajomej. Są z Chłopakiem 3 lata ona na 2 roku a on teraz ma ost. semestr inż. I sam z siebie zaczął poważną rozmowę na temat ich zaręczyn.. nie że już.. ale , że tak za około 2 lata pasowało by się zaręczyć a za 3-4 wziąć ślub.
Więc tutaj widać, że mu zależy i że myśli poważnie o ich związku. A przecież pracy też nie ma na razie bo studiuje... ale swojej dziewczyny nie wyklucza z zycia... U Cb to tak wygląda jakby on zył calkiem swoim zyciem i nie chciał Cb w nie włączać.. Powinniście razem pogadac, poszukać pracy i wspierać się.. a nie że on szuka pracy sam i się Tb nie interesuje a Ty nim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
nie powiedziałabym, że rozmowy o zaręczynach i ślubie są wyznacznikiem, że komuś zależy i myśli poważnie o związku. ślub nie jest czymś koniecznym, wiele par żyje bez ślubu. ale jak już ktoś chce, to niech przynajmniej będzie go stać na ten ślub. podobnie z zaręczynami. jak dla mnie naturalną koleją rzeczy są zaręczyny i od razu myślenie i planowanie (tak na serio) ślubu. pierścionek nie zmienia relacji między chłopakiem a dziewczyną, więc jeśli para nie planuje na razie ślubu to po co się zaręczać.
nie widzę aby chłopak wykluczał dziewczynę ze swojego życia. dlaczego niby? bo szuka pracy? niewykluczone, że robi to dla dziewczyny. ![]() ![]() jesli tak bardzo autorka nie chce czekać, to niech sama się oświadczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Według mnie zaręczyny zmieniają relację, przenoszą ją na kolejny poziom. I jak najbardziej widzę sens zaręczania się nie planując już od następnego dnia ślubu - to jest komunikat pt. "na pewno chcę z tobą spędzić całe życie" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale po co rozmawiać wcześniej o zaręczynach. Mój chłopak mówi, że o zaręczynach się nie rozmawia, tylko się zaręcza i on sobie właśnie tak wyobraża zaręczyny jako niespodziankę dla dziewczyny ![]() Z resztą po co takie gadanie, że za tyle wypada się zaręczyć, za tyle pasowało by wziąć ślub. A co, jeśli za te X lat okaże się, że oni jeszcze tego nie czują, nie chcą się jeszcze zaręczać? I tak się zaręczą, bo przecież chłopak obiecał? Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co jeśli chłopak chce się zaręczyć, a dziewczyna jeszcze nie? Wątpię, by było takie świetne klęczeć przed dziewczyną, która się puka w głowę i mówi, że dla niej to za wcześnie i że sorry. Rozmowa taką sytuację niemal wyklucza. Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-10-11 o 12:26 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale najważniejsze, że przynajmniej ja i mój TŻ mamy podobne zdanie w tej kwestii. Cytat:
![]() Edytowane przez Magdallen Czas edycji: 2013-10-11 o 13:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Magdallen moj Tz ma takie samo zdanie jak Ty . Ze zareczyny powinny byc krotko przed slubem bo jaki.sens jest w byciu.zareczonym x lat.
Mi natomiast by nie przeszkadzalo bycie narzeczona kilka lat, bo dla mnie zareczyny tez znacza ze facet traktuje mnie naprawde powaznie. Kiedys ciagle byly oto sprzeczki miedzy nami,ale teraz odpuscilam i nie poruszam tego tematu. Znam rozne przypadki,znajoma byla zareczona 5 razy zanim wziela slub, inna wogole nie.dostala pierscionka tylko odrazu slub, a jeszcze inna sama wybrala spbie pierscionek,czas zareczyn , a po wszystkim trzaskala foty swojemy tztowi w roznych pozach z kwiatami,z poercionkiem,lewy profil,prawy profil i wstawiala na fb- żałosne Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.