Grecja czy Turcja, co wybrać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-15, 12:08   #1
26kajka
Przyczajenie

Grecja czy Turcja, co wybrać?

Witam,
Planujemy z mężem wczasy w pierwszej połowie września. Na początku myśleliśmy o jakiejś greckiej wyspie, głównie o Rodos, ale teraz coraz bardziej zastanawiam się nad Turcję. Pomóżcie wybrać. Czekam na rady, gdzie warto pojechać i co zobaczyć?
26kajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 12:32   #2
laguna123
Raczkowanie

Dot.: Grecja czy Turcja, co wybrać?

Też miałam kilka miesięcy temu taki dylemat.
Aczkolwiek już dokonałam wyboru.
Zapraszam do wątku poświęconego Turcji..
Stary 2012-06-15, 17:13   #3
ssavyer
Raczkowanie

Mam ten sam dylemat, też zastanawiam się między Turcją i Grecją i też we wrześniu.
Jak na razie wygrywa Grecja ( Rodos lub Kreta), ale pewnie decyzja uzależniona będzie on ofert i cen, a raczej Turcja tańsza.
ssavyer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 17:36   #4
maroooda
Raczkowanie

jeśli będziecie siedzieć w hotelu to Turcja jeśli nie to Grecja.
maroooda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 08:30   #5
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Byłam i w Turcji i w Grecji i moim zdaniem Grecja ciekawsza i ładniejsza.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 08:41   #6
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
Byłam i w Turcji i w Grecji i moim zdaniem Grecja ciekawsza i ładniejsza.
ke? chyba zartujesz! turcja ma o wiele wiecej zachowanych starozytnych budowli. tak z ciekawosci - co zwiedzalas w obu krajach? grecja jest bez porownania jesli chodzi o zabytki.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 15:21   #7
Dagunia
Komplikatorka

Proponuję Turcję - wybrzeże Egejskie. Stamtąd masz codziennie wodoloty na Rodos i Kos. Wypływasz rano i cały dzień zwiedzasz, ostatni wodolot do Turcji jest jak dobrze pamiętam ok. 18-19. Połączysz 2 w 1

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-16, 17:20   #8
Rilla82
Zakorzenienie

Zdecydowanie Turcja, pomijam już nawet aspekt finansowy (dużo taniej). Ale Ci ludzie, te widoki, ta kuchnia, ten klimat, te góry... Polecam moje najnowsze odkrycie - miejscowość Kemer.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Turcja 2012 023.jpg (101,7 KB, 86 załadowań)
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 22:22   #9
Malgos_12
Zakorzenienie

Ja uwielbiam Grecję (a zwłaszcza jej wysepki), ale to nie oznacza, że Turcja mi się nie podoba. Wspaniali ludzie i cudne widoki są również w Grecji, to akurat dla mnie żaden argument... ciężko porównać te dwa kraje ... dla mnie to tak jakby porównywać meksyk do tajlandii warto zobaczyć i jedno i drugie. Grecja z pewnością jest bardziej europejska, ale w Turcji jest taniej. I jeden i drugi kraj bogaty w zabytki jednak one się różnią od siebie...

Rilla - to zdjęcie przypomina mi bardziej Czarnogórę niż Turcję
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 10:48   #10
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość

Rilla - to zdjęcie przypomina mi bardziej Czarnogórę niż Turcję
No proszę, w takim razie Czarnogórę też muszę nawiedzić. A Kemer przepiękne, Turcy ostatnio uwierzyli w coś takiego jak turystyka górska i powytyczali eleganckie szlaki. Nie muszę chyba nadmieniać, że widoki wspaniałe...
Stary 2012-06-18, 13:23   #11
Mickey1011
Raczkowanie

Byłam tylko w Turcji i mogę bardzo polecić ten kraj!
Grecja wiadomo droższa, ale jest to państwo europejskie, więc pewnie hotele są na wyższym poziomie.

Polecam tak jak już wcześniej jedna z koleżanek- Turcja z wycieczką statkiem na Rodos.
Mickey1011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 13:47   #12
ania8628
Zadomowienie

My na ten rok wybraliśmy Turcję
ania8628 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 15:13   #13
Ada1986
Raczkowanie

Byłam w obu miejscach i w obu miejscach w tym samym czasie tzn w drugiej połowie września z tym że w Grecji na kontynencie- na wyspach niestety nie. Z mojej perspektywy ZDECYDOWANIE Turcja leciałam tam sceptycznie nastawiona, ale wróciłam ogromnie zadowolona!! podobalo mnie sie tam naprawde wszystko, piękne miasto, plaże, widoki, było co zwiedzać, ogólnie super!
co do pogody- bardzo podobna- moim wyznacznikiem było to że w obu miejscach w tym czasie mogłam spokojnie leżec na plaży nie smarując się kremem i nie mając potem oparzen, za to wróciłam z super opalenizną, bardzo przyjemnie- jak dobre lato w Polse, ale...w Grecji w tym czasie 2 dni padało i było zimno, a w Turcji zapowadali deszcze akurat ale skończyło się na zachmurzonym niebie z przebijającym słońcem tak że w plażowaniu nam nie przeszkodziło i na wieczornej burzy z opadami...gradu.Kwestia zakupów- Turcja pozostaje moim numerem 1!! jedyne co mi osobiście przeszkadzało to namolni sprzedawcy, od których nie szło się opędzić.
Takie jest moje zdanie aczkolwiek dotyczy ono wyboru pomiędzy Turcją a Grecja kontynentalną natomiast jeśli chodzi o wyspy to nie byłam, ale z tego co wiem sa zupełnie inne niz kontynent, moja znajoma była dokładnie w 1 połowie września na Krecie i pogode miała super (na wyspach jest ona chyba bardziej pewna we wrześniu niż na kontynencie)ogólnie wyspy cieszą się dużą popularnością i dużo osób które znam a tam były są tymi miejscami zauroczone.
Moja kolezanka była w Turcji i wiem że miała akurat taka wycieczke gdzie mogli popłynąć na Rodos- więc jest szansa odwiedzić oba miejsca w czasie 1 urlopu.
Ada1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 20:09   #14
amandi84
Zadomowienie

Byłam i w Grecji i w Turcji. Osobiście wolę Grecję, ale w Turcji znalazłam najpiękniejszą osamotnioną zatoczkę jaką kiedykolwiek widziałam... No i pod względem zabytków na pewno ma bogatszą ofertę.

Musisz sama zdecydować, ważniesze wg mnie od miejsca to wynająć samochód. Samemu można znaleźć i zwiedzić cudowne miejsca, bez pośpiechu, nerwówki.. Gdziekolwiek będziesz - wynająć auto.
I wg mnei w Grecji wcale nie jest tak drożej.. Benzyna i wynajem samochodu w Turcji chyba drożej wychodziło, jedzenie porównywalnie ( w Turcji byłam październik 2010, w Grecji (na Thassos)ostatnio czerwiec 2011).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CIMG0396.jpg (102,1 KB, 58 załadowań)
http://www.pmiska.pl
amandi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 17:30   #15
kami1988
Przyczajenie

Zawsze chciałam zwiedzić Turcję. Słyszałam tak różne opinie, ale zawsze jakoś mnie pociągała. Czytałam tyle różnych relacji, że po prostu muszę tam pojechać. Najbardziej zafascynowała mnie http://paraprawo.pl/podroz-2. Wreszcie nazbierałam fundusze i w październiku lece tam z moim chłopakiem. Trzymajcie kciuki .

Edytowane przez kami1988
Czas edycji: 2012-09-09 o 17:32
kami1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 19:23   #16
Pheandra
Raczkowanie

Oba kraje sa piękne, byłam w obu. Mi bardziej przypadła do gustu Turcja. Kusadasi czy Fethiye. Ale jeśli miałabym jechać do Grecji wybrała bym Zakynthos. Myślę tylko, że w Turcji pogoda jest pewniejsza niż w Grecji.
Stary 2012-09-09, 20:33   #17
Malgos_12
Zakorzenienie

co to pogody to zależy w jakim regionie Turcji i Grecji. Będąc na Cyprze miałam maleńki deszczyk (max 5 min) we wrześniu, a za pierwszym razem chyba wcale we wrześniu nie padało... a np moim znajomym padało przez kilka dni w Turcji również we wrześniu... teraz z pogodą to na serio można różnie trafić.
Stary 2012-09-09, 21:41   #18
Pheandra
Raczkowanie

Na Cyprze to raczej najpewniejsza pogoda bo najbardziej na południe. Ja np w Turcji przez 16 dni nie widziałam chmury na niebie. 100% full czyste niebo i słońce, natomiast w Grecji na 8 dni tylko jeden słoneczny i to pech chciał, że akurat ten którego jechaliśmy do Salonik :/ reszta albo deszcz albo gęste chmury.
Stary 2012-09-09, 21:59   #19
Malgos_12
Zakorzenienie

Pheandra -a w jakich terminach byłaś w Grecji i Turcji i w jakich rejonach?

mi właściwie na każdych wakacjach towarzyszy deszcz, więc to może moje szczęście, dlatego nie radze wybierać się w listopadzie bo ja jadę ale na cyprze po dłuższym czasie to błagałam o deszcz, a tu nic... no i w chorwacji mi się udało

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-09-10 o 10:07
Stary 2012-09-10, 16:09   #20
Pheandra
Raczkowanie

Turcja sierpeń 2011, Grecja sierpień 2010. Kusadasi i mały kurort na Kassandra's Finger na Chalkidiki.
Stary 2012-09-10, 20:28   #21
Malgos_12
Zakorzenienie

a spoko, ja w części lądowej byłam w Katerini, ale chyba też trochę padało - jak już mówiłam deszcz towarzyszy mi wszędzie, więc pewnie dlatego los zawiódł mnie do Irlandii więc deszczu mam pod dostatkiem
moja ciocia była w maju na Zakhintosie 2 tygodnie i miała cudną pogodę - teraz to wiele też chyba zależy od szczęścia...
Stary 2013-02-19, 15:12   #22
katrin1234765
Raczkowanie

Grecja czy Turcja - gdzie lepiej?

Szukamy miejsca imprezowego, z naprawdę bogatym życiem nocnym (najlepiej chociaż porównywalnym z tym w Lloret de Mar), no i żeby było trochę zwiedzania, ogólnie też zależy nam na tym, by miejscowość była ładna.

Co rozważamy? Turecką Alanyę oraz którąś z greckich wysp - Kretę albo Rodos. Pytanie - gdzie będą najlepsze imprezy i sporo zwiedzania?

Grzebiąc w Internecie, opinie są podzielone, ale większość ludzi wspomina Hersonissos na Krecie albo Faliraki lub Rodos na wyspie Rodos. Ktoś pomoże podjąć decyzję?
katrin1234765 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 15:07   #23
aguniaaaaa041986
Zakorzenienie

Dot.: Grecja czy Turcja - gdzie lepiej?

Cytat:
Napisane przez katrin1234765 Pokaż wiadomość
Szukamy miejsca imprezowego, z naprawdę bogatym życiem nocnym (najlepiej chociaż porównywalnym z tym w Lloret de Mar), no i żeby było trochę zwiedzania, ogólnie też zależy nam na tym, by miejscowość była ładna.

Co rozważamy? Turecką Alanyę oraz którąś z greckich wysp - Kretę albo Rodos. Pytanie - gdzie będą najlepsze imprezy i sporo zwiedzania?

Grzebiąc w Internecie, opinie są podzielone, ale większość ludzi wspomina Hersonissos na Krecie albo Faliraki lub Rodos na wyspie Rodos. Ktoś pomoże podjąć decyzję?
Ja osobiście polecam Alanye jest gdzie imprezowac, widoki piekne i jest tez cos zwiedzac
W Faliraki tez byłam, ale do Alanyi sie nie umywa

Think happy - be happy

M

aguniaaaaa041986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 11:48   #24
atsenka
Zadomowienie

Odswiezam watek bo mam dylemat. Niewiem czy wybrac Grecje (Rodos, Kreta albo Santorini) czy Turcje (Oludeniz) we wrzesniu 2014. Dodam, ze chcemy tam wziac slub i bedzie z nami okolo 14-20 osob (rodzina i znajomi). Goscie przyleca na tydzien, my chcemy zostac 11 nocy. Chcemy polaczyc wypoczynek ze zwiedzaniem. Na poczatku naszym faworytem byla Turcja, tyle ze w Turcji najbardziej chcialabym zobaczyc Kapadocje i Istambul a w okolicy Oludeniz organizuja wycieczki tylko do Pammukale i Efez, bo Kapadocja i Istambul sa daleko. Oludeniz wybralam ze wzgledu na polaczenie krajobrazu gor z morzem. Niewiem nic o Grecji, doradzcie cos prosze. W Grecji stracimy duzo wiecej pieniedzy, ale jezeli mialoby byc duzo lepiej to mozemy sie zdecydowac. Najlepiej zeby hotel organizowal sluby w swojej ofercie. I taki tez wybralismy hotel w Turcji. Chce zeby slub odbyl sie na plazy. Jezeli macie porownanie tych 2 miejsc, prosze o jakies rady.

