łysienie, brak miesiączki i inne problemy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-05, 14:53   #1
lordMarcy
Raczkowanie

łysienie, brak miesiączki i inne problemy

Witajcie,

Mam ogromny problem z włosami (a raczej ich brakiem) i brakiem miesiączki.
Włosy wypadały mi od dawna, jednak od jakiegoś roku to jest masakra, dziwne, że jeszcze nie jestem łysa. Włosy mi wypadają, a raczej powinnam powiedzieć, że łysieję. Włosy przerzedziły mi się do tego stopnia, że myśle o tym by ogolić się na zero i kupić peruke.
Ponadto, w tym roku już 2 razy zatrzymała mi się miesiączka, najpierw od stycznia do maja nie wystąpiła - w maju była wywołana chemicznie. Potem 2 razy się pojawiła. Od sierpnia do tej pory jej nie ma. Byłam u 2 ginekologów i stwierdzają jednomyślnie, że nie mam endometrium.
Rok temu przestałam brać antykoncepcję hormonalną, 3 lata temu leczyłam trądzik izotekiem. Antykoncepcję stosowałam dość długo bo od 17 roku życia, jednak stosowana była z przerwami. Teraz mam 23 lata.
W związku z moimi problemami zgłosiłam się do endokrynologa, która wykluczyła problemy z tarczycą i zleciła podstawowe badania hormonów (prolaktyna, dhea, androstendion - wyniki w normie). Zaproponowała więc abym położyła się na oddziale z powodu zaburzenia miesiączkowania. Jednak mam tam się zgłosić w 4 dniu cyku, a przecież nie mam miesiączki już od sierpnia, a ginekolog stwierdził (po badaniu usg) że wcale się nie zapowiada aby miało wystąpić krwawienie.
Dostałam na wywołanie luteinę, ale endokrynolog powiedziała żebym do szpitala nie przychodziła z wywołaną misiączką, tylko z taką, która wystąpi naturalnie. A nie wiadomo czy ona w ogóle kiedykolwiek wystąpi(?) Czy luteina zażywana dopochwowo może w jakiś sposób fałszować wyniki hormonalne?
Dodam, że mam również problemy z cerą, jest całkowicie zanieczyszczona, mam wrażenie, że każdy por jest zapchany, nie jest to jakiś trądzik, ale taka jakby kaszka. Gdy brałam pigułki anty to miałam czyściutką cerę, ale problem włosów był zawsze taki sam. Do tego często boli mnie głowa.
Miałam robione też podstawowe badania z krwi i moczu. Wszystko wygląda w porządku, żelazo, morfologia, ob, cukier,kreatynina,jony - wszystko w normie.
Czy któraś z was miała podobne problemy? Szukałam też pomocy u dermatologa, ale pani nie oglądając nawet skóry mojej głowy przepisała alpicort, nie wspominając nawet o tym, że jest to lek sterydowy.
Czy izotek mógł spowodować trwałe wypadanie włosów? Nie zauważyłam aby te włosy mi odrastały. jestem załamana!
Wiem, że tu są dziewczyny mądrzejsze od tych wszystkich pseudospecjalistów, pomóżcie!
lordMarcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 14:34   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: łysienie, brak miesiączki i inne problemy

Nie potrafie pomóc ale szukaj lekarzy, którzy cię przynajmniej obejrzą i przeprowadzą szczegółowy wywiad. Takich z wizyte 5 minut i recepta należy unikać.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-06, 18:11   #3
Kala_88
Rozeznanie

Koniecznie idź do ginekologa-endokrynologa.
Izotek nie powinien tak wpływać na włosy...
W zasadzie ja mam podobne problemy, miałam badania w szpitalu przez kilka dni + kilka innych dorywczo, ogólnie mam PCO, i w zasadzie lekarz uznał, że na cerę i takie problemy to tylko zabiegi kosmetyczne.
Stary 2013-11-08, 18:54   #4
kouza
Przyczajenie

Prawdopodobnie cierpisz na PCO http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3..._jajnik%C3%B3w

Mam to schorzenie, na szczęście leczę się od kilku lat tabsami anty i wszystko jest w normie.
Koniecznie zrób USG jajników i sprawdź poziom testosteronu.
Poszukaj dobrego endykrynologa-ginekologa, nawet prywatnie!
Powodzenia.
kouza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości