Problem z jedynką - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-10, 19:39   #1
hereee1
Przyczajenie

Problem z jedynką

Witam mam problem z prawą górna jedynką, z lewą wszystko jest OK. Prawa jest troszkę krótsza od lewej i wysunięta do przodu. Czy ortodonta może coś na to poradzić ?

Edytowane przez hereee1
Czas edycji: 2013-09-10 o 20:33
hereee1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 20:29   #2
marita_g
Raczkowanie

Dot.: Problem z jedynką

Poradzić może ortodonta.
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 09:07   #3
świderka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marita_g Pokaż wiadomość
Poradzić może ortodonta.
hej mozesz albo bawic sie ortodontycznie albo zrobic dwie licowki na te jedynki, wtedy beda wyrownane co do dlugosci i zrobione aby byly w luku. w zaleznosci oczywiscie jak bardzo jest wysunieta/ jakie masz warunki. Metoda szybsza -jedna wizyta, niz bawienie sie z aparatem i bujanie co miesiac do ortodonki. sama mialam diasteme i moj stomatolog mi świetnie zrobil. jezeli jestes z warszawy chetnie polece.
świderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-12, 19:56   #4
marita_g
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez świderka Pokaż wiadomość
hej mozesz albo bawic sie ortodontycznie albo zrobic dwie licowki na te jedynki, wtedy beda wyrownane co do dlugosci i zrobione aby byly w luku. w zaleznosci oczywiscie jak bardzo jest wysunieta/ jakie masz warunki. Metoda szybsza -jedna wizyta, niz bawienie sie z aparatem i bujanie co miesiac do ortodonki. sama mialam diasteme i moj stomatolog mi świetnie zrobil. jezeli jestes z warszawy chetnie polece.
No nie wiem. Ja nie chodziłam na wizyty co miesiąc. W ciągu całego leczenia byłam na wizytach zaledwie 4 razy i mam bardzo ładnie wyprostowane zęby, a miałam nie takie błahe problemy z moimi zębami.
Jeśli chcesz się bawić w te licówki na zdrowych zębach (o ile masz zdrowe), które mogą odpaść czy coś...
Nie istnieją jedynie stałe aparaty, są i inne rozwiązania.
Z resztą decyzja należy do Ciebie...
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-15, 09:29   #5
świderka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marita_g Pokaż wiadomość
No nie wiem. Ja nie chodziłam na wizyty co miesiąc. W ciągu całego leczenia byłam na wizytach zaledwie 4 razy i mam bardzo ładnie wyprostowane zęby, a miałam nie takie błahe problemy z moimi zębami.
Jeśli chcesz się bawić w te licówki na zdrowych zębach (o ile masz zdrowe), które mogą odpaść czy coś...
Nie istnieją jedynie stałe aparaty, są i inne rozwiązania.
Z resztą decyzja należy do Ciebie...
tak sie sklada ze mialam dwa aparaty stale i mialam strasznie krzywe zeby, usuwane mialam dwie czworki na gorze i dwojke na dole, jezdzilam co miesiac, i zazwyczaj wizyta ortodontyczna jest raz na miesiac ale nie bede sie upierac bo zawsze wszystko jest indywidualnie od przypadku. mi niestety ortodontka skopala sprawe i zostawila luke miedzy 3 i 5 oraz powstala diastema- miedzy jedynkami- gdzie wczesniej jej nie mialam. juz mialam dosc powtornego leczenia dlatego ja zdecydowalam sie na zamkniecie luku kompozytem. oczywiscie jest jeszcze jedna metoda- nie wiem dokladnie jak sie nazywa, ale zaklada sie przezroczyste szyny- one wygladaja jak szyna relaksacyjna lub do wybielania nakladkowego. nosi sie je i zmienia dosc czesto- rowniez w zaleznosci od przypadku. slyszalam wersje ze co tydzien nowa szyna, ale tez slyszalam ze co dwa dni. jezeli ktos ma mozliwosc w krotkim czasie wywalic wiesza glotowke i nie chce sie bawic w aparaty to warto. Oczywiscie to lekarz i technik najpierw na modelach i w systemach komputerowych sprawdza czy dana wada jest mozliwa do skorygowania za pomoca takich szyn.
Moim zdaniem jezeli jest mozliwosc wyrownania zebow do luku i wyrownania ich dlugosci przy pomocy licowek czy kompozytowych czy porcelanowych- doradzilabym takie rozwiazanie. Jedna wizyta (w przypadku kompozytowych) i z glowy i napewno wyjdzie szybciej i o wiele taniej niz aparat staly,czy te szyny.

To musi zobaczyc lekarz i zobaczyc czy jest sens w zaleznosci jak duze jest skrzywienie.
świderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-22, 21:58   #6
Nouvelle87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez świderka Pokaż wiadomość
tak sie sklada ze mialam dwa aparaty stale i mialam strasznie krzywe zeby, usuwane mialam dwie czworki na gorze i dwojke na dole, jezdzilam co miesiac, i zazwyczaj wizyta ortodontyczna jest raz na miesiac ale nie bede sie upierac bo zawsze wszystko jest indywidualnie od przypadku. mi niestety ortodontka skopala sprawe i zostawila luke miedzy 3 i 5 oraz powstala diastema- miedzy jedynkami- gdzie wczesniej jej nie mialam. juz mialam dosc powtornego leczenia dlatego ja zdecydowalam sie na zamkniecie luku kompozytem. oczywiscie jest jeszcze jedna metoda- nie wiem dokladnie jak sie nazywa, ale zaklada sie przezroczyste szyny- one wygladaja jak szyna relaksacyjna lub do wybielania nakladkowego. nosi sie je i zmienia dosc czesto- rowniez w zaleznosci od przypadku. slyszalam wersje ze co tydzien nowa szyna, ale tez slyszalam ze co dwa dni. jezeli ktos ma mozliwosc w krotkim czasie wywalic wiesza glotowke i nie chce sie bawic w aparaty to warto. Oczywiscie to lekarz i technik najpierw na modelach i w systemach komputerowych sprawdza czy dana wada jest mozliwa do skorygowania za pomoca takich szyn.
Moim zdaniem jezeli jest mozliwosc wyrownania zebow do luku i wyrownania ich dlugosci przy pomocy licowek czy kompozytowych czy porcelanowych- doradzilabym takie rozwiazanie. Jedna wizyta (w przypadku kompozytowych) i z glowy i napewno wyjdzie szybciej i o wiele taniej niz aparat staly,czy te szyny.

To musi zobaczyc lekarz i zobaczyc czy jest sens w zaleznosci jak duze jest skrzywienie.
No tak...licówki niby można założyć, ale do licówki porcelanowej trzeba zęba opiłować, a po co niszczyć zdrowy ząb? przy kompozycie można zmatowić ząb dla lepszej retencji, ale niekoniecznie, tylko wtedy trzeba liczyć się z tym, że materiał może mieć gorszą przyczepność. Najlepiej skonsultować się z ortodontą. Teraz są naprawdę przeróżne metody leczenia.
Stary 2013-10-22, 09:00   #7
martamak
Raczkowanie

Możesz iść się skonsultować, zobaczysz co Ci zaproponuje, licówki to dobre rozwiązanie ale trochę trzeba się z tym namęczyć niestety, bo wymaga to spiłowania zęba
martamak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości