Loestrin 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-31, 11:50   #1
evvie
Raczkowanie

Question

Loestrin 20

Czy któraś z dziewczyn bierze może te tabletki? Jakieś doświadczenia Mam już dość, dlaczego lekarze nie robią testów hormonalnych,chyba w ten sposób powinno się dobierać tabletki hormonalne, a nie jak podkład do twarzy,zbierać kolekcje. Brałam juz Microgynon30 po których miałam bóle głowy i puchłam jak balon,potem dostałam Cilest który również powoduje bóle głowy,bolesne miesiączki. No to teraz dostalam właśnie Loestrin 20, i ciekawe co nowego bedzie po tych. Czy to naprawde jest takie trudne żeby sprawdzić poziom hormonów i dobrać odpowiednie? Moja ginekolog twierdzi że badania hormonów raczej nie są potrzebne. To skąd się biorą potem wszelakie zaburzenia hormonalne, jednych za mało ,innych za dużo.... Czasem mam ochote w ogole zrezygnawac z tego typu antykoncepcji.
evvie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-01, 11:29   #2
chilligirl
Rozeznanie

Dot.: Loestrin 20

powiem Ci tak...ja już brałam Cilest (niekończące się mdłości), Rigevidon (straszne bóle głowy), Diane35 (wymioty i duzy wzrost wagi) Logest (duuuży wzrost wagi) Triquilar (wymioty)...i powiedziałam DOŚĆ TABLETK! Teraz od kilku miesięcy mam plastry...Evra..może i czasami bywają upierdliwe, może i robi się brzydka obwódka wokół niego, może miewam troszkę dłuższy okres, i może są dużo droższe, ale nie mam bólów głowy, nie wymiotuję, waga mi spadła i stoi w miejscu...Ty też pomyśl..są plastry, są wkładki hormonalne dla nie rodzących, są krążki dopochwowe...jeśli tabletki znów się nie sprawdzą to pomyśl o czymś innym...poza tym zawsze możesz wziąć sprawę w swoje ręce i sama zrobić sobie badania hormonalne...w niektórych przychodniach są pakiety hormonów ktore możesz zrobic placąc jedną cene a nie za kazdy osobno...np. w moim rodzinnym miescie wiem ze takie badania poziomu hormonów kobiecych kosztuje 70zl...koszt niewielki w porónaniu z tym ile już wydalaś na zle dobrane tabletki...

"Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever"
chilligirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 17:21   #3
poli210
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez evvie Pokaż wiadomość
Czy któraś z dziewczyn bierze może te tabletki? Jakieś doświadczenia Mam już dość, dlaczego lekarze nie robią testów hormonalnych,chyba w ten sposób powinno się dobierać tabletki hormonalne, a nie jak podkład do twarzy,zbierać kolekcje. Brałam juz Microgynon30 po których miałam bóle głowy i puchłam jak balon,potem dostałam Cilest który również powoduje bóle głowy,bolesne miesiączki. No to teraz dostalam właśnie Loestrin 20, i ciekawe co nowego bedzie po tych. Czy to naprawde jest takie trudne żeby sprawdzić poziom hormonów i dobrać odpowiednie? Moja ginekolog twierdzi że badania hormonów raczej nie są potrzebne. To skąd się biorą potem wszelakie zaburzenia hormonalne, jednych za mało ,innych za dużo.... Czasem mam ochote w ogole zrezygnawac z tego typu antykoncepcji.
Ja polecam Yasminelle. Biorę je od ok 2 lat. Nie powodują tylu niepożądanych objawów.
Przed yasminelle bralam jakieś inne paskudztwa i puchłam, miałam nabrzmiałe, strasznie bolące piersi, ogólnie czułam się źle. Po zmianie na yasminelle wszystkie niepożądane objawy zniknęły.
Yasminelle to podobno nowoczesne pigułki, które mająmniejsząilośc hormonów.
Koszt ok 33 zl
poli210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 21:02   #4
Kamila_Blondi
Zadomowienie

Odświeżam wątek.
Od dzisiaj biorę Loestrin 20. Jest to moje drugie podejście do tabletek antykoncepcyjnych. Kiedyś brałam Microgynon 21, ale to był straszny niewypał. 10 dni temu wyjęłam implant po roku i 9 miesiącach. Mam nadzieję, że te tabletki będą odpowiednie dla mnie. Za jakiś czas dam znać jak mi się je bierze.
Może są jeszcze inne Wizażanki, które biorą te tabletki i mogą coś o nich napisać?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=579956
Śmierć jest spokojna...Łatwa. Życie jest trudniejsze...
Kamila_Blondi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 21:46   #5
Frutti
Zakorzenienie

Powtarzam po raz enty, że nie pyta się innych o zdanie na temat tabletek, nie ma czegoś takiego jak "polecenie" tabletek i inne. Po prostu każdy organizm jest inny, każda kobieta ma inną gospodarkę hormonalną i na każdą kobietę dane tabletki zadziałają inaczej. Więc spróbuj to się przekonasz
Stary 2012-06-23, 22:52   #6
Kamila_Blondi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Powtarzam po raz enty, że nie pyta się innych o zdanie na temat tabletek, nie ma czegoś takiego jak "polecenie" tabletek i inne. Po prostu każdy organizm jest inny, każda kobieta ma inną gospodarkę hormonalną i na każdą kobietę dane tabletki zadziałają inaczej. Więc spróbuj to się przekonasz
Nie chodziło mi o polecenie tabletek, tylko czy ktoś coś o nich wie. Naucz się czytać ze zrozumieniem.
BTW lekarz zapisał mi od razu 6 opakowań Loestrin 20.

Stary 2012-06-23, 22:55   #7
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamila_Blondi Pokaż wiadomość
Może są jeszcze inne Wizażanki, które biorą te tabletki i mogą coś o nich napisać?
jak inaczej to odebrać?

+ radzę Ci nie wykupować od razu wszystkich opakowań, tylko na poczatek dwa na próbę, bo jak Ci nie spasują nie będziesz mogła ich ani zwrócić, ani odsprzedać.
Stary 2012-06-24, 09:09   #8
Kamila_Blondi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
jak inaczej to odebrać?

+ radzę Ci nie wykupować od razu wszystkich opakowań, tylko na poczatek dwa na próbę, bo jak Ci nie spasują nie będziesz mogła ich ani zwrócić, ani odsprzedać.
Mieszkam w UK. Antykoncepcja jest za darmo. Nawet jak mi nie przypasują to nie będzie mio żal wyrzucić.
Chciałam się po prostu dowiedzieć czy są jakieś Polki na forum biorące te tabletki i czy coś o nich wiedzą. Moje znajome biorą albo Microgynon albo Yasmin i o tych co ja biorę nikt nie słyszał.
Po to jest forum żeby dzielić się doświadczeniami prawda?

Edytowane przez Kamila_Blondi
Czas edycji: 2012-06-24 o 09:12
Stary 2012-06-25, 19:51   #9
Kashaya
Zakorzenienie

Loestrin jest w Polsce niedostępny niestety, a szkoda.

Skład: Loestrin 20 zawiera 20 mikrogramów etynyloestradiolu (estrogen) i 1 mg octanu noretysteronu (progestogen), podczas gdy Loestrin 30 zawiera 30 mikrogramów etynyloestradiolu (estrogen) i 1,5 mg octanu noretysteronu.

Octan noretysteronu to ten sam progesteron co w Primolut Nor. Progesteron starszej generacji, co nie znaczy że gorszy.

Ja nie do końca się zgadzam z tym, że nie ma co pisać opinii. Jednak jest coś w tym na rzeczy, że niektóre pigułki są przez wiele kobiet źle tolerowane, a niektóre wiele kobiet dobrze toleruje. Ja np. mam skłonnność do zatrzymywania wody w organiźmie i chętnie dowiedziałbym się, które jeszcze oprócz tych z drospirenonem mogłabym brać. Dezogestrel np. często wodę zatrzymuje jak czytam opinie właśnie i u mnie też tak było.

Ja jestem ciekawa jak z zatrzymywaniem wody i tyciem, czyli niepohamowaną chęcią zaglądania do lodówki i cukierni

Primulot Nor brałam przez 6 m-cy 10 dni przed okresem i stąd trochę znam octan noretysteronu.

Edytowane przez Kashaya
Czas edycji: 2012-06-25 o 19:56
Kashaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 15:57   #10
laudik
Zakorzenienie

podlaczam sie do watku - 3 dni temu zalczelam wlasnie te tabletki.
mialam w ostatnich 13 latach zle dosiwadczneia z hormonami wiec odkladalam ten krok jak moglam. jednak ze wzgledu na anemie (krwawienia) nie widze sensu w leczeniu sie z anemii skoro miesiac w miesiac to co odbudowalam - trace.
z poprzednich doswiadczen tabletkowych mialam migreny i porblemy e skora, problemy z piersiami.teraz bede sie przygladac jak zareaguje.
szczezre -licze na to ze okresy mi sie zmniejsza choc o pare dnii nie beda takie ogromne. licze tez na to ze obejdzie sie bez nastrojow i bolu glowy (typowy moj problem).no i boje sie zatrzyywania wody w ogranizmie.
wiadomo ze po tabletkach poprawia sie apetyt wiec i na to mam oko -na szczescie biegam min 4 razy w tyg wiec raczej nie powinnam zaliczyc tycia.
na przedokresowe zatrzymywanie wody lykam tabletki./wiec zobacze jak sie mi ten loestrin 20 przyjmie.poki co 3 dni i nic -a liczylam ze chociaz od razu zadziala mi na okres....

laudik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 23:09   #11
laudik
Zakorzenienie

Za pare dni kończę pierwszy listek- zero migren w ogole zero objawów jakichkolwiek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-01, 18:03   #12
pinao9
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez laudik Pokaż wiadomość
Za pare dni kończę pierwszy listek- zero migren w ogole zero objawów jakichkolwiek
i jak reakcja po kolejnych listkach ?
ja się jeszcze zastanawiam czy zacząć brać te tabletki, póki co leżą jeszcze w pudełeczku...
pinao9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 21:35   #13
laudik
Zakorzenienie

Ja wykanczam 3 listek- jedynym objawem jest mega biust). Zero migren, apetyt jak zawsze ale cwicze duzo więc zero zmian. Juz dostałam zapas na 6 następnych miesiecy. Z objawów ubocznych - ból głowy w tygodniowej przerwie na okres ktory ustąpił wraz z pierwsza tabletki nowego listka. Po pierwszym listki okresu nie było tylko plamienie, po drugim- okres normalny- nie krwotok jak zazwyczaj, ciekawe jaki bedzie ten teraz. Ogólne wrażenie- bardzo dobrze sie dopasowalismy ;-)

Stary 2013-04-07, 20:44   #14
laudik
Zakorzenienie

Loestrin 20

W tym miesiącu jakas zmiana- cycki mi odpuściły i plamilam i krwawilam cały cykl. Mysle ze to moze byc objaw ze po nasyceniu sie organizmu dawka zawarta w tabletkach moze byc za mała.tak mnie lekarka uprzedzala ze przy moich okresach loestrin 20 moze byc za słaby. I ze moze trzeba bedzie wrzucić 30. Wizytę mam 29, bede pytać lekarza

Stary 2013-06-01, 09:06   #15
pinao9
Przyczajenie

Edytowane przez pinao9
Czas edycji: 2013-10-18 o 21:12

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-01, 09:07   #16
laudik
Zakorzenienie

Loestrin 20

a kto mialby kupic skoro sa za darmo?

Stary 2013-10-18, 21:15   #17
pinao9
Przyczajenie

dziewczyny mam do was prośbę,Z racji tego, że nie mieszkam już w uk a w polsce nie ma tych tabletek, czy któras z was mogłaby mi je przesłać?(wszystko uzgodniłbyśmy na priv) Nie chce narazie zmieniać tabletek ponieważ mój organizm bardzo dobrze na nie zareagował.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości