|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Szyszki-smakołyki
Dziewczyny czy któraś z Was wie jak sie robi takie słodkie szyszki?
![]() Ktoś pomoże?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Szyszki-smakołyki
ojej!! moze ktos zna!!!!
przypomne sobie mlode latka! jak to robila moja kolezanka!! jakie to pyszne! czekamy na przepis.. ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ojej!! moze ktos zna!!!!
przypomne sobie mlode latka! jak to robila moja kolezanka!! jakie to pyszne! czekamy na przepis.. ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Kiya napisał(a):
> Dziewczyny czy któraś z Was wie jak sie robi takie słodkie szyszki? ![]() > Ktoś pomoże? Ja pomogę ale tylko troszeszkę ![]() ![]() ![]() http://groups.google.pl/groups?hl=pl...pl.rec.kuchnia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam takie, ale tez jeszcze nie probowalam.
Szyszki Składniki 3/4 kostki margaryny 3 paczki ryżu preparowanego 1 paczka krówek (0,5 kg.) 1 paczka irysów bądź toffi (0,25 kg.) Cukierki rozpuścić w naczyniu - trzeba mieszać aby powstająca masa się nie przypaliła,dodać margarynę i dobrze wyrobić masę.Następnie wsypać ryż - wymieszać aby składniki się połączyły.Z ciepłej masy formować szyszki,układając na szklanej paterze.Dobrze wystudzić aby masa zastygła. KROWKI-SZYSZKI Składniki po 15 dkg cukierkow krowek i toffi, 1/2 kostki margaryny, 2 opakowania ryzu preparowanego ryż wsypac na patelnie i na małym gazie nieco delikatnie mieszając obsmażyć przez 2 minuty, odstawić- miarą dla ryżu jest pusta torebka po 1 kg cukru- trzeba ja tym ryżem napełnic a następnie prażyc go na patelni . Cukierki i margaryne roztopić, teraz należy dodac do tej masy ryż ( tę miarkę ), wszystko szybko zamieszać tak aby ryż pokrył się masą cukierkową, szybko rękami formować cukierki na kształt szyszek i odstawiac na bok do ostudzenia. UWAGA! ryz jest goracy i parzy w ręce ale warto się poświęcic , poniewaz szyszki są przepyszne , nie wolno studzic tej masy bo zastygnie i nie uformujecie z niej niczego, inka21
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zu! Jesteś Wielka
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jeden przepis jest też w wizażowym poradniku:
http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=397
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jetescie kochane!!
![]() ![]() jutro lecę po krowki i cała resztę! ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Grażyna napisał(a):
> jetescie kochane!! ![]() > ![]() > jutro lecę po krowki i cała resztę! > ![]() hehe ja też,ostatnio jakoś polubiłam przesiadywanie w kuchni ![]() dzięki dziewczyny ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ten przepis z iryskami lub tofii jest dobry. Ja z lenistwa robie z karmelem z mleka gotowanego ale takie szyszki nigdy nie twardnnieja i trzeba je lyzeczka jesc.Ale i tak sa pyszne! (sorki za pisownie,ale nie mam polskiej trzcionki)
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A ja mam jeszcze inny sposób:
pół szklanki mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru aromat rumowy 3 łyżki kakao 2,5 szklanki mleka w proszku 4 paczki ryżu (po 40 dag) W dużym garze rozpuścić masło, wsypać cukier, kakao i wymieszać, zalać mlekiem i zagotować. Po przestudzeniu dodać aromat, mleko w proszku i wymieszać, i na koniec dodać ryż i delikatnie wymieszać. Później formować szyszki maczając ręce w wodzie. Pycha. Polecam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szyszki-smakołyki
a konieczne te mleko w proszku ? nie mzona czegos innego bo ja nie przepadam za nim . Jak formowac szyszki ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Re: Szyszki-smakołyki
Cytat:
![]() u mnie w rodzinie ten przepis to swiąteczny rarytas ![]() Wazne jest zeby szyszki formowac jak masa jest jeszcze gorąca, dlatego warto miec przy sobie miseczke z zimną wadą zeby moczyc w niej rece po czym formowac szyszki ![]() PUCHOTKA... POLECAM ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Odswiezam watek. Wczoraj probowalam zrobic szyszki. Pisze probowalam bo niestety nie wyszly takie jakbym chciala. Sa strasznie twarde, wlasciwie ugryzienie ich graniczy z cudem. A robilam wedlug przepisu, czyli najpierw podgrzalam ryz...a w rondelku rozpuscilam maslo, kakao i krowki...wymieszalam skladniki i uformowalam w szyszki...
Czy ktos moze mi podpwoiedziec co moze byc przyczyna skamienialych szyszek? ![]() W smaku nie sa zle...ale nadaja sie jedynie do ciumkania...dla odwazniejszych do ugryzienia...ale nie odpowiadam za utrate uzebienia.
![]() |
#16 | |||
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
jejku a jaki to ryz podgrzałaś ??? ![]() ![]() Podgrzewamy cukierki itp a potem wsypujemy ryz DMUCHANY i mieszamy i formujemy szyszeczki ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hehe no jeszcze taka glupia nie jestem. Oczywisscie mowie o ryzu preparowanym. W przepisie jest napisane by najpierw go podrumienic na patelni...ale w istocie to niezbyt sie podrumienil, trzymalam bardzo krotko na gazie patelnie...i przed dodaniem rozpuszczonych krowek nie byl wcale twardy! ![]()
![]() |
![]() |
#18 | ||
Nutka nie gryzie!
|
ja nigdy ryzu nie rumienilam i zawsze byly dobre i miekkie
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Mysle, ze to jednak nie w tym tkwi problem. Przepis pochodzi z tego oto forum http://www.cincin.cc/index.php?showt...294&hl=szyszki . Sama juz nie wiem... Moze sprobuje rzeczywiscie bez "podgrzewania" tego ryzu... Edit: teraz sobie pomyslalam, ze moze ja za malo masla dalam...hmmm, tlyko ze to juz jakis czas temu bylo i niestety nie pamietam doklandie proporcji...musze sie z tym przespac moze cos mi sie przypomni ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
a może macie pomysł jak samemu zrobić ryż preparowany
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
chyba się nie da. Trzeba mieć specjalną "maszynę".
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Zrobić można ale będą się lepić, więc ciężko będzie uformować w dłoniach. Jeśli już, wyłożyłabym po prostu kupkami na tacę.
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj zrobiłam szyszki. Nie korzystałam z żadnego przepisu. Rozpuściłam sporo krówek ok. 2 paczki (krówki kupione w biedronce)w rondelku na małym ogniu(cały czas mieszając) i proporcjonalnie do ilości krówek dodałam ryż preparowany. Masa bardzo szybko stygnie po zdjęciu z ognia, ale mam bardzo ważną uwagę. NIE FORMUJCIE TEGO RĘKOMA! Poparzenia jak nic z tego są. To jest mega gorące, a ma taką konsystencję, że oblepie skórę. Absolutnie nie polecam dotykać. Ja formowałam za pomocą 2 łyżek. Można też po ostudzeniu lekko zrolować rękoma, by miała odpowiedni kształt, ale nie koniecznie ;p
Szyszki bardzo smakowały mojemu młodszemu bratu. Więc z pewnością mogę je polecić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Wow jaki to stary wątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
O kurcze, smak dzieciństwa! Muszę spróbować zrobić. Szczerze mówiąc nigdy mi nie przyszło do głowy, że w domu samemu coś takiego wyjdzie. Nie wiem czemu, ale dla mnie to był produkt typowo sklepowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Tak niezapomniany smak dzieciństwa. Ja miałam 8 lat kiedy pierwszy raz pomagałam je zrobić starszej siostrze. Zanim zrobię wpis na swoim blogu http://kucharskieprzepisybetty.blogspot.co.uk/ pokaże Wam tutaj kilka fotek moich smakołyków. Przygotowałam z nich taki pokazowy upominek dla przyjaciół, oceńcie sami jak Wam się podoba. Dobra rada jeśli będziecie robić bombki lepiej jak użyjecie sznurka i zawiążecie na dolnej części supełek lepiej trzyma w szyszce - sprawdziłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.