![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() nie lubię mojego świata
Heh, brzmi śmiesznie/ nie poważnie, ale cóż..
Otóż mam problem, gdyż z dnia na dzień coraz bardziej świat mnie obrzydza. Wokół mnie nie mam prawdziwego przyjaciela, każda osoba ma jakiś cel by się ze mną zadawać. Kiedy ktoś ma problem lecę na łeb, na szyję by mu pomóc, ale kiedy ja muszę się poradzić to już trudno kogoś znaleźć. Po za tym denerwuje mnie wszechobecne chamstwo - nie wiem czy tylko ja się z tym coraz częściej spotykam. Ostatnio będąc parę razy w pubach usłyszałam z 5 propozycji sexu, problem w tym że ubieram się normalnie, nie noszę krotkich spódnic, czasem zdarzy sie jakiś dekolt ale żaden ogromny. Tak, wiem mozna sobie pomyśleć "BBoże jaki ty masz problem dziewczyno?!" Więc spróbuję to zobrazować: Nie mam przyjaciół, przestałam rozumieć spoleczenstspołeczeństwo, bo wydaje mi się że przesycone erotyzmem i imprezami filmy/ seriale zrobiły większości młodym ludziom sieczkę z mózgu. Moje randki to porażki bo faceci liczą chyba tylko na przygodę. I w sumie to mam jedynie pytanie czy tylko ja sie spotykam z takimi zjawiskami w zyciu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: nie lubię mojego świata
Nie przejmuj się, też tak mam. Niektórzy sądzą, że jestem aspołeczna, a ja poprostu mam poczucie, że tu nie pasuję.
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Znajdź podobną osobę do ciebie, nie jest to łatwe ale da się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z zaczepkami się raczej nie spotykam, chyba mam większe szczęście do cywilizowanych lokali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mam tak samo jak ty... serio.
Wrażenie że nie pasuję do tych czasów nie opuszcza mnie od lat, gubię się i nie rozumiem wielu rzeczy. Po prostu tak chyba już jest. Zdaje mi się, ze jesteś wrażliwa i stąd problem z odnalezieniem siebie w tym okrutnym świecie. Jest mnóstwo osób takich jak ty, czy też podobnych. Ja tak samo przyjaciół nie mam, choć gdy ktoś potrzebuje pomocy, potykam się sama by pomóc. Szkoda że w drugą stronę to nie działa. Mam wrażenie, że nie powinnam urodzić się w tych czasach. Bardzo bym chciała się urodzić w latach 60`...
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jak sama widzisz, wiele z nas tak ma.. Ja do tego grona rowniez naleze.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
lovely_purple też bym chciała powrotu do tych czasów, kiedy nie brakowało prawdziwych! dam i dżentelmenów, a brak kultury był jednoznaczny z wykluczeniem towarzyskim (teraz jest wręcz na odwrót, często im większe prostactwo tym więcej imprez i znajomych). Czasem mnie pytają z jakiej epoki się urwałam, bo też jestem niedzisiejsza w poglądach, nie wiem, może jakiś XVII wiek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem dawna rzeczywistość wcale nie była lepsza, a znacznie gorsza. Ludzie tylko lepiej udawali, że byli kulturalni, grali pewne role kulturowe w życiu publicznym, które rozciągało się też na spotkania towarzyskie. A w zaciszach domów funkcjonowali zgodnie z własnymi potrzebami, które były od setek, jeśli nie tysięcy, lat podobne.
W kwestii stroju też uważam, że teraz jest znacznie lepiej. Każdy może ubierać się tak, jak lubi, a nie jak na występ kostiumowy. Jest też więcej swobody w codziennym życiu i obyczajowości, więc każdy może być sobą, a nie ciągle grać jakąś rolę. Zaś prawdziwego przyjaciela znaleźć jest w życiu trudno i zawsze było trudno. Ludzie myślą i myśleli głównie o sobie. Żyją i żyli w związkach z miłości do siebie, żeby czerpać ze związku radość dla siebie, a nie dlatego, że kogoś kochają. Trudno jest poświęcić cokolwiek dla drugiej osoby, a tego pewnie oczekiwałabyś od prawdziwego przyjaciela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W XVII wieku tych możliwości nie miałaś. A prawdziwych dam i dżentelmenów było wtedy tyle samo, co teraz, za to było pełno przebieranych dam i dżentelmenów, którzy musieli tylko grać te role. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Co do kultury niegdyś: ludzie na oficjalnych balach zachowywali normy, ale w domowych pieleszach zaspokajali swoje dzikie żądze na tyle, na ile pozwalały im fundusze. Nie rzadko pewnie z osobami ze "śmietanki towarzyskiej", z tym że zostawało to tajemnicą.
Po drugie, do jakiego rodzaju klubów chodzisz? Chodząc nawet na tzw. "wiejskie poptupaje" slash "sztacheta party" nigdy w życiu nie spotkałam się z takiego rodzaju propozycjami. Swoim zachowaniem od początku trzeba pokazywać facetowi, że oczekujesz od mężczyzn czegoś więcej niż postawienia przysłowiowego piwa. A po trzecie: o prawdziwych przyjaciół dzisiaj jest naprawdę trudno. Tym bardziej, jeżeli ktoś wymaga od nich w miarę obiektywnej oceny sytuacji, a nie bezmyślnego potakiwania.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie mam identycznie, ale również odnoszę wrażenie, że po prostu nie pasuję i naprawdę rzadko trafiam na osoby, z którymi mogę normalnie pogadać. Tak bywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No, to teraz powinno ci to chociaż trochę poprawić humor, bo jak widzisz jest nas więcej
![]()
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
też coś takiego zaobserwowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Też należę do "aspołecznych" ;p jak byłam młodsza przeszkadzało mi to bo nie miałam zbyt wielu znajomych, obecnie zupełnie mam to wy....e a wręcz traktuję to jako atut
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Twoje przemyślenia w mojej opinii nie brzmią śmiesznie. Nasz świat/teraźniejszość potrafi być brutalny dla osób które mają wrażliwość, które się zastanawiają nad swoim życiem i próbują coś osiągnąć na poważnie ciężką pracą. Ja też już dawno przestałem rozumieć co się dzieję wokół mnie to jak ludzie sobie 'podkładają świnie", obgadują się, nie myślą o drugim człowieku tylko o własnym interesie... A gdy włączę telewizor to ogarnia mnie smutek w związku z tym co tam można znaleźć: polityków - zwykłe bydło, dziennikarzy - wielu bez najmniejszych kompetencji, głupie programy, które mają społeczeństwu zrobić wodę z mózgu, pseudointelektualne konwersacje,...
Świat zmierza w mojej opinii w bardzo niebezpiecznym kierunku, analizując chociażby sytuacje geopolityczną. Jak żyć ? Spróbuj mimo wszystko znaleźć osoby, które będą chciały Cię wysłuchać i pomogą w razie potrzeby, które nie myślą tylko o sobie. Trudne to będzie ale jest to możliwe, jeszcze nie wszyscy zwariowali co widać chociażby w wątku, który założyłaś - znalazło się kilka osób, które myślą i mają wątpliwości podobnie jak Ty. PS jeśli masz ochotę to napisz do mnie, możemy porozmawiać. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każde pokolenie mówi "ach, ta dzisiejsza młodzież" ![]() Jak masz problemy z publiczną erotyką, to może problem nie w społeczeństwie ale twoich zahamowaniach seksualnych? Albo po prostu przejdź na islam i poszukaj sobie jakiegoś miłego Turka.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie jest wynikiem jakiegoś nagłego zdziczenia obyczajów. Są ludzie "nieimprezowi" (np. ja) i nie robią problemu z faktu, że ktoś lubi się bawić. Że lubi niezobowiązujący seks czy dekolt do pępka. Po prostu nie oceniają i nie zaglądają obcym ludziom w ich życie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-01-10 o 23:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uwielbiam seks i nie miałam nigdy w tej sferze problemów ani psychicznych blokad, ale wszechobecny erotyzm jednak mnie drażni, bo obniża jakość związków i ogólnie relacji międzyludzkich, a już szczególnie odbija się na kobietach. Więc litości, to, że komuś nie pasuje zezwierzęcenie w relacjach interpersonalnych nie znaczy, że ma ze soba jakiś problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wysłane z telefonu, jem ogórki i literki |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
tak was czytam i widzę, że zdania są strasznie podzielone. Już nie skomentuję "Pani Wróżki", bo musiałabym rzucić parę nieprzyjemnych epitetów
![]() Piszecie, że kiedyś wiele nie można było robić itp, ale to, że dziś można praktycznie wszystko, to nie znaczy, że się trzeba tak zezwierzęcać. Oczywiście, jeśli ktoś ma na to ochotę, to ok - jego wybór, ale niech nie namawia do tego innych i nie szykanuje z powodu odmiennego zdania, poglądów. My (nazwę tak ludzi, którym niekoniecznie pasuje taki obrót spraw w dzisiejszych czasach) wolimy się odizolować od tego wszystkiego i nic nikomu nie robimy, a oni zabiliby wzrokiem jakby mogli, obgadują, odtrącają. Przynajmniej ja to tak odczuwam. Oczywiście nie chcę nikogo urazić, ale tak to widzę
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
+ dla mnie samej najgorsze jest to, ze teoretycznie wiem, że jestem taka a nie inna, że nie jestem przez to gorszym człowiekiem; ale jednak non stop myślę o tym w kategoriach problemu, co wskazywałoby na to, że prędzej, czy później chciałabym go rozwiązać i choć trochę przystawać do otoczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Ja mam wrażenie w moim mieście-norze są same klony. Z książek no to fifty szejds of grej, paulo koelho. Szkoła to oczywiście WSRH. Co drugie zdanie przekleństwo i umiejętność flirtu na poziomie -1 a ulubione seriale to Rolnik szuka żony i Trudne sprawy.
