|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie do kogoś doświadczonego, może któraś z szanownych Moderatorek mi pomoże. Kiedy zaczynaja spadać obwody po treningach? Ćwiczę 9 tygodni. Tygodniowo: 5 x rowerek stacjonarny po 45 min oraz 4 x ćwiczenia, że je tak nazwę "różne", ale większość z obciązeniem: obciążnikami na nogi (0, 75 kg - 1kg) oraz z hantlami (każda po 2 kg). Ćwiczenia głównie z SHAPE , trochę z Wizażu. Co do odżywiania to poczytałam na ten temat bardzo dużo i mam nadzieję, że nie robię jakichś poważnych błędów. Nie używam żadnych niezdrowych rzeczy, nawet słodycze tylko w szczątkowych ilościach, jak każe dieta przeciw cellulitowi. Mam 171 cm i przed całym tym wysiłkiem ważyłam 53, 21 kg, a dziś po 9 tygodniach uczciwego i solidnego treningu waga pokazała 53, 83kg, czyli przytyłam, ale nie ma możliwości, że to tłuszcz, bo pilnuję diety, a i po ciele widac, że wygląda na bardziej umięśnione. Moim celem nie była redukcja wagi (no bo z czego i poco?), tylko lepsze samopoczucie i redukcja cellulitu. Chciałam też umięsnić troszke swoje ciało, ujędrnić je, tak ogólnie "wypięknić" Dziś mnie trochę zszokowało, kiedy wymiary nóg (uda w kilku miejscach i łydki) okazały się o 1 cm większe! Czy możliwe jest, że te dodatkowe obwody zawdzięczam rozwinietym trochę mięśniom, które wypchnęły ten tłuszcz? I czy tłuszcz z ud zacznie w końcu znikac? Mimo szczupłej sylwetki to uda sa jednak u mnie otłuszczone, bo ten wstrętny cellulit to jednak tłuszcz. Jedyna mi pociecha, to to, że pupa powędrowała znacznie do góry i znalazła sie we właściwym dla niej miejscu, brzuch się pięknie wyrzeźbił (bo płaski to był zawsze, ale miesnie teraz są piękne
![]() ![]() ![]() Dodam jeszcze, że same nogi też się prezentują o niebo lepiej. Są takie dużo bardziej zbite, a i cellulit mniej widać. To skąd te dodatkowe obwody?? ![]() Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2007-08-25 o 18:24 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większe obwody po treningu:(
Cytat:
![]() waga jest wieksza, bo miesnie są ciezsze od tluszczu obciazenie masz troszke marne powiem Ci..co to jest 1kg na nogi... pamietaj o rozciaganiu ciala po cwiczeniach i o jedzeniu białka, ale o tym na pewno wyczytalas juz ![]() a wieksze obwody.. hmm no nie wiem, ale z tego co piszesz, wieksze sa w udach i w lydce, wiec moze robisz jakies cwiczenia, ktore rozbudowuja miesnie, zamiast spalic tluszcz. mysle, ze najlepiej by bylo gdybys rozpisala dokladnie jak cwiczysz i co jesz, wtedy moderatorki mogly by dokladnie zmodyfikowac Twoj plan i okreslic gdzie lezy przyczyna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Navi dziękuję za odp
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hmm no to jak robisz wypady, przysiady z obciazeniem to wszystko powinno byc niby dobrze, ale ze ja ekspertem nie jestem, to niech się jeszcze madrzejsi wypowiedzą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Za mało danych, żeby powiedzieć, od czego taki efekt. Navi ma rację, wklej przykładowy jadłospis. Przy takiej potwornej ilości ćwiczeń w tygodniu jakoś trudno uwierzyć, że to może być tłuszcz, ale mięśnie chyba też nie, skoro ćwiczysz z obciążeniem 1 kg
![]() Jest jeszcze szansa, że zmierzyłaś się w dwóch różnych miejscach, ja np. nie umiem na udzie trafić centymetrem 2 x w to samo miejsce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Można, jak sie ma pieprzyki na przykład
![]() Obciązenie malutkie, ale to tylko na nogi i akurat najmniej wykorzystywane i nie ma ono żadnego wpływu na wykroki czy przysiady, bo hantli używam 2 kg, czyli razem 4, a dla mnie to i tak dużo , bo cwiczę przeciez od niedawna. No nic, poćwiczę jeszcze , zmodernizuję trochę plan treningowy i zobaczymy. Dziekuję za odp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Arbuz, ale zasadą dobierania obciążenia jest to, że po określonej ilości powtórzeń w serii nie jesteś w stanie zrobić kolejnego albo np. możesz zrobić 2 powt. (zależnie od treningu). No i nie mam na myśli serii po kilkadziesiąt powtórzeń oczywiście
![]() ![]() Poćwicz jeszcze trochę wg swojego planu i zmierz wysztkie obwody i (jeśli masz możliwość) poziom BF. No i najważniejszy jest tu sposób odżywiania. A ćwiczysz, moim zdaniem, trochę za dużo w tygodniu, wystarczyłoby 70% tego, co piszesz. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rzabbocop
|
Nie będę oryginalna podaj swoją diete i dokładny trening, wtedy coś wymyślimy.
4 kg to na prawdę malutkie obciążenie, więcej na pewno dźwigasz robiąc zakupy. To nawet nie 10% tego co dźwigają Twoje nogi. Poza tym warunkiem efektów z treningu jest progresja, obciążenie powinno sie stale zwiększać. Mierzyłaś się przed czy po treningu? bo po można być troszeczkę napompowanym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Mierzyłam sie raniutko, wprost po wstaniu z łóżka. Trudno mi podać rozpiskę diety: nie mam jakiejś szczególnej, jem codziennie coś innego, ale dużo białka, zero śmieciowego jedzenia (ale ja też go i nigdy nie jadałam). Żadnych smażonych potraw - nie lubię, tak jak tłustych rzeczy i mięsa innego niż ryby.Owoce, warzywa - duuużo... Słodycze - ograniczone do minimum- przecież nie bedę samej siebie oszukiwać i podjadać oczekując cudów. Po ćwiczeniach z obciażeniem zawsze białko. To tak ogólne. Nie głodzę sie, nie objadam. Co do ćwiczeń: staram się by były 2 - 3 serie po 8-12 powtórzen, w zależnosci od konkretnego ćwiczenia i poprawiającej sie powoli kondycji. Naprawdę staram sie robić to wszystko jak najlepiej i dużo czytam na ten temat , aby nie popełniać poważniejszych błędów. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze długa droga przede mną i dużo wiedzy do zdobycia, ale pokochałam sport, co wydawało mi sie kiedyś wrecz niemożliwością
![]() Progresja to u mnie jest duża ![]() ![]() Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2007-08-25 o 18:24 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rzabbocop
|
Piszesz, że jesz dużo białka ale nie jesz mięsa. To skąd bierzesz białko w każdym posiłku? bo chyba nie jesz samych ryb?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() no właśnie te ryby to jem w ilościach większych niż kiedyś, jem również chude produkty mleczne. Nie stosuję żadnych "wspomagaczy", bo nie czuję takiej potrzeby. Sport traktuję rekreacyjnie i chcę tylko lepiej się czuć i lepiej wyglądać, a nie bić rekordy. Szcególne zależy mi na zmianie proporcji. Jak wielu paniom marzy mi sie troszkę wieksza góra , a mniejszy dól. No i muszę przegonić ten cellulitis...Z tą górą, to zauważyłam, idzie szybciej niż z dołem, niestety... Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2007-08-25 o 18:23 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
powodów moze być wiele
za dużo ćwiczeń, jednostajne tempo, brak treningu silowego zła dieta i w konsekewncji tycie 1 cm to moze być po prostu pompa potreningowa ja po 45 miunutach jazdy pod gorkę mialam w udzie kilka cm więcej - zeszlo po kilku godzinach moze po prostu jesteś pzred okresem i łapiesz wodę itp. ja bym osobiście takiego zamieszania z powodu 1 cm nie robila, bo jeden cm to jest nic, błąd statystyczny
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Większe obwody po treningu to norma. Mięśnie są napompowane krwią i stąd ta opuchlizna. Taki stan rzeczy może się utrzymywać nawet przez dobrych kilka tygodni od rozpoczęcia regularnego wysiłku. Jak już ktoś wspomniał- 1 kg obciążenia to tyle co nic. Powinnaś targać ciężary rzędu najmniej 10 kg. Masa mięśniowa ma to do siebie, że jest cięższa niż tłuszcz ale za to o mniejszej objętości. Trening siłowy w przypadku kobiet chcących zredukować tkankę tłuszczową jest idealny. Każdy kg masy mięśniowej to szybki metabolizm i mniejsze ( nie lżejsze) ciało. Trening cardio jest dobry na poprawę wydolności organizmu oraz usprawnienie układu sercowo-naczyniowego. Nie wpływa on znacząco na sylwetkę oraz metabolizm. Kobietom się wydaje, że siłownia zrobi z nich kulturystki. Nic bardziej mylnego-żeby do tego doszło to przeciętna kobieta musiałaby brać testosteron i to w dużych ilościach. Nawet przeciętny facet chodząc na siłownię nie da rady nabyć ogromnej masy mięśniowej. A co dopiero drobna kobieta. Także panie-Łapcie za sztangi!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Myślisz,że koleżanka po 6 latach czeka nadal na odpowiedź?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.