|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Relacje z rodzicami.
Jakie są Wasze relacje z rodzicami? Zastanawiam się nad tym tematem od jakiegoś czasu, bo zauważyłam, że wiele moich koleżanek mieszka z nimi i nic poza tym. Ja mam dobry kontakt z mamą, z tatą niby też - ale wygląda to podobnie jak u moich znajomych, czyli widzę się z nim codziennie, a mimo to niewiele rozmawiamy, on niewiele o mnie wie. Głośny był też swego czasu temat "klapsów" - w dzieciństwie dostałam chyba ze dwa razy, nie wspominam tego jako traumę, za to pamiętam, że rodzice bywali dla mnie oschli, kiedy ich zawiodłam. I to już było bardzo przykre. W telewizyjnych serialach (wiem, że niewiele mają wspólnego z rzeczywistością) relacje między rodzicami a dzieckiem pokazywane są jako wzorowe, pełne miłości, poświęceń, bez skazy... A ja swoich staruszków kocham i cenię, a mimo to mam jakiś tam żal o pewne sytuacje z przeszłości. Też tak macie? Pytam o to, czy Waszym zdaniem relacje dziecka z rodzicami mogą być idealne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Relacje z rodzicami.
Nie znam przykładu takiej rodziny, gdzie relacje dzieci z rodzicami byłby takie jak w amerykańskich serialach. Nie wszystko rodzice nam mówią, my też ukrywamy przed nimi dużą część naszego życia. Myślę, że do takich idealnych relacji trzeba byłoby się wzajemnie zaprzyjaźnić, a nigdy nie będzie tak, że Twoja np. matka zrezygnuje z roli matki żeby całkowicie poświęcić się roli przyjaciółki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja mam z rodzicami bardzo bliskie relacje, właściwie codziennie rozmawiamy, godzinę, półtorej - gdy jestem w domu, to na pewno dłużej. W sumie przed moim wyjazdem na studia plan dnia był taki, że wracałam do szkoły, zwykle krótko przed albo krótko po wracała też moja mama i gadałyśmy nawet ze dwie godziny, co nam tam się zdarzyło. Tata wie o mnie pewnie mniej, ale odkąd wyjechałam na studia, a studiuję to samo, co on skończył, to też staliśmy się bardziej bliscy. Nie znaczy to, że jest idealnie, bo np. moja mama faworyzuje mojego starszego brata, na którego złego słowa nie da powiedzieć, ponadto jest mocno uprzedzona do mojego TŻ. Tata z kolei lubuje się w takich typowych trollowatych żarcikach, które mnie doprowadzają do furii. Nigdy nie byłam przez nich ,,karana" (no chyba że brak wieczorynki - dwa razy przez całe dzieciństwo - można uznać za kary), nie dostałam też nigdy nawet klapsa, o innych formach przemocy nie wspominając. Byłam po prostu takim dzieckiem, którego nie trzeba było karać, bo dało się ze mną dość szybko dogadać. Relacje nie mogą być idealne, zawsze coś jest schrzanione (np. przez moich rodziców oboje z bratem mamy problem ze złością, tj. dążymy do tego, by się nie kłócić, nie unosić, schodzić sobie z drogi, a to niekoniecznie jest dobre). Jak tak się zastanawiam, to nie mam do rodziców specjalnego żalu o nic, poza takimi typowymi pierdołami. Wręcz jestem im pod wieloma względami wdzięczna, bo np. normalnie podchodzą do mojej seksualności, gdy miałam anatomiczne problemy ze współżyciem wiedziałam, że mogę z nimi o tym porozmawiać i bez wahania mi pomogli, a sama operacja do najtańszych nie należała. Nie jest tak, że rodzic musi zrezygnować niejako z roli rodzica, żeby wejść w rolę przyjaciela. To, że traktuję ich jak przyjaciół nie znaczy, że nie są dla mnie autorytetami czy że mniej ich szanuję. Nigdy też nie traktowali mnie ex catedra, czyli ,,nie bo nie" ,,zrobisz jak ja mówię", właściwie można powiedzieć, że od dość wczesnego wieku traktowali mnie jako osobę, a nie dziecko, którym trzeba zarządzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
uparta chmura
|
Z moja mama teraz kontakt mam swietny. Ale mam troche zalu..mama zawsze byla oschla, lania nigdy nie dostalam, mama w podstawowce nigdy nie sprawdzala mi zeszytow, dzienniczkow itp nikt nigdy nie gonil mnnie do lekcji( a moja mama jest pedagogiem
![]() Takze, wiem skad kompleksy sie biora ![]() Teraz sama jestem mama i staram sie nie powielac tych bledow i dawac mojemu dziecku duzo akceptacji i milosci.
"Większość ludzi ma tyle szczęścia, na ile sobie pozwoli" Abraham Lincoln Edytowane przez Mija62 Czas edycji: 2014-01-20 o 00:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
ja mam świetne relacje z rodzicami, ba, nawet mój TŻ mam wrażenie ma lepsze relacje z moimi rodzicami niż swoimi
![]() ogólnie spędzamy u nich sporo czasu, lubimy z nimi np. pograć w gry planszowe (właśnie przed chwilą wróciliśmy, siedzieliśmy od 18 do 1 w nocy ![]() ![]() oczywiście, że nie mówię im o wszystkim, bo nie uważam, że np. miałabym do nich lecieć i skarżyć się, że pokłóciłam się z TŻtem czy coś w tym stylu; są rzeczy przeznaczone tylko dla uszu przyjaciół, inne rodziców, a jeszcze inne powinny zostać tylko między mną a moim narzeczonym zawsze mogę na nich liczyć, oni na mnie zresztą też |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Idealna relacja to może nie jest, ale zbliżona do ideału owszem. Jak spotkają się trzy osoby o dość silnych charakterach, to czasem latają talerze i drzwi trzaskają
![]() O, mam żal do taty, że mnie nie oznaczył jako córkę na fb ![]()
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie podobnie - jestem już usamodzielniona, mieszkam 20 km od nich, pracuję, mam męża, a codziennie ze sobą rozmawiamy przez telefon - wcześniej byłam na studiach, 200km od miejsca zamieszkania - nic się nie zmieniło. Szanuję ich, kocham, uważam za swoich przyjaciół i ich porady są dla mnie bardzo ważne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Poprawne relacje.
Ani słodkopierdzące, ani oschłe. Mieszkamy 120 km od siebie, rozmawiam z mamą 2-3 razy w tygodniu. Ja na nich mogę liczyć, czy oni na mnie? Jeszcze przede mną te "wyzwania", bo chyba jednak wychodzi to, gdy rodzice są starszymi osobami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
W życiu nigdy nie będzie tak jak w serialu czy na filmach, i myślę że nie ma tak wzorowych rodzin jak pokazują w telewizji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Z mamą mam dobre kontakty, co prawda nie mówię jej wszystkiego jak kiedyś ale wiem że gdybym chciała pogadać, doradzić się to mogę na nią liczyć. Ojciec natomiast jest moim ojcem na papierku. Mieszkamy razem ale praktycznie nie rozmawiamy. Czasem lepiej nie rozmawiać niż się kłócić. Przywykłam do tego i jest to już takie można powiedzieć normalne.
Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mogę śmiało powiedzieć że moje relacje z rodzicami są bardzo dobre bo uważam że nie ma idealnych wzorów.
Z mamą mogę porozmawiać na wszystkie tematy nie było praktycznie żadnego tematu tabu czy to seks, ciąża, miesiączki ![]() ![]() Jednak z tego co się rozmawiało ze znajomymi to mam bardzo fajnych rodziców że mogę porozmawiać o wszystkim, nie wstydzę się ich czy to że zawsze jak ktoś przyjjdzie do domu to mama zaraz zagada, niż tak jak u znajomego gdzie rodzice byli bardzo konserwatywni, surowi i tacy inni jak moi ![]()
And we danced And we cried And we laughed And had a really, really, really good time Take my hand, let's have a blast And remember this moment for the rest of our lives Edytowane przez maacieek Czas edycji: 2014-01-20 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja mam naprawdę świetne relacje z rodzicami. Naprawdę mogę powiedzieć im WSZYSTKO, a szczególnie mamie. Trochę denerwuje mnie to, że jednak zawsze za bardzo się martwią -ogólnie to nie jest tak, że jak byłam młodsza czy teraz (mam 18 lat) to mi czegoś zabraniali, właściwie to na wszystko mi pozwalali, ale jak coś im nie odpowiada prawią mi wykłady i mi się odechciewa
![]() Czasami też nie potrafią zrozumieć mojego punktu widzenia -ich argumenty są najlepsze i już. No a nie zawsze mają rację. Ale poza tym wiem, że mogę na nich liczyć, oni zresztą na mnie też. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.