Podróżowanie do Uk i bagaż - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-25, 14:01   #1
nikkyyy
Raczkowanie

Podróżowanie do Uk i bagaż

Z racji tego, że w przyszłym roku planuję zacząć studia w Anglii i myśląc praktycznie poprosiłam rodziców o walizkę w ramach prezentu świątecznego. Teraz się zaczęły schody, bo okazuje się, że walizek są w sklepach miliony, najróżniejsze kształty i wymiary. Przeglądam strony lini lotniczych, ale nigdy nie leciałam i powiem szczerze, że to to wszystko dla mnie trochę czarna magia. Chciałabym wybrać taką walizkę aby spełniała wymogi lini lotniczych i żebym nie musiała nic dopłacać za zbyt duży bagaż. Drugie pytanie, jak wygląda wasze podróżowanie do UK? Jakie linie polecacie?
nikkyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 14:39   #2
paaaat
Rozeznanie

Dot.: Podróżowanie do Uk i bagaż

Wymiary i waga walizki zależą przede wszystkim od linii lotniczych jakimi będziesz podróżować. Czy masz już zarezerwowany bilet?
Osobiście polecam Ryanair.
paaaat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 14:40   #3
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikkyyy Pokaż wiadomość
Z racji tego, że w przyszłym roku planuję zacząć studia w Anglii i myśląc praktycznie poprosiłam rodziców o walizkę w ramach prezentu świątecznego. Teraz się zaczęły schody, bo okazuje się, że walizek są w sklepach miliony, najróżniejsze kształty i wymiary. Przeglądam strony lini lotniczych, ale nigdy nie leciałam i powiem szczerze, że to to wszystko dla mnie trochę czarna magia. Chciałabym wybrać taką walizkę aby spełniała wymogi lini lotniczych i żebym nie musiała nic dopłacać za zbyt duży bagaż. Drugie pytanie, jak wygląda wasze podróżowanie do UK? Jakie linie polecacie?
Ale chodzi Ci o bagaż rejestrowany czy bagaż podręczny? Ten pierwszy nie ma ograniczeń wymiarowych, tylko waga - więc tutaj najlepiej skupić się na wytrzymałej walizce, ale lekkiej. Plastikowych nie polecam, zajmują zbyt wiele kilogramów same w sobie, często widziałam pęknięte po wyjechaniu z luku bagażowego - choć to może zależy od firmy/jakości. Jeśli chodzi o podręczny, to każda linia lotnicza ma swoje własne wymiary :/ Nie sugeruj się naklejką w sklepie "pasują do samolotu", bo nie do każdego będą pasować. Zorientuj się, jakimi liniami będziesz latać do domu najczęściej i kup walizkę pod ich wymiary. Przykładowo, jeśli będziesz latać Easyjet LUB Ryanair, to kup tą pod Ryanair, bo on ma mniejszy dopuszczalny bagaż. W sklepie musisz koniecznie zmierzyć walizkę razem z kółkami, bo ona na lotnisku będzie sprawdzana, czy się do "skrzynki" mieści Kup najlżejszą i maksymalnie dużą do wymiarów, na jakie masz pozwolenie. I raczej też celowałabym w walizkę z kółkami, nie na ramię - jest trochę cięższa, ale na lotnisku spędza się czasami kilka godzin, ramię odpada :/ Kilka razy też musiałam biec do bramki, torba na ramieniu w takiej sytuacji to mega koszmar Ja mam Travelite już kilka lat, latam często (też studiuję w UK ) i bardzo dobrze się trzyma.

Jeśli chodzi o polecane linie - wszystko, tylko nie Ryanair :/ ale czasem nie ma wyboru.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 16:33   #4
mbamboo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o polecane linie - wszystko, tylko nie Ryanair :/ ale czasem nie ma wyboru.

Firm nie ma co polecac, i tak bedziesz leciala tym, czego terminy i cena odpowiadaja Ci najbardziej. Najmniejsze wymiary bagazu podrecznego ma obecnie Wizzair, ale nie wiem, czy wyprodukowano juz walizki odpowiadajace tym rozmiarom. Bagaz rejestrowany moze byc tak duzy jak chcesz, wiecej szczegolow podala juz Blaires.

Wez tez pod uwage, ze mozesz nie zmiescic sie w jednej walizce przy przeprowadzce, ja musialam brac dwie. Dosyc tanio wychodza w Wizzair, gdzie masz 32kg allowance, w easyJet tez nie doplaca sie az tak duzo jak w Ryanairze.
Stary 2013-11-25, 17:14   #5
nikkyyy
Raczkowanie

Właśnie chodziło mi o walizki na przeprowadzkę, bo wiadomo, że trochę rzeczy będzie trzeba ze sobą zabrać. a nigdzie nie mogłam znaleźć wymiarów. Teraz już wiem, że liczy się tylko waga Zastanawiam się nad kupieniem jeszcze mniejszej walizki na bagaż podręczny, ale jak patrzę na te maksymalne wymiary bagażu to mam wrażenie, że na same kółka stracę połowę długości :/

Edytowane przez nikkyyy
Czas edycji: 2013-11-25 o 17:17
nikkyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 17:53   #6
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikkyyy Pokaż wiadomość
Właśnie chodziło mi o walizki na przeprowadzkę, bo wiadomo, że trochę rzeczy będzie trzeba ze sobą zabrać. a nigdzie nie mogłam znaleźć wymiarów. Teraz już wiem, że liczy się tylko waga Zastanawiam się nad kupieniem jeszcze mniejszej walizki na bagaż podręczny, ale jak patrzę na te maksymalne wymiary bagażu to mam wrażenie, że na same kółka stracę połowę długości :/
Na przeprowadzę w ogóle nie warto inwestować w walizki i tachać ich samolotem - wychodzą niesamowicie drogo! Lepiej korzystać z kuriera, ja nawet jak jadę na święta to biorę tylko podręczny i wysyłam paczkę, płacę 125zł za 30 kilogramów. W Ryanair płacisz obecnie 166zł za 20 kilo (rezerwowałam bilet 3 dni temu). Naprawdę nie opłaca się.

Mogę podać na priv kontakt do tego taniego kuriera jeśli ktoś będzie zainteresowany, korzystałam już kilka dobrych razy
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 18:12   #7
mbamboo
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Na przeprowadzę w ogóle nie warto inwestować w walizki i tachać ich samolotem - wychodzą niesamowicie drogo! Lepiej korzystać z kuriera, ja nawet jak jadę na święta to biorę tylko podręczny i wysyłam paczkę, płacę 125zł za 30 kilogramów. W Ryanair płacisz obecnie 166zł za 20 kilo (rezerwowałam bilet 3 dni temu). Naprawdę nie opłaca się.

Mogę podać na priv kontakt do tego taniego kuriera jeśli ktoś będzie zainteresowany, korzystałam już kilka dobrych razy
Bardzo chętnie! Zawsze przepłacam z pełną tego świadomością, wiec chętnie skorzystam z tańszej opcji. Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej, nie mam pojęcia jak zabrać się z prezentami dla rodziny w tym roku.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-25, 19:58   #8
paaaat
Rozeznanie

Też poproszę o namiar na tę firmę kurierską, chętnie skorzystam.
paaaat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 15:46   #9
ujagny_blog
Raczkowanie

Ja podczas przeprowadzki z PL do UK skorzystałam z usług kuriera. Zapłaciłam 50 funtów za trzy torby o łącznej wadze ponad 50 kg. Przyjechali odebrać bagaże do domu, i pod dom w UK także przywieźli, więc nie musiałam się z tym nigdzie tachać. Dostarczyli w trzy dni.

Walizkę na podręczny polecam kupić ze specjalnym suwakiem, który modyfikuje jej objętość. Moja walizeczka takie cudo ma i mieści się we wszystkich normach wszystkich linii lotniczych. Kupiłam ją za dyszkę w direct sport.

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości