szyna Koszli - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-07, 18:47   #1
glamourous
Zakorzenienie

szyna Koszli

Mamusie prosze o pomoc/ porady
u mojej 11 tygodniowej coreczki zostal zdiagnozowany niedorozwoj stawu biodrowego. w ogole to jestem wsciekla bo na stale mieszkam w irlandii, po porodzie mala miala rozne kontrole i wszysce lekarze twierdzili ze bioderka sa ok. A mi sie nie podobalo ze mala nie odwodzila jednej nozki na bok i ta nozka w ogole wygladala na krotsza. wiec jak tylko przyjechalam do polski to wybralam sie do ortopedy, no i niestety moje obawy sie potwierdzily- sonia ma niedorozwoj stawu. zdziwiona tylko jestem ze lekarz nie zalecil USG tylko od razu powiedzial ze trzeba bedzie stosowac szyne KOszli. w piatek idziemy na zalozenie i jestem zalamana

czy ktoras z Was miala podobne doswiadczenia? nie potrafie sobie wyobrazic jak pielgnowac malucha z taka szyna, nosic, karmic, przewijac, wkladac do wozka itd? czy ktoras z was moze cos podpowiedziec? bede wdzieczna za wszelkie wskazowki
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 09:15   #2
Carolajna24
Zakorzenienie

Dot.: szyna Koszli

Moja córka nosiła owa szynę
Ale można ją samodzielnie zakładać i zdejmować o kąpieli etc.
Już pewnie posiadacie szyne? I jak t wrażenia?
Carolajna24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 16:29   #3
glamourous
Zakorzenienie

no wlasnie nie, bo glupia babka z hurtowni zamiast wyslac szyne kurierem wyslala poczta listem poleconym i na piatek nie doszlo, wiec wizyte przelozono na jutro po poludniu. ide wczesniej do innego ortopedy i skonsultuje diagnoze. w zeszlym tyg lekarz mi pokazal jak mala nosic na brzuchu na zabke ( nie mialam pojecia) I MAM WRAZENIE ZE JUZ SIE TROSZKE TO ROZWARCIE NOZEK POPRAWILO... no i ten lekarz do ktorego ide wykonuje USG - chociaz nie mam watpliwosci ze ta dysplazja jest...
ale dzieki. a mozesz powiedziec jak Twoja mala to znosila? dlugo sie przyzwyczajala, czy wiazalo sie to z jakims dyskomfortem? no i jak dlugo ja nosila?
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 22:13   #4
Carolajna24
Zakorzenienie

Moja córcia miała zakłaaną szynę w wieku 2 mies a nosiła do ukończenia 5 mies.
'Wiadomo na początku to był koszmar!
Mała zasypiała mi na boczku a szyna to uniemożliwiała, tak samo było z karmieniem, musiałyśmy szukać odpowiedniej pozycji, tak samo uciążliwe było ciągłe zdejmowanie i zakłądanie przy przewijaniu. Tak męczyliśmy sie około 2 tyg, później stopniowo córka się przyzwyczaiła
Malutka nosiła szynę cały dzień wyłączając kąpanie i przewijanie.
Oprócz tego po każdym kąpaniu, przewijaniu ćwiczyliśmy z nią chwilkę rozwodząc delikatnie i rytmicznie nóżki.
No i to chyba tyle
Ja w każdym bądź razie jestem zadowolona z koszli ale musisz się przygotować na wile nieogodności
Trzymam kciuki za was I pytaj jak coś, może pomogę
Carolajna24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-17, 11:03   #5
osteotomiaczka
Przyczajenie

Nie lekceważ tego! inaczej Twoja córka będzie mieć kłopoty kiedyś z biodrami...
Udaj się do świetnych specjalistów - nie wiesz kto jest najlepszy? zajrzyj na www.bioderko.vel.pl i w dziale kontakty do lekarzy zobacz kontakty. Proponuję Prof. Czubaka.
Choroby stawu biodrowego są uleczalne! Nie zwlekaj! Skoro lekarz nie zrobił usg ani rtg to nie ma podstawy do dobrej oceny!
Nawet pozostawienie dysplazji w szczątkowej formie sprawia człowiekowi kłopoty i musi być jako dorosły operowany!
Nie ryzykuj - odwiedź innego lekarza - tu chodzi o zdrowie przyszle Twojej córki!!!
Na forum www.bioderko.vel.pl wszyscy operowani to osoby z dysplazją w dużym lub malym stopniu wyleczoną....
Walcz o biodra córki! Nie poddawaj się!!!

Edytowane przez osteotomiaczka
Czas edycji: 2009-10-17 o 19:46
osteotomiaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 19:44   #6
88wisienka
Raczkowanie

Mój synek od wczoraj nosi niestety tą rozwórkę koszli Lekarz kazał Nam za tydzień iść do ortopedy do ustawienia tego, kazał się Nam zarejestrować ale z góry powiedział, że do niego już nie ma miejsc a w rejestracji powiedzieli, że na takie coś nie rejestrują bo to pielęgniarka ustawi. A jak to było u Was? Trzeba się z tym zgłaszać co jakiś czas do ustawiania? Jakoś zmieniają kąt tego rozwarcia czy co?
88wisienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości