![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Grzane Wino - różne przepisy
Dziewczynki proponuje wątek o grzanym winie. Piszcie wszystko co wiecie, przepisy, dobre gatunki wina. Oprócz standardowego poczciwego grzańca z miodem i przyprawami korzennymi (gożdziki, cynamon) niestety nie umiem wymyślic nic innego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Grzane Wino - różne przepisy
Do grzanego wina oprócz przypraw dodaję podzielone na cząstki a następnie przekrojone na pół cząstki mandarynek (pomarańcze też mogą być). Nadają smaczny aromat a same nasiąkają winem i są pyszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja robie takie samo jak autorka wątku, dodatkowo dodaje czasem troche soku z cytryny. Wino robie z wina Sophia - półwytrawne. Kiedyś kupiłam "wino do grzania" w torebce foliowej.... OJ JAKIE BYŁO PASKUDNE !!! FU!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
wlasnie zastanawialam sie jeszcze nad tym winem i wpadla mi do glowy kandyzowana skorka pomaranczy lub syrop z niej robiony. tak na swieta pomaranczkowo
![]() tez wczoraj z sangrii robilismy. ale cos mi nie smakowalo... Edytowane przez kesii Czas edycji: 2006-11-06 o 23:02 Powód: dodatek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Podczas berlińskiego Weihnachtsmarktu do grzanego wina dodaje się także Amaretto, pychota
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Drink z piwem grzanym
![]() Składniki: -750 ml piwa, -3 żółtka, -3 łyżki cukru, -250 ml śmietanki 30%, -cynamon, -goździki, -wanilia Żółtka ucieramy z cukrem. Piwo zagotowujemy z przyprawami i dolewamy stopniowo do żółtek, stale mieszając. Następnie zagrzewamy wszystko jeszcze raz, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia i mieszamy wszystko ze śmietanką. O cholera właśnie teraz się skapnełam, że nie chodzi o grzane piwo tylko wino ![]() ![]()
![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2006-11-08 o 22:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Podoba mi sie ten watek,a zwlaszcza ze zblizaja sie dlugie,chlodne zimowe wieczory....Niestety nie znam zadnego przepisu na grzane wino,pilam tylko z gozdzikami i cynamonem-podgrzane.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Grzane wino
![]() Czas przygotowania: 20 min Składniki:-1 butelka czerwonego wytrawnego wina, -25 dag cukru pudru, -cienko ścięta skórka z 1 dobrze umytej pomarańczy, -1/2 dobrze umytej cytryny, -1/2 łyżeczki cynamonu, 3 goździki Wykonanie: Wino z cukrem, goździkami i cynamonem podgrzewamy w garnku. Gdy na powierzchni zacznie się tworzyć pianka, zestawiamy z ognia (wino nie może się zagotować). Dodajemy skórkę z pomarańczy, pokrojoną w plasterki cytrynę i odstawiamy na 10 min. Przecedzamy i znów podgrzewamy. Pozdrawiam i miłej popijawy ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Pora na odświeżenie tematu
![]() Poradźcie, jakiego taniego wina wytrawnego/półwytrawnego używacie do grzańca? Chodzi mi o jakieś sprawdzone marki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Bycza Krew
![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Nie aż tak tanie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na litr wina daje 2 pomarancze pokrojone cwiartki, w skorkę wbijam gozdziki taka okolo 8 (im wiecej tym bardziej ostre i bardziej rozgrzewajace wino) i jedną cytrynę te pokrojona w ćwiartki, świeży imbir i gotuje na malym ogniu. Jak wino jest wytrawne dodaje cukru tak do smaku. Wina nie gotuje, jak zobacze ze zaczynaja robic sie takie małe babelki wyłączam.
Można tez dac cynamon, ale moge nigdzie dostac swiezego. Mozna dac w proszku, ale ja nie lubie tego syfu w winie.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
oryginalne nie jest takie tanie, pełno jest podróbek ala bełt pod tą nazwą
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Próbowałam z różnymi przepisami na grzane wino domowej roboty, ale przyznam szczerze, że najbardziej i tak smakuje mi kupny grzaniec galicyjski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja ostatnio robiłam z grzańca mnicha. na butelkę dałam dwie pomarańczę w ćwiartki, sypnełam cynamonu i pół paczki przyprawy do wina. dobre było
![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
a znacie przepis na grzane białe wino? Ostatnio znalazłam na tym blogu http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/...zane-wino.html i zamierzam wypróbować bo uwielbiam białe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Daj znać, jak wyszło
![]() Ja z kolei mogę polecić, nie dla wyszukanych podniebień, połączenie wina z piwem. ale rozgrzewające, że hej! http://www.wielkiezarcie.com/recipe82.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Dziewczyny, a próbowała kiedyś któraś grzanego piwa z jajkiem?
![]() A dla fanek grzanego wina (sama się do nich zaliczam) - dzbanek do podania z podgrzewaczem - świetnie się sprawdza na imprezach. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
grzane winko
kadarka może być ta z biedronki plasterek pomarańczy miód naturalny goździki 5 sztuk cynamon ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
![]() ale mojej roboty także jest smaczny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Może nie będę oryginalna jak napisze, że najlepszy grzaniec jaki piłam do własnej roboty winko z przyprawa korzenną albo cynamonem i cytrynką oraz miodem
![]() z kupnem przełknę tylko Galicyjskiego, inne zalatują siarczynami i są wstrętne po podgrzaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Bardzo fajny temat, kojarzy mi sie z jarmarkami bozonarodzeniowymi, a to juz niedlugo. Podam moj przepis, na takie wino, taki bardziej z tutejszego jarmarku bozonarodzeniowego.
2 butelki czerwonego wina, najlepiej bordeaux, bourgogne lub pinot noir 250 g brazowego cukru z trzciny cukrowej 2 gwiazdki anyzku 2 batoniki kory cynamonu (mozna zastapic cynamonem w pudrze) 2 gozdziki 2 kapsulki (straczki) kardamonu 2 laski wanilii 1/2 lyzeczki startej galki muszkatulowej 5 cm kawalek swiezego imbiru obranego ze skorki i pokrojonego w plastry sok wycisniety z 1 duzej pomaranczy skorka z 1 duzej cytryny, scieta nozykiem do obierania ziemniakow w ten sposob, zeby sciac tylko zolta czesc bez tej bialej gorzkiej, lub starta na tarce skorka z 1 duzej pomaranczy, scieta nozykiem do obierania ziemniakow w ten sposob, zeby sciac tylko pomaranczowa czesc, bez tej bialej gorzkiej, lub starta na tarce. Do garnka wlac wino, dodac do niego reszte skladnikow i doprowadzic do wrzenia (do wrzenia doprowadzamy powoli na malym ogniu, temperatura wina powinna rosnac powoli), nastepnie gotowac wrzace przez 5 minut bez przykrycia, zeby ulotnila sie z wina, czesc smaku alkoholu. Wyjac z wina plywajace w nim przyprawy i podawac w szklankach, ktore mozna udekorowac plasterkiem pomaranczy lub klementynki. Uwaga, jak sie nie spieszy, to wino jest lepsze jak przygotujemy je wczesniej i postoi od 12 do 24 godzin z tymi wszystkimi przyprawami, potem wystarczy takie wino przed podaniem podgrzac.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-11-08 o 13:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Po co zagotowywać wino i je jeszcze gotować później żeby alkohol uleciał ? Dla mnie w tym cała radocha że takie wino ma niezłe kopnięcie
![]() A to że jest słodkie to dodatkowo maskuje moc alkoholu, więc ja moje wino wręcz wzmacniam dolewając do niego wódki i jest pyszne. Robię tak: Butelka wina czerwonego (półwytrawne, półsłodkie), kilka goździków, gwiazdka anyżu, 2-3 laski cynamonu, trochę wódki, trochę cynamonu, kardamonu w proszku i gotuję na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaję miód do smaku, jak nie mam miodu to dodaję cukru trzcinowego. Zawsze jest pysze i już po jednym dużym kubku jest humor ![]() aaa zapomniałabym, do winka wrzucam kilka suszonych śliwek (które pózniej wkładam do kubeczków z winem) i mandarynkę obraną (obierki też wkładam do gara, ale do kubeczków dodaję tylko kawałki owocu). Winko jest bardzo aromatyczne ![]() Zazwyczaj na jednej butelce się nie kończy, więc nie wyrzucam tego co zostanie w garnku tylko wlewam do tego nowe wino i ewentualnie dorzucam trochę przypraw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyjaciółka KWC
|
No właśnie, odparowywanie alkoholu z wina jest raczej bez sensu, powinno sie je podgrzewać nie więcej niż do 70 st. bo temperatura, w której alkohol przechodzi w stan lotny jest gdzieś między 70 a 80 st. z tego co pamiętam.
![]() I również znam opcję ze wzmacnianiem wina, bo dolanie soku z pomarańczy osłabi moc, więc można dodać kieliszek rumu.
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Lazurowewybrzeze, będę testować Twój przepis, bo brzmi wspaniale!
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Wino tylko podgrzewamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
We Francji podgrzewaja takie wino na bardzo wolnym ogiu, chodzi o to, zeby temperatura wina rosla bardzo powoli i nastepnie gotuja takie wino przez 5 minut odkryte i na wolnym ogniu, bo chodzi wlasnie o ulotnienie sie troche alkoholu i alkoholowego smaku, a "wydobycie" wiecej smaku przypraw. Ja zauwazylam, ze w przepisach w tym watku, wlasnie wszyscy tylko podgrzewaja, bo zalezy, zeby caly alkohol i smak alkoholowy zostal, co kto lubi.
rnb, takie winko jest bardzo dobre wyprobuj koniecznie, a jak bedzie ci w smaku i ogolnie za malo alkoholowe, to nastepnym razem wiesz co zrobic. ![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Ale mi smaka na grzańca narobiłyście, w schowku jeszcze pełno win ślubnych stoi
![]() Ja przyrządzam standardowo czyli miód, pomarańcza, 1/4 cytryny, cynamon, 4-8 goździków na butelkę wina. Apropo wina, mąż organizuje konkurs, do wygrania chorwackie winko, może któraś z Was się skusi ![]() Link: http://crolove.pl/konkurs-dokoncz-zd...orwackie-wino/ ![]() Edytowane przez Aksamitna30 Czas edycji: 2013-11-12 o 15:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
A czy gatunek wina ma jakieś szczególne znaczenie w przypadku robienia grzańca? Bo właśnie myślę w jaki zapas wina do grzańca się zaopatrzyć, nie wiem czy spróbować wyhaczyć coś okazyjnie w dyskontach czy może lepiej spróbować jakiś fajnych win np. xxxx a może jest jakiś specjalny rodzaj do grzańca? Poradźcie coś bo wieczory coraz zimniejsze i przydałoby się coś takiego przyrządzić
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-01-23 o 09:57 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-11-13 o 14:59 Powód: link w cytacie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.