|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Dziedziczenie caharakteru przez maluszka?
Tak się zastanawiam czy charakter to cecha dziedziczna, czy indywidualna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dziedziczenie caharakteru przez maluszka?
![]() ![]() Czasem nawet słyszę opinie że dzieciak ma coś po chrzestnym, który jest rodziną 5ta woda po kisielu, albo wcale nie spokrewniony ![]() Dlatego zaczęłam się zastanawiać czy dziecko może mieć charakter po nas, po dziadkach, czy nawet po naszym rodzeństwie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy dobrze pamiętam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mój syn (ma 12 lat) potrafi nasladowac ludzi ich sposób mówienia poruszania się itp. identycznie jak robił to mój ojciec czyli po dziadkach się ma jakies cechy bądź umiejętnosci, a po mnie kłóci się do upadłego i tu jest problem bo ja mam "zawsze rację"i on ma "zawsze racje"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Podobno cechy charakteru są zakodowane w mózgu maluszka już w momencie zapłodnienia...także część od mamy, część od taty. A skoro my też miałyśmy to zakodowane po naszych rodzicach, to w ten sposób nasz malec dziedziczy także cechy charakteru dziadków, pradziadków etc. To chyba rzeczywiście tak jest, ja z wiekiem zauważam np. coraz większe podobieństwo charakterowe do mojej mamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja mam wiele cech podobnych do cech mojego ojca, ale wydaje mi się, że jest to raczej spowodowane tym, że we wczesnym dzieciństwie to głównie on się mną opiekował, więc obserwując go przejęłam wiele tatusiowych cech. Wydaje mi się, że u mnie nie jest to spowodowane genami a zwykłym naśladownictwem :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Myślę że dziecko dziedziczy cechy po rodzicach i dziadkach. Aczkolwiek wiele też zależy od wychowania i 'wpajania' mu tego co uważamy za dobre a co za złe. Charakter kształtuje też później towarzystwo w jakim się obraca. Ja jestem 'cała mama', moja siostra odziedziczyła charakter po tacie. Jestem spokojna i zrównoważona po chrzestnych, a moja sis roztrzepana i wiecznie zakręcona po swoich
![]() ![]()
Mówią że, kiedy rodzi się człowiek z nieba spada dusza i rozpada się na dwie części... Jedna z nich trafia do kobiety druga do mężczyzny... Natomiast całe życie polega na odnalezieniu tej drugiej połowy... połowy swojej własnej duszy... połowy samego siebie...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Oczywiscie, ze dziecko dziedziczy cechy charakteru - po rodzicach, dziadkach, jednak wiele zalezy od jego wychowania i srodowiska, w jakim się obraca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.