|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jak ukryć swój wyjazd
hej dziewczyny
bardzo prosiłabym Was o radę, mam kilka pytań które mogą wydawać się głupie ale dla mnie są bardzo istotne. Niedługo wyjeżdżam za granicę na Węgry na parę dni, ale niestety muszę ukryć ten fakt przed jedną osobą a nie chciałabym żeby w którymś momencie powinęła mi się noga. Mam sieć z plusa i zielone pojęcie kosztach połączeń za granicę. Osoba przed którą muszę ukryć mój wyjazd również ma telefon z tej samej sieci. Tak więc moje pytania do Was drogie wizażanki:1. ile kosztuje połączenie na Węgry? 2. czy muszę w telefonie tej osoby włączyć roaming, czy on włącza się automatycznie? I czy ta osoba będzie wiedziała o tym że się uruchomił? 3. Czy jeżeli ta osoba będzie dzwoniła do mnie będzie widziała czy łączeniu mój zmieniony numer? (zakładam że nie) i jak będzie to wyglądało w odwrotną stronę, gdy ja będę dzwoniła do niej? Czy zmieni się to +48? niestety słabo mi idzie konspiracja i zacieranie śladów dlatego Was proszę o radę i z góry przepraszam za te idiotyczne pytania
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Naczelny Hipster
|
Dot.: Jak ukryć swój wyjazd
Cytat:
Dodatkowo jeśli ta osoba nie ma wpisanego +48 przed Twoim numerem to się w ogóle nie dodzwoni. 48 to numer kierunkowy Polski, Twój numer jest numerem polskim, więc będzie miał cały czas 48, nic się tu nie zmienia. Inna kwestia, że kasowo to wychodzi różnie, ja tego nigdy nie mogłam ogarnąć, ale jak mama do mnie dzwoni, to bulimy za to obie. Nie wiem jak to wygląda jeśli zza granicy ktoś dzwoni, ale wydaje mi się, ze tak samo. Więc jednak myślę, że może się wydać jeśli nagle ta osoba zauważy, że kasa z konta jej znika w zastraszającym tempie. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem jedno, jak ta osoba się później dowie o twoim ukrywanym wyjeździe to się może zezłościć, i ty to też wiesz.
Piszesz że słabo ci idzie konspiracja, i mnie też, osoby z mojego otoczenia w tym samym dniu by wiedziały że pojechałam tak...daleko Nie wiemy ile masz rodziny, nawet jak wyjdzie ci ukrywanie, to ktoś się może później wygadać. Co do połączeń, to zadzwoń do biura obsługi danej sieci, i tam ci powiedzą ile kosztują. |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli to wyjazd tylko na kilka dni, to radzę przez ten czas pisać jedynie smsy. Osoba pisząca z Polski na Twój numer będzie płaciła normalną stawkę. Dzwoniąc do siebie zapłacicie obydwoje i to dużo większe kwoty, więc ta druga osoba po zobaczeniu rachunku zorientuje się, że coś jest nie tak i z pewnością w biurze obsługi powiedzą jej o zagranicznych połączeniach.
Edytowane przez izka222 Czas edycji: 2013-10-26 o 11:06 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Według mnie nie ma jak się dowiedzieć, że jesteś za granicą
Co do +48 to jak ktoś wcześniej wspomniał bez tego ta osoba się nie dodzwoni. Jak Ty będziesz dzwonić to będzie normalnie +48. Nie wiem dlaczego chcesz się ukrywać, ale Twój telefon Cię nie zdradzi
|
|
#6 |
|
Zasiedzenie
|
Płatność wygląda inaczej, przynajmniej w play, chociaż to są chyba uniwersalne stawki? Jeżeli ktoś dzwoni do ciebie z polski, płaci normalną stawkę jak za połączenie w polsce. Ty odbierając taką rozmowę dopłacasz resztę (czyli płacicie oboje nieduże stawki). Jeśli ty dzwonisz, płacisz większą stawkę, ale osoba która odbiera połączenie nie płaci nic. Tak czy inaczej, tą drogą się nie dowie. Ja nigdy nie wiedziałam na tej podstawie że ktoś jest za granicą jeśli mi nie powiedział (i odwrotnie, nikt nie wiedział że ja jestem za granicą).
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Zolza ubiegłaś mnie :p
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. Edytowane przez jaksy Czas edycji: 2013-10-26 o 11:38 |
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
osoba która będzie dzwonić do Ciebie jak będziesz za granicą, będzie płacić normalną stawkę, taką jaką płaci kiedy jestes w Polsce
dojdzie jedynie Twoja opłata za odebranie tego połączenie
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Jedyna kwestia jest taka, że jak nie odbierzesz połączenia i włączy się operator, to najprawdopodobniej będzie to węgierski operator... Ale nie mam pewności, że zawsze tak jest, bo ostatnio moja rodzinka była za granicą i niektórym się włączał zagraniczny operator, a niektórym polski.
Ale to chyba jedyna opcja, która mogłaby Cię zdradzić. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogłyście
wiem że ta osoba byłaby zła gdyby się dowiedziała, ale nie mogę zaryzykować tego że przez nią nie pojadę. Trudno, najwyżej się obrazi, ale wolałabym jednak po prostu "zniknąć" na te parę dni
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
A musisz z tą tajemniczą osobą rozmawiać przez telefon przez te kilka dni?
![]() Kto to taki i czemu musisz to ukryć?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Podobno jak osoba, do której się dzwoni jest za granicą, to słyszy się trochę inny sygnał w telefonie? Ale nie wiem, czy tak jest zawsze, może to zależy od sieci/kraju/telefonu.
I czasem może się włączyć zagraniczna poczta, ale nie wiem, czy tak nie jest tylko, gdybyś Ty dzwoniła i osoba w Polsce miała wyłączony telefon.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-10-26 o 12:41 |
|
|
|
|
#12 |
|
KOTerator
|
Często mój tel łapie zagraniczną sieć i jak tż do mnie dzwoni to mi mówi, że znowu jestem w innej sieci i żebym przełączyła na polską. Od razu to rozpoznaje po sygnale i po tym co mówi mu operator jak nie odbiorę/nie mam zasięgu/odrzucę.
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
powiedz ze zepsulas glosnik i niekt sie nie dodzwoni dopoki nie naprawisz:d tylko smsy!
|
|
#15 |
|
Naczelny Hipster
|
A nawet jak załapie, to możesz wkręcać, że byłaś w pobliżu granicy i ci złapało zagraniczną sieć
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Ewentualnie możesz powiedzieć, że zablokowałaś aktualną kartę i będziesz miała inną tymczasową. Tymczasową możesz włożyć do innego telefonu(włączonego) i zostawić w Polsce. Nawet jak ta osoba będzie wydzwaniać to będzie polska sekretarka (np. nagrasz coś w stylu "przepraszam, jestem bardzo zajęta. jeśli masz pilną sprawę napisz maila lub zostaw wiadomość") i problem z głowy
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napełnij pustą miskę!klik Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach! Edytowane przez hanusia505 Czas edycji: 2013-10-26 o 14:11 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Naczelny Hipster
|
Aha. http://images.wikia.com/dragonball/i...u-dont-say.jpg
Proszę, idź spełniać swą potrzebę chwalenia się elementarną wiedzą gdzie indziej. Ja nigdzie nie napisałam, że graniczy, a wręcz dziwne jest dla mnie, że przyszło Ci to do głowy. Chodziło mi o ceny połączeń. Na wyciągu nie pokaże Ci się informacja do jakiego kraju dzwoniłaś tylko info, że rozmowa w roamingu była. Wtedy mogłaby wkręcać, że była w pobliżu granicy, a jakiej to już nie ma znaczenia. |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mialam na mysli to, ze jesli autorka nie odbierze telefonu to glos w sluchawce odezwie sie po wegiersku informujac, ze abonent jest niedostepny. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
Z polskiego jak kiedyś dzwoniłam za granicę to odezwało mi się po angielsku (mimo, że ta osoba nie była w kraju anglojęzycznym), więc szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy jest jakaś reguła... Autorka będzie musiała się pilnować, żeby telefon odbierać
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
albo na trzy dni wyłączyć i powiedzieć, że się zepsuł/gdzieś zostawiła i się rozładował.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.plus.pl/indywidualna/Pomo...naStawekWUnii/
Od 1 lipca tego roku stawki uległy zmianie i wygląda to tak, że osoba dzwoniąca z polskiego numeru w Polsce płaci wg swojej aktualnej taryfy normalnie, osoba z polskim nr znajdująca się za granicą 'dopłaca' za to połączenie (0,35zł). Jeśli sama wykonujesz połączenie to płacisz wyższą stawkę niż za odebranie go(1,22zł). Oprócz tego jeszcze smsy po 40 groszy i transfer danych. Jeśli pieniądze nie są ważną kwestią to po prostu starałabym się zawsze odebrać telefon i ewentualnie narzekać, że coś się psuje, więc mogą się dziać niewyjaśnione rzeczy
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.

bardzo prosiłabym Was o radę, mam kilka pytań które mogą wydawać się głupie ale dla mnie są bardzo istotne. Niedługo wyjeżdżam za granicę na Węgry na parę dni, ale niestety muszę ukryć ten fakt przed jedną osobą
a nie chciałabym żeby w którymś momencie powinęła mi się noga. Mam sieć z plusa i zielone pojęcie kosztach połączeń za granicę. Osoba przed którą muszę ukryć mój wyjazd również ma telefon z tej samej sieci. Tak więc moje pytania do Was drogie wizażanki:
i z góry przepraszam za te idiotyczne pytania