Są też metaluwy. Ale te wszystko robią na odwrót reszty, tylko po to by być inne i wspomagać swoje poczucie wyższości. ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dawne wieki takie romantyczne? Polecam poczytać "Pamiętniki Casanovy" - one mi otworzyły oczy, bo też myślałam, że kiedyś to było tak fajnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- Twoja róża ma dla ciebie tak wielkie znaczenie, ponieważ poświęciłeś jej wiele czasu. - Ponieważ poświęciłem jej wiele czasu... - powtórzył Mały Książę, aby zapamiętać. - Ludzie zapomnieli o tej prawdzie - rzekł lis. - Lecz tobie nie wolno zapomnieć. Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś. Jesteś odpowiedzialny za twoją różę. - Jestem odpowiedzialny za moją różę... - powtórzył Mały Książę, aby zapamiętać. (...)Mały Książę poszedł zobaczyć się z różami. - Nie jesteście podobne do mojej róży, nie macie jeszcze żadnej wartości - powiedział różom. - Nikt was nie oswoił i wy nie oswoiłyście nikogo. Jesteście takie, jakim był dawniej lis. Był zwykłym lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz zrobiłem go swoim przyjacielem i teraz jest dla mnie jedyny na świecie. Nie można dla was poświęcić życia. Oczywiście moja róża wydawałaby się zwykłemu przechodniowi podobna do was. Lecz dla mnie ona jedna ma większe znaczenie niż wy wszystkie razem, ponieważ ją właśnie podlewałem. Ponieważ ją przykrywałem kloszem. Ponieważ ją właśnie osłaniałem. Ponieważ właśnie dla jej bezpieczeństwa zabijałem gąsienice (z wyjątkiem dwóch czy trzech, z których chciałem mieć motyle). Ponieważ słuchałem jej skarg, jej wychwalania się, a czasem jej milczenia. Ponieważ... jest moją różą. Szczególnie chodzi mi o odpowiedzialność na zawsze za to, co oswoiłeś, ta metafora zawiera bardzo mądrą prawdę i odnosi się nie tylko do przyjaciół, ale wszelkich relacji z drugą żywą istotą. Edytowane przez 201703061208 Czas edycji: 2015-01-11 o 19:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
W starożytnym Rzymie prostytutki zaczepiały mężczyzn na ulicach w przeźroczystych skąpych wdziankach. Faceci pisali sprośności na ścianach. W patrycjusze mogli sobie kupować niewolnice, które spełniały ich kaprysy. W początkach cesarstwa cesarz ściągał do siebie arystokratki, aby je przelecieć. A sportowcy występowali nago.
W Azji panienka, zona czy wdowa mogły, gdy miały chcicę iść popracować jako prostytutki w świątynnych burdelach. I wy piszecie o upadków obyczajów? ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Oooo Dziękuję bardzo. W końcu poczułam, że to nie jest tylko wytwór mojej chorej głowy, a inni ludzie myślą podobnie.
Hm ktoś zasugerował, że może mam jakiś problem z seksuaseksualnością- nie ,nie mam. Mam problem ze "spłyceniem" dzisiejszych podrywow, flirtów do pokazania kawałka tyłka, postawieniu piwa i wskoczeniu do wyra. I mieszkam w jednym z większych miast w Polsce, więc nie chodzę do wiejskich knajp i nie prosze się o teksty które przytoczyłam w pierwszym poście. Z resztą nie tylko o wszechobecną erotykę mi chodzi. Mam wrażenie, że nawet to co jest w telewizji jest w pewnym sensie odzwierciedleniem naszego społeczeństwa. Programy które są tak płytkie i głupie, że nie da się normalnie myśleć, pokazujące życie patologiczne albo piękne, bogate i proste. W pewnym sensie naprawdę to się odbija na społeczeństwie , mam wrażenie, że coraz bardziej brakuje ludzi którzy potrafią samodzielnie myśleć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.