|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
studia - zmiana, przeniesienie - czyli gdy nie wiesz co począć
Cześć dziewczyny, chciałabym zapytać Was czy po rozpoczęciu studiów można się jeszcze jakoś przenieść? zmienić kierunek lub szkołę? może któraś z Was wie coś na ten temat?
![]() i pytanie nr 2: orientujecie się może, które Krakowskie uczelnie organizują rekrutacje na semestr letni? ![]() dzięki z góry za wszystkie odp _________________________ __________________ Zapraszam do wątku zbiorczego: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=745316 viva91 Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-07-10 o 15:06 |
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: studia - zmiana, przeniesienie - czyli gdy nie wiesz co począć
Przenieść możesz się po najwcześniej po pierwszym semestrze (lub po pierwszym roku) jeśli masz odpowiednio wysoką średnią, no chyba że znajdziesz jeszcze jakąś prywatną uczelnię, która cię teraz przyjmie, chociaż wątpię.
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
ale gdzie chcesz się przenieść? rok temu koledze udało się jeszcze w pierwszym/drugim tygodniu przenieść na inny kierunek, ale bardzo podobny do pierwszego i na tym samym wydziale.
|
#4 |
|
.
|
duzo zalezy od kierunku. na niektorych uczelniach wymagaja odpowiedniej sredniej, zeby przeniesc sie z uczelni na uczelnie na ten sam kierunek. mozna sie przeniesc po semestrze lub dwoch, ale trzeba nadrobic roznice programowe.
zeby przeniesc sie na inny kierunek na danej uczelni czasami jest mozliwosc przeniesienia sie, majac odpowiednia srednia. u mnie na uczelni ludzie, ktorzy mieli powyzej 4,5 mogli zmienic kierunek, np. z zootechniki czy biotechnologii na weterynarie |
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Z przeniesieniem się, jest kłopot - możesz przeniesc sie po 1wszym roku, mając średnią powyżej 4.0. (chyba ze to oblegane kierunki jak weterynaria, medycyna czy prawo) i musisz nadrobic róznice programowe (czyli kolokwia i egzaminy, których nie miałaś). w pierwszym tygodniu udało by Ci się przenieść, jeśli ktoś by wypadł, zrezygnował lub z innych powodów opuścił uczelnię.
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
będę studiować filologię angielską - nauczycielska, ale wolałabym właśnie nienauczycielską, tak wg to chciałam studiować psychologię, ale niestety, nie wypaliło
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
To musisz jak najszybciej załatwic. Myslę, że by Ci się udało przeniesc jeszcze w pazdzierniku. Spróbuj znaleźć osobę, z tej nienauczycielskiej, co by się na nauczycielską chciała przenieść i idźcie do dziekana.
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
na psychologię miałabyś szanse tylko i wyłącznie wtedy jeśli brałaś udział tak w rekrutacji, inaczej niestety w tym roku możesz zapomnieć. a z tej filologii jak piszesz to śmiało masz szanse, tak jak koleżanka napisała poszukaj kogoś kto być może chciałby się zamienić. i spytaj też w dziekanacie może jeszcze Cię wcisną, bo ktoś w ostatniej chwili zrezygnował? możesz też studiować to co studiujesz i napisać list prośbą do dziekana, o to, że chciałbyś uczęszczać na różnice programowe z tego drugiego kierunku, u mnie tak robili bez problemu. a na drugi semestr już Cię tam wcisną, bo wtedy na bank zwolnią się miejsca
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
o właściwie to też troche nurtuje mnie ta kwestia
![]() studiuje zarządzanie na UE, ktory posiada ośrodek dydaktyczny w moim rodzinnnym mieście. Myslicie , że możliwe jest przeniesienie sie jeszcze z 'głównego' uniwersytetu do tego ośrodka na podobny kiernek bo samego zarzadzania tam nie mają? wiem ze najlepiej tam zadzwonic, ale mogę to zrobić dopiero jutro a chcialabym wiedzec czy to w ogóle możliwe
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Myślicie , że da radę się przenieść jak w poniedziałek zaniosę podanie? Z rolnictwa na turystykę. Na UWMie (Olsztyn)
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Hej podłaczam się do pytania. Chce się przenieś na inny kierunek w obrebie tego samego wydziału. Dodam że brałam udział w rekrutacji dostałam się ale poszłam na ten drugi i teraz żałuje.
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.