|
|
#1 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 201
|
¦niadanie
Wiadomo ¿e w pierwszym posi³ku powinno dostarczyæ siê za razem energii w postaci wêglowodanów, t³uszczy jak i pe³nowarto¶ciowego bia³ka. Z racji ¿e wiele osób ma problem z tym co je¶æ na ¶niadanie ¿eby uwzglêdniæ te wszystkie sk³adniki chcia³abym ¿eby ¯elazne Damy podzieli³y siê swoimi pomys³ami
![]() Moje ¶niadanie praktycznie codziennie wygl±da podobnie: 80gr p³atków owsianych/90gr kaszy jaglanej 2 jajka do wrz±tku wsypujê p³atki lub kaszê, zmniejszam ogieñ i gotujê a¿ wch³on± ca³± wodê, dodaje jajka i przez chwile mieszam po czym wsypujê dodatki, przewa¿nie s± to jagody goji i pestki dyni lub jakie¶ warzywa i ³y¿ka oliwy z oliwek. Jak mam rano wiêcej czasu to robiê placek. Ugotowane p³atki/kaszê mieszam z jajkami, wlewam na such± patelnie teflonow±, przykrywam pokrywk± i sma¿ê kilka minut na ma³ym ogniu. Jak jajka z wierzchu siê zetn± przerzucam placek na talerz. Z drugiej strony nie sma¿ê bo przy takiej ilo¶ci p³atków ciê¿ko jest go przerzuciæ ¿eby siê nie rozlecia³, chocia¿ zawsze mo¿na obracaæ po kawa³ku, w kilku czê¶ciach te¿ jest dobry |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 371
|
Dot.: ¦niadanie
Nigdy nie wyobra¿a³am sobie ¿ycia bez ¶niadania, nie potrafiê bez tego funkcjonowac.
U mnie w tym posi³ku równie¿ króluj± jajca (¶rednio 2-3 w zale¿no¶ci od wielko¶ci). W jakiej postaci? Jajecznica, na miêkko, przeró¿ne omlety ( na bazie m±ki ¿ytniej/ p³atków owsianych + dodatki czyli pestki, siemie lniane swie¿o mielone). Do tego jakie¶ miêcho, czasami wêdlina plus warzywa wg upodobania. Robi±c sa³atkê ukraszam to olejem lnianym. W przypadku jajecznicy/jaj na miêkko chlebek domowy. Dzisiaj pierwszy raz wypróbowa³am placek jaglany i jestem zachwycona. Zjad³am go z duszonymi warzywami - cukini±, bak³a¿anem, papryk± czerwon±, zielon±, chilli, pomidorami, plus cycek indyka, a wszystko zalane przeciere pomidorowym (narobi³am w chole*e tego sosu i tak sobie go jem ze wszystkim teraz... I ze wszystkim mi smakuje, ale dobrze, ¿e ju¿ siê koñczy ).
Edytowane przez wooow12 Czas edycji: 2013-04-21 o 10:22 |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 705
|
a ja ostatnio zakochana jestem w placuszkach owsianych: 3 lyzki platkow owsianych miele w blenderze na make, dodaje jajko, troche proszku do pieczenia i cynamonu, miksuje jeszcze raz. do tego dodaje potarte na grubych oczkach pol lub 3/4 jablka, formuje 2 placki na suchej patelni i smaze na malym ogniu. pycha. do tego kilka orzechow jem zeby byly tluszcze, ale mozna tez pewnie je zmiksowac z reszta
polecam!
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my tu jemy a nie g³odujemy !Ja dzi¶ 80 g p³atków owsianych, 2 jajka,ca³e du¿e jab³ko,cynamon
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2013-04-21 o 11:03 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 883
|
Jajecznica z kasz± gryczan±
1/2 - 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej 2-3 jajka mas³o/olej (co kto u¿ywa) przyprawy Na patelni rozgrzewam mas³o/olej, wsypujê kaszê i podgrzewam. Wbijam jajka, dprawiam i sma¿ê, a¿ siê zetnie jajko. Do tego jakie¶ warzywka polane oliw±. Czasem, jak stwierdzê, ¿e jajecznica jest za sucha, to polewam domowym czatnej warzywnym ![]() Mo¿na to samo zrobiæ z kasz± jaglan± lub np. makaronem - w zale¿no¶ci od tego co kto ma, co komu zosta³o, a musi zu¿yæ lub po prostu co kto lubi
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
80g p³atkow owsianych
4 jajka 30g wheya 100g banana ( + opcjonalnie miód, daktyle ... dowolno¶æ ) misujemy i smazymy placek na teflonie )
|
|
#7 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 891
|
Znalezione w internecie serniczki z patelni
Porcja na 8 serniczków (u mnie na 2 osoby starcza) *250 g twarogu (np pó³t³ustego) * 1 jajko * m±ka * ew. dodatki, lub smarowid³o na wierzch. Mieszamy twaróg z jajkiem, dosypujemy ok 3 ³y¿ek m±ki, ¿eby ciasto zrobi³o siê w miarê "sta³e", dodajemy nasze dodatki (rodzynki siê tu fajnie spisuj±), potem formujemy kuleczki, obtaczamy w m±ce i robimy ma³e placuszki. Nastêpnie na patelniê i sma¿ymy. Jaglanka (je¶li dla kogo¶ wyda siê ma³o to mo¿e podkrêciæ ilo¶ci) * 40g kaszy jaglanej * mleko (1/2 lub ca³a szklanka, zale¿y jaki kto ma stosunek do nabia³u) * miód * jajko * kiwi, rodzynki, daktyle, ¶liwki suszone - co kto lubi. Reszta chyba wiadoma - gotujemy wszystko razem i wsypujemy pokrojone owoce, pycha
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rzabbocop
|
Moje ¶niadanie zwykle jest proste:
Jajecznica z 3-4 jaj + kilka li¶ci sa³aty lub szpinak + kromka chleba ¿ytniego razowego z mas³em Czasem dorzucam kilka pomidorków koktailowych |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 364
|
Ja staram siê je¶æ zdrowo, ale czasem dorzucam co¶ mniej zdrowego, dopóki zachowujê bilans to nie wariujê, a przyjemno¶æ z jedzenia muszê mieæ
![]() I. Owsianka z jajkami 2 jajka rozbe³tujê, dolewam sporo wody, wsypujê p³atki owsiane (ok 60-80g) i "gotujê" na patelni. Do miseczki wkrawam banana (jak dajê mniej p³atków) albo truskawki albo jagody, albo mieszankê owoców. Pyyyycha ![]() II. Chlebek w jajku. (im starszy i suchszy chleb tym lepiej) 2 jajka mieszam z zio³ami, maczam w tym chlebek i sma¿ymy na teflonie - potem mo¿na dodaæ wêdlinê, pomidory, szczypiorek, co siê tam lubi. III. Barszczyk bia³y z jajkiem i twarogiem (smak dzieciñstwa Gotujê barszcz z gotowego zakwasu (mo¿na zrobiæ te¿ samemu), dodajê ³y¿kê ¶mietany (ugotowanie tego zajmuje mi jakie¶ 10min, w miêdzyczasie gotujê jajka), do barszczyku wrzucam 1 du¿e ugotowane jajo, i 100g twarogu + 2 kromki chleba z mas³em. IV. 4-5 frankfurterek + chleb z mas³em V. Omlet warzywny ala pizza. Omlet z 2 jaj, z dodatkiem szczypiorku, ¶wie¿ych pomidorów, zió³ prowansalskich, sera mozzarella i ew. jakiej¶ wêdliny. Przy mocno bia³kowym ¶niadaniu zamiast typowych wêglowodanów wybieram owoce - i robiê koktajle owocowe
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 371
|
Cytat:
To jedna z tych "potraw", z którymi lepiej siê do mnie nie zbli¿ac. Uwielbiam i nie mam umiaru, potrafi³am poch³on±c niesamowite ilo¶ci. Teraz zapobiegawczo unikam
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Jem najczê¶ciej przenajró¿niejsze placki owocowe, które robi siê tak:
sk³adnik suchy * + owoce (banan, maliny, owoce goji najczê¶ciej) + jajko/dwa (zale¿y od ilo¶ci suchego sk³adnika) + migda³y, wiórki -> wszystko zblendowaæ -> sma¿yæ na oleju kokosowym * sk³adnik suchy: zmielone p³atki owsiane, m±ka gryczana, m±ka z amarantusa Czasami zamiast suchego dodajê ugotowan± kaszê jaglan±, ale wtedy muszê te¿ dodaæ m±ki gryczanej, ¿eby siê nie rozlatywa³y. Chocia¿ ostatnio to czê¶ciej króluje opcja : ziemniaki ugotowane, rozwalone na papkê + jajka + camembert + suszone pomidory + boczek Pychota! ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- A i jeszcze mam jeden patent: jaglan± ugotowaæ na mleku/wodzie (co kto lubi i mo¿e), dodaæ banana, migda³y i te ró¿ne inne, odstawiæ z ognia, wlaæ rozmem³ane jajko -> ZJE¦Æ ![]() No ale jak jeszcze nie wiedzia³am o FODMAP, to robi³am z opcj±: pra¿one jab³ko z rodzynami i migda³ami
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 450
|
u mnie taz najczesciej placek jajeczny. dzis 2 jajka ugotowane, 2 buleczki zytnie z maslem i brokol
ale teraz na sniadanie moge zjesc juz wszystko, mieso, golabki, salatki, zupe...
|
|
#14 |
|
Rzabbocop
|
Bo ja jestem niejadek ¶niadaniowy
![]() Wychodzi zwykle miêdzy 450 a 600 kcal
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 119
|
Przedszkolak?
![]() Mój syn (kto nie wie- on nie ma jeszcze dwóch lat) zjad³ na kolacjê ostatnio jakie¶ 40g p³atków z jajkiem, ³y¿k± jogurtu naturalnego, ca³ym bananem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami, tak¿e no
|
|
|
#16 |
|
Rzabbocop
|
Je¶li jem owsiane na ¶niadanie to staram siê ograniczyæ do ok 100g
![]() na trzech ³y¿kach to bym umar³a z g³odu zanim bym skoñczy³a jesc
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 923
|
Ostatnio mam dzik± fazê na banany, wiêc punktem centralnym mojego ¶niadania jest koktajl bananowy (2 zmia¿d¿one bezlito¶nie banany+mleko+³y¿eczka otrêbów orkiszowych). Oprócz tego zjadam trochê owsianki/kanapkê/jajecznicê.
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tu widzê sam cukier.Nie jest to dobre ¶niadanie.
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2013-04-22 o 10:06 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 754
|
Ja przez d³ugi czas (2 lata) codziennie jad³am owsiankê (80g) z jogurtem naturalnym, bananem i ew. innym owocem. Od jakiego¶ czasu jem kanapki z chleba otrêbowego lub innego w³asnej roboty, np. z ³ososiem, piersi± z kurczaka, bieluchem i porcj± warzyw. Wpad³o kilka razy mas³o orzechowe ale siê skoñczy³o - dzi¶ jutro robimy w³asne
. W weekend ¶niadanie siê ró¿ni: w sb jajecznice z 2,5 jajka, z jakim¶ miêskiem, cebulk±, pieczarkami itp. z chlebem (czê¶ciej w³asnym, chyba, ¿e nie chce mi siê zrobiæ ). Do tego warzywka. W niedzielê twaro¿ek z jogurtem nat, warzywka, na kanapki ³oso¶, kurczak ("szynka" w³asnej roboty by T¯).Jak skoñczê chlebek to wracam do p³atków, tylko na wodzie i z jajkiem by bia³ko by³o. zobaczymy czy bêdzie mi z tym dobrze
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 437
|
Ja mam podobnie, Mayeczka. Przed prac± teraz tylko owsianka z wk³adk±, a w sob/nd - placek, jajecznica, jajca gotowane, omlet - wszystko z nale¿yt± celebracj±
![]() Jajecznica z kasz± (dowoln±) tez jest super. Ostatani dodajê do niej jescze twaro¿ku
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 754
|
U nas ta jajecznica to czê¶ciej s± dodatki z jajecznic± ni¿ jajecznica z dodatkami ;p z kasz±? mo¿na by spróbowaæ
Ry¿ z jajkiem jest super (pamiêtam za czasów chiñczyka ;p)
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przecie¿ jest trochê owsianki, nie wiadomo ile dla jednego trochê znaczy 30 gram a dla drugiego 100 wiêc mo¿e nie jest tak ¼le![]() a co do tych 30 gram to kiedy¶ tyle jad³am, dodawa³am do tego kilka ³y¿ek orzechów, suszone owoce, jogurt i ³±cznie wychodzi³o niby ponad 500 kcal ale teraz bym siê nie najad³a tak± ilo¶ci± p³atków i samymi orzechami Nale¶nik z amarantusa: - 4 ³y¿ki nasion amarantusa - 2 ³y¿ki m±ki orkiszowej pe³noziarnistej - jajko, jak kto¶ ma do¶æ jajek to z samego bia³ka te¿ wyjdzie - woda do uzyskania w miarê rzadkiej konsystencji Mieszamy, rozlewamy na patelni, sma¿ymy z obu stron i przerzucamy na talerz. A jako dodatki co kto lubi, mo¿e byæ na s³odko czyli serek wiejski, twaróg i owoce, ale ja preferujê warzywa i pier¶ z indyka
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
tak jakos
![]() tak w ogole to sza³u dostaje na s³owo dzem,jogurt,musli, suszone owocki,miod
|
|
|
#24 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Oczywi¶cie, koktajl nie jest jedynym, co zjadam na ¶niadanie. Robiê go na mleku i dodajê otrêbów. Oprócz niego mam jajka (w formie jajecznicy albo jajka sadzone), zwykle z odrobin± chleba, ró¿ne wersje owsianki, czasem twaróg/rybê/wêdlinê. Czêsto-ry¿, zupê miso, sa³atki z makaronem, nieraz jogurt lub kefir. ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
Ca³e narody tak jedz± od pokoleñ i czuj± siê dobrze. Poza tym. Jest musli i musli. Jest sobie, na przyk³ad, crunchy z hord± syropu glukozowo-fruktozowego albo p³atki owsiane w wersji czystej i nieska¿onej. Owsiankê te¿ mo¿na zrobiæ z torebki, z po³ow± uk³adu okresowego gratis, a mo¿na naturalnie. Naturalny miód jest bardzo zdrowy. Jogurty te¿ s± ró¿ne. Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2013-04-22 o 12:31 |
||
|
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale dobra nie o tym temat
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ojesssssssssssu :P przepis tylko podawalam, nie dopisalam, ze jescze do tego dorzucam owoce i orzechow , poza tym z tego co wypisalam wychodzi do 4 placuszkow, to malo?! + zalozmy garstka orzechow i banan + kilka suszonych fig? oj zapewniam Cie, ze glodowac to ja nie gloduje :P kalorycznosc na moje spoko, po prostu nie pisalam reszty bo skupilam sie na przepisie bo tak tez watek zrozumialam...
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 044
|
ufff, ja nie jestem w stanie prawie nic zjesc na sniadanie, rano espresso z mlekiem (pol na pol), 2 pelnoziarniste owsiane ciasteczka (domowe), lub jeden pelnoziarnisty owsiany muffin (domowy) i moglabym na tym skonczyc. Nic slonego, nic obiadowego nigdy nie bylam w stanie zjesc, zaraz robi mi sie niedobrze. Czasami weekendowo pozne sniadanie to kromka lub dwie pelnoziarnistego zytniego chleba (domowego, nie uznaje kupowanych wyrobow piekarniczych) + zmiksowane pomidory z oliwa i czosnkiem + ew. bialy ser, ale to musialoby byc po 11 rano.
Teraz jednak kiedy cwicze i biegam prawie codziennie, od jakis 4 miesiecy, staram sie wmuszac w siebie sniadanie - 3 lyzki naturalnych platkow owsianych + owoc (teraz sa truskawki, banan, kiwi, mango...) + naturalny serek. Drugie sniadanie jem po 3h od pierwszego i jest to zazwyczaj owoc i zielona herbata, albo pelnoziarniste ciasteczka, zalezy co mam ze soba. Nigdy nie czuje glodu rano, moj partner zawsze sie smieje, ze jak gdzies rezerwujemy hotel to nie oplaca sie dla mnie kupowac sniadania, ktore zazwyczaj jest w formie bufetu, a ja i tak wypijam kawe i zjadam swoje ciasteczka albo muffinki (nie cierpie kupowanych, sa za slodkie!), ew. kawalek pelnoziarnistego chleba, jak jest, z oliwa i pomidowami
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Rzabbocop
|
Owoc to nie posi³ek
---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
ojej, przepraszam, nie krzyczcie
juz sie dzis w pracy wkurzylam, wytarczy...
![]() |
Nowe w±tki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

).
polecam!

my tu jemy a nie g³odujemy !

ja tu widzê sam cukier.Nie jest to dobre ¶niadanie.
juz sie dzis w pracy wkurzylam, wytarczy...