|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
|
spetzle
Kobiety, mam w domu cały wór heidelberskich spetzli i chciałam je dzisiaj przyrządzić, ale oczywiście zapomniałam jak to szło. Coś mi się w głowie kołacze, że były zalane sosem ze śmietany i sera (beszamel serowy? a może śmietana z jajem?), z dodatkiem smażonej cebulki (i boczku?) i gałki muszkatałowej. Dobrze pamiętam? A może któraś ma precyzyjny przepis (bo nie znam proporcji)?
W razie potrzeby będę oczywiście improwizowała. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: spetzle
O jeju a co to jest????
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]() Już znalazłam przepis, gotuję. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: spetzle
OOoo to poczekaj na BeatęWi Ona na pewno wie jak i z czym to sie robi i je
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
|
Dot.: spetzle
Cytat:
Hihihiiii, ja mieszkam w Heidelbergu. Nie wiedzialam ze istnieja Heidelberskie Spätzle, jeszcze w sklepach nie widzialam, gdzie takie dostalas ![]() 250g Spätzli 2 lyzki masla 2 cebule 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 150g Goudy potarty Wiec, ugotuj Spätzle w granku w slonej wodzie, tak jak pisze na paczce. Cebule pokroic w kostke lub w cieniutkie plasterki i podsmarzyc na masle. Wyciagnac Spätzle z wody. Forme wysmarowac maslem i na zmiane warstwami klasc Spätzle, cebule i ser. Kazda warstwe posolic i popieprzyc, jezeli chcemy, przyprawic glaka muszkatowa. Na koniec posypac serem i piec ok 10 minut przy 180°C az ser sie roztopi. Powinny byc ze 3 warstwy. Pozdrawiam, Tinker ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
|
Dot.: spetzle
Dzięki Tinker
![]() Myślałam, że mieszkasz w CA?... Heidelberskie, w sensie, że stamtąd je przywiozłam. No takie regionalne, z tamtego regionu, o to mi chodziło. ![]() Przygotowałam już (oraz zjadłam ![]() A najśmieszniejsze, że przepis (co prawda jeszcze inny, z udziałem pieczarek) znalazłam po fakcie także w opakowaniu! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
|
Dot.: spetzle
[QUOTE=pixie7]Dzięki Tinker
![]() Myślałam, że mieszkasz w CA?... Heidelberskie, w sensie, że stamtąd je przywiozłam. No takie regionalne, z tamtego regionu, o to mi chodziło. ![]() W Heidelberg jestem bo tu czekam na wize, w CA mam mieszkanie ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: spetzle
Widze Pixi, ze juz zjadlas swoje wor (czyzby caly
![]() ![]() 50 dag pieczarek, 20 dag startego sera, maslo lub margaryna, 150 g Creme fraiche, 1/8 l rosolu lub vegetta rozpuszczona w goracej wodzie, galka muszkatalowa, pieprz, 2 srednie cebule. Pieczarki podpiec na maselku, zalac rosolem, zagotowac, zdjac z pieca i dodac Creme fraiche, doprawic pieprzem, galka muszkatalowa i ewentualnie dosolic (jak kto lubi). Polowe ugotowanych wczesniej spätzli przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy, posypac polowa startego sera, na to kladziemy pieczarki z sosem, nastepnie reszte spätzli a na sama gore pozostalym 10 dag sera. Zapikamy ok.15-20 min, w nagrzanym do 200°C piekarniku. W miedzyczasie cebule kroimy na paseczki i podpiekamy na zloty kolor, ktora posypujemy gotowe spätzle ![]() Czasami robie inne warianty ![]() Spätzle niekoniecznie musza byc zapiekane, czesto podaje je do obiadu zamiast ziemniakow lub ryzu. Zalaczam jeszcze fotke dla Nutki, zeby widziala jak one wygladaja, niech sobie dziewczyna chociaz popatrzy ![]() ![]() ![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
|
Dot.: spetzle
Dzięki Beatko!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Żandarm na emeryturze
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 3 438
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]() Sos kurkowy do spätzli: 300g kurek 1 cebula drobno posiakana 1 szkl. bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1/2 szkl. śmietany sól i pieprz Na maśle zeszklić cebulę, dodać kurki, lekko podsmażyć, dodać bulion, pogotować 10-15 min. Do śmietany dodać 1 łyżkę mąki, posolić i wymieszać. Dodać do sosu. Zagotować (tylko) i popieprzyć. I jeszcze przepis na szpecle ![]() ![]() Spätzle: 1/4 kg mąki 1 szkl. gazowane wody mineralnej 1 jajko pęczek szczypiorku Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dolać stopniowo wody, posolić i wyrobić ciasto. Dodać posiekany szczypiorek. Odstawić na ok. 20 min. (w tym czasie zrobić sos) Do osolonego wrzątku wrzucać kluski (maczać we wrzątku łyżkę, nabierać nią ciasto i wrzucać do wody). Kiedy wypłyną są gotowe. ![]()
__________________
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
|
Dot.: spetzle
Oj, Noor, czuję ża odkryję w sobie nowe talenty...
![]() Dzięki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: spetzle
niooo tak to juz wiem na co siem wprosze nastepnym razem jak będziesz w Polsce
![]() ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]()
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
|
Dot.: spetzle
a ja też podam przepis na spatzle z serem
![]() jest to przepis autorstwa roberta makłowicza ![]() kluseczki: 15 jajek 1 kg mąki sól zagniatamy, robimy kluseczki, gotujemy w wodzie i osączamy. Następie smażymy: masło (łyżka) 100 g szynki cebula Dodajemy na patelnie do tego wcześniej przygotowane kluseczki a także: 100 g sera żóltego pół szklanki śmietanki Czekamy aż się zredukuje wykładamy na talerzyk Smacznego ![]()
__________________
if i'm not wasted, then the day is. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: spetzle
jakie te spazle muszą byc pyszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]() A pyszne to-to w rzeczy samej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: spetzle
mi to z wyglądu przypomina makaron do rosołu mojej babci - tez jest na samych jajkach i uwielbiam go jeść sam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
|
Dot.: spetzle
Beliczku bo to ogromna porcja z tego wychodzi
![]() ![]() Buziaczki
__________________
if i'm not wasted, then the day is. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: spetzle
Podaje niemiecki przepis na spätzle oraz zalaczam fotke w jaki sposob nalezy je wykonac.
Skladniki: 50 dag maki 2 lyzki grysiku sol (1,5-2 lyzeczek) swiezo zmielona galka muszkatalowa (szczypta) 125 ml wody lub mleka 4-5 jaj Make, grysik, sol i galke muszkatalowa wymieszac w misce, dodac jajka, wode lub mleko i tak dlugo mieszac (wybijac) az zaczna powstawac banki. Ciasto przecierac przez tarke na gotujaca sie wode, czas gotowania ok. 2-3 minuty, gdy wyplyna na wierzch mozna je wyciagac.
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: spetzle
a ja nakladam ciasto na wielka deske do krojenia i odcinam nozem po kawalku jednoczesnie wrzucajac do wody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]()
__________________
if i'm not wasted, then the day is. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: spetzle
Cytat:
ha bo ja jestem taki makłowicz tylko szczuplejszy i ladniejszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]() ![]() ![]()
__________________
Moje życie
![]() http://www.v10.pl Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
|
Dot.: spetzle
Cytat:
nie śmię wątpić ![]() a wiesz, że mi on aż tak nie przeszkadza (w sensie jego nadwaga i wygląd)? jest taki sympatyczny i jakiś taki "życiowy", że nawet nie obchodzi mnie jak wygląda ![]() I chyba tak też jest w życiu, że jak mamy jakiś ludzi których lubimy, to wygląd odgrywa mniejszą rolę... och cóż za filozofija ![]() całuje
__________________
if i'm not wasted, then the day is. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: spetzle
Cytat:
![]() W Niemczech mozna kupic specjalny przyrzad do robienia Spätzli, ktory w sumie jest podobny do zwyklej tarki zalaczonej przeze mnie wczesniej, wyglada mniej wiecej tak (patrz zalacznik).
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE Becia69 http://www.pajacyk.pl/ http://www.polskieserce.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.