Instagram
http://instagram.com/through_the_world_
atsenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-07, 12:01   #25
Rilla82
Zakorzenienie

Ja bym wybrała Oludeniz, ale jako miłośniczka Turcji nie jestem pewnie obiektywna. Na plus dla T., oprócz zapierającego dech krajobrazu i lepszych cen, policzyłabym jakość obsługi. Ogólnie jest tak, że Turcy są dla turystów, a turyści są dla Greków . T. są sympatyczniejsi, bardziej zaangażowani i uczynni, to wynika z ich narodowej gościnności. Choć oczywiście swoje za uszami mają. Nie daj bóg, jak wyczują niezorientowanego turystę z zasobnym portfelem. Trzeba być przy nich asertywnym, żeby nie byli nachalni.
Stary 2013-11-07, 13:10   #26
atsenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Ja bym wybrała Oludeniz, ale jako miłośniczka Turcji nie jestem pewnie obiektywna. Na plus dla T., oprócz zapierającego dech krajobrazu i lepszych cen, policzyłabym jakość obsługi. Ogólnie jest tak, że Turcy są dla turystów, a turyści są dla Greków . T. są sympatyczniejsi, bardziej zaangażowani i uczynni, to wynika z ich narodowej gościnności. Choć oczywiście swoje za uszami mają. Nie daj bóg, jak wyczują niezorientowanego turystę z zasobnym portfelem. Trzeba być przy nich asertywnym, żeby nie byli nachalni.
Bylas w Oludeniz? Moglabys zalaczyc kilka fotek? Te na google wygladaja przecudnie piekna plaza i laguna ale z kolei na forach pisza ze nigdzie w Turcji nie ma piaszczystych plaz, ze sa tylko kamieniste i zglupialam

Instagram
Stary 2013-11-07, 13:31   #27
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atsenka Pokaż wiadomość
Bylas w Oludeniz? Moglabys zalaczyc kilka fotek? Te na google wygladaja przecudnie piekna plaza i laguna ale z kolei na forach pisza ze nigdzie w Turcji nie ma piaszczystych plaz, ze sa tylko kamieniste i zglupialam
Wejdź na wątek Turecki, tam dziewczyna wklejała ostatnio foty z Oludeniz. Piaszczyste plaże są raczej w rejonie Alanii, jeśli szukasz górskich krajobrazów, gorąco polecam Kemer, to też nieco bliżej Kapadocjii. Moje foty też znajdziesz ww. na wątku.
Stary 2013-11-07, 19:09   #28
Malgos_12
Zakorzenienie

Astenka - jak dla mnie ciężko porównać te kraje. Najlepiej odwiedzić obydwa ja osobiście uwielbiam Grecję zwłaszcza tę wyspową
Stary 2013-11-07, 21:00   #29
atsenka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Astenka - jak dla mnie ciężko porównać te kraje. Najlepiej odwiedzić obydwa ja osobiście uwielbiam Grecję zwłaszcza tę wyspową
A ktora czesc Turcji i ktora grecka wyspe odwiedzilas? Ktore miejsce Ci sie najbardziej podobalo?

Instagram
Stary 2013-11-07, 21:17   #30
Malgos_12
Zakorzenienie

Odwiedziłam Cypr (mieszkałam tam rok) - wyspy są bardzo urokliwe... a także Katerini (część lądowa -niedaleko Olimpu), tam byłam na wakacjach. Byłam również na części tureckiej Cypru... kontynentalnej części Turcji nie miałam okazji pozwiedzać tak jakbym chciała(byłam tylko chwilowo w Bitez), ale czytałam mnóstwo na ten temat, oglądałam zdjęcia, słuchałam relacji znajomych i nawet znając mentalność Greków czy Turków to dla mnie inne kraje i dlatego uważam, że ciężko je porównać i w jednym i w drugim miejscu jest mnóstwo do zwiedzania, jednak kulturowo to inne kraje i trzeba odwiedzić obydwa.

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

chciałam jeszcze dodać, że ze mną jest tak, że ja wszędzie jestem zadowolona, ale ogólnie Grecja zajmuje szczególne miejsce w moim serduchu

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2013-11-07 o 21:11
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości