![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Technologia żywności i żywienie człowieka
Witam!
Od października rozpoczynam studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tych studiach. ![]() Może są tu jakieś studentki/absolwentki tego kierunku? ![]() Nurtują mnie między innymi pytania takie jak: jakie są przedmioty, do którego z nich lepiej od samego początku mocno się przyłożyć, na czym polegają zajęcia praktyczne i laboratoryjne, na czym polegają zajęcia z ochrony środowiska "w terenie"... ? Pozdrawiam serdecznie ![]()
__________________
3... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: o, jak ja kocham to miejsce...
Wiadomości: 367
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Jestem po drugim roku technologii więc na parę pytań mogę Ci odpowiedzieć.
Przede wszystkim chemia. Ja na studia poszłam trochę nieświadomie, po maturze z biologii i miałam spore zaległości z chemii, musiałam nadrabiać. Chemia jest wszędzie i przez całe studia. Ogólna, organiczna, fizyczna, żywności, biochemia [brr!]... Ale da się. Po drugie fizyka. Przynajmniej tam gdzie ja studiuję [UWM] ten przedmiot to postrach a mało kto go naprawdę rozumie. Ale da się ![]() Nauki jest sporo, na pierwszym roku przedmioty kształcenia ogólnego [chemia, matematyka, fizyka, informatyka, maszynoznawstwo, rysunek techniczny, statystyka...], im dalej tym bardziej kierunkowe. Dla mnie drugi rok bez porównania gorszy [m.in. mikrobiologia, ogólna technologia żywności, analiza i ocena jakości żywności, biochemia, inżynieria procesowa] ale to kwestia ułożonego planu zajęć, rozplanowania przedmiotów a więc i uczelni. Zajęcia są głównie laboratoryjne, rozpoczynające się wejściówką. Polegają najprościej mówiąc na mieszaniu, miareczkowaniu, oznaczaniu zawartości czegoś w czymś, prowadzeniu obserwacji i notowaniu wyników ![]() ![]() Ochrona środowiska [zastrzegam że mówię tylko o przykładzie mojej uczelni] to bajka. Na ćwiczeniach kilka pogadanek w temacie, zajęcia w terenie [wyprawa do arboretum i wykonanie szkicu-planu kawałka Kortowa], jedno kolokwium i zaliczenie. Generalnie nauki jest dużo, u nas przyjmują zbyt wiele osób i potem jest odsiew, dużo ludzi rezygnuje szczególnie na pierwszym roku... Ja wychodzę z założenia, że wszystko jest do zaliczenia prędzej czy później także nie martw się ![]() Gdzie będziesz studiować?
__________________
"Po szyje w chmurach, po kolana w oceanach..." ![]() Nie możesz mieć wszystkiego. Gdzie byś to położył? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]() Ja będę studiować na UP w Poznaniu. Z tego co wiem tam również przyjęli dużo więcej osób(ponad 200), więc będzie odsiew. Co do chemii to zarówno w gimnazjum jak i liceum miałam dość dobre nauczycielki... ale z fizyki nie wiem nic ![]() Myślisz, że dam radę? Czego dokładniej uczycie się na tej fizyce? A co do ćwiczeń laboratoryjnych - zawsze zastanawiałam się jak to jest - ilu jest studentów w tym laboratorium "na raz" i czy wszyscy robią wszystko w jednym czasie, czy każdy osobno, a reszta patrzy? Bo ta druga opcja chyba trochę stresująca jest ![]()
__________________
3... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: Wlkp.
Wiadomości: 315
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Mam kilku znajomych po tym kierunku, właśnie na poznańskim UP.
Wtedy to jeszcze AR ![]() Kierunek jest dośc czaso- i pracochłonny. Szczególnie na 1 i 2 roku jest nawał chemii. Chemia fizyczna, organiczna, biochemia i takie tam, ale wszytsko jest do przejścia. Ćwiczenia terenowe mieli ciekawe, wizyty w np. poznańskim browarze, wiele wyjazdów. Poradzisz sobie. Głowa do góry |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co masz na myśli pisząc praco i czasochłonny? Wiem, że studia do najłatwiejszych nie należą, ale mam nadzieję, że ilość nauki nie jest podobna do medycyny czy farmacji... ![]()
__________________
3... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 16
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Wszystko do przejścia
![]() Powiem nawet, że jest czas na imprezy na pierwszym roku, no ale na drugim roku to się zaczyna prawdziwa nauka: maszynoznawstwo, otż, chemia żywności, biochemia itd. Dziewczyny ze starszego rocznika mówiły nam, że jeśli się przejdzie drugi rok to już dalej pójdzie lekko. Pozdrawiam i życzę przyjemnego studiowania ![]()
__________________
Naukowcy odkryli, że kiedy robimy ustami grymas taki, jak przy uśmiechu nasz mózg daje się "oszukać" i aplikuje nam dawkę hormonów szczęścia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: o, jak ja kocham to miejsce...
Wiadomości: 367
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]() ![]() Chemia [i większość innych przedmiotów] w laboratorium polega na tym, że zajęcia ma cała grupa na raz [ok. 20 osób] i wykonujemy doświadczenia w parach [rzadziej pojedynczo], albo to samo doświadczenie każda para na jednych zajęciach, albo każda para inne [na następnych zajęciach numery ćwiczeń przechodzą dalej, tak że każda para wykonuje w efekcie w ciągu trwania przedmiotu ten sam zestaw ćwiczeń]. Wszystko robimy sami, prowadzący jedynie nadzorują pracę. Gdybyś jeszcze miała jakieś pytania to wal śmiało ![]()
__________________
"Po szyje w chmurach, po kolana w oceanach..." ![]() Nie możesz mieć wszystkiego. Gdzie byś to położył? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]() ![]() ![]()
__________________
3... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 749
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Ojj , prawda , chemii bardzo dużo ^^ ale można naprawdę polubić, jak to było w moim przypadku . Do chemii się trzeba przykładać , naprawdę , opłaca się zaliczac za 1. razem , co semestr juz zupełnie inny rodzaj chemii , i potem cięzko by było nadrobić. Odsiew na kierunku nie jest jakiś spory , ale całkiem konkretny , trochę ludzi rezygnuje , bo stwierdza , ze jednak za duzo nauki albo ze to nie dla nich...
Jeżeli chodzi o rozkład przedmiotów , u mnie wyglądało to trochę inaczej - I rok to matma , fizyka , chemia nieorg i org, , ale takze biologia , otż [ogólna technologia żywnosci] ,anatomia, mikrobiologia , eko, analiza sensoryczna, socjo, gospodarka , i zarządzanie i inne. Drugi rok to OTZ II , maszynoznawstwo ,ustawodawstwo i prawo żyw, biochemia, fizjologia , inzynieria procesowa , rachunkowość ... ale rozkład przedmiotów zależy od uczelni , moze lepiej przejrzec plany z zeszłych lat w necie na stronie swojej uczelni ^.^ A w kwestii laboratoriów , to niekoniecznie pracuje się w parach , u mnie najczęściej były to zajęcia indywidualne - własny mikroskop i szuka się tych mikrobów w żywności
![]() mimo wszystko polecam zakupić materiały od straszych roczników [mozna sie zlozyc z ludzmi z grupy na karton notatek i innych ciekweych rzeczy ] albo zalatwic od wyzszych rocznikow , proponuję zorientowac się , czy nie ma materialow w formie multimedialnej , często takie płytki dvd krązą po uczelni , okazuję sie bardzo przdatne , czasem trafią się jakies podobne pytanie , wyklady w wersji multim. etc ![]() ![]() Wkręciłam się w kierunek , naprawdę jestem zadowolona z wyboru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: o, jak ja kocham to miejsce...
Wiadomości: 367
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
Ale z pogrubionym zgadzam się w 100%, znajomość kogoś z wyższego rocznika naprawdę wiele ułatwia ![]() Szafirowa, studiujesz na SGGW? Mam tam znajomych i wiem właśnie że są spore różnice w programie, my na pewno mamy mocno okrojony...
__________________
"Po szyje w chmurach, po kolana w oceanach..." ![]() Nie możesz mieć wszystkiego. Gdzie byś to położył? ![]() Edytowane przez spadajaca_gwiazda Czas edycji: 2009-08-07 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 749
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
spadajaca_gwiazda - dobra jestes , tak SGGW ^.^
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Ja niestety nie znam nikogo starszego z tego kierunku. Ba, nie znam nawet nikogo studiującego na tej uczelni
![]()
__________________
3... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 749
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
hmm , wiesz , ja też idąc nie znałam nikogo z uczelni , i mało osób z nowego dla mnie miasta ... ale warto chodzic na początkowe integracje , poznawać ludzi , wszelkie integracje wydziałowe - mozna wtedy poznac i ludzi ze swojego roku i starszych itp... ja np byłam na integracji jeszcze przed rozpoczęciem roku [ dzieki gronie - tam juz powstalo po prostu forum mojego rocznika , znalazlam przez pazdziernikiem i spotkanie się jakos zorganizowało ^.^]
wiele pierwszorocznych jest w podobnej sytuacji-, że idzie się praktrycznie samemu w zupełnie nowe środowisko [znakomita większosć ![]() dla mnie studia są nieporownywalnie ciekawszym i bardziej satysfakcjonującym czasem niz liceum ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: lubelskie
Wiadomości: 149
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
ja też od października wybieram się na ten kierunek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Szafirowa - z niecierpliwością czekan ma takie spotkanie, ale póki co nic się nie szykuje
![]() Ewelina - na jakiej uczelni?
__________________
3... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 4 547
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
ja kończe te studia już wkrótce
![]() Aktualnie jestem na praktykach w browarze na pomorzu,a moj wybor wiazał sie ze specjalizacja ktora jest technologia fermentacji ![]() Pierwszy rok jak i pierwszy semestr drugiego jest dosyc trudny i duzo ludzi odpadlo. Glownie na chemii organicznej, biochemii i chemii fizycznej. Ale wystarczy wlozyc minimum wysilku i spokojnie mozna to pozaliczac. Co do fizykii, ja zdalam w drugim terminie i nie byl to jakis mega trudny egzamin. Wieksza katorga dla mnie byly laborki z tego przedmiotu, bo gosciu nas pytal i robil wejsciowki a ja malo co z tego rozumialam wiec uczylam sie na pamiec. Poza tym jestem strasznie cienka z podlaczania ukladow i tych wszystkich jak dla mnie bzdetow automatycznych wiec nie ukrywam ,ze nie nalezalo to do przyjemnosci. Co za tym idzie na 3 roku mialam klimatycznie z przedmiotu Automatyzacja i mechanizacja,ale na szczescie pracowalismy w zespolach 2 osobowych a ja bylam z kolezanka,ktora w te klocki jest naprawde genialna. W razie jeszcze jakis pytan chetnie podziele sie doswiadczeniami ![]() A studiuje na UP we Wroclawiu.
__________________
Run Girl Run ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Tak dla odmiany ja studiuje na UP w Lublinie i również jestem zadowolona z wyboru
![]()
__________________
Tricks of Life! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 5 673
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Ja również od października rozpocznę naukę na tym kierunku. Na SGGW na WNoŻCiK. Trochę się boję bo maturę zdawałam z matmy, startowałam na archgitekturę krajobrazu ale nie dostałam się w pierwszej rekrutacji więc nie chciałam ryzykować i zdecydowałam się na ten kierunek (również go rozważałam). I teraz tak, chemię uwielbiałam w liceum, miałam świetną nauczycielkę, uczyłam się na bieżąco jednak nie miałam rozszerzonego zakresu (połowicznie rozszerzony) i będę musiała nadrabiać bo niewiele już pamiętam.. A jak to jest z tymi zajęciami "wyrwnaj poziom" może tam uda mi się nadrobić?
__________________
Edytowane przez *piękna Czas edycji: 2009-08-21 o 16:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 749
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
powiem tak , z tymi zajęciami wyrównawczymi na SGGW to jest roznie , znajomi chodzili , mowili ze trochę jednak przepłacili, ale jak komu sie podoba ... ja się nie zdecydowałam na nie i nie załuję , dało radę jakos wszystko pozaliczac
![]() ![]() co najbardziej polecam to się do chemii przyłozyc od razu , bo z tym największe problemy i zdawalnosc czasem jakies 30 % , a reszta pisze zazwyczaj jeszcze raz w sesssji poprawkowej ;p [ jak to jest ze zawsze jestem w tej wiekszosci XD] u nas wazne jest , aby w ciągu roku nie miec zaleglosci na kolokwiach , bo nie dopusczają do egzaminow , chyba ze po zaliczeniu wyjściowek - [ nie polecam , aczkowlwiek zdarzało się -.- ] |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 5 673
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 749
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
polecam Ci zalatwic sobie skrypt z chemii nieorg na cały semsetr - naprawde się przydaje , ma się go dosyc naprawdę bo wszędzie za tobą ' łazi' ![]() ![]() ![]() ![]() myslę , ze reszta spoko pojdzie - jest np biologia jako przedmiot ale jest banalna w porownaniu z poziomem chemii ![]() ![]() jezeli mogę poradzic kilka rzeczy : - poszukaj np na gronie , jest grono wydzialowe , ludzie ofiarują/sprzedają ksera ksiązek , notatki etc , mozna sporo zaoszczedzic i zyskac ![]() - w niektorych kserach sprzedają pomoce typu - przykłady opracowan na fizyke etc [ wydzial inżynierii i kształtowanie srodowiska bodajze ] -generalnie uczęszczac na integracje wydziałowe , roku i grupowe [impreza ![]() trzeba obczaić plakaty na wydziale , no a grupowe to wiadomo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 5 673
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 4
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 4 547
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]()
__________________
Run Girl Run ! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 4
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
któraś z was jest z sggw? zaczynamy od 25 września? (pierwszy rok) Ja boję się matmy (statystyka), fizyki i chemii ;l))) czyli wszystkiego XDDD Ale słyszałam że są jeszcze trudniejsze przedmioty :O
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 749
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 4
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
szafirowa, ty jesteś z sggw w warszawie? ja tam ruszam od 25 (konsumpcja człowieka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 749
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]() ![]() czy jest cięzko..hmm oj czasem bywa ...ale wdg mnie jest tez bardzo ciekwie ^^.. Co do tej trudnosci zalezy od tego co kto lubi[ jakie przedmioty- wiadomo z niektorych cisną bardziej ] , a jeszcze bardziej od prowadzących cwiczenia dla danej grupy. jak trafi się ktos zyczliwy od cwiczen to cala grupa spokojnie moze wyjsc na 4 na koniec , a z tego samego przedmiotu inna grupa moze miec problemy zeby dopuszczono ich do egzamu i pisac w większosci wyjściowkę ... matma jest do przezycia , chyba wszystkich sa przepuscic , dlatego z niej dają duzo szans ![]() ![]() takze jezeli nie macie zmienionego programu , to moim zdaniem w I semestrze chemia jest najbradziej hardcorowa ;p .. laboratoria są nawet interesujące , byle tylko nie trafic na prowadzącą przedmiot , bo robi cięzkie kolokwia ... chociaz z tymi prowadzącymi laboratoria to jest roznie .. nigdy nie wiesz ![]() generalnie na wszystkich przedmiotach , szczegolnie chemia zbierac punkty od razu , zeby uzbierac te 51% wymagane i miec potem luzniej ![]() Edytowane przez szafirowa Czas edycji: 2009-09-07 o 10:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: lubelskie
Wiadomości: 149
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
ja będę studiować na UP w Lublinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Technologia żywności i żywienie człowieka
Cytat:
![]() ![]() ![]()
__________________
3... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:12.