![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Rozmowy o pracy i po pracy
Hej dziewczyny
![]() Po chwili myślenia i kolejnych kilku chwilach konsultacji z NicRu, nie znalazłszy nic podobnego, zdecydowałam się założyć nowy temat. Pomysł jest prosty - fajnie by było, gdyby watek ten stal się miejscem rozmów o pracy i wszelkich rzeczach z nią, bardziej lub mniej, związanych. Żeby nie było za poważnie, z góry przewidziane jest tu miejsce na rozmowy plotkowe o tym co po pracy, przed praca i jaka kto ma pogodę - co tylko komu do głowy wpadnie ![]() Do kogo jest ów watek skierowany? Do ambitnych, do pracowitych, do wierzących, ze to my same decydujemy jak będzie wyglądało nasze życie. Do wytrwałych i nie dających się przeciwnościom losu. I do zadowolonych jaka droga podążają, albo do tych, które są zdeterminowane zmienić coś, żeby do tych pierwszych dołączyć. Do kogo watek nie jest skierowany? Do użalających się nad sobą, do uważających, ze dobra prace można dostać tylko po znajomości. Do tych, które twierdza, ze w życiu dobrze może być tylko pięknym dzieciom bogatych rodziców. Do tych, którym się należy i już. ![]() Ktoś chętny żeby dołączyć się do plotek? Jak spędzacie wieczór przed kolejnym dniem pracy? ![]()
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Rozmowy o pracy i po pracy
Czyli można pisać o pracy i nie tylko? Taka kolejna odskocznia od narzekania jak to w Polsce źle i praca tylko po znajomości? To może być ciekawe, ja się chętnie podłączę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
maszyna, nie człowiek
|
Mnie barrrdzo brakuje codziennych ploteczek
![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Bo się zagziłaś w tej swojej korpo i nie masz nawet czasu pogadać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie tez sie ploteczki przydadza, jakos sie trzeba oderwac od codziennosci po pracy (albo miedzy jedna a druga). ![]()
... Edytowane przez enn_ Czas edycji: 2013-11-05 o 21:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
maszyna, nie człowiek
|
Uważaj co piszesz, nigdy nie wiesz kto to potem i w jakim wątku wywlecze
![]() Szczerze mówiąc to po prostu wracam często padnięta po całym dniu i chociaz staram sie nadrabiac wizaz na telefonie to często zasypiam nim sklecę posta ![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
No tak, już to przecież kiedyś przerabiałyśmy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Oj tak! Jak ja nie lubię takiego jęczenia, że praca tylko po znajomości! Jakoś nikt mi czy mojemu Tż pracy po znajomości nie dał.
Ale łatwiej narzekać niż zrobić coś samemu. Jak ktoś nie pomyślał o swoim CV wcześniej to jego problem. Może mieć żal tylko do siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
[Q
Cytat:
![]() ![]() enn, a ty w czym pracujesz? ![]() Ja teraz siedzę w domu do końca roku, tzn mam coś na kształt telepracy i już mnie to powoli dobija, bo przyzwyczaiłam się do siedzenia w biurze, wychodzenia do ludzi. A tak to nawet wstać o normalnej porze mi się nie chce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja sie zajmuje obrobka zdjec do reklam, magazynow itp. Firma w ktorej pracuje jest w sumie swietnym miejscem do pracy, ale nie znosze branzy z ktora moja praca jest mocno zwiazana (moda), ani w sumie nie porywa mnie to, co robie i marzy mi sie zmiana - tylko nie wiem w ktora strone isc.
Rozwazalam powrot do ilustracji, ale przeraza mnie zaczynanie prawie od podstaw, bo jednak teraz wszystko mam ulozone i niby nie moge narzekac - boje sie takiej zmiany, wiec obmyslam jak stopniowo to zrobic. Tylko do tego dochodzi ta niepewnosc czy ilustracja to dobra droga... Co to za telepraca, nouvelle? O czym myslisz, hmm, docelowo?
... Edytowane przez enn_ Czas edycji: 2013-11-06 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
U mnie to trochę skomplikowane. Ogólnie telepraca polega na tym, że się pracuje w domu, przy komputerze, a efekty przesyła pracodawcy mailem. Ja wcześniej pracowałam w kancelarii prawnej, byłam asystentem radcy, a teraz jeden z moich tamtejszych pracodawców otworzył swoją własną kancelarię i zmieniłam miejsce pracy, no i awansowałam na młodszego prawnika. Tylko na razie jeszcze nie mamy biura, dlatego pracuję w domu. Głównie to piszę różne pisma procesowe, czasami jakąś opinię, wniosek do krs.
Ja swoją pracę uwielbiam, raczej nie zamierzam zmieniać ![]() ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2013-11-06 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Zazdraszczam Ci troszke tej pewnosci czym chcesz sie zajmowac.
![]() ![]()
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ta pewność jest fajna do pewnego momentu, który mam nadzieję, że u mnie nigdy nie nastąpi, tzn do czasu aż mi się powinie noga i będzie się trzeba przekfalifikować. Ja się nie widze w niczym innym i na pewno wtwdy byłoby mi ciężko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nouvelle, nie powinnas sie w ogole nad tym zastanawiac - przekwalifikowac sie jesli sie cos uwielbialo zawsze jest ciezko, ale w wiekszosci przypadkow nie ma nigdy takiej potrzeby.
![]() Ja posmece - duzo spie ostatnio, a i tak jestem nieprzytomna. Pol biedy praca na etacie, mam duzo zlecen, ktorymi zajmuje sie po niej, a przychodze do domu i... padam. Do tego kawa na mnie zle dziala, tj obudzic obudzi, przynajmniej troche, ale jestem po niej czesto mocno poddenerwowana i pojawiaja mi sie problemy z oddychaniem. ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To ja też dołączę, jeśli można
![]() Swoją pracę zawdzięczam tylko sobie i swoim staraniom, nikt mi nie pomagał jej szukać i nikt nic nie załatwiał. Może nie jest to szczyt moich marzeń ale od czegoś trzeba zacząć ![]()
![]() |
#17 |
maszyna, nie człowiek
|
U mnie podobnie - w moim mieście nie mam zbyt wielkich możliwości szukania pracy powiazanej z moim wyksztalceniem wiec poza zaliczeniem obowiazkowych praktyk na uczelni znalazlam jeszcze nastepne, w banku. Pieniedzy z tego nie mialam, bo zaplacono mi gorsze ktore zrownowazyly koszt dojazdów i to by bylo na tyle
![]() ![]() Dzis bylam w pracy a potem jeszcze na zajeciach, więc padam ze zmęczenia i pewnie znow usne zanim mi sie zaladuje jakis serial na "dobranoc" ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A jak ja nie umiem pić kawy (fuj ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do wątku - też uważam, że nie ma co narzekać, bo od tego sytuacja na pewno się nie polepszy. Moja praca może nie jest super, ale przynajmniej pracuję w zawodzie, robię to, co lubię i mam nadzieję, że będzie tylko lepiej ![]()
'Winners don't make excuses' H.S. ![]() Edytowane przez Doncia125 Czas edycji: 2013-11-07 o 07:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Zieloną kiedyś próbowałam, bo na odchudzanie czy coś i tam i niestety, również
![]() ![]() Doncia, a ty teraz szukasz czy przestałaś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Z zielona trzeba uwazac, zeby jej nie zalac zbyt goraca woda, bo sie robi gorzka. Ja bardzo ja lubie z cytryna.
![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Świetnie, zalewałam wrzątkiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Cały czas przeglądam ogłoszenia w internecie, wczoraj zaktualizowałam swoje CV - zmieniłam zdjęcie, dopisałam parę rzeczy i będę rozsyłać do kancelarii
![]() ![]() Ja zawsze wlewam do kubka wrzącą wodę, a torebkę z herbatą wkładam 2-3 min później ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dopiero dziś odpisuję, bo mimo bezrobocia mam niezły zapieprz
![]() Z moim mało konkretnym filologicznym wykształceniem mogę teraz szukać tylko pracy asystentki. Pracowałam na tym stanowisku ponad 2 lata, ale w ostatniej firmie moje stanowisko zostało zlikwidowane - długa historia. Szukam od września, miałam rekrutacje do dobrych firm (5), które niestety przegrałam po ostatnim etapie. Nie powiem dobiło mnie to, bo tyle energii już włożyłam w temat, w jednej firmie już byłam jedną nogą. Ale coś znowu zaczyna się ruszać w temacie pracy, są rozmowy. Dziś jedna, jutro druga, kolejna w środę ![]() Ale powiem Wam, że w Warszawie nie jest tak kolorowo jak się mogło wydawać. A i wszystkie prace do tej pory znajdowałam bez znajomości, ale zamierzam teraz nie olać tematu networkingu. ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Gdzie mieszkasz? Ja w Warszawie i dla mnie zawsze normalką jest podróż do pracy ok. godzinę. Edytowane przez Grey matter Czas edycji: 2013-11-07 o 16:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja akurat jestem z Krakowa, nie Warszawy, ale tez jestem przyzwyczajona do dojazdów. Do liceum 45minut, na studiach 1-1.5h. Zimowy rekord to 2.5h:-D Teraz z praca mam luksus, 20 max30 minut
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym dzisiaj przeczytałam coś z czym się zgadzam od bardzo dawna - jest duża polaryzacja na rynku pracy, oferty są albo dla wykwalifikowanych specjalistów albo dla pracowników fizycznych, najmniej ofert jest dla tzw. "średniaków", czyli np "praca biurowa" (nie cierpię tego określenia, według mnie to nic nie znaczy) dla kobiet. Mnóstwo ludzi chciałoby pracować za biurkiem, bo wydaje się, że to taka spokojna praca, od 9 do 17 tylko przekładanie papierów, i dlatego na wszelkiej maści sekretarki i inne asystentki aplikuje zwykle po kilkaset osób. Rok temu przez całą zimę dojeżdżałam ponad godzinę w jedną stronę. W obrębie Warszawy. Niby dało się przeżyć, ale teraz już bym tak nie chciała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Kraków z kolei przoduje na outsourcingu i wszelkich shared service centers. Jak oceniasz swój rynek pracy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam w Katowicach. Duże miasto, kancelarie praktycznie na każdym kroku, ale o pracę wcale nie tak łatwo, chyba, że ktoś chce pracować za 500 zł/mc
![]() ![]() Co do zasady podróż zajmuje mi maksymalnie pół godziny, ale teraz, z uwagi na remont, wyłączyli kilka ulic z ruchu, więc wszyscy jadą moją trasą i robią się zatory ![]()
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
maszyna, nie człowiek
|
biorac pod uwage ze nijak ma sie to do mojego wyksztalcenia-zle. Patrzac na łatwosć dostania umowy o prace z benefitami juz w trakcie studiow-na plus. Obecnie w ofertach kroluje szwedzki, holenderski, dunski...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.