Poważnym problem z koleżanką - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-08, 01:28   #1
nemowa
Raczkowanie

Poważnym problem z koleżanką

Tak jak w temacie, mam dość spory problem ze znajomą.

A mianowicie, wydaje mi się, że ma trudności z ograniczeniem alkoholu. Ale może opowiem historię od początku.

Kiedy była młodsza (czasy podstawówki) była świadkiem częstych kłótni rodziców, a do tego dochodziło oglądanie pobitej matki przez ojca itp. Z wiekiem problem pobić zaczął dotyczyć również jej samej, ojciec zaczął stosować wobec niej przemoc fizyczną (psychiczna zaczęła się o wiele wiele wcześniej), co było powodem miesięcznego paraliżu lewej strony twarzy.

Codzienne "dręczenie" rodziny trwało do momentu złożenia papierów rozwodowych. Ojciec wyprowadził się do kochanki (miał ich na pęczki o czym koleżanka zawsze wiedziała), a w domu bywał rzadko, ale intensywnie. Gdy przyjeżdżał to oczywiście musiał zostawić po sobie ślad pod okiem matki mojej koleżanki. Uprzykrzał im życie odkręcając wszystkie możliwe krany w domu i spuszczając gigantyczne ilości wody, rozrzucał śmieci po domu, wchodził w obłoconych butach na nietanie dywany. Jeden z pokoi należał w całości do niego, zamykał go na milion zamków. Pewnej zimy rozkręcił grzejnik na full, pootwierał w pokoju okna i wyszedł zamykając owy pokój. Zdarzał mu sie również nastawiać zegar z kukułką na nocne godziny.

Oczywiście pobicia żony jak i córki zdarzały się notorycznie. Córka po pewnym czasie zaczęła się stawiać. Gdy była w domu podczas 'wizyty' ojca, wychodziła z pokoju i pytała np. "co Ty robisz? jestes nienormalny?" , wtedy on nakręcał sie i puszczali do siebie po wiązance zdań siadających na psyche. Powoli, powoli koleżanka stawała się coraz twardsza (a przynajmniej tak mi sie wydawało)

Poznała faceta o prawie 20 lat starszego. Nie mówiła o tym nikomu, mi przyznała się po 2 letnim ukrywaniu tego. Facet ten ma swoja rodzine-żone dzieci. Koleżanka nie jest z nim szczęśliwa, ale tez nie potrafi uwolnić się od tego.
Matka poznała faceta, z którym tez nie jest ani trochę szczęśliwa. Chciała go zostawić, ale on zaczął mówić, że się zabije itp więc znowu w tym tkwi.

Matka koleżanki zaczęła sięgać po alkohol już jakiś czas temu, W tygodniu jest przykładna mamą i panią domu, ale jak nadchodzi jakiekolwiek wolne od pracy to zaczyna pić i nie może przestać. Ostatnio zdarzały się również problemy z utratą przytomności, jak i "podejście" do próby samobójczej.

No i właśnie moim zdaniem (a nieciężko było na to wpaść ) to wszystko przyczynia się do problemów alkoholowych owej koleżanki. Nie mam pojęcia jak jej pomóc, a naprawdę z przykrością patrzy mi się na to wszystko. Próbowałam rozmawiać z nią na spokojnie, nakrzyczeć też próbowałam, ale efekt był zerowy.

Macie jakiś pomysł?

Wiem, że post nie należy do najkrótszych, ale chciałam dość szczegółowo przedstawić całą sytuację.
nemowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-08, 18:26   #2
vyenna
Zadomowienie

Dot.: Poważnym problem z koleżanką

Napisałaś, że mama sięga po alkohol, a koleżanka? Jak często pije? W jakich okolicznościach, w jakich ilościach?

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-08, 19:46   #3
CarrieBra
Rozeznanie

Widzę, że jesteś z Poznania więc pewnie koleżanka też. A może koleżanka powinna spróbować iść na spotkanie DDA http://dda.webd.pl/ ?
Zobaczyć, że wcale nie jest gorsza od innych mimo wychowywania się w bagnie, no i zobaczyć, że można sobie z tym poradzić...
Skoro jesteście blisko i ona Ci ufa - sama ją tam zaprowadź, zaproponuj, że będziesz jej wsparciem i cały czas trzymaj ją za rękę.

Dziewczyna
, która opanowała mechaniczną skrzynię biegów,
poradzi sobie w życiu. : -))))
CarrieBra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-08, 21:27   #4
nemowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
Napisałaś, że mama sięga po alkohol, a koleżanka? Jak często pije? W jakich okolicznościach, w jakich ilościach?

Codziennie wypija po kilka piw, do 10 bo więcej nie da rady. Oczywiście ta granica kiedys była mniejsza, wypijała 3 i stop. Wódki nie pije bo nigdy jej nie lubiła i od samego zapachu robi jej się niedobrze.

Co do namówienia jej na spotkanie z podobną jej grupą ludzi... Staram się przekonać ja do tego. Ale nie odniosło to żadnych skutków. Ciągle tłumczy się, że długo pracuje i nie ma czasu na jeżdżenie po mieście cały dzień. Próbowałam już kilka razy namówić ją na jakąs grupową terapię itp, ale z kolejnymi próbami jej reakcja była coraz gorsza - strasznie sie denerwowała.
Stary 2013-10-09, 07:36   #5
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nemowa Pokaż wiadomość
Codziennie wypija po kilka piw, do 10 bo więcej nie da rady. Oczywiście ta granica kiedys była mniejsza, wypijała 3 i stop. Wódki nie pije bo nigdy jej nie lubiła i od samego zapachu robi jej się niedobrze.

Co do namówienia jej na spotkanie z podobną jej grupą ludzi... Staram się przekonać ja do tego. Ale nie odniosło to żadnych skutków. Ciągle tłumczy się, że długo pracuje i nie ma czasu na jeżdżenie po mieście cały dzień. Próbowałam już kilka razy namówić ją na jakąs grupową terapię itp, ale z kolejnymi próbami jej reakcja była coraz gorsza - strasznie sie denerwowała.
Ale na wypicie kilku browarów to ma czas? Twoja koleżanka ma problem z alkoholem, pije za dużo, za często. Nie wiem, czy to już alkoholizm, ale prosta droga do niego. Nieważne, czy pije cienkie piwo, wino, czy wódkę. Ma z tym problem.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-09, 22:13   #6
nemowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ale na wypicie kilku browarów to ma czas? Twoja koleżanka ma problem z alkoholem, pije za dużo, za często. Nie wiem, czy to już alkoholizm, ale prosta droga do niego. Nieważne, czy pije cienkie piwo, wino, czy wódkę. Ma z tym problem.

Serio? Gdyby nie było problemu z alkoholem to bym nie zakładała tego tematu. Sama zdążyłam zauważyć, że ma problem z piciem.
Stary 2013-10-15, 00:44   #7
nemowa
Raczkowanie

No nie mówcie mi, że ta sytuacja jest bez wyjścia :/
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości