spetzle - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-09-10, 17:38   #1
pixie7
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760

spetzle


Kobiety, mam w domu cały wór heidelberskich spetzli i chciałam je dzisiaj przyrządzić, ale oczywiście zapomniałam jak to szło. Coś mi się w głowie kołacze, że były zalane sosem ze śmietany i sera (beszamel serowy? a może śmietana z jajem?), z dodatkiem smażonej cebulki (i boczku?) i gałki muszkatałowej. Dobrze pamiętam? A może któraś ma precyzyjny przepis (bo nie znam proporcji)?
W razie potrzeby będę oczywiście improwizowała.
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 17:48   #2
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: spetzle

O jeju a co to jest????
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 18:00   #3
pixie7
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez Nutka
O jeju a co to jest????
Nutka, to jest taki makaron wielojajeczny. Szeroki, trochę podobny do tagliatele (wstążek). Regionalny specjał niemiecki.
Już znalazłam przepis, gotuję. Napiszę, czy z sukcesem.
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 18:12   #4
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: spetzle

OOoo to poczekaj na BeatęWi Ona na pewno wie jak i z czym to sie robi i je
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 22:05   #5
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez pixie7
Kobiety, mam w domu cały wór heidelberskich spetzli

Hihihiiii, ja mieszkam w Heidelbergu. Nie wiedzialam ze istnieja Heidelberskie Spätzle, jeszcze w sklepach nie widzialam, gdzie takie dostalas

250g Spätzli
2 lyzki masla
2 cebule
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
150g Goudy potarty

Wiec, ugotuj Spätzle w granku w slonej wodzie, tak jak pisze na paczce.
Cebule pokroic w kostke lub w cieniutkie plasterki i podsmarzyc na masle.
Wyciagnac Spätzle z wody.
Forme wysmarowac maslem i na zmiane warstwami klasc Spätzle, cebule i ser. Kazda warstwe posolic i popieprzyc, jezeli chcemy, przyprawic glaka muszkatowa.
Na koniec posypac serem i piec ok 10 minut przy 180°C az ser sie roztopi.
Powinny byc ze 3 warstwy.


Pozdrawiam, Tinker
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 23:35   #6
pixie7
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
Dot.: spetzle

Dzięki Tinker

Myślałam, że mieszkasz w CA?...
Heidelberskie, w sensie, że stamtąd je przywiozłam. No takie regionalne, z tamtego regionu, o to mi chodziło.

Przygotowałam już (oraz zjadłam ) wg troszkę innego przepisu: na 500g spatzli, 350g dowolnego sera żółtego i 0,5 l śmietany, oraz 5-6 jaj, sól, pieprz i gałka muszkatałowa (spetzle ugotować, ser utrzeć, wymieszać ze śmietaną, jajami i przyprawami, potem ze spetzlami i zapiekać przez 30 min).
A najśmieszniejsze, że przepis (co prawda jeszcze inny, z udziałem pieczarek) znalazłam po fakcie także w opakowaniu!
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-10, 23:43   #7
bunny-pie
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: bEckingham palace
Wiadomości: 3 034
Dot.: spetzle

[QUOTE=pixie7]Dzięki Tinker

Myślałam, że mieszkasz w CA?...
Heidelberskie, w sensie, że stamtąd je przywiozłam. No takie regionalne, z tamtego regionu, o to mi chodziło.

W Heidelberg jestem bo tu czekam na wize, w CA mam mieszkanie
__________________
bunny-pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-11, 13:46   #8
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: spetzle

Widze Pixi, ze juz zjadlas swoje wor (czyzby caly ), poniewaz wczoraj bylam na srebrnym weselu (obzerlam sie dziczyzna ) i nie moglam byc pomocna to tak w razie czego (moze sie innym przyda) zapodam moj przepis na spätzle z pieczarkami :
50 dag pieczarek,
20 dag startego sera,
maslo lub margaryna,
150 g Creme fraiche,
1/8 l rosolu lub vegetta rozpuszczona w goracej wodzie,
galka muszkatalowa,
pieprz,
2 srednie cebule.
Pieczarki podpiec na maselku, zalac rosolem, zagotowac, zdjac z pieca i dodac Creme fraiche, doprawic pieprzem, galka muszkatalowa i ewentualnie dosolic (jak kto lubi).
Polowe ugotowanych wczesniej spätzli przelozyc do wysmarowanej tluszczem formy, posypac polowa startego sera, na to kladziemy pieczarki z sosem, nastepnie reszte spätzli a na sama gore pozostalym 10 dag sera. Zapikamy ok.15-20 min, w nagrzanym do 200°C piekarniku. W miedzyczasie cebule kroimy na paseczki i podpiekamy na zloty kolor, ktora posypujemy gotowe spätzle
Czasami robie inne warianty dodaje np. podduszona kapuste wloska lub zamiast Creme fraiche daje slodka smietane wymieszana z przecierem pomidorowym.
Spätzle niekoniecznie musza byc zapiekane, czesto podaje je do obiadu zamiast ziemniakow lub ryzu.
Zalaczam jeszcze fotke dla Nutki, zeby widziala jak one wygladaja, niech sobie dziewczyna chociaz popatrzy

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg spaetzles.jpg (4,9 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg spätzle.jpg (38,6 KB, 44 załadowań)
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 14:12   #9
pixie7
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
Dot.: spetzle

Dzięki Beatko! Mam jeszcze jeden wór, więc niechybnie skorzystam z przepisu. A te wczorajsze spetzle jadłam w towarzystwie, także dziś i będą jeszcze na jutro!
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 14:59   #10
Noor
Żandarm na emeryturze
 
Avatar Noor
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 3 438
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez pixie7
Dzięki Beatko! Mam jeszcze jeden wór, więc niechybnie skorzystam z przepisu.
To kup jeszcze trzeci wór i masz przepis na szpecle z kurkami (jak znalazł o tej porze roku):

Sos kurkowy do spätzli:
300g kurek
1 cebula drobno posiakana
1 szkl. bulionu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. śmietany
sól i pieprz

Na maśle zeszklić cebulę, dodać kurki, lekko podsmażyć, dodać bulion, pogotować 10-15 min. Do śmietany dodać 1 łyżkę mąki, posolić i wymieszać. Dodać do sosu. Zagotować (tylko) i popieprzyć.


I jeszcze przepis na szpecle do tego sosu, na wypadek, gdyby ktoś do Heidelbergu miał za daleko :

Spätzle:
1/4 kg mąki
1 szkl. gazowane wody mineralnej
1 jajko
pęczek szczypiorku

Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dolać stopniowo wody, posolić i wyrobić ciasto. Dodać posiekany szczypiorek. Odstawić na ok. 20 min. (w tym czasie zrobić sos)

Do osolonego wrzątku wrzucać kluski (maczać we wrzątku łyżkę, nabierać nią ciasto i wrzucać do wody). Kiedy wypłyną są gotowe.


Jak widać te spätzle przypominają raczej nasze kluski kładzione, ale to oryginalny przepis niemieckojęzycznych mieszkańców przedwojennej Łodzi.

__________________
Terenówki na front Wsparcie zakupu samochodów dla wojska i do ewakuacji rannych oraz cywilów.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 15:06   #11
pixie7
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
Dot.: spetzle

Oj, Noor, czuję ża odkryję w sobie nowe talenty...
Dzięki!
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-11, 16:30   #12
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: spetzle

niooo tak to juz wiem na co siem wprosze nastepnym razem jak będziesz w Polsce a do tego ja stawiam polska wódeczke
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-11, 19:04   #13
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez Nutka
niooo tak to juz wiem na co siem wprosze nastepnym razem jak będziesz w Polsce a do tego ja stawiam polska wódeczke
Z wielka przyjemnoscia
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-20, 11:04   #14
Lee
Wtajemniczenie
 
Avatar Lee
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
Dot.: spetzle

a ja też podam przepis na spatzle z serem
jest to przepis autorstwa roberta makłowicza

kluseczki:
15 jajek
1 kg mąki
sól

zagniatamy, robimy kluseczki, gotujemy w wodzie i osączamy.

Następie smażymy:
masło (łyżka)
100 g szynki
cebula

Dodajemy na patelnie do tego wcześniej przygotowane kluseczki a także:

100 g sera żóltego
pół szklanki śmietanki

Czekamy aż się zredukuje
wykładamy na talerzyk

Smacznego
__________________
if i'm not wasted, then the day is.
Lee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-20, 11:21   #15
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: spetzle

jakie te spazle muszą byc pyszne Można je kupić w Polsce?
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-20, 11:26   #16
pixie7
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2003-05
Wiadomości: 2 760
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez beliczek
jakie te spazle muszą byc pyszne Można je kupić w Polsce?
Beliczku, pewnie gdzieś można, ale prościej zrobić w domu, wg przepisu podanego przez Lee, na przykład. To po prostu taki makaron wielojajeczny.
A pyszne to-to w rzeczy samej.
pixie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-20, 11:41   #17
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: spetzle

mi to z wyglądu przypomina makaron do rosołu mojej babci - tez jest na samych jajkach i uwielbiam go jeść sam TRzeba będzie zrobić. Tylko ilość jajek odrobinkę mnie przeraża - 15
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-20, 18:20   #18
Lee
Wtajemniczenie
 
Avatar Lee
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
Dot.: spetzle

Beliczku bo to ogromna porcja z tego wychodzi Chyba można zrobić z mniejszej ilości jajek-myślę, że Robert M. by się nie pogniewał

Buziaczki
__________________
if i'm not wasted, then the day is.
Lee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-20, 20:03   #19
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: spetzle

Podaje niemiecki przepis na spätzle oraz zalaczam fotke w jaki sposob nalezy je wykonac.
Skladniki:
50 dag maki
2 lyzki grysiku
sol (1,5-2 lyzeczek)
swiezo zmielona galka muszkatalowa (szczypta)
125 ml wody lub mleka
4-5 jaj

Make, grysik, sol i galke muszkatalowa wymieszac w misce, dodac jajka, wode lub mleko i tak dlugo mieszac (wybijac) az zaczna powstawac banki. Ciasto przecierac przez tarke na gotujaca sie wode, czas gotowania ok. 2-3 minuty, gdy wyplyna na wierzch mozna je wyciagac.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Spaetzle .jpg (43,2 KB, 35 załadowań)
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-20, 21:00   #20
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez BeataWi
Podaje niemiecki przepis na spätzle oraz zalaczam fotke w jaki sposob nalezy je wykonac.
Skladniki:
50 dag maki
2 lyzki grysiku
sol (1,5-2 lyzeczek)
swiezo zmielona galka muszkatalowa (szczypta)
125 ml wody lub mleka
4-5 jaj

Make, grysik, sol i galke muszkatalowa wymieszac w misce, dodac jajka, wode lub mleko i tak dlugo mieszac (wybijac) az zaczna powstawac banki. Ciasto przecierac przez tarke na gotujaca sie wode, czas gotowania ok. 2-3 minuty, gdy wyplyna na wierzch mozna je wyciagac.
Moja mama mna takie "sitko". Kupiła je w Czechach i w zasadzie ;leży nie używane. Zamierzam je mamie zabrać i zrobić te pyszne kluseczki. Dzięki Beciu za insiprację i przepis
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 09:12   #21
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
Dot.: spetzle

a ja nakladam ciasto na wielka deske do krojenia i odcinam nozem po kawalku jednoczesnie wrzucajac do wody.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 09:34   #22
Lee
Wtajemniczenie
 
Avatar Lee
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez paula78
a ja nakladam ciasto na wielka deske do krojenia i odcinam nozem po kawalku jednoczesnie wrzucajac do wody.
Makłowicz robił identycznie jak Paula
__________________
if i'm not wasted, then the day is.
Lee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 13:21   #23
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez Lee
Makłowicz robił identycznie jak Paula

ha bo ja jestem taki makłowicz tylko szczuplejszy i ladniejszy
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-21, 16:32   #24
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez paula78
a ja nakladam ciasto na wielka deske do krojenia i odcinam nozem po kawalku jednoczesnie wrzucajac do wody.
moja mama i ja tyż tak robimy

__________________
Moje życie ->http://www.wiktor.lukasiewicz.net.pl/

http://www.v10.pl

Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl

Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 17:52   #25
Lee
Wtajemniczenie
 
Avatar Lee
 
Zarejestrowany: 2003-05
Lokalizacja: Londyn
Wiadomości: 2 121
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez paula78
ha bo ja jestem taki makłowicz tylko szczuplejszy i ladniejszy

nie śmię wątpić

a wiesz, że mi on aż tak nie przeszkadza (w sensie jego nadwaga i wygląd)?
jest taki sympatyczny i jakiś taki "życiowy", że nawet nie obchodzi mnie jak wygląda
I chyba tak też jest w życiu, że jak mamy jakiś ludzi których lubimy, to wygląd odgrywa mniejszą rolę... och cóż za filozofija

całuje
__________________
if i'm not wasted, then the day is.
Lee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-21, 20:51   #26
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez paula78
a ja nakladam ciasto na wielka deske do krojenia i odcinam nozem po kawalku jednoczesnie wrzucajac do wody.
Oczywiscie, ze mozna, wszystko zalezy jednak od konsystencji ciasta. Podejrzewam, ze ciasto Maklowicza jest dosc geste, natomiast to, na ktore podalam przepis jest bardziej lejace i takie powinno byc
W Niemczech mozna kupic specjalny przyrzad do robienia Spätzli, ktory w sumie jest podobny do zwyklej tarki zalaczonej przeze mnie wczesniej, wyglada mniej wiecej tak (patrz zalacznik).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Spaetzle_Maker.jpg (94,6 KB, 9 załadowań)
